Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > ADSL a dva routery

ADSL a dva routery

echidna (28.5.2007 10:38:07)

Dobrý den, obracím se na vás se žádostí o pomoc při nastavení, neboť už jsem při řešení stylem "pokus - nervy- omyl" zatím neuspěl :)) Mám adsl modem Zyxel P660RU3, na který je připojen router Asus WL500 Deluxe. Ten vysílá anténou do vzdáleného routeru OvisLink AirLive WL 5460A, na kterým mám kabelem zapojený notebook. Notebook má sice wifi která "chytne" signál z toho Asusu, ale mizerně. A teď k problému. Z notebooku se připojím přímo na internet prostřednictvím toho Asusu, ale mizerně. Pokud se chci připojit pomocí Airlive routeru (v režimu client - infrastructure), tak se dostanu maximálně na rozhraní Asusu, ale nikoliv na internet. Nevíte někdo co kde naklikat ať to běží přes ten AirLive? Pro detaily... Zyxel je nastaven jako router, Asus jako Gateway.

Anonym (28.5.2007 12:23:56)

Dvojitej NAT, to je ta chyba

echidna (28.5.2007 12:32:27)

Díííííky, už to šlape :)

kix (28.5.2007 19:32:08)

1. dvojitý NAT by nevadil 2. ovislink 5460 neni router!

Anonym (28.5.2007 19:40:57)

Mám dvojitej NAT a všechno mi v pořádku funguje. Co jsem udělal špatně? :)))))))))))))

Anonym (29.5.2007 19:54:37)

1) dvojitej nat je prasárna 2) dvojitej nat je prasárna 3) může to fungovat, ale jenom u něčeho. Třeba HTTP ok, ale FTP třeba ani náhodou. 4) dvojitej nat je neskutečná prasárna

Anonym (30.5.2007 10:24:53)

Zase jeden super odbornik, ktery vi kulove...

echidna (30.5.2007 13:06:05)

No tak jsem se z těch příspěvků moc nedozvěděl, ale díky i tak no.

Anonym (30.5.2007 16:28:58)

Rád si poslechnu vaše odborné argumenty, kterými obhájíte dvojitý NAT.

Nargon (30.5.2007 21:09:07)

Ja bych chtel rici ze dvojity nat neni prasarna. Z funkcniho hlediska je uplne jedno jestli tam je nat jeden nebo treba 5 natu :) Jen je potreba brat v potaz jedno prislovi: "Retez je tak sylny jako jeho nejslabsi clanek." Je pravda, ze na kazdem natu se nejaky ten cas ztrati, ale nejsou to zas tak zavratne hodnoty. A ted co se tyce toho fungovani. Pokud je komunikacni protocol dobre napsany (tj nevklada do dat packetu ip adresu a port na kterou se ma protistrana pripojit) tak ani jedna strana nepozna ze je v ceste X natu. Jen pro uzivatele je pak narocnejsi port forwarding, protoze ho musi provadet nekolikrat. Z prvniho routeru na druhy, ze druheho na treti, ze tretiho na ctvrty, ze cvtrteho na paty, a z pateho az na pocitace. Tohle neni obhajoba dvojiteho natu. Ale spise konstatovani ze jeden nat nebo 5 natu nema na funkci zadny vliv. Spojeni smerem ven se pronatuje a otevre si zpetnou cestu zpatky zcela bez problemu. A spojeni z venku dovnitr se musi predtim rucne forwardovat. Jediny rozdil je mezi stavem NAT, zadny NAT (tj verejna ip az na pocitaci).

Anonym (30.5.2007 22:24:43)

Já bych teda chtěl jenom říct, že jsem nikdy netvrdil, že dvojitý NAT nemůže fungovat. Může. Ale některé protokoly přes to prostě neprocpeš. A jestli jsou dobře, nebo špatně napsané je irelevantní. Konkrétně u FTP, který zrovna dvojitým NATem na protistranu taky za NATem neprostřelíš, neexistuje "normální" náhrada. A teď k té prasárně. Alespoň v mém kraji se prasárnou většinou rozumí něco, co funguje, ale co se dá udělat daleko líp. A to jistě uznáš, že dvojitý NAT je bastl, co se dá téměř vždy řešit jinak a lépe. A ještě poznámka. Přijde mi, že fóra jsou od toho, aby se zde radilo, jak se to má dělat SPRÁVNĚ a jednoduše. Hlavně u věcí, co se dají řešit více způsoby. Uznávám, že existují témata, o kterých se povedou diskuze ještě hodně dlouho, ale zrovna tohle je třeba úplně jednoznačný.

