Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Co je to vlastně Echelon?

Co je to vlastně Echelon?

Anonym (25.5.2006 00:00:00)

Možná jste již to slovíčko zaslechli a maně se vám vybaví, že v souvislosti s odposlechem a sledováním e-mailů. Ale co přesně skrývá?

Pavel (25.5.2006 10:45:16)

Stačí poslat text zabalený v RARu s heslem alespoň 8 znaků dlouhým a heslo doručit jiným způsobem (třeba SMS), a divil bych se, kdyby někdo něco rozluštil, než bude pozdě. Leda, že by se zaměřili konkrétně na mou osobu z nějakého důvodu. Nebo text poslat jako obrázek (třeba JPG), to taky search-boti milujou.

co to zasa ..... (25.5.2006 11:42:32)

Cele to je akasi paranoia... a mimochodom rad by som vedel ako trebars nejaka US spionazna sluzba odhali nieco co vobec neputuje cez americke uzly... jedine ze by si predplatili forwdovanie trafiku zo vsetkych EU uzlov... co je celkom dobry nezmysel

František (25.5.2006 22:33:59)

V článku je uvedeno, že na tomto projektu (Echelon) se podílejí vlády Austrálie, Velké Británie, Kanady, Francie, Německa, Švédska a USA, a že výsledky jsou pak roztříděny a odeslány příslušnému bezpečnostnímu úřadu dané země. Takže vaši komunikaci může americká národní bezpečnostní agentura (NSA) monitorovat, bude-li to potřebovat, přes své evropské partnery (a naopak). Pokud Pavel začne svou komunikaci šifrovat, dostane se tím nejspíš na listinu podezřelých.

Ted sifruju:) (26.5.2006 04:04:46)

8 znaku v raru je dost malo, to se da docela rychle rozlustit. Jinak vsechny hlavni uzly vedou pres ameriku, takze ke sledovani ani nikoho jineho nepotrebujou. Ty partneri jsou tam hlavne z jinych duvodu.

Thorough (26.5.2006 05:17:02)

Pokud spolu komunikuji lidi, kteri jsou fyzicky pripojeni v CR a pro komunikaci nevyuziji nejaky zahranicni server (napr. ICQ), tak jejich data fyzicky neopusti CR.

František (26.5.2006 09:14:49)

V článku se odhaduje, že americká NSA monitoruje 90 % provozu a jmenovaných 7 států to přiznalo před 7 lety. Od té doby v projektu mohou být zapojeny i další evropské země včetně ČR (jen se s tím veřejně nechlubí).

Jmeno (26.5.2006 15:50:47)

To jsou jenom fantazie, v ČR se takovým způsobem provoz nemonitoruje. Stačí aspoň trochu znát architekturu českého internetu.

František (26.5.2006 18:30:00)

Abych tedy nefantazíroval, doporučuji vaší pozornosti vyhlášku ministerstva vnitra (podepsal Mgr. Gross) č. 191/2000 Sb. (novelizovanou vyhláškou č. 444/2002 Sb.) o technických podmínkách pro připojení a provoz zařízení pro odposlouchávání a zaznamenávání telekomunikačního provozu. Pro velký rozsah cituji jen zajímavější pasáže: ------------------------- Schopnost aktivace a deaktivace odposlechu je právnickými a fyzickými osobami, které zajišťují telekomunikační činnost, (dále jen "provozovatel") zajišťována nepřetržitě. Uživatelskou adresou je číslo ztotožňující koncové připojení nebo jiná adresa ztotožňující uživatele služby.U mobilní sítě jsou za uživatelskou adresu považovány také mezinárodní identifikátory IMSI a IMEI. Zájmovou uživatelskou adresou je uživatelská adresa určená k odposlechu. Výstupem je rozhraní sloužící k přenosu vybraných zprostředkovacích dat a obsahu zpráv zájmové uživatelské adresy ze sítě nebo služby do zařízení oprávněného subjektu. Aktivitou uživatelské adresy je proces, při kterém se přenášejí zprostředkovací data nebo obsah zpráv mezi touto adresou a sítí nebo službou. Síť nebo služba umožňuje u kterékoliv uživatelské adresy, která může mít k síti nebo službě koncové připojení, aktivovat odposlech k získávání vybraných zprostředkovacích dat a obsahu zpráv anebo vybraných zprostředkovacích dat bez obsahu zpráv. Vybranými zprostředkovacími daty jsou a) datum, čas zahájení, doba trvání, popř. čas ukončení aktivity zájmové uživatelské adresy, a to i tehdy, nedojde-li k přenosu obsahu zpráv, b) určení druhu aktivity zájmové uživatelské adresy, c) data identifikující zájmovou uživatelskou adresu, která jsou síti nebo službě dostupná při její aktivitě; u mobilní sítě jsou za taková data považovány také mezinárodní identifikátory IMSI a IMEI, d) identifikace všech uživatelských adres, ke kterým aktivita zájmové uživatelské adresy směřuje a od kterých směřuje aktivita k zájmové uživatelské adrese, identifikace všech uživatelských adres tvořících řetězec přesměrování a identifikace všech uživatelských adres konferenčního spojení; takové údaje mohou chybět u příchozích volání z jiných sítí nebo služeb, pokud je tyto sítě nebo služby prokazatelně neposkytují, e) určení místa koncového připojení zájmové uživatelské adresy u mobilní sítě, f) přesné určení kanálu použitého pro přenos obsahu zpráv do zařízení oprávněného subjektu, je-li prováděn jeho odposlech, g) data identifikující jejich zdroj, jestliže jsou předávána společným kanálem z více uzlů sítě nebo služeb. (pokračování 2)

