Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Poskytovatelé > O2 ADSL - změna protokolu PPPoA na PPPoE vs. nová smlouva, nebo změna poskytovatele

O2 ADSL - změna protokolu PPPoA na PPPoE vs. nová smlouva, nebo změna poskytovatele

Hainz (8.10.2007 10:55:43)

Chci se optat na řešení následující situace: Mám ADSL zřízené hned v začátcích, používám stále modem Alcatel Speed Touch Home (Annex A a s tím související protokol PPPoA). V současnosti mám rychlost 4096 a musím říci, že tato rychlost dlouhodobě odpovídá. Jediná nevýhoda je bohužel ta, že mám datový limit nastaven na 12 GB, přičemž noví zákazníci stejné služby mají tento limit nastaven na 20 GB. Po telefonickém rozhovoru mi bylo sděleno, že u mého současného připojení se starším protokolem PPPoA nelze nastavit vyšší limit (nechápu proč). Je možné pouze změnit protokol z PPPoA na PPPoE, ale při předpokládaném výpadku připojení 2-5 dnů. Zároveň mi ale bylo technikem sděleno, že současné zařízení které vlastním (Modem+splitter) nebudu moci využít, což by nejspíše znamenalo jejich výměnu na vlastní náklady, s čímž samozřejmě nesouhlasím. Zajímal jsem se tedy o zřízení nové služby, přičemž bych starou smlouvu zrušil, rád bych totiž využil akční nabídky, kdy je nabízeno zřízení a modem zdarma. Bylo mi ale sděleno, že nejdříve musím starou smlouvu zrušit, a teprve poté zřídit novou. To bych ale nestihl akci která končí 14.10. Dostal jsem se tedy do situace kdy se musím rozhodnout, zda mám změnit stávající protokol a doplatit tak výměnu zařízení, nebo si zřídit připojení u někoho jiného. Mám ovšem strach z toho, aby se mi rychlost připojení nesnížila a já tak na tom nebyl hůř než nyní. Díky některým ohlasům s problémy rychlosti zaviněné agregací bych se tomu ani nedivil. Dle mého názoru, právě z důvodu starého protokolu PPPoA nedochází díky menšímu množství uživatelů k takovému snižování rychlosti díky agregaci (možná se ale mýlím a mám prostě štěstí na lokalitu). Poradí mi tedy někdo jak na to a v případě změny poskytovatele, který je nejvýhodnější (spolehlivost a rychlost).

Eser (8.10.2007 13:37:16)

Podívejte se jak dlouhý jste podepsal závazek, třeba už vypršel. Já jsem u O2 cca 30 měsíců, protokol PPPoE a agregaci jsem nikdy nepocítil.

Hainz (8.10.2007 18:08:38)

Závazek mi již dávno vypršel, u nás jsem byl jeden z prvních co tuto službu využíval. Tomu také odpovídá stáří modemu a protokolu, který se již delší dobu nepoužívá. S tím tedy problémy nebudou, spíš bych byl nerad, abych nezůstal zcela bez připojení, byť i na krátkou dobu pár dnů.

Nargon (8.10.2007 13:48:55)

1) PPPoA nema vubec vliv na limit 12 x 20 GB pravdepodobne jen administrativni problem. To same Annex A na to taky nema zadny vliv. 2) Teoreticky neni problem mit Annex A a PPPoE, ale ten ST Home neumi PPPoE :( 3) Pri prechodu na Annex B muzes vyuzit splitter co mas doma (teda za predpokladu ze nebudes chtit pouzivat isdn). Bez problemu to funguje, sam to tak mam. 4) ten modem bohuzel budes potrebovat novy. 5) akcni nabidku jiste nemuzes stihnout. Doporucuji ti zmenit sluzbu za tu novou s limitem 20GB. A koupit si novy modem. A pokud ten stary ST Home mas stale v pronajmu tak ho vratit, ale myslim ze jsi ho taky za tech cca 500 odkoupil, kdyz byla moznost a ted se ti bude doma valet. Zruseni stavajici sluzby a nova smlouva je take zajimave reseni, ale pravdepodobne budes nejakou dobu (cca tyden) bez internetu, nez ti zapnou tu sluzbu novou. Imho je lepsi dat ten tisic nebo dva za novy modem nez mit starosti kdy uz ti tu sluzbu zridej. P.S. Co se tyce ISP, tak ja mam rad GTS. Sice reklamace a reseni nejruznejsich problemu je horsi nez treba u O2 (teda jak ktery problem), ale jinak oproti O2 ma par vyhod. Hlavne v reseni Fupu (moznost si ho sam zapinat, u limitu je i zobrazen datum a cas kdy to bylo zmereno). Takze jestli uzivatel neceka nejake problemy (nebo je schopny si je "u sebe" opravit sam) tak klidne muze jit sem.

