Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > ADSL modem pro cca 50 stanic

ADSL modem pro cca 50 stanic

T.R (14.12.2006 17:28:35)

Dobry den, potreboval bych poradit s vyberem modemu pro asi 50 pocitacu na 2Mb lince, stavajici modem s chipsetem Viking je naprosto nevyhovujici.

Anonym (14.12.2006 18:53:41)

Zkuste trochu vice popsat ocekavany/chteny provoz na siti. 50 uzivatelu pouzivajici vsemozne P2P: DC++, Torenty, Kazza ... (kterym admin dovoli vse, na siti neni QoS/bandwidth management :-) ) ? Nebo 50 urputne pracujicich lidi posilajicich emaily + brouzdaj :-) ?

T.R (14.12.2006 19:12:05)

Jedna se o internat pripojeny pres skolu pres zminovany modem. Provoz je tedy velmi ruznorody. Dnes to "funguje" zhruba tak, ze pri vetsim poctu online pocitacu dochazi ke ztratam paketu, potazmo i celych spojeni (jak uz bylo nekde zde na foru k modemum s timto chipsetem zmineno). Hlavni je predevsim spolehlivost, pricemz P2P je povoleno jen v nocnich hodinach.. Na internatnim serveru je nastaven packet shaping, limity pro objem dat, ale shazovani spojeni to nezabrani. Delam admina na internatni siti a potrebuji najit nejake vhodne reseni pro skolu a potazmo internat. Jinak modem je, myslim, pouze pronajmut v ramci ADSL tarifu (u Bluetone).

Anonym (14.12.2006 19:21:28)

Nevypada vam nahodou synchronizace a PPPoE spojeni k ISP (Radiokomunikace) ? Nebo synchro a PPPoE drzi a vy mluvite o vyssich vrstvach ? Nejsou preplnene NAT tabulky (P2P jsou sice v noci ale zalezi take na expiracnich pravidlech, jinak to tam visi treba i nekolik dni) ----------- V podstate modem v bridge modu (viz. vyse) by mel drzet (me v bridge dobre drzel SpeedTouch 510i ci D-Link 362)

T.R (14.12.2006 20:42:19)

Osobne si myslim, ze jde o pocet spojeni, alespon z neco malo reakci, co jsem si cetl tady na forech o tomto chipsetu. Pro treba 10-15 uzivatelu to neni problem. Je-li jich vice a kazdy si zapne ICQ a chce brouzdat po netu, tak se to nehne vubec a pakety se ztraceji, nemluve o jiz zminovanem P2P.

Anonym (14.12.2006 21:56:57)

No pro tech 10 uziv., si myslim, ze je ten 2 Mb tak akorat. Pro treba 50 uziv. to bude moc uzky i kdyz treba jen brouzdaj. Navic predpokladam, ze na tom mate jeste agregaci 1:20 od CRa. Vymenou modemu ci zmenou jeho rezimu muzete pomoct jeho totalnimu zatuhnuti. Kdyz mate podezreni na modem, klidne ho vymente, je to zalezitost par stovek. Nebo si pujcte nekde jiny a overte si, ze to tim je. Nebo ho hodte do bridge a z 1 PC si udelejte extra Linuxi router s moznosti spousty sessions a snadnou diagnostikou problemu. Proste ten ADSL NATujici modem/router nahradte ekvivalentem, ktery by mel udrzet vetsi pocet sessions. Zbytek topologie nechte naprosto stejnou. Potkal jsem spoustu slabsich routeru, ktery napr. pracuji li v NAT rezimu a routuji maji propustnost 30 Mb ale kdyz funguji jako bridge (ted nemluvime o ADSL) tak maj klidne 500 Mb. Kdyz modem odsoudite na cistej modem, dost mu ulehcite. No zkuste a uvidite. Nekdy muze pomoct preskrtit to trochu vic nez odpovida skutecnym parametrum (o parametrech, ktere udava ISP uz vubec nemluve a v pripade CRa a jeho 2Mb ci 4Mb :-)). Sice prijdete o kus pasma, ale paket lost muze vyrazne klesnout. Pocitejte take s tim, ze udaje na ADSL dost kolisaji a pokud nejsou hodnoty pro rizeni pasma splnitelne, QoS/bandwidth pravidlo se nemusi uplatnit. Nevim jake moznosti downstream/upstream jste schopnej na prvcich dosahnout. Ani presne neznam na cem to delate atd..

Nargon (14.12.2006 18:54:58)

Tenhle modem, jako modem je vyhovujici i pro tech 50PC, ale jako router nestaci casto ani pro 1PC :( Staci ho prepnout do bridge modu a k nemu si poridit nejakej kvalitni router a tenhle modem klidne muze zustat.

Anonym (14.12.2006 19:05:50)

Souhlas. Rozdeleni cistej modem v bridge modu + dobrej router jako PPPoE klient -> dobra volba Jak jsem vytusil tazatel to spis ma nekam do firmy. V tom poctu PCs uz je to take hodne o tom rizeni provozu na siti (LAN s 1-2 PC doma se ridit nemusi, celem pasmo je moje). Kdyz chcete, tak to klidne nazvete restrikce. Pokud tam date kvalitni router (treba i Linux), ktery bude take tyhle moznosti nabizet, usetrite si spoustu problemu v budoucnu.

T.R (14.12.2006 19:15:02)

Jak jsem jiz napsal nize, jedna se o pripojeni pro skolu, pricemz delam admina na internatu, ktery je pres skolu pripojen. Snazim se najit nejake reseni, ktere by vyresilo stavajici problemy (viz nize) a pote jej doporucit skole.