Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Je rozdíl ve spliteru?

Je rozdíl ve spliteru?

White-Man (10.4.2006 20:58:47)

Často se mi stává, že mi večer padá net, tak jsem jednou zkusil odpojit spliter a zapojit modem přímo na linku a jelo to v pohodě. Tak mám dotaz, jesli je rozdíl ve spliterech a jaký je nejlepší(jestli nějaký vůbec je). Asi mi k modemu dali nějaký vadný nebo nevím.

František (10.4.2006 21:30:48)

Už to tu bylo vysvětlováno, spliter je pasivní prvek (pásmová propust), která odděluje hovorové pásmo (300 - 3400 Hz), případně pásmo ISDN2 (řádově desítky kHz) od nadhovorového pásma (kolem 1 MHz), ve kterém běží ADSL. Současně zajišťuje impedanční přizpůsobení linkového vstupu na dva výstupy (modem, telefon). Spliter má v propustném směru určitý útlum, takže přímým zapojením modemu na linku se útlumové poměry zlepší. Výpadky připojení večer mohou (ale nemusí) být způsobeny provozem různých spotřebičů (napěťové špičky od induktivních zátěží, časových spínačů, stmívačů s tyristory atd.), rušením od R/TV přijímačů (vyzařování mezifrekvence a pod.) a v neposlední řadě i rušením od jiných ADSL linek provozovaných v témže telefonním kabelu (USB modemy mají napájení zpravidla z PC - startují s jeho zapnutím). Proto mezi úrovní rušivých signálů v denní a noční době mohou být významné rozdíly.

earnil (10.4.2006 21:37:18)

Snad bych jen doplnil, že ve splittrech samozřejmě rozdíl je, jako je v každém výrobku. Liší se třeba kvalitou provedení. Co jsem měl možnost vypozorovat, tak asi nejlepší jsou splittery od Alcatelu. Co by mě docela zajímalo, a neměl jsem to možnost vyzkoušet, jestli výrobce rozbočovač nějakým způsobem optimalizuje pro svoje modemy...

Anonym (26.4.2006 23:24:56)

Nahodou se mne dostal do ruky splitter udajne od SMC (jistej si tim nejsem, nebylo to na nem napsany), zapojil jsem ho misto Alcatelackeho a - zlepsil se margin....cca z 21 pro download na 27. Dovedu i predstavit, ze pro nekoho, kdo ma tyhle hodnoty na hranici pouzitelnosti to muze mit vyznamny vliv. Jeste ten Alcatelackej zkusm vymenit zase za jinej Alcatelackej, abych zjistil, jestli neni vadnej. Pro nekoho, kdo ma problemy s linkou takoveto laborovani asi stoji za pokus.