Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > D-LINK 362T prosím o radu

D-LINK 362T prosím o radu

pajus (15.7.2006 22:21:59)

mám s tímto modemem různé problémy a potřeboval bych objasnit na čem vlatně jsem: 1. NAT (je - není) v manuálu na stránkách ČTc je uveden 2. Rozdíl v nastavení mezi PPPoE a BRIDGE (k čemu ten bridge vlastně je ?) 3. Časté padání při zvýšeném stahování přes P2P, torrenty nebo více otevřených stránkách - dá se to nějak vyřešit, přípdně obejít? zvedl jsem si akorát množství současných připojení TCPIP z 10 na 50, zdálo se že se problém vyřešil, ale po 2 úspěšných dnech bez pádu při plném zatížení se objevuje chyba na DHCP, která taktéž působí pád připojení

Nargon (15.7.2006 22:36:15)

1] Je, ale natuje jen na 1 PC :( takze by byt ani nemusel. 2] Rozdil je v tom, kdo vytvari spojeni, kdyz nastavis PPPoE, tak to vytvari ten modem a pocitaci prirazuje nejakou IP. Kdyz je modem jen v bridge modu, tak funguje jako prevodnik mezi telefonim kabelem a sitovym kabelem. Spojeni se vytvari na PC (windows obsahuje PPPoE clienta, takze to na nem vytvorit jde) Rozdil je asi v tom, ze kdyz je to nastavene na PPPoE, tak ikdyz je PC vypnuty tak modem je pripojeny k internetu a muzete treba vzdalene PC zapnout pomoci Wake on Lan a magic packetu. Kdyz je jako Bridge, tak v dobe vypnuti PC je modem odpojen a neni mozne pc vzdalene zapnout. 3] nastavenim Bridge modu by se to melo kompletne vyresit, pak se z modemu pouziva jen jeho "modemova" cast (tj ten prevodnik z telefoniho kabelu na sitovy) a jeho routovaci cast je uplne vypnuta.

pajus (15.7.2006 22:44:36)

díky za radu vzdáleně PC stejně neovládám, takže bych to mohl zkusit, nastavují se nějak parametry nebo stačí ponechat ty přednastavené? lze se v případě potřeby vrít s nastavením zpět?

Nargon (15.7.2006 22:49:31)

Modem urcite obsahuje nejake ukladani nastaveni. Nez s tim zacnete ulozte jeho konfiguraci trvale. Vetsinou nejake tlacitko save v ADMIN menu. A pri vasich pokusech v ruznem nastavovani muzete ukladat v tech konfiguracnich obrazovkach, ale ne v tom admin menu pro trvalou zmenu. Pokud to nejak rozhrabete, staci restart a modem nastartuje v konfiguraci, ktera byla naposledy trvale ulozena pres to admin menu. A jak nastavit Bridge mod, podivejte se do manualu, ale nemelo by to byt nic tezkeho. Mozna nejhorsi bude najit ve win kde se vytvari to PPPoE spojeni :D nekde v sitovych nastavenich, vytvorit nove a tam asi sirokopasmove pripojeni. Ale nevim to jiste nemam winXP.

pajus (15.7.2006 23:07:19)

to širokopásmové už jsem si nastavil, snad to podle manuálu zvládnu ještě jsem se chtěl zeptat ta enkapsulace je LLC nebo VC (default je LLC) jestli jsem to pochopil dobře tak se budu muset pokaždé ručně připojovat? díky

pajus (15.7.2006 23:47:45)

jo,ještě jeden dotaz, můžu se do BRIDGE režimu přepínat ručně dle potřeby v nastavení modemu aniž bych natvrdo měnil původní nastavení? zvolil bych pouze apply a poračoval v činnosti?

