Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Poskytovatelé > Potrebuju poradit, co si poridit (CTc/Bluetone)

Potrebuju poradit, co si poridit (CTc/Bluetone)

Martin (7.4.2006 18:47:13)

Zdravim! Uvazuju vazne o zrizeni ADSL (jsem ted na wifi a uz to je neunosne - sice levny, ale krajne nespolehlivy). Rychlost chci 2048/256. Moc tomu nerozumim, tak bych potreboval poradit: 1) Ovlivni nejak volba operatora realne rychlosti pripojeni? Nebo je to tak, ze to stejne vsechno jde po dratech telecomu a je to fuk? 2) Jde nejak zjistit jak je tady v me lokalite (vychodni cechy - Úpice) vytizena ta ustredna? Moc lidi to tady asi nema, lepe receno znam jen 2 lidi, skoro vsichni tady jedou na wifi. 3) K operatorum: mne se osobne nejvic zamlouva Bluetone - jejich system FUP. Ale treba to je u nekoho jinyho lepsi...? 4) Jak je to s cenou? Kdyz to tedka stoji tech cca 700 s dph, je pravdepodobny, ze se to bude zdrazovat nebo to bude +/- stejny porad? Pocitam ze to asi je ve hvezdach. Diky za rady!

Jackass (7.4.2006 22:50:41)

Nejdříve si na DSL ověř dostupnost adsl a pokud máš možnost vyžítí GTS Novera nebo ČRa a nepotřebuješ pevnou linku tak jdi to toho. U CTc musíš platit poplatek za pevnou linku u druhých dvou možností nemusíš. Já osobně mám adsl Nextra, ale už mám možnost zřídit si adsl od ČRa a tak ikdyž jsem s Nextrou naprosto spokojen tak kvůli telecomu ji opustím. Co se týče cen, tak si myslím, že rozhodně zdražování adsl nehrozí spíš naopak.

Martin (8.4.2006 21:41:31)

No u toho Bluetone jsem myslel verzi Classic. Ja tady nemam dostupnou jinou platformu nez CT. Takze mi spis jde o to, jestli vzit CT nebo Bluetone Classic...

Anonym (9.4.2006 09:52:02)

Pokud to chceš používat minimálně rok, pak určitě Bluetone Classic - nepatrně nižší cena, vyšší limity, možnost volby: buď celkem dobře udělaný týdenní FUP, nebo doplácet data nad limit. Navíc mají do konce dubna?? zřízení zdarma. Nevýhodou je v případě předčasného ukončení nutnost doplatit 50% zbývajících paušálů a celkem pravděpodobně delší zřizovací doba. U ČTc (asi) momentálně žádnou akci nemají, zaplatíš plnou cenu aktivace (1178,- s DPH). Nebo v případě zvýhodněné aktivace doplácíš v případě předčasného ukončení jen poměrnou část plné aktivace. Další nevýhodou je nižší limit a výrazně horší FUP. Modem si kup v každém případě vlastní a určitě ethernetový.

Martin (10.4.2006 14:47:46)

Jo, díky. Takže jsi mi potvrdil že ten Bluetone Classic je fakt lepší volba.. Ještě k tomu modemu: na stránkách maj uvedeno, že při objednání služby Bluetone Classic ADSL prostřednictvím elektronické objednávky získám "zdarma výkonný ADSL modem", ale co si pod tim mam představit to jsem tam nenašel... Ale asi to bude ten nejlevnější, co k tomu jinak nabízej - CellPipe 22A-BX nebo 22A-FX. Mně to nic neříká, je tenhle modem k něčemu? Jo a ethernetovej modem - to normálně píchnu do síťovky v PC?

Pet (10.4.2006 16:17:52)

Volal jsem tam a ptal se na to - je to nějaký USB zázrak, na který všude v diskusích prší je potok sprostých slov. Takže na to můžete směle zapomenout. Doporučuju si pořídit cokoli přes ethernet nebo vzít něco z těch jejich CellPipe, taky nechoděj špatně, v práci to běží už několik měsíců bez výpadku.