Hainz (8.10.2007 18:04:51)

Tak jsem dnes mluvil přímo s technikem u O2 a bylo mi sděleno, že modem ST Home by protokol PPPoE měl podporovat za předpokladu jeho přenastavení. Dokonce mi slíbil, že mi zašle konfigurační soubor na jeho automatické nastavení tohoto protokolu. Modem mám samozřejmě odkoupený. S tím splitterem to asi nebude pravda, když jsem byl totiž vytopenej a servisák mi omylem vyměnil zatopený splitter s Annex B, tak mi internet nejel (respektive jel ale s problémy na lince a nižší rychlostí). Pak jsem někde koupil starší splitter Annex A a bylo po problému. Jinak co se týče nového poskytovatele, tak uvažuju o Radiokomunikacích, kde mají za poměrně dobrou cenu i vyšší odchozí rychlost (512 kbit/s) a neomezený limit. Pouze jsem trochu na rozpacích jak je to se spolehlivostí a rychlostí.

Nargon (8.10.2007 19:39:48)

Jo, radiokomunikace. To je celkem super, ale jen v pripade ze jses v pokryti jejich siti :( A to moc velke pokryti nema. Pravdepodobne jses mezi tema co jsou jen v pokryti siti O2. Co se tyce spolehlivosti a rychlosti nevim, ale pred casem se tu o tom dost debatovalo. A co se tyce splitteru. Pokud mas linku a modem Annex A, tak splitter Annex B pouzit NEJDE. Ale jestli mas linku a modem Annex B, tak splitter Annex A pouzit jde. Vim to jiste sam mam spliter na annex A a linku s modemem na B. Nechce se mi vysvetlovat proc, tak mi holt musis verit :)

Hainz (8.10.2007 20:30:48)

Po ověření čísla jsem u Radiokomunikací pokrytej, takže bych mohl zrušit i pevnou linku u O2 a za nižší peníze to komplet zřídit u nich. Dokonce jde i za poplatek kolem 1.300,- převést i stávající číslo. Spíš mě jde i o to, jak to bude v budoucnu, protože jsem slyšel o jistých problémech a propouštění u Radiokomunikací a je tu i možnost, že je koupí někdo větší, takže nejistota. S tím splitterem jsem Tě blbě pochopil, měl jsem za to, že to právě myslíš obráceně, což opravdu nejde.

Eser (10.10.2007 12:02:59)

No já bych byl s těma ČRa opatrnější, zvlášť poslední dobou tady o nich nekolují zrovna příznivé informace. O2 mi jede bez výpadků už dlouho. Byly doby, kdy jim cca mezi 18-24:00 lítaly pingy do světa okolo 200 ms, což mi znemožňovalo hrát online FPS. Ale to vždy trvalo cca 10-14 dní a potom Telecom/O2 navyšoval rychlost, nebo limity dat.

Hainz (10.10.2007 12:34:33)

To víš že jsem to pročetl, ale problémy jak se zdá má s podivem spíše Praha. Vzhledem k tomu, že jsem z Pardubic, tak by to mělo být OK. Už jsem to stejně rozřízl, na stole mám už smlouvu s ČRA a nejspíše dnes nebo zítra ji odešlu, no a uvidím.

Pardubak (10.10.2007 18:50:32)

Tak to te dost lituju. U nas to totiz CRa funguje tak skvele, ze 4Mbit lita celych 30Kbit a ping je vetsinou okolo 800ms :-(

Hainz (11.10.2007 06:19:05)

To myslíš opravdu vážně? Je to dlouhodobé, nebo až v poslední době? Rozepiš se trochu, smlouvu jsem ještě neodeslal.

fobius (14.10.2007 09:12:10)

Já i soused používáme ADSL od Radiokomunikací již plný rok 3M/512 a 5M/512 Premium agr. 1:20 ještě bez limitů (nyní mají u nových tarifů limity, jen když se jim zdá traffic velký asi 200GB, pak zavolají a upozorní, starý premium už nenabízí). Co se týče spolehlivosti tak výpadek za celý rok jsem nezaznamenal a rychlost se drží stále na 90% deklarované teoretické rychlosti (vyjímečně 1x do měsíce se to zpomalilo na 1M). Komunikace s podporou je normal. Osobně si myslim, že je jedno jakého ADSL si kdo vybere, někdo preferuje značku, někdo kvalitu a někdo cenu, tím bych se řídil. Protože, všude jsou jiné podmínky, takže i kdyby 100 lidí nadávalo na radiokomunikace nebo O2, tak je to sice divné, při tom počtu lidí ale zas celkem normal a já tu firmu prostě nezatratím. Když levný internet tak RAdiok.... když dražší s pocitem, že bude kvalitnější tak O2. MIrek, Lokalita Tábor