Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Dá se na internetu najít mapa rozmístění, nebo aspoň seznam veřejných telefonních ústředen?

Dá se na internetu najít mapa rozmístění, nebo aspoň seznam veřejných telefonních ústředen?

Bob (1.3.2006 11:34:27)

Chtěl bych vědět, jak jsem daleko od ústředny na kterou jsem napojen.

Anonym (1.3.2006 12:45:32)

Pred ne moc dlouhou dobou jsem byl v jedne telekomunikacni budove a jeste tam meli stare komouske nastenky - na kazde byl prispendlen text z papirovych pismen "27 dekada". Uplne na me dychala historie, i lidi pracovali jak za realneho socialismu. Takze to poznas podle dekady...

Bob (1.3.2006 12:53:58)

OK ;-)))) Veřejná telefonní ústředna - tímto nešikovým termínem jsem měl na mysli telecomácké telefonní ústředny, aby nedošlo k nepravděpodobné mejlce, že chi seznam nějakých firemních pobočkových ústředen, sloužících pouze pro potřeby dané firmy. ;-)))

Bob (1.3.2006 12:54:35)

hmmm....tohle patřilo Anonymovi.....

omg (1.3.2006 18:09:44)

no vsak jsi mu to napsal ne????

Bob (1.3.2006 21:08:24)

Jen jsem poněkud zmatkař. Měl jsem fórum přepnuté na volbě "vzestupně (od nejstarších)< zobrazení debaty podle času >", takže se mi každá reakce zobrazila do hlavní větve....... ;-)))

František (1.3.2006 17:38:56)

Přesná topologie sítě ČTc nebyla zveřejněna ani v minulosti a nepředpokládám to ani nyní (= byla by to pomůcka pro ty, kdo by ji chtěli vyřadit z provozu). Dá se přibližně vydedukovat z přípojného telefonního čísla, ale díky přenositelnosti čísla (své číslo od ČTc si můžete přenést k ČRa) už ani to neplatí. Většinou je známa lokalizace hlavních ústředen, ale vzdálené bloky (RSU) mohou být umístěny v relativně malých prostorách. Kdybyste blíže lokalizoval svou pozici, možná by se ozval někdo, kdo to tam zná.

Anonym (1.3.2006 22:40:18)

No ústředny telecomu přeci již nemají strategický význam v dnešní době. Na takových domečcích stejně bývá vždycky automat, logo telecomu a hlavně je pravidlem že poblíž občas parkuje auto telecomu.

František (2.3.2006 16:00:32)

Máte pravdu, co se týče nejnižších úrovní sítě (místní, uzlové), tam se topologie neutajovala ani v minulosti (např. staré telefonní seznamy ze 70.-80. let minulého století měly řazení podle přípojných ústředen včetně schematu příslušnosti obcí k jednotlivým ústřednám. Ovšem získáte-li úplnou topologii nejnižších úrovní, jste jen krok od topologie sítí vyšších úrovní, konče mezinárodní (převrat v určité zemi je signalizován zpravidla přerušením či omezením mezinárodního provozu). Většina institucí státu používá stále pevné linky (nikoli třeba VOIP přes CATV), pevné datové okruhy, a rovněž 300 tis. xDSL přípojek běží přes objekty telefonních ústředen, na datovou síť ČTc navazuje řada ISP. Prostě vyšší síťové úrovně (které na ty nižší v určitých bodech navazují) představují zranitelnou část infrastruktury státu. Dříve ČTc zveřejňoval seznam lokalit s ADSL (DSLAMů), nyní je jich 1320 a na http://www.internetexpres.cz/web/cz/home/lokality_adsl.html je mapa pokrytí.

Anonym (2.3.2006 19:37:31)

Hmm. Stejně si myslim že to fakt jako v dnešní době je out. Neni těch firem co poskytují vlákna náhodou mnohem víc? Taky česko je docela nezávislý na drátech. Po německu vídám i btsky u benzínek napíchaný na pevnou síť, u nás je na každý x bezdrátových pojítek. Na mezinárodní spojení máme krom drátů taky satelity. Já opravdu nevidim důvod proč tajit pozice když dneska je už x sítí a y technologií a z firem. Počítačový sítě a telefony nejsou pro náš stát vůbec důležitý. To víme z vývoje na domácim trhu.

František (3.3.2006 02:34:30)

Otázka jak je okruh konstruován (vedením metalickým, optickým, rádiovým, satelitním spojem atd.) a kdo ho provozuje není zásadní; ale v určitých bodech jsou ty okruhy navzájem propojeny, ať už napevno (pevný okruh) nebo pomocí ústředen (komutovaný okruh). Celoplošných veřejných sítí, pokrývajících celé území státu (a umožňujících mezinárodní provoz) není x, je v podstatě jedna na bázi pevných a mobilních linek ČTc/ET a dvě sítě mobilní ovšem s propojením na síť ČTc/ET. Ostatní operátoři nepokrývají celé území státu a sdílejí ve větší či menší míře přenosové a spojovací kapacity a struktury ČTc/ET. Máte-li např. VOIP přípojku přes CATV a chcete-li volat stanici v síti ČTc/ET, nutně se to musí někde propojit. Máte-li telefon/ADSL od ČRa, je jejich ústředna/DSLAM obvykle v objektu ČTc. Význam počítačových sítí pochopili (vojáci) v USA už před více než 30 lety (decentralizovaný ARPANET jako předobraz současného "nezničitelného" INTERNETU = sítě sítí). Co je předmětem utajení lze nalézt na serveru NBÚ (www.nbu.cz), kde jsou k dispozici m.j. seznamy utajovaných skutečností. Vedle toho ovšem existuje také obchodní tajemství (podle obchodního zákoníku) a ČTc/ET se zřejmě řídí zásadou, že nezveřejňují detaily své infrastruktury.

Pepa (1.3.2006 21:20:40)

Skoč si na telepoint, řekni jim svý číslo a oni ti řeknou jak seš daleko. (nečekal jsem to, ale hned jukli do compu a bylo to :)

Bob (1.3.2006 21:43:42)

Už to vím. Ale dík za radu.