Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Má vzdálenost setbox-modemO2 podstatný vliv na kvalitu HD vysilaní?

Má vzdálenost setbox-modemO2 podstatný vliv na kvalitu HD vysilaní?

Standa (9.2.2008 23:01:20)

CHtěl bych se prostřednictvím této debaty zeptat zda velká vzdálenost setbox-modem může do značné míry ovlivnit snížení datového toku a tim způsobit degradaci nebo znemožnění příjmu vysílání v HD kvalitě a jakým způsobem je velikost datového toku změřitelná u setboxu. Mým zprostředkovatelem televizního vysílání je O2. Vzdálenost od ústředny 240m. Datový tok 8 Mbit - tedy ideální podmínky pro příjem vysílání v HD kvalitě. Problémem je domácí rozvod. Počítač s modemem umístěn v patře (bohužel nevyhnutelné řešení) set box , televizