Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > FAQ - vyložená lež (nebo matení?)

FAQ - vyložená lež (nebo matení?)

Pavel X (26.1.2004 22:14:11)

Nejprve citát: Jaký je rozdíl mezi DSL a kabelovými přípojkami? Rychlost DSL přípojek by se měla podstatně více blížit zákazníkem objednaným rychlostem v porovnání s přípojkami kabelových televizí. Kabelové přípojky jsou z principu sdílené, a proto stejnou kapacitu může najednou využívat více uživatelů, což se projevuje pomalejším přenosem dat. Kabelové televize zpravidla uživatelům negarantují tzv. poměr agregace, tj. kolik uživatelů může teoreticky najednou využívat stejné kapacity internetového připojení což může vést v některých místech k velmi nízké kvalitě služby. Sdílené jsou i DSL přípojky. Zde má uživatel agregační poměr garantovaný jehož výše je závislá na konkrétní objednané službě. V současné době rychlost ADSL přípojek v ČR neklesá v průměru pod 50% objednané hodnoty. Tolik citát z oddílu FAQ zde na webu. Ptal jsem se uživatelů chello na rychlost dosahovanou vs. objednanou a rozhodně si nestěžovali. Já osobně mám Karneval, kde dosahovaná rychlost je v 90 % případů vyšší než objednaná. Tak co to tady píšete za hlouposti o "zaručeném poměru agregace" DSL - kabelovky žádnou agregaci nemají (nebo alespoň výsledky jsou taková, jako by žádná nebyla). A to, že v průměru ADSL dosahuje 50 % objednané rychlosti? K SMÍCHU!!!!!! Nemaťte prosím začínající uživatele!

(26.1.2004 23:26:54)

Ono prakticky - tj. v civilizované zemi - to co pisete pravda je, ale otazkou je, na jakou uroven opic se dostava CR, ze ? :) Ono zas verit tomu speedmeteru tady neni nejlepsi, protoze tam kazdy muze vyplnit cokoliv a delat v tom bordel (vzdy se najde bohuzel nekdo kdo se snazi uskodit)... nejlepsi by bylo kdyby se ty rychlosti zapisovaly bez toho formulare proste podle ty IP adresy a podle toho by to bylo lepsi a duveryhodnejsi. (neco jako na rychlost.webprovider.cz, tam se taky nikoho neptaj a ty vysledky tam sou)

Miroslav Šilhavý (27.1.2004 09:15:04)

Rozdíl je jen v tom, jak jsou sdíleny linky na úrovni přenosu - na ADSL má každý vlastní kabel do DSLAMu a z DSLAMu to jde bez zpoždění a agregace po ATM až na SSG. A pak už je agregace prováděna podle pravidel (nikoliv náhodně). Zatímco na tom samém kabelu kabelovky jsou lidé opravdu fyzicky sdílení, takže pokud dojde k agregaci, pak je to zcela o náhodě. Kabelovky s tím však problémy nemají, uvidíme, jestli nenastanou třeba někdy v budoucnosti, až jim traffic a počet klientů dosáhne nějakého kritického bodu.