Nargon (30.5.2007 22:31:30)

Ano to s tim ftp mas pravdu, kdyz oba jsou za dvojim natem, tak se asi nespojej. Ja mel na mysli stav, kdy client je za dvojim (nebo i tim petinasobnym) natem a server je normalne pristupny (nekde na internetu), tam to samozrejme nevadi. A co se tyce toho slova "prasarna" tak ted uz chapu tvuj prvni post :) A lepe se da udelat vse. Ale pro nejakeho BFU, nebo i lehce pokrocileho, je nastavovani routeru stale nad jeho schopnosti. Tak pro nej je i dvojity nat nejlepsi reseni, protoze tam vetsinou staci jen napojit kabely a konec. defaultne nastavene routery se uz postaraji o zbytek. Vetsinou je tam ten nat.

Anonym (31.5.2007 21:56:48)

S tím ftp jsem pochopil, že myslíš za dvojitým natem server ftp?!? No ono víte ani za jedním NATem neuděláte ftp/web/game/ts server. K tomu je taková šikovná věcička které se říká port forwarding. A to pak mužete být za 10x NATem, když se to správně nastaví tak není problém. A to třeba víte, že i když váš poskytovatel vám přidělí neveřejnou ip že mužete udělat zmiňované servery? Jo stačí jen požádat isp o přesměrování portů, nebo si pořídit VPN s veřejnou ip. Ale to sem odběhl.

Anonym (3.6.2007 20:17:38)

Portforwarding vyřeší max. ten jeden NAT. U dvojitého NATu narážíte na problém, že u data streamu FTP máte alespoň jeden port náhodně generovaný a tudíž ho nemůžete předem forwardovat. Ano, jistě, dá se to řešit např. tím, že FTP bude používat jenom určitý "balík" portů pro datový přenos, ale s každým dalším překladem je to horší. Neříkám, že to nefunguje a že se to nedá řešit. Akorát říkám, že to není nejšťastnější řešení.

anonym (25.3.2011 10:17:07)

Dobrý den, zaujal mě tento příspěvek a chtěl bych se zepat.. Mám server se dvěma síťovkama. Jedna je připojena "ven" - je za NATem providera. ke druhé je připojen router, který dělá wifi síť - druhý NAT. Takto to funguje dobře, i když je znát pomalejší načítání webových stránek uživatelů ve wifi síti. Chtěl bych se zeptat, jak by se to dalo řešit lépe? Zkoušel jsem na serveru mezi síťovkami nastavit routování, ale to se mi nejak nepodařilo. Bridge tam samozřejmě nejde, protože je potřeba na server přistupovat jak přes síť providera, tak z vnitřní sítě.. Děkuji za odpověď.

Anonym (31.5.2007 21:51:27)

Dvojice nat je prasárna? Máš veřejnou ip? Pokud né tak by ses divil kolikrát se to natuje než se to k tobě dostane. Většinou teda má isp veřejnou a u něho je jen 1x nat ale muže to bejt i víckrát. A co když máš neveřejnou ip a máš doma router (to pak u isp 1x nat a plus u tebe doma). Ale na druhou stranu je jasný že bych to takhle nedělal. ZyXeL do modu bridge, na asusu PPPoE vytáčení + nat (já osobně mám ZyXeL v bridge a PPPoE, shaping,NAT apod mi dělá mikrotik na routerboardu)

Nargon (31.5.2007 23:48:14)

Tak ja si myslim ze u ISP se to nenatuje vubec. Tam je jen obycejne routovani. NAT (tj preklady adres) tam nejsou. A jde to zjistit velice jednoduse. WAN modemu a nejakej test ip na netu (treba ip.iol.cz) zobrazej stejnou IP. Pokud by ovsem ISP provadel nat 2x, nejdrive vasi verejnou prenatoval na nejakou jinou ip, aby to proslo casti jeho site, a pak to pronatoval zase zpatky, aby jste dostali stejnou ip, a slo to do internetu, tak toto by se poznat nedalo. Ale je to nelogicke provadet takovyto nat.

Anonym (1.6.2007 10:31:24)

Ale ano. Takhle nechutně funguje většina wifi ISP a dokonce někteří ADSL ISP. (třeba Internet.cz, nebo jak se to teď jmenuje). Přirozeně, všichni "velcí" poskytovatelé to tak nedělají.

Anonym (1.6.2007 20:23:20)

Samozřejmě že tohle se na adsl neděje. Ale u wifi providerů je to docela standartní boužel, ale je to tak.

Anonym (3.6.2007 19:52:45)

ses blbecek co je na natu prasarna normalni predavani paketu co je na tom spatnyho iptables 4ever.