Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Má smysl měnit pevné připojení k internetu za ADSL?

Má smysl měnit pevné připojení k internetu za ADSL?

DSL.cz (11.2.2004 13:52:19)

V České republice mají desítky tisíc firem realizováno pevné připojení k internetu. Nejčastěji se jedná o bezdrátové připojení s technologiemi ve volném pásmu 2,4 GHz, které nabízí řádově stovky subjektů. Významný počet firem používá služeb internetových poskytovatelů s využitím pevného datového okruhu od Českého Telecomu a nezanedbatelný je i počet klientů používajících bezdrátové připojení FWA (Fixed Wireless Access) v licencovaném pásmu 26 GHz. Má pro podobné klienty smysl uvažovat o přechodu na ADSL?

Anonym (11.2.2004 14:09:18)

jeste snad doplnit, ze je absolutnenevyhovujici pro kohokoli, kdo potrebuje vice IP adres, coz je vetsina firem.

Miroslav Šilhavý (11.2.2004 15:09:19)

A to proč nevhodné? Více IP adres za ADSL router není vůbec problém.

Anonym (13.2.2004 12:31:41)

Nikdo to nenabizi a nedivim se jim. Rekl bych ze by tim usnadnili dalsi zakazane sdileni..

Miroslav Šilhavý (13.2.2004 12:49:55)

Poptejte to a uvidíte, že to nabízejí... Jen to pochopitelně nevnucují, protože IP adres není moc...

foukal (21.2.2004 18:55:14)

neni moc? Sysel jste nekdy o IPv6? ;)) odborniku

Miroslav Šilhavý (21.2.2004 21:49:41)

A viděl jste někdy někoho, kromě pár nadšenců z akademické půdy, aby ho používali? A nějaký software, který by na to byl připraven? Přechod na IPv6 je v tuto dobu v plánech na dalších 10! let. A vyžádá si investice, které při dnešním tlaku na cenu připojení ISP nebudou nijak vehementně dělat :( V podstatě 99% zařízení, na kterých je dnes internet postaven, je na vyhození, takže nečekejte, že IPv6 jentak uvidíte.

Zajda (22.2.2004 12:05:30)

Na vyhozeni je IPv6 stack v XPčkách:) Nejlepší podpora je v současné době ve FreeBSD. Cisco už má verze svých IOSů s podporou IPv6.NIX uz rozdava IPv6 rozsahy adres. Mezi par providery bezi uz IPv6 peering. U zarizeni staci vymenit jenom firmware jede se dal. Neni to hardwarovy problem. Otazkou je ochota vyrobcu vyvijet neco na 3 roky stary kram. Navic bude-li u nas pribyvat uzivatelu s mobilnimi datovymi sluzbami, tak by IPv6 umoznilo mit kazdemu jedinecnou IPv6 adresu coz by umoznil poskytovat sluzby zavisle na end-to-end konektivite. Tento problem je zvlaste v nasi zemi s vysokou penetraci mobilu. IPv4 a IPv6 jsou zpetne kompatibilni. Navic pakety jsou o neco mensi coz ve svem dusledku ulehci zpracovani a zvysi propustnost. Nativni IPv6 konektivita pro bezneho je ale stale jen sci-fi... Ad.IPv4 je volny jeste jeden rozsah takže zas tak moc to nehoří. Určitě bude už dlouho nebude Spíše je tu neochota ISP kteří nabízejí IP adresy za vysoké ceny aby si další IP adresu registrovalo čím dál tím méně klientů. Přitom registrace není tak težká a IANA nedělá problémy...

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 08:19:20)

;-) nevím jak IANA, ale RIPE Vás svlékne i z kalhot, aby si ověřilili, jestli ty IP opravdu potřebujete a nakonec z nich stejně moc adres nevydyndáte; pokud chcete je dát klientovi, pak i on musí podobným procesem projít, aby schválili přidělení.

Zajda (23.2.2004 13:29:31)

Je třeba ohnout toho vyššího aby RIPE povolilo;-) Stížnosti a oni jednotliví RIR povolí. A proč nemít IP adresy v jiném regionu? Neni to technický ani administrativní problém. Když o ně stojíte vždycky se cestičky najdou. Zkusmo zkusím ohnout Nextru...

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 13:43:28)

Nextra, jako LIR to povolí. A pokud poctivě vyplňuje formuláře RIPU, tak to dokonce RIPE schvalovat nemusí (neboť RIPE přenechává jistou autonomii jednotlivým LIRům, pakluže plní svoje povinnosti).