František (26.5.2006 18:31:35)

Síť nebo služba umožňuje současně aktivovat k odposlechu v síti nebo službě 0,15 % uživatelských adres z celkového počtu uživatelů sítě nebo služby předpokládaného ke konci daného kalendářního roku, ne však méně než 50 a ne více než 1 000. Počet a kapacita výstupů určených oprávněným subjektem je taková, aby byl umožněn souběžný přenos obsahu zpráv od nejméně 15 % zájmových uživatelských adres z počtu uživatelských adres stanovených v § 3 odst. 3. Všechny typy zpráv se při komunikaci zájmové uživatelské adresy přenášejí na výstup takovým způsobem, aby bylo možno rekonstruovat celý jejich obsah. U datových přenosů se používají samostatné kanály pro přenos dopředného a zpětného směru komunikace zájmové uživatelské adresy. Oprávněnému subjektu předává provozovatel podrobný, úplný a srozumitelný popis komunikačních protokolů a formátů dat předávaných na výstupy. Zvláštní technické podmínky pro odposlech služeb se záznamem přepravovaných zpráv: U služby se záznamem přepravovaných zpráv nemusí být splněny podmínky uvedené v § 2 odst. 1 až 3 a § 3 odst. 3, pokud je oprávněnému subjektu umožněno nejméně jednou denně získávat vybraná zprostředkovací data a obsah všech zpráv zaznamenávaných u zájmové uživatelské adresy. Službou se záznamem přepravovaných zpráv je zejména hlasová schránka a elektronická pošta. Zvláštní technické podmínky pro odposlech jiných sítí a služeb: U jiných sítí a služeb nemusí být splněny podmínky uvedené v § 2 odst. 1 až 3 a § 3 odst. 3. Jinými sítěmi a službami jsou neveřejné telekomunikační sítě, internetové služby a služba pronájmu okruhů. Pro výstupy se použijí ustanovení § 5 odst. 2 a odst. 5 až 7 obdobně. U těchto služeb se informace o aktivitě zájmové uživatelské adresy předávají přes běžně používané standardní nosiče dat nebo rozhraní. -------------------- Tedy právní rámec odposlechu nejen hlasových, e-mailových a dalších internetových služeb v ČR je. Jinak ČTc v aplikaci E-ÚČET eviduje nejen všechny hovory, ale i zapnutí/vypnutí přesměrování hovorů a další aktivity (použití TELEKONTA aj.) a denní objemy přenesených dat (a v logovacím souboru má další údaje o internetových aktivitách) xDSL přípojky.

kde kam kdy jak (27.5.2006 02:11:14)

Jak vidim, tak o architekture ceskeho internetu nic nevis. To by jsi se potom divil, jak dukladne se u nas provoz monitoruje.

Pavel (26.5.2006 09:25:22)

8 znaků v RAR je práce na několik dní. A pokud chci mít jistotu, tak použiju heslo delší (třeba 20 znaků). Někde jsem kdysi četl, že archív v RARu s heslém delším 11 znaků odpovídá bezpečnostním požadavkům NASA. Jestli je to pravda, to nevím, nicméněje je fakt, že heslo RARu lze jedině uhodnout, protože v tom archívu není uloženo. Což třeba u PDF, nebo ZIPu není pravda.

Anonym (26.5.2006 13:34:57)

ako prosimta definujes "hlavny uzol".... to co znamena ? A ak posielam mail niekomu do madarska tak mi chces povedat ze to ide najprv cez ameriku ? :) vtipne no...

Anonym (27.5.2006 02:06:46)

To zalezi, jak ho uvazes. Ale jinak to jde do madarska treba pres nemecky tiscalli. A co ten slon?

lachta (26.5.2006 16:51:34)

http://chip.cz/chip/9908/bratr.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Echelon

Anonym (28.5.2006 09:20:04)

Přetluču toho kripla co vytahuje 3 roky starý příspěvky a vracím nahoru aktuální témata.