Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Poskytovatelé > Přechod k O2

Přechod k O2

iZiki (8.4.2007 17:04:39)

Ahoj, mám pár dotazů. Jsem teď u GTS a zajímá mě, jestli když mi teď net jede nepřetržitě na 2Mb/s 215, jestli můžu s přechodem k O2 něco ztratit. Je to vlastně linka O2 prodávaná pod jiným názvem, nebo se pletu? Dál mě zajímá další věc, která se asi týká tak trochu předchozího dotazu a to jak je to s agregací. Počítá se jen u firmy u který sem, nebo celkově pro všechny kdo běží na O2 linkách v mým okolí? Taky sem slyšel, že agregace vlastně neni: moje rychlost/50 ale kapacita ústředny/50 - jak to tedy je? Další věc je, zda když jsem teď u Novery a zadám tracert třeba na seznam.cz, jestli s přechodem k O2 bude trasování stejný, tedy jestli to půjde přes stejný servery. Může to být lepší ale i horší? Jak je to v tomhle případě. Díky za všechny odpovědi.

Anonym (8.4.2007 17:53:48)

No, asi to bude to samé, jen pod jiným názvem.

Anonym (8.4.2007 21:09:44)

S jedinou vyhodou u O2 nejseš vázan tím brutalní uvzakem 100% za každý měsíc při předčasném vypovězení ale směšnýma 1000kč které se postupně snižují (po 6 měs 500....)

Nargon (8.4.2007 18:25:21)

Jsou to dve rozdilne sluzby. Spolecne je akorat to vedeni mezi tvym modemem a nejakou "centralou" kde ze site telecomu ty data jdou do site GTS. Kdyz se podivas na tracert tak prvni hop je pravdepodobne 10.0.0.138 (pripadne 192.168.1.1 nebo neco takovyho) tj tvuj modem. A druhy hop je uz nejaky router v siti tveho ISP. To co je mezi je spolecne. Vlastne z tveho modemu jde signal do ustredny, pak do nejake vetsi ustredny, a jeste vetsi :) pak to putuje siti O2 do agregacniho bodu (V CR by jich melo byt celkem 13, pro kazdy kraj jeden, tedy neni na ustredne). Pak to putuje do nejaky centraly, kde se to preda tvemu ISP. v tomto pripade GTS. A tady odsud je to uz rozdilne. Tedy je na tvem ISP aby nakoupil konektivitu do zahranici. Zalezi na nem jak ma udelanou sit a jaky tedy budou pingy, kudy to pujde, jakou dostanes IP adresu, atd. Takze to muze byt treba uplne jine, nez jake to je ted. No co se tyce tracertu urcite to pujde pres jine servery. cast urcite bude stejna. Treba adresa modemu :) a nebo ty cca 3 posledni budou ze site, kde je server seznamu tak to bude stejny. Ale GTS muze mit na sit, kde je seznam treba spojeni primo a O2 to muze vest pres nix atd... A co se tyce agregace. Na agregacnim bode je nekolik skupin Minimalne jedna pro kazdeho ISP. Protoze urcite by se GTS a jejim zakaznikum nelibilo, kdyby jejich konektivitu vycucaval nejakej stahovac od O2 a naopak. Takze jsou oddelene. Pak treba pro kazdou rychlost muzou byt zvlast. Nebo treba varianty s fupem a bez fupu kazda zvlast. Ale odhaduji ze existuje jen jedna nebo dve skupiny pro kazdeho ISP. Ta druha, je s agregaci 1:20, jestli jeste existuji zakaznici co si ji nechaly z doby kdy tato sluzba existovala. A agregace neni ani jedno z toho co pises. Jak jsem rekl agregace probiha v agregacnich bodech, tj ne v ustrednach. Mezi ustrednou a agregacnim bodem by mela byt rychlost vzdy dostatecna, tedy aby celkova kapacita linky byla vetsi nez soucet kapacit pripojek uzivatelu. (tj bez agregace) O tohle by se melo postarat O2, treba uz nezridit dalsi pripojku nebo nezvysit rychlost, kdyz je kapacita vycerpana. A na tom agregacnim bodu u tveho ISP je cca nekolik tisic uzivatelu. Pro priklad. tam bude treba 3000 uzivatelu a pro jednoduchost vsichni budou mit rychlost 4Mega. Tedy celkova linka, na kterou je tech 3000 uzivatelu pripojena, ma kapacitu: 3000*4/50=240Mbit a o tuto rychlost se tech 3000 uzivatelu deli. A v realnem pripade te agregace vubec nemusi zajimat, protoze se temer nikdy neuplatni. Je to tim ze jsou sluzby s limitem dat, a lidi aby ho nepretahli tak moc nestahuji a tech 240Mbit je dostatecne.