A (23.2.2004 14:24:33)

Na ADSL (u Nextry) dalsi IP adresu nedostanes, zejmena kvuli dalsimu sdileni ... ani za priplatek.

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 15:00:28)

Hmm.. Ono stejně 99% lidí sdílí linky bez dalších IP adres, takže to asi moc účinná páka nebude...

A (23.2.2004 15:42:18)

Pak je to sice obtizne vymahatelne, nicmene podstatne poruseni smlouvy penalizovane smluvni pokutou :)

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 16:22:32)

;-) nedovedu si ani trochu představit, jak to prokázat...

Zajda (23.2.2004 17:14:52)

Neni to poruseni smlouvy pokud mate doma nekolik pocitacu a chcete je mit pristupne zvenci podle IP adres ne namapovanim. Ve smlouvach nekterych ISP(nevim jestli to mam u Nextry ted jsem liny se podivat) je ze nesmite poskytovat tretim osobam. Navic pokud zalozite druzeni a zajemci o pripojeni v nem budou tak je to z pravniho hlediska naprosto legalni. Konec prava ted muj nazor. Provideri kteri zakazuji k inetu pripojovat vice jak jeden nebo si pocitaji cenu si za dalsi pocitac jsou trapni. Delaji to i nekteri ISP v zahranici ale to je jeste trapnejsi. ISP muze tezko zjistit kolik za NATem mate uzivatelu a zdali je tam vic jak jeden. Navic nekolik vicevlaknovych downloadu vytizi linku vic nez dvacet webuchtivych uzivatelu. Naopak lide kteri poskytuji treba svym kamaradum pripojeni jen kvuli tomu ze oni nemaji moznost(z technickych duvodu) si zridit pripojeni nebo zaplatit tak vysokou castku by take nemeli byt zahazovani. Lide co si nainstaluji wifky nebo natahaji draty defacto ISP usetri naklady na posledni mili k zakaznikovi a ziskavaji mu nove. Pokud by ISP mel zajem spolupracovat s temito miniprovidery tak by na tom mohli vydelat obe dve strany. Napr. by tem kamaradum poskytl indvidualni nabidku a dohodl se na vytizeni linky. Nabidnout zvlastni ip adresy pro zajemce. Nastavovani FUP pro kazdeho zvlast. Mohl by nabidnout treba nizsi rychlosti nez normalne nabizi, nabidnout provizi za ziskavani dalsich zakazniku, spolupraci s miniproviderem atd. Bylo by to jiste PR pro ISP. A nerikejte ze se jim to nevyplati. Malych zakazniku je vic nez tech velkych,zvlast v CR. Predstavte si jak to delaji GSM operatori. Tam taky kdyz si ativujete vic jak x simkaret tak k vam taky jde obchodni zastupce projednat individualni podminky vyhodne pro obe strany.

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 17:36:19)

On zákaz připojení více počítačů bývá v podmínkách dost často; přecijen každý stoj navíc, pakliže je to běžné u většího počtu zákazníků, kompletně změní situaci na takto kriticky agregovaných linkách. Ono není zas takový problém zajistit, aby vícelinkové downloadery a více připojených počítačů na lince nebylo na úkor ostatních uživatelů; to je jedna strana mince; tím ISP zajistí alespoň spravedlivé podělení; máš-li 2 počítače, počítej, že každý pojede poloviční rychlostí a basta. Nadruhou stranu u sdílených linek nejde jenom o to, zajistit spravedlivou distribuci pásma, ale i to, aby vůbec někdy jely více než nejnižší rychlostí; na toto žádný QoS ani FUP nemůže zabrat. Jde o to, že např. tam, kde je připojených např. 5 počítačů namísto jednoho, je velmi pravděpodobné, že linka bude (i když třeba ne moc) zatížená 5x víc, než na kolik by ji vytížil jen jeden. A čím více je takovýchto overbookerů overbookovaných linek, tím víc se snižuje možnost užít si alespoň trochu rychlosti. Nevidím proto nic trapného na tom, že se ISP snaží trochu předcházet problémům. Chrání tím vlastně svoje uživatele. Tvoje tvrzení, že by ISP měli být dokonce rádi za ty, kteří konektivitu navíc ještě přeprodávají...? To snad ani nemůžeš myslet vážně? ISP na našem trhu se snaži tlačit cenu co nejvíce dolů a dělají nabídky super výhodné, ale šité opravdu jen pro to, pro co jsou určené. Každé přeprodání/přeposkytnutí konektivity není nic jiného, než obyčejné ochuzení ISP o zisk - a to povede jen k jednomu - pakliže se tento jev bude projevovat nadále, nebo dokonce prohlubovat, prostě a jednoduše plošně zvýší cenu a tím si svoje náklady vynahradí plošně, ode všech. Nevím jak Ty, ale já nemám rád, když platím za někoho jiného. Na tom vydělají jen ti nejnáročnější a přeprodávači. A to je přesně to, co tu hlásáš. A přirovnání ke GSM? Ano, to máš pravdu. Ale to je přeci úplně o něčem jiném! Porovnej si datový tok na hlasových službách a cenu za minutu i když získáš nejlepší individuální podmínky od operátora s datovými toky a cenou internetu. Asi sám uznáš, že je tam propasná disproporce. Budiž Ti to také vysvětlení, proč si to MO mohou dovolit a ISP ne.

