Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > UPC, router, p2p

UPC, router, p2p

Ondra (5.3.2007 10:09:42)

Mam pripojeni od UPC (light), a stane se mi anomalie. ze kdyz zapnu Bitcomet, tak mi prestane jit internet, zadna stranka se nenacte. Zajimavy je, ze tak za pet minut internet i pres stahovani naskoci a vsechno zacne fungovat. Nevim jestli to ma nejakou spojitost s pripojenim od UPC nebo mam nekde neco na routeru spatne nastaveny. Pouzivam ZoneAlarm, pak tu mam jeste Netlimiter 1.3 a to je vsechno co mam k pripojeni do site. Modem kterej pouzivam je Zyxel P334 (mame tu v siti dva pocitace). NAT jsem nastavil podle portforward.com. Pak jsem dostal taky radu, ze mam nastavit IP NAT SESSION .... nastavil jsem tedy na 2000. A pak jeste podobnej problem, a ze to kdyz zapnu DC tak mi jede stahovani tak maximalne desitkou - upload mam nastaven na 80%. Nekdy to ale, hlavne brzo rano funguje vcelku normalne. Ostatni veci jako HTTP, FTP jede na plnou rychlost... Diky za jakoukoli radu.

Anonym (5.3.2007 17:13:32)

nevim jak u ty stary verze netlimiteru, ale u ty novy je obsazenej taky firewall..

Ondra (20.3.2007 09:44:32)

no na UPC mi rekli, ze nic neblokuji... tak nevim :/ Anonym: jak si to myslel s tim netlimiterem?

sputnick (5.4.2007 16:18:36)

Myslite, ze provider (UPC) zacal nejakym zpusobem omezovat p2p? Jedna se o novou verzi filtru prezdivaneho "KillingMachine", coz je script na IOS rozhranich Cisco switchu a routeru. V patek jsem jej natahovat na IOS portal u nas. Cisco vydalo tento skript na jednom svem developerskem webu. Pracuje na principu heuristiky, sleduje zatizeni na portech. Pokud na jeden port se po urcite dobe snazi pripojit vice peers s gradualni charakteristikou (malo peers -> vice peers -> strasne moc peers), jde o zjevnou aktivitu P2P a skript zacne zahazovat spojeni. Prave proto to zpocatku jede a funguje, ale postupne s tim, jak zacne pribyvat peers, dojde po urcite dobe k drops. Na principu KillingMachine skriptu pracuje i nova beta L7 filtru pro Linksys domaci routery. Je to jednoduchy princip a ucinne reseni proti P2P sitim. Pokud se tento skriptik/model rozsiri mezi providery ISP, bude o zabavu postarano. Teoreticky lze otevirat ruzne porty a pote zavirat, ale to by se museli prepsat P2P klienti a vlastne i protokoly P2P. Podle meho nazoru jde o to, ze P2P site jsou opravdovymi killery v oblasti Wi-Fi siti... vyuzivaji silene mnozstvi spojeni: TCP, UDP;ktere postupne router naprosto odpravi, protoze tyto TCP a UDP spojeni jsou "continuous" a maji drop dobu nastavenou defaultne na 5 DNI.. coz v praxi znamena, ze jakmile utnete spojeni, pokracuje samovolne 5 dalsich dni. U direct downloadu to neni, download managery vyuzivaji max 20 spojeni, ktera jsou "incontinuous". V pripade delsiho pouzivani P2P spojeni vznikne tzv. "router bricking problem" kdy se router (pripojeni k internetu) stava nepouzitelnymi diky zahlcenimu 1000 pripojenimi. Postup pri odstranovani tohoto problemu je dosti specificky pokud jde o druhy routeru. Da se tomu predejit nastavenim nove defaultni doby "droppnuti" spojeni TCP a UDP, ale ne vsechny routery to podporuji a navic to ma sve nevyhody, napr. padani ICQ a podobnych. Dalsi moznost je Telnet nebo SSH scripting.

Anonym (7.4.2007 13:36:38)

Ehm. Nutno dodat, že dobu vypršení TCP spojení si řídí OS. V podstatě jsou dva stavy, kdy se na něco čeká. FIN_WAIT2 a TIME_WAIT. Přičemž FIN_WAIT2 vyprší za 11,25min a TIME_WAIT za 2min. Takže s těmi pěti dny bych byl sakra opatrný.

Anonym (6.3.2007 07:41:16)

zkus fórum o kabelovce :)

Vlada (6.3.2007 18:51:18)

Co se tyka rychlosti p2p provozu v siti UPC s pouzitim DC, tak mam stejne zkusenosti. Pres den to nejede skoro vubec, plnou rychlosti to jede k ranu a nekdy par hodin ve vecernich hodinach. Aspon ze UPC takto neomezuje sit BitTorrent, to bych byl pekne nasranej, hlavne pro penize, ktery musim UPC platit za tokove sluzby.