Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > ADSL bez telefonu?

ADSL bez telefonu?

Lolex (31.3.2007 11:43:58)

Je technicky možné pořídit si ADSL připojení bez toho, abych si musel přihlašovat od Telecomu pevnou linku a platit tarif? resp. abych mohl mít ADSL bez telefonu?

Nargon (31.3.2007 12:11:38)

ADSL uplne bez telefonu NEJDE. Pokud jsi v pokryti treba od CRa, tak tam ti muzou dat telefon jejich, a pak to budes platit jim a ne O2 :) A myslim ze existuje i varianta "bez telefonu" ale je o nejaky 2 nebo 3 stovky drazsi, takze uspora oproti tomu ze mas telefon je temer nulova. Proste ADSL ber jako nadstavbu telefonu. Takze bez telefonu to proste nepujde. To je treba jako bys chtel na PC poslouchat hudbu, a chtel by jsi pouzivat jen repraky bez zvukove karty. Taky by jsis toho asi moc neposlechl.

František (31.3.2007 13:16:23)

Dovolím si to trochu upřesnit. Čistě technicky vzato není problém zřídit xDSL službu na lince bez hlasové služby (např. TO2 takto zřizuje symetrické xDSL pod označením Internet Forte). Hlasová služba běží v pásmu 300-3400 Hz (nebo do 80 kHz u ISDN), ADSL v nadhlasovém pásmu. Společné mají obě služby jen úsek od splitteru (rozbočovače) u účastníka přes přípojné vedení, hlavní rozvod ke splitteru na telefonní ústředně, dále jsou obě služby realizovány odděleně (samozřejmě, pokud nejde o VOIP telefonii). Problém je pouze v rovině ekonomické - někdo musí hradit údržbu onoho společného přípojného vedení - tento náklad není zahrnut v ceně ADSL a pokud někdo poskytuje ADSL bez hlasového paušálu (např. Radiokomunikace - Premium ADSL Voice), promítá se do koncové ceny pronájem přípojného vedení (hlasové + nadhlasové pásmo = 360 Kč/měs. bez DPH) od TO2. Takže nevidím reálně, že by kdokoli včetně TO2 v budoucnu poskytoval ADSL bez hlasového tarifu za současnou cenu "holého" ADSL.

kix (1.4.2007 18:26:08)

...musí mít telefon od O2 a PAK teprve může přejít k radiokomunikacím. Odpověď na otázku, zda si musí přihlásit linku od O2 pro pořízení adsl je bohužel ANO.