Zajda (23.2.2004 18:07:59)

Myslim to vážně! Provideří mají často problém jak se ke svým zákazníkům dostat-víc zákazníků-větší zisk. Nejedná se o přeprodávání stávající nabídky konektivity za účelem vlastního zisku. To bych samozřejmě penalizoval. Jedná se o poskytnutí připojení malým sítím. Mnoha lidem stačí jen 64kbit za NATem. Opakuji nejedná se o přeprodávání stávající nabídky jedná se o využití jedné ADSL přípojky jako přístupové technologie k většímu počtu zákazníků. Provider by o těchto zákaznících veděl a účtoval by jim zvlášť. Provize by dostával ten kdo by se staral o ,,dráty" za adsl routerem a získával nové zákazníky. Toto je hrubé nastínění problému.ISP by si stanovil dodatečné mantinely.

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 18:59:10)

A ad-absurdum by ISP mohl mít jen jednoho zákazníka, který by měl pod sebou všechny ostatní v zemi ;-) Nene, jsi opravdu vedle, každým takto připojeným "zákazníkem" by si ISP podřezával sám pod sebou větev. Např. kdyby všichni v této zemi se podělili o ADSL s jedním sousedem, pak by se efektivně zúžil trh o polovinu; to by vedlo jen k tomu, že by ISP zdražil. (to je jen příklad se zveličenými hodnotami). A žádné mantinely nepomohou; nikdo by je nedodržoval. Představ si, že by např. ISP na ADSL povolil připojení souseda za 100 Kč měsíčně navíc; kolik procent lidí by to zaplatilo, když vědí, že to je stejně prakticky nezjistitelné?

A (23.2.2004 20:19:19)

Ono to tam neni jako prostredek na vydelavani penez, ale jako potencialni penalizace a zadni vratka proti "prudicum" libovolneho typu, kterych se potrebuje ISP zbavit, kdyz mu budou otravovat zivot ... A samozrejme u jiz agregovanych linek, kde se pocita s prumernym chovanim jako berlicka proti extremni zatezi.

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 21:23:20)

Mno já jen že Zajda tu razil, že přeprodávání (předávání, přesdílení) ADSL je věc nejen povolená, ale i správná a žádoucí ;-)

Anonym (23.2.2004 21:49:59)

Ach jo s vama je to tezky:-/ Definuji

Zajda (23.2.2004 22:00:39)

...ehm noooo tedy definuji to asi takto:chybi mi velkoobchodni nabidka na ADSL s garantovanou rychlosti 512kbit-8Mbit pomoci niz by pidiposkytovatele mohli poskytovat i v zakopanych oblastech mest.

Miroslav Šilhavý (24.2.2004 08:06:55)

Mají možnost osadit vlastní DSLAMy a využít LLU.

Zajda (24.2.2004 14:47:19)

Za tu cenu co jim telecom uctuje za blbou kastli v ustredne by do toho nikdo nesel. Krom toho si nemyslim ze by ustredna mela takovou konektivitu takze kdovi jak by se resilo propojeni.Tez si nemyslim ze by pausalni poplatek byl pri soucasnych cenach uctovanych prijatelny a konkurenceschopny(tak do 10000 za garantovany megabit).

Miroslav Šilhavý (24.2.2004 14:48:51)

Nojo, ale to je pak těžké... LLU tu prostě je, ceny jsou schválené, takže není o čem diskutovat. A ISP na to prdí, nic nedělají.

PetrX (4.3.2004 22:36:11)

U Nextry nebyl problém mít dvě veřejné IP adresy - (256kB pevná linka)

ice (13.2.2004 10:41:31)

no treba u IOL muzete mit IP(pevnych verejnych) kolik si zaplatite..jak je to jinde nevim

Anonym (11.2.2004 14:20:36)

V soucasne dobe to smysl nema !! Snad za par let.