Nargon (16.7.2006 01:26:27)

Prepnuti se do bridge neni jen zmacknuti jednoho tlacitka, je to slozitejsi, vetsinou prepnout asi 3 nebo 4 nastaveni. A musite to vzdy delat tak jak se ma (doctete se v manualu). Nevim co myslite tim natvrdo menil nastaveni. Pokud v te sekci "admin" neulozite zmeny, tak to neni natvrdo, po restartu modemu se vam vrati ta predchozi konfigurace. A to mackani apply, to asi nebude tak lehke (viz prvni veta) musi se toho udelat vice a pak i vytvorit pripojeni na PC.

pajus (16.7.2006 06:12:42)

Připojení jsem si vytvořil, i zástupce, režim BRIDGE se zapíná v kartě nastavení connection pouze přepnutím z PPPOE na BRIDGE, hodnoty se přidělí automaticky, pak dám apply. (dle manuálu) Neukládal jsem to ale save all (natvrdo), abych případně mohl zpět resetem. Znovu jsem spustil nastavení a překontroloval, bridge byl zapnutý. Pak jsem to ale restartoval a po restartu PC to bylo zpět, takže nevím jestli jsem na ten BRIDGE vůbec jel nebo ne. Porot jsem se ptal jestli bych takto mohl během provozu přepnout režim nebo musím vždy save all a změny se projeví až po restartu PC, nevím jestli nedělám něco špatně, ale mám z toho trochu obyva abych něco nepo..... a pak nejel vůbec.

Nargon (16.7.2006 11:32:05)

u vety: "Pak jsem TO ale restartoval a po restartu PC to bylo zpět" to zvyraznete TO, tim myslis ze jsi restartoval PC nebo modem?? pokud jsi restartoval modem, tak nabehl do posledni konfigurace, ktera byla ulozena pres save all. V bridge modu, musi vytvaret pripojeni pocitac. Tedy pokud jsi ho tedy nastavoval a vytvarel. A i vytvoril, tak to jde celkem dobre poznat. Start, spustit, cmd tim zpustis prikazovy radek dosu. ipconfig A podle vypisu to poznas. V normalnim rezimu (modem ma nastaveno PPPoE) tam mas jen jednu sit. Asi se jmenuje Pripojeni k mistni siti. A u ni nejaky hodnoty. Kdyz mas bridge tak tam mas take Pripojeni k mistni siti, ale bude tam jeste jedno. Nevim jak se to jmenuje, ale melo by to mit v nazvu PPP :) A pokud u tohodle druheho pripojeni budes mit IP adresu, nastavenou na tvoji verejnou IP, tak urcite jedes na bridge mod.

Nargon (16.7.2006 01:21:50)

Co vim, tak telecomu u PPPoE pouziva LLC. Ano budete se muset pokazde rucne pripojovat. Ale jde to obejit, pokud mate modem trvale zapnuty tak staci dat zastupce toho "pripojeni" do startu mezi programy "po spusteni"

Anonym (16.7.2006 00:11:24)

No to by jsme si měli asi taky jednou pro vždy vyjasnít, co ten DLink vlastě dělá. Imho provádí ZIPB. Protože kdyby běžel jako NAT, tak má i ten modem IP adresu a byť by to byl NAT 1:1, tak prostě by tam byla vnitřní a vnější síť. No a přímo v bridge módu asi taky nepoběží, protože k připojení používá vlastního PPP klienta.

Nargon (16.7.2006 01:20:20)

Protoze ten modem nemam, tak nevim jak funguje. Urcite neni zapnut do bridge modu, protoze ten modem vytvari spojeni. A pokud by byl v ZIPB tak by nebyl problem cislo 3, protoze tam zadny nat neni. Nejspise jede v normalnim routovacim rezimu, ale routuje jen na jeden PC, takze nat 1:1. Nebo jede v ZIPB a preehriva se, to by take mohlo zpusobit bod 3.

Aknott (21.7.2006 10:33:27)

Ja sem ten modem uz nekolikrat zkousel a na zacatku funguje jako bezny routr, na ktery se pripojim pomoci jeho vlastni ip a po pripojeni na server se prepne do bridge a v ipconfig vidim vnejsi adresu(ale nalogovat se do toho modemu da a dokonce je tam i aktivni PPP). Pak ale vubec nechapu proc tu resite NAT. Abych rekl pravdu uz mi leze ten "modem" na nervy, asi si ho snad z rozmaru koupim a prostuduju ho do datailu, abych mel klid :))Zlatej ZyXEL P660RU-T3

JOE (21.7.2006 21:40:12)

