Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Jak dlouho nám vydrží data v počítači?

Jak dlouho nám vydrží data v počítači?

Anonym (22.5.2006 00:00:00)

Paradoxně právě archeologové přišli na to, že data nám v počítači nemusejí vydržet ne déle než deset let.

Nargon (22.5.2006 10:27:37)

No tak ja jsem tak zjistil, ze data, ktera potrebuji si proste necham na disku, pripadne nejaka ta zaloha na cd/dvd pro vsechny pripady. Urcite mam nekde ve stole jeste nekolik disket, a cd, ale pochybuji ze data z nich budu jeste nekdy potrebovat. Vlastne ani nevim co tam mam. Ja se nebojim starnuti dat, pro me stejne stara data nemaji zadny vyznam, takze at klidne zestarnou.

Anonym (22.5.2006 14:28:29)

Naneštěstí je pravda, že formáty dat se mění příliš rychle (obzvlášť u Microsoftu, ale nejen tam). Načíst data z takových Works 3 nebo 4 do Wordu je nadlidský úkol...

jozka (22.5.2006 14:14:23)

TO byl clanek jak do Blesku. To ze meli uchovany data na disketach a za celou dobu je neprevedli na novejsi nosice spise hovori o malem financim rozpoctu, ci o tom, ze to stejnak nebyly dulezita data a jenom ciste nehodou je nekdo chtel do sveho jeste mene duleziteho sheetu.. Taky mohly ty data byt na derovych stitcich a mohli hovorit o tom, ze se dneska tezko schani ctecky derovych stitku...

Nargon (22.5.2006 16:14:17)

No derny stitky, pokud jsou dobre ulozeny (nejlepe ve vakuu) tak nemaji problem se starnutim nosicu. Diry tam proste budou trvale :) jen s tim ctenim a mnozstvim dat co se na ne vejde je to uz mnohem horsi.

Anonym (26.5.2006 10:58:36)

No CD/DVD je stejne v podstate hiendovej dernej stitek se zapisem do spiraly. Takze je to jenom o pomeru hustota dat versus spolehlivost cteni.

Dibur_X (22.1.2010 19:27:33)

No tak, v tom případě mužeš všechno na zapamatovani dvojkove soustavi přirovnat k děrnému štítku. To zase nepřehaněj. Jde o to na cd,dvd, blu-ray atd. máš extra vrstvu která při světelných a tepelnych podminkach mění své vlastnosti, vytvoří jedničku nebo nulu... (propouští, odraží světlo, neodraží či pod jiným úhlem) u děrného štítku je přeci jen vrstva jinych fyzikalních rozměrů a i v určitém smyslu podstaty. Pokud papír nevystavíš echt extremnim podmínkám tak vydrží mnohonásobně déle než ta jejich extra vrstva, a to hlavně proto, že má menší kompresi dat (tedy musíš vytvořit extremnější podmínky aby jsi ty data stejně rychle zničil). V případě že papír skřehne, tak jde pořád vyfotografovat a opravit, při spravných podmínkách i po tísícich let. CD, DVD? To má tak jemný zapis do tak špatného materialu, který se po čase sleje a změní své vlastnosti že po par letech či desitkách let v běžné teplotě (20°C) či v nepříjemných světelných podmínkách je nečitelné. S děrným štítkem se to jen tak při běžných podmínkách nestane. Samozřejmně existují lisovaná CD,DVD ... to je už lepší ale kdbych si měl vybrat, jestli něco uchovat volil bych jinou cestu. I HDD je lepší než CD, dvd,... . Ale dlouhodobe uchovani dat, je v it skutečně problem, někteří mluví dokonce o digitalní době temna, protože se může stát že potomkům po nás toho moc nezustane, ať už z duvodu změny standadů, či technologie, či zmizení dat. Když pak někdo za 1000 let najde pozustatek něčeho na čem budou z naší doby data (a to teda nevím na čem), tak bude mít problém z dekodovaním, jedničky a nuly nenesou informace navic... a jejich format zapisu... . Zkratka nebude vědět ani co jsou texty, co obrazyk zo video, a nebude ani vědět jak to přečíst. Nejednoduší by z tohoto bylo kdyby našel text, ale stejně rozlousknout pak utf-8 a pak ještě jazyk... to by bylo něco. Chce to k tomu překlad...kartuši... vím že existuji... jsou to takove skleněné koule, a v nich je zalit kus staleho kovu a na něm je naznačeno zmenšujici se pismo do spirali ktere přechazí v dvojkovou soustavu. To je dost "velká" kartuše. Jinak datum v pc (tedy na hdd) bych dal tak 20 let (myslim dle standadů) tedy když řeknu, že nevydrží přes 50 let od odpojení elektřiny tak nebudu asi daleko do pravdy. S tím, že si myslim, že když budou komponenty starší tak data nanich vydží déle než na novějších (hlavně z duvodu komprese viz papir , ale smozřejmě zaleží na magnetickych materialech a ty ja neznam).

Zajda (22.5.2006 15:05:28)

Nasel jsem 1 a ctvrt DD diskety znacky Commodore cca 16 let stare a nebyl problem je precist puvodni mechanikou 1541-II stejne tak diskety z amigy jsem precetl na normalni pc mechanice. Vsechny disky jsou v citelnem stavu. Diskety byly skladovany v papirovych obalech uvnitr krabice v supliku. Suplik byl plechovy. Take mam jeste nake programy na audiokazetach ktere se mi ale nedari precist neb nemam poradny tapedeck ale jen jezevcika kteremu kolisa posuv pasky. Je dobre po nejake modernizaci si vzdy nechavat alespon dve v lepsim pripade tri cteci zarizeni na stara media. To ze na to nekdo nemysli to uz je blbost organizacni. Potom byva znovusestrojeni cteciho zarizeni urcite zajimavym zadanim studentum nejake univerzity oboru elektro a jemna mechanika ci retro spolku. S tim presouvanim dat alias data v internetu to je pravda. Ja si obcas proto rikam ze neni od veci zalohovat internet ackoli tady proti tomu spousta lidi broji. Nemyslim tim stahovat kazdy film z p2p site co uvidim. Mam na mysli stahovani celych webu a ftp serveru Kdysi jsem stahoval jsem cely ftp server ktery mapoval demoscenu po 64kbit lince po pulnocich a dnes jiz server neexistuje. Pak si jeste vzpominam na jednu ucelenou sbirku textovych her ve formatu infocomm. Kde je ji konec? No a pak stazena kompletni sbirka old time viru. Ten server zmizel behem dvou let.

Foxik (26.5.2006 10:58:32)

Ono se ne nadarmo říká: "Ta slova by se měla tesat do kamene". Myslím, že s aktuální problematikou uchovávání dat toto rčení dostává daleko hlubší význam.