Anonym (10.4.2006 19:16:04)

Ano, ethernetový modem normálně připojíš do síťovky v PC, nastavíš jen "získat IP z DHCP", pak přes webové rozhraní nastavíš modem. Nemusíš instalovat žádný SW. CellPipe je celkem v pohodě, jenom ve výchozím nastavení má malou NAT tabulku, někde se i tu na fóru povaluje návod, jak ji zvětšit. Jaký modem dávají zdarma opravdu nevím. Pokud chceš jiný bezproblémový modem, tak třeba něco od ZYXELA, nebo se mi celkem osvědčil WELL PTI-845, (nebo ČTc ještě doprodává Alcatela 510i). Možná by mohl už mít podporu ADSL2+. Rozhodně nekupuj USB hrůzu!

Anonym (8.4.2006 00:04:51)

1. Ovlivní, někdy hodně. Jedou všichni na drátech ČTc, ale na různém hardwaru a na různých technologiích a modelech provozu a řešení dostupnosti služby - tam řadím limity, FUPy, prioritizaci paketů, ale i řešení přetížení ve špičkách, rychlost "nahazování" služby při výpadku atd. 2. To ti poví asi jen Telecom, protože ústředna je jeho, nebo alternativní operátor pokud ty informace má. Jsou to vnitřní informace a na to asi žádný grafy nebo diagnostický stránky nenajdeš (jako býval mistral.dkm.cz pro UPC, kdy byly aktuální uptimy jednotlivých bridgů, asi protože jim to tehdy padalo furt jak hrušky). 3. Bluetone Premium je asi momentálně nejlepší, co lze mít. Ten omezení nemá (ani FUPy ani nic jinýho), i agregace je nižší - a přesto to kupodivu funguje dlouhodobě tak jak má. Když není to, tak kvůli paušálům asi aspoň GTS. I když tam už se najde o něco víc nespokojených, pořád to vyjde líp než Čtc, pokud je to přes LLU, protože lze odhlásit paušál. 4. Ceny se mění asi tak po půl roce až roce, pro zřízení zadarmo se musíš upsat obvykle na rok, ale když má ISP solidní služby, tak proč ne. Pravda je, že málokdo mění ISP častějc než jednou za rok, protože pokud nejde vysloveně o nepoužitelnou službu, tak se to ani moc nevyplatí. Přejít jinam skoro vždycky pár dnů až týdnů trvá a stojí to čas (bez ADSL) nebo peníze nebo obojí, takže co ušetříš na okamžitý změně tarifu zas vydáš za zřízení za plnou cenu. Oni to mají moc dobře spočítaný, aby to vyšlo zhruba nastejno.

Honza (8.4.2006 22:55:19)

Ad 1. Vypadas, ze mas prehled - nevis nahodou, kdo ma vysoke priority pro VoIP pakety?

Anonym (10.4.2006 05:31:20)

No to nevím, ač bych taky rád :) IMHO bych čekal že vyšší prioritu VoIP paketů snad budou dávat až nejspíš ti, kdo na podobném principu prioritu snižujou pro P2P atd., protože jestli je někde priorita potřeba, tak právě u hovorů, což určitě dobře vědí. Jinak bych to asi odhadoval ne podle ISP, ale podle pingu a rychlosti - na 2Mbitu oproti 512k by už snad problém s nižší prioritou, i kdyby existoval, neměl být tolik znát, vždyť VoIPu stačí mnohem míň, v řádu desítek kbitů... Ale to jsou domněnky.

Anonym (10.4.2006 05:47:19)

A zapomněl jsem na agregaci. I ta má vliv na kvalitu hovoru, souvisí to s přerušováním streamu cizími pakety a s doručením paketů ve správném pořadí, což u vysoké agregace bude větší problém než u nižší.