Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Pouziti telefonniho dratu pro vedeni LAN?

Pouziti telefonniho dratu pro vedeni LAN?

pip (22.4.2006 10:32:51)

Nevite zda jde pouzit 4zilny telefoni kabel pro vedeni ethernetu od modemu k PC? CATV modem mi sel totiz nainstalovat jen do jine mistnosti nez mam PC, ale od modemuu mi vede zdmi telefonni kabel(puvodne adsl). Slo by jej pouzit? ctyri draty staci, ale nevim jak je to odporem, rusenim a tak. diky za rady

Nargon (22.4.2006 10:44:39)

No co k tomu dodat. Zkus a uvidis. Pricvaknout 2 konektory (pokud to vubec je potreba) je prace na par minut. Nez ti tu nekdo odpovi tak uz vis jestli to funguje nebo ne. Muj odhad, ze to fungovat bude. Pokud je ten kabel do cca 20m delky, tak ikdyz bude mit vetsi odpor, tak nebude 4x vyssi nez u normalniho (u ethernet je vzdalenost max cca 100m). No ruseni uz asi bude horsi, protoze nevim jestli ma telefoni kabel nejake stineni, ale jak jsem jiz rekl, u kratke vzdalenosti snad nevznikne ruseni vetsi nez sila lignalu.

alfons (16.8.2006 13:26:11)

prakticka zkusenost... zapojis 1,2,3,6 konektor a standardni nekroucenej (plochej) 4drat zvladnul 100MBit asi na 30 metru... ztraty pingu nezaznamenany... akorat bacha na kvalitni pricvaknuti.

Fang (22.4.2006 11:06:13)

Fungovat by to melo, ale jen jako 10 Mbps ethernet . Na jakou vzdalenost to ti nepovim, ale na delsi vzdalenost to bude hazard. Jinak mi povez co ti brani si koupit bezny ethernet (cat. 5e) kabel a natahnout ho. Pokud bys prece jenom trval na telefonim dratu tak existuje tzv. HPNA coz je ethernet po telfonim kabelu, napr zde: http://asm.inshop.cz/inshop/scripts/detail.asp?ItemID=56739 .

Zajda (22.4.2006 11:23:30)

Nicmene za cenu koncovych zarizeni by byla moznost objednat cloveka ktery by ten UTP kabel natahl i promeril a jeste by dost zbylo:))) Vetsine lidi brani natazeni UTPecka jen vlastni lenost. Uvazovadni nad resenim je stoji vic casu nez kdyby se zvedli a hned ten kabel natahli. Neni problem elegantne a bez prasaren vest UTP kabel i ve starem dome. Ale jak se rika. Kdo chce kam, pomozme mu tam.

Fang (22.4.2006 13:25:23)

Naprosto souhlasim. Jenom nekdy v tom jsou jiny veci nez lenost, napr. vule majitele domu. Znam ISP co musel net po baraku rozvadet pres powerline a ne po ethernetu protoze si vyssi instance neprali zadne tahani novych kabelu.

Zajda (22.4.2006 11:11:03)

Nooo pokud jde o to aby to pouze ,,tak nejak trosku fungovalo" tak by to mohlo projit. Je ten 4 zilny kabel alespon krouceny? Mate na druhe strane alespon kvalitni sitovou kartu(3Com/Intel?) Zkuste na sitove karte nastavit Autonegotiate to 10Mbps Half Duplex. Je dulezite to autonegotiate!!! Prenasejte vetsi mnozstvi dat a zjistete si chybovost na linkove vrstve. Pokud bude zanedbatelna tak je to dobre. Pokud bude nulova muzete zkusit jit vyse.

pip (22.4.2006 16:24:43)

Upresneni: Delka je 6 metru. proc nemuzu natahnout utp je, kabel vede podlahou a ne husim krkem. takze bych bud musel sekat podlahu, ci stenu ani jedno mi doma neprojde. Pokud to pobezi... muzu tim nejak znicit modem/sitovku? nemuze se ten kabel prepalit, nebo neco zapalit? tak jako kdyz se pouzije slaby drat na 230? asi to sou nesmysly, ale moc tomu nerozumim, tak se ptam.

Anonym (22.4.2006 17:06:14)

Teď nedávno jsem tak tahal doma ethernet a stačilo vzít vrtačku,vrták na beton o průměru 12 mm a po cca 30 minutách práce jsem měl provrtanou zeď dole v rohu a mohl protáhnout ethernetový kabel ,koaxiál na TV a ještě telefonní kabel a vše položit podél zdi.Kabely jsou tenké a jdou položit třeba za kobercové lišty nebo za okraj koberce a vůbec nejsou vidět a pokud máš plovoucí podlahu,tak jde použít malá kabelová lišta ve stejné barvě jako je barva podlahy.Ovšem nestojí to "zadarmo nebo za 10 Kč" a chce to trochu práce.

Xspy (22.4.2006 17:50:27)

:) No když jsem si tahal kabel k modemu do druhého patra , musel jsem si pozvat souseda, protože tak dlouhý vrták jsem neměl. Jak se později ukázalo , ještě že jsem jej zavolal, nejen žë měl kangoo , ale ke vší smůle jsme narazili na překlad, kde se nechytal ani on , druhá díra sice nebyla tak pěkně schovaná ale dostali jsme se skrz ..... Navíc jsem tehdy nesehnal čtyřlinkü a tak mám telefon tažený UTP a mírně prasácky nakrimpované telefonní koncovky .... když tak přemýšlím , možná že je to nakonec lepší :))).

Anonym (22.4.2006 19:40:03)

Ahoj toho se neboj. Dneska se telefony bezne utepkem tahaji. Namontuje se kombinovana zasuvka a do ni dou tri utepka. A je to lepsi protoze pak zasuvku muzes pouzit jak na sit tak telefon. UTP ma frekvencni charakteristiky uplne nekde jinde nez kus dvoudratu.