No tak si jej kup a uvidíš že se mýlíš. Sice opravdu po připojení k PC, předá DHCP který je na modemu zapnutý, IP adresu počítači (defaultně 10.0.0.138), s časovým limitem 60 sec. To znamená že za 60 sec se PC znovu bude dožadovat přidělení IP. Pokud mezi tím modem navázal PPP spojení, přidělí počítači veřejnou IP a aktivuje nikoli bridging, ale ZIPB. Tedy provádí takový pseudo NAT z veřejné IP na WAN rozhraní na stejnou IP na LAN rozhraní. Za 60 sec zase PC vyšle žádost o přidělění IP (vyprší doba přidělění IP) a modem opět buď dodá veřejnou, nebo pokud spojení spadlo, dodá zase tu defaultní. A tak je to pořád dokola, tedy PC každou minutu posílá požadavek o přidělění P adresy a modem musí znovu adresu poslat. Takže NAT je přítomen a navíc nechrání PC před útoky, protože všechno zvenku předá na PC, směrem z PC je zase počet spojení omezen vlikostí NAT, kterou samozřejmě ubírají i požadavky dovnitř, včetně síťových útoků, kterých není na Internetu zrovna málo. Takže jediná možnost je tento modem přepnout do Bridge, IP nastavit staticky a PC chránit softwarově. Jinak je ZIPB akorát zdrojem problémů.

Guru (21.7.2006 21:56:49)

Technický dotaz: Co to je "ZIPB"? Thx za odpověď.

JOE (23.7.2006 22:41:50)

ZIPB je taková neskutečná volovina, která umožňuje předat veřejnou IP na rozhraní PC, bez potřeby nastavovat na PC klienta PPPoE a nastavovat na modemu bridge. Je to zkratka Zero Internet Protocol Bridging, a naštěstí to moc modemů nepodporuje. Uživatel se raduje že nemusí vytáčet z PC PPPoE spojení a má veřejnou IP (hry, PtP apod.). Technik pláče, protože modem je díky tomu nestabilní (každých 60 sec. procedura s přidělováním IP adresy), malá NAT brání mnoha službám, PC není chráněno normálním NATem. Vřele doporučuji.............vypnout .

Nargon (23.7.2006 23:20:05)

Od kdy dhcp server pri pridelovani IP adresy zpusobuje nestabilitu?? Kdyz je tak nestabilni, tak proc je pri normalnim "routovacim" rezimu zapnut a nastaven aby prideloval IP adresy. "malá NAT brání mnoha službám" mala nat nicemu nebrani, NAT se nepouziva, je vypnut. PC neni chraneno natem? Ano s tim souhlasim, protoze se nat nepouziva, nemuze pc chranit. A hlavni uloha zipb nebo i bridge modu v modemu, je tuhle "ochranu" vypnout aby nebranila ve spojeni. Od ochrany je tu pak firewall na pocitaci.

Lovok (24.7.2006 00:13:32)

Zjevne jsi ten "modem" nikdy nevidel, on skutecne naprosto zbytecne NATuje 1:1 a pri vice spojenich se zhrouti. Jeho implementace ZIPB je proste nepouzitelna, JOE ma pravdu.

Nargon (24.7.2006 00:16:29)

V tom pripade se omlouvam. Tento modem jsem nikdy nemel v ruce, vychazel jsem ze zipb modu na modemu xavi 8122r. Tohle je opravdu modem na nekolik veci, ale ani jedna neni na pripojeni k internetu.

Anonym (24.7.2006 19:23:58)

Pokud se nepletu, v DLinku je linux. V linuxu se dá použít příkaz $ ip show table local na vypsání záznamů routovacích a natovacích tabulek. Proč to nezkusit a nepodívat se, jestli tam bude nějaký záznam s "nat" na začátku?

JOE (24.7.2006 22:43:13)

Myslím že to jde mnohem jednodušeji a že i Xavi se v ZIPB módu chová jako onen D-Link. Jak známo bridge mód nepracuje s ip adresama, ale jen s MAC. pokud tedy zapnu modem do Bridge, sestavím spojení k Internetu a zadám tracert www.seznam.cz, uvidím jako další HOP (IP) až bránu u ISP. Pokud ale zapnu modem do ZIPB, sestavím spojení a zadám TRACERT, uvidím jako další HOP modem i s jeho IP adresou. To je myslím jasný důkaz o tom že modem nebridguje, ale musí routovat, a jelikož mám na PC rozhraní stejnou IP jako na WAN modemu, musí dělat i NAT. ZIPB je možná ještě tak dobrej u PPPoA, kde se nepracuje s MAC a nelze použít bridge mód.

