Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Plná funkčnost bude obnovena v nejbližších dnech. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Napoveda: Jak na forward portu (byt aktivni v p2p?)

Napoveda: Jak na forward portu (byt aktivni v p2p?)

rodier (6.1.2007 01:07:54)

Spousta lidi tady se ptaji, jak zapnout forward portu, je to jednoduche: mrkne sem http://portforward.com/routers.htm tam si najdete svuj router (podobny model alespon tam najde kazdy z vas), a je to. Mate tam krasne obrazkove zobrazeni jak prave na Vasem routeru zapnout preposilani portu. Jen upozornim. Pokud si tam rekneme nastavite port 20000 tak potom i v DC++ nebo ABC nebo v cem stahujete musite zvolit take port 20000 (pokud je tam min a max tak oboje hodnoty na 20000). Pokud v modemu nemuzete nastavit protocols ALL ci BOTH, tak udelejte routovani 2x, 1x pro tcp 1x pro udp. Pokud tam nekde mate firewall, tak vypnout nebo v nem extra udelat pravidlo jako jsem musel ja u sveho noveho Xavi od Bluetone (jen mne stve, ze mne stal 1100kc kdyz ted na webu pisou ze ho prodavaj za 500kc.. holt 1 mesic rozdil :))) Zatim si na Xavi nemuzu stezovat.. i kdyz faktem je, ze manual jak ho nastavit co jsem dostal od CRa byl dost na prd. Pisou tam totiz ze se ma provozovat PPPoE..na jinem miste se vsak doctu o enkapsulaci LLC. Ta jde ale jen pri PPPoA. Jinde zase pisou ze kdyz uz PPPOaA tak jedine s VC-mux :-) pritom ja bezim na PPPoA a LLC a facha to. Dalsi vec je ta, ze vubec neupozornili na nutnost zapnout NAPT a kliknout na ACtiveLine .. jinak proste modem sel, spojeni k modemu taky..ale dal uz signal netekl :-)) dalsich X pocitacu jsem doma zapojil do volnejch portu, dal jim pridelovat IP, DHCP sem nastavil IP modemu, DNS IP MODEMU + IP ISP a facha to nadherne. Co nechapu je, jak si tu nastavujete NAT tabulku na 512 zaznamu.. Ja vam nevim, ale na stahovani torrentu pouzivam ABC a nikdy mi neslo vic jak 40 spojeni.. kdyz sem dal vic, tak se proste cele abc jakoby zahltilo a prestalo stahovat.. Pricemz teda neverim ze by predchozi modem Lucent Cellpipe mel jen 40 spojeni v nat tabulce ;-) .. no nekdy to taky zkusim zvetsit. Zatim mi na torrent staci 40 spojeni a jedu obcas full....

Nargon (6.1.2007 10:58:52)

Ano, jak pises navodu na internetu je hodne. Ale ono to chce jednu vec. Aby lidi ten navod zacali hledat. Vetsina z nich ani nevi ze existujou nejaky vyhledavace, treba google. A ty co o tom alespon slyseli tak se asi zase boji to pouzit. Mno a jeste vetsine uzivalu nepomuze ani obrazkovej navod :( oni by potrebovali filmecek, kde by bylo namalovane jak hejbat mysi a na co klikat. A ted k te tvoji otazce, jak zvetsit nat tabulku. Jedine pres telnet. Start - spustit Tam napsat: telnet 10.0.0.138 pokud jsi na modemu nenastavil jinou IP nebo jiny port tak se to tam prihlasi. Pokud jsi tam napsal jiny port (treba 61500) tak je to takhle: telnet 10.0.0.138 61500 Mno pak se zada uzivatelske jmeno a heslo pro administraci modemu. Pak napises tu konfiguraci, ulozis a restartujes: nbsize maxipsess 512 commit reboot A to je vse. Pak by mela byt nat tabulka na 512 zaznamu. Ale asi stejne na torrentu nebudes moci otevrit tolik zaznamu, protoze defaultne je tam asi 180, a jde ti to na nejakych 40, oni tam totiz vetsinou zabiraji misto jeste neukoncene zaznamy. Tady je dobry si v natu pohrat s timeout nastavenim, aby to ty zaznamy vyhodilo driv.

timeout (19.2.2007 13:19:06)

Jak upravit hodnoty timeout v NAT?

Nargon (19.2.2007 15:38:41)

Snizit. V natu se pri kazdem pruchodu packetu obnovi hodnota timeoutu na zvolenou hodnotu. A vetsinou kdyz komunikace normalne funguje, tak prichazeji packety rychle za sebou, cca nekolik do 1s. Takze imho u nekterych spojeni je zbytecne nechavat dlouhy cas na timeout. Napriklad: "TCP Close Wait" ma defaultne 60s. Takze ono se zavre TCP spojeni, a router ceka 1 minutu nez odstrani zaznam z nat tabulky. Stejne vetsinou nove vytvorene jde pres jine porty a na jinou ip, takze tohle jen zbytecne zabira misto po dobu 1 minuty. Tam bych nastavil maximalne 10s. "TCP Idle Timeout" tohle je stav, kdy je tcp spojeni spustene, ale nic se neprenasi. Napriklad se ceka az php na serveru vygeneruje stranku a posle ji. No tady je dobre nechat trochu delsi cas, ale vice jak 30 minut je take zbytecne. tedy 1800s "TCP Def Timeout" nevim co je, ale dal bych tam 30s "UDP Timeout" UDP pracuje jinak nez TCP. TCP vytvori spojeni a pak pres nej posila data. UDP rovnou odesle data a uz se o ne nezajima, jestli vubec dojdou do cile, takze tady bych nastavil tak 30s, pak spojeni vlastne "spadne", ale myslim ze tech 30s je i tak az moc velka doba aby se rozeznalo, jestli se packety nekde zatoulaly nebo jejich zdroj je prestal vysilat. "ICMP Timeout" tech 6s. "GRE Timeout", "ESP Timeout", "Default Nat Age" ani nevim co tyhle tri jsou zac, takze nechat default. Stejne nejvic spojeni vznika na TCP a UDP, takze tam je nutne to snizit.