JiP (11.2.2004 15:14:47)

Nase firma ma pripojeni pres ADSL tretim mesicem. Ze zacatku to nebezelo vubec. Technici z IOL nam dokonce rekli, at si najdem lepsiho operatora a ze ztrata pri pingu 90% (90 % se jich nevratilo) je normalni a ze je to vlastnost ADSL. Zkusili jsme reklamovat cely balicek. Na Telepointu bylo vsechno bez problemu (k memu udivu byli mili) a jeste jsem si vyskemral nahradni modem. Od te doby to funguje bez problemu s asi 2 hodinovyma vypadkama.

Saper (11.2.2004 18:00:15)

Muze to vyhovovat mensim firmam,ale velka firma by se mnela prozatim ADSL vyhnout obloukem a uzivat neco spolehlivejsiho.

ramesses (18.2.2004 15:09:20)

Jojo s tema ztratama paketu je to fakt husty :(( Asi jim to taky budeme reklamovat, pac kdyz se pres to ADSLko pripojujes na terminal server, tak je to chvilema skoro nepouzitelny.

Petr Borecek (11.2.2004 18:01:59)

:-) Tak to me poprvy Dsl.cz pobavili menit Wifi a VPN za ADSL mozna jen ty firmy co maji net jen na postu anebo na nic. No nic april je az za mesic.

Zdeněk Novotný (11.2.2004 18:29:24)

u nás jsme měli bezdrát od Contactelu s rychlostí 256 v ceně okolo desíti tisíc Kč. Přešli jsme na ADSL od Nextry s rychlostí 1024 za 2000 Kč a jsme spokojený. Pro našich 5 počítačů to stačí a rychlost máme porád vyšší než 256, i když k megabitu to nejde nikdy. Net máme na prohlížení webu a poštu. Nic dalšího moc nepoužíváme.

Petr Borecek (11.2.2004 18:55:08)

Vsak tak jsem to psal na postu to staci u toho webu jak kdy sem tam reload ale taky se da , ale tam kde je treba prijimat a odesilat dokumentace , projekty vyvojaru ktere maji i nekolik Mb je to uz risk nekdy to jede ale nekdy taky ne.V praci v kanclu mane Wifi a ani v zime za posledni 3 roky nebyl problem.Doma mam ADSl i sdilenou Wifi a na tu se muzu vzdy spolehnout pokud neco potrebuji rychle najit zjistit , ale je pravda ze ji mam teprve od lonckyho prosince.

PetrX (4.3.2004 22:31:44)

No my teď bedeme mít megabit od COL (nesdílený a garantovaný) za zhruba 7.500 - nedokážu si představit, že by celej den neše Inet - to by mě v práci lidi rozcupovali.

Anonym (5.3.2004 02:19:57)

To je nějaký levný. Odkud jste? Koho máte podplacenýho? Já nesehnal megabit pod 12 šlupek.

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 08:24:25)

Pokud ho odeberete na portu v nějakém telehousu, dá se sehnat portová cena cca 5000 Kč/1Mbit. Ale k tomu musíte připočíst náklady na pronájmy prostor, antén, a vůbec na trasu. :(

PetrX (5.3.2004 22:12:49)

7.500,- za net + 4.000,- za volani pres COL (coz dam radeji COL nez Teleshitu)

Pavel N. (16.2.2004 15:04:23)

Tak nevim, když čtu o 50% a vyšší marži, přičemž vím, že standardní obchodní marže je 20%, v hypermarketech i níže, pak si řikam, zdali by to nebylo vhodné dát jako podnět ČOI k prošetření, poněvadž se mi to jeví analogické s typickým příkladem vánočních kaprů. Jinak pro náročnější firmy jsou daleko výhodnější nabídky třeba u ČRa nebo Karnevalu, případně rovnou velkoobchodně u TransgasNETu, takže to pořád lokální poskytovatele překonává, jenže divili byste se, jak i u firem působících na periferních oblastech republiky chybí informovanost o lepších variantách.

noname (16.2.2004 17:06:57)