Anonym (25.7.2006 11:28:40)

Ok. Pokud tohle uděláš s DLinkem 362T, tak druhej hop je brána ISP. Ale pokud se nepletu, tak ani u ZIPB neuvidíš modem, ale hned gw ISP.

Aknott (24.7.2006 20:59:28)

JOE super, dik za objasneni. Pls zkus jeste vysvetlit jak je mozne to pripojeni vice PC, jak si psal ze to jde za urcitych podminek, predem dik

JOE (24.7.2006 23:14:21)

Myslím že už tu tady na fóru bylo popisováno. 362ka je taková ořezaná vyšší verze routeru D-link. Pokud na jednom PC klasicky nastavím přidělování IP adresy z DHCP a rozjedu z něho Internet, tak na druhém připojeném PC můžu staticky nastavit IP ze stejné sítě (10.0.0.2), bránu 10.0.0.138 a DNS nějaké veřejné (192.228.2.1), a dostanu se také na Internet, jaksi se moje pakety přiřadí k již rozjetému NATu. Bohužel je ale nejprve potřeba tím dynamicky nastaveným PC rozjet NAT, jinak to nejede. Takže jedno PC musí být stále připojeno, aby ty ostatní mohly taky na net. Myslím že je to dost k ničemu, nejvýše jako nějaké nouzové řešení. Za stejné peníze si můžu koupit třeba Zyxel, který routuje normálně.......

Aknott (25.7.2006 15:45:55)

Dik za vysvetleni, ja sem v tom mel uz fakt zmatek. S tim zyxelem maximalni souhlas :) Ale stejne mi nejde do hlavy, jak muze dlink prodavat modem s takovym nesmylem :(

anonym (15.2.2011 19:19:11)

Zlatej ZyXEL P660RU-T3???????? to ta fakt lutujem!

Anonym (17.7.2006 17:35:46)

3) Jeho routovací část je vypnuta... To znamená že na DC ale nemůže být aktivní, proto to není vhodné řešení.

GaGa (17.7.2006 17:36:04)

3) Jeho routovací část je vypnuta... To znamená že na DC ale nemůže být aktivní, proto to není vhodné řešení.

Nargon (17.7.2006 17:59:20)

Tak na tohle jsi prisel jak?? Kdyz se vypne routovani, tak se v modemu vypne firewall, nat, dhcp server... A ja nevim co jeste. Vysledek toho je ten ze verejna IP je primo na pocitaci, a modemem spojeni neni nijak limitovano nebo omezovano. Pokud si uzivatel umi nastavit softwerovej firewall na pocitaci, nebo program i firewall umi UPnP nastaveni, tak pak dc neblokuje uz absolutne nic a muze byt activ bez nejakeho omezeni.

GaGa (17.7.2006 19:34:19)

jistě, ale pokud bude někdy v budoucnu připojit další ethernetovou komponentu, nebude ji moc připojit. A bez port mappingu s více počítači najednou nikdy ! nebude aktivní.

JOE (18.7.2006 00:22:42)

No už vidím jak si na D-LINK 362-T připojuješ více Ethernet komponent. To Ti bude asi houby platný, když to nejni router, ale jen takovej pseudo-router pracující v ZIPB módu a tedy primárně obsluhující jen jedno PC. Za určitých podmínek sice zvládne dělat NAT a routing i pro další PC, ale nejni to standartní ani nejni pro toto určen. A přepnutím do bridge se z tohoto paskvil modemu stane alespoň něco trochu použitelného.

GaGa (18.7.2006 08:04:32)

aha, tak to pak jo :]]]]]]

GaGa (17.7.2006 17:35:03)

3) tento problém vyřeší softwarové zvětšení NAT tabulky

Chuta (20.7.2006 23:56:20)

no... mel sem stejny problem cislo 3... tak sem ten modem radsi vyhodil... :)

cern (25.2.2007 21:42:23)

Nevite nekdo jak nastavit v telnetu, aby router prideloval adresy 10.0.0.x a ne internetovou adresu? Mam zapnute a nastavene DHCP, ale to nema vliv. dik