iZiki (8.4.2007 19:09:27)

Hmm, fakt pěkně vysvětlený, už mám v leččems jasněji :). Ale závěr, který jsem si z toho vyvodil, tedy že bych mohl dopadnout i hůře, mě v rozhodování nikterak nepostrčil :). Jde o to, že mi vypršela smlouva s GTS a z 2mbps na 4mbps budu migrovat až 7. měsíc, takže kdybych přešel k O2 měl bych rychlost hned a navíc bych ty tři měsíce platil za čtyřmego o 200,- míň než platim teď. A taky mi jde o to, že na 4. místě v tracertu (přes ten to jde vždy) je nextry a naskakuje mi tam ping ze 7 na 12-13 a pak přes další servery už se to veze až ke konečnému výsledku 12-13. Ale to vlastně taky neni jistý, jestli se to ještě nezhorší. Tak nevim :/

Nargon (8.4.2007 23:34:00)

Aneb jak nekdo pravil (nevim kdo, ale ja to rikam taky): "Nespravuj co neni rozbite!" Radsi zustan tam kde jses. Nevim jakou mas ve smlouve vypovedni lhutu, ale hadam ze 3 mesice. Takze stejne by jsi u GTS musel byt jeste dalsi 3 mesice a az pak by ti to zrusily. Nemluve o tom, ze nez ti to zase O2 zapoji tak to taky nejakou dobu trva a byl bys bez netu. A co se tyce pingu, tak treba se ti zlepsi na seznam, ale zhorsi nekam jinam. Takze v prumeru to bude stejne. Ale ke zhorseni by dojit nemelo. alespon ne vlivem agregace. Protoze cim vice uzivatelu na danem agregacnim bode je, tim se agregace projevuje mene. Protoze kazdy jeden clovek ma mensi vliv na celkove vytizeni.

Anonym (9.4.2007 08:26:53)

vypověď má 2 měsíce a nějaký týden by byl bez netu, protože GTS jsou stejní jako O2 linku vám budou blokovat (bez funkčního netu) co nejdéle.

Anonym (9.4.2007 10:21:22)

Linku nikdo úmyslně neblokuje. Nepřestávej brát ty prášky, jinak tě paranoia zničí!!!

Anonym (9.4.2007 10:25:23)

no, nemusime tomu rikat umyslne blokovani, ale traba byrokraticka neschopnost. Faktem proste je, ze GTS i po ukonceni ADSL pres LLU blokuje tu linku dalsi zhruba mesic. A je jedno jestli umyslne nebo neumyslne...... proste je to fakt.

Anonym (9.4.2007 19:43:43)

Žádna paranoia, ale valstní zkušenost - potvrdili mi zrušení netu GTS k 1, ale net jel ještě 2 týdny gratis (což mi nevadilo :-)) ale pak mě ušmikli a až po 3 urgencích (měl by jste být odpojen...., technik se na to podívá...., určitě vám zavoláme....) během toho vám O2 bude stornovat objednávky protože je tam aktivní ADSL = bez netu 2 týdny a podle info emailu tralo 02 zřízení 3 dny.

Anonym (9.4.2007 10:55:01)

Nargone, pověz nám pravdu !!!

Nargon (9.4.2007 11:36:20)

A ohledne ceho?

Lojzik (8.4.2007 19:37:47)

Já taky přecházím, mám dost už Jiřiny, tvrdila že to budu mít dvakrát rychlejší , a že mi to zvedne. A pořád nic, tak jdu ke Karle ta to zvedá na počkání a je to pak 2X rychlejěí. A co je důležité, že cena je dokonce nižší a Karla je levnější než Jiřina. No žekněte sami , nevyplatí se to?