Nemá to smysl. Teda samozřejmě když se nebavíme o pidifirmičkách. Důvod je, že na ADSL vám žádný operátor nemůže zajistit funkčnost, protože i podle VO nabídky je servis do 5 dnů. To oproti 4 hodinám u pevných linek je prostě neporovnatelné. Samozřejmě že megabit sdílený s 50 lidma bude stát než 256 kbit vyhrazený pro jednoho. Protože u vyhrazených 256 vlastně 1 Mega platí 4 lidi, zatímco u toho adsl padesát, takže 50x2 tisíce = 100 tisíc za 2 megabit zatímco 4*10 tisíc = 40 tisíc, takže už z toho je vidět co je výhodnější (a to neřešením to, že ten megabit má zpětný tok 256 kbit). Ale jako firma bych klidně platil pětinásobek za to, že budu vědět, že mi to bude fungovat 99,99 a když ne tak že penále. Zato u ADSL když mi to nebude fungovat 5 dní, tak mohu akorát tak na nádraží. Ano, vyplatí se to firmě, pro kterou není problém být 5 dní bez Internetu. Ale pak nevím, proč si taková firma vůbec internet pořizuje.

Frame (19.2.2004 15:32:43)

Je až překvapující, co se dočte člověk na stránkách, kde by jsi myslel, že jde o stránky v daném tématu profesionální s profesioály co se o něj starají. Zatím co z článku vyplívá spíš zaujatost autora, nebo spís je to celé jako jedna reklama na adsl. Ja jsem vlastníkem dsl a muzu v klidu rict, ze nic horsiho si poridit nelze. Fukčnost a spolehlivost adsl, zvlast pripojenych na bod v Praze jako ja, je velmi a velmi spatna. Je presne na urovni amatersky rizene free net wifi site. Ovsem mezi freenet wifi a adsl je ten rozdil, ze adsl mi jede 20-100kbs a ta wifi i po rozdeleni mezi lidi vetsinou nepomerne rychleji. Na hrani je to nepouzitelne kuvly skavanemu a vysokemu pingu a navic packetloss, serfovani je k vzteku, ponevazd rychlost nacitani webu je jak na analog.modemu a na stahovani to take neni, ponevazd stahovat 5-10kB/sec neni nic moc a navic omezeno na 10G a to by stahovace nejradeji odstrihli. Vrchol vší drzosti a arogance je, že se tím ted nehodlá ani nikdo zabívat. ISP mi sdělil, že CTc s tim mozna neco udela leda za pul roku a bude mu chvily trvat nez se to zlepsi, ale ze se to mozna ani nezlepsi. CTc technik mi sdelil ze je to negarant, takze v poradku. Zadny vzruso. Pokud by se melo v oblasti ADSL neco dit, tak leda velka akce uzivatelu a blokovani adsl. Odhlasit, rvat a zalovam. Budeli nekdo chtit shromazdit demonstraci, prestoze jsem klidny clovek pujdu. Ponevazd jsem arogantne a bez studu okradan. Jasne, nemusim to mit. Stejne tak kdyz autobus bude stat misto 50kč 5000 nemusite jezdit ne? Ale kam to pak povede. CTc je stejnej holy shit jako nase vlada. Souhlasim ze neco bude asi i na tom, ze je to stale napul statni podnik ^^. A velmi me udivuje ze weby urcene k inetove problematice se tomu zatim prilis nevenuji. Jak ja sam vim, je nas urcite mnoho, vsichni z okoli. A nejedna se o mou ustrednu,ale o lidi z lokalit az ku Praze nebo Praha (jsme 55km od Praglu).

Honza (19.2.2004 17:42:01)

Co k tomu dodat. zahledl nekdo na nejakej serveru vubec nejakou reakci na to, jak to jede od minuleho ponedli spatne? Nikde jsem nic nevidel (Lupa, Zive, PCtuning).

Saper (19.2.2004 18:44:10)

Ne nikde zadny prispevek neni a nejspis ani neuvidis vzdyt neni o cem psat to co se deje je zcela standartni situace na kterou si musime zvyknout.Na Isdn serveru je k tematu ping 41 prispevku coz je velmi neobvykle a vysoke cislo ktere na neco upozornuje.To ze to je prehlizeno muze znamenat mnoho veci ktere si muze kazdy sam domyslet.

ogi (22.2.2004 13:38:42)

jo od minuleho tydne to jde najednou dost spatne, neni vyjimkou, ze na ceskym servru je ping 150-200 a rychlost pripojeni se taky razantne snizila asi o 50%

Anonym (15.3.2004 21:32:39)

to ze adsl provozovatele prodelavaji neznamena ze nabizeji neco lepsiho. jinak autor clanku zdrejme adsl nepouziva a jen nekde o nem slysel a proto si mysli ze kdyz je to novinka tak je to dobre. vsak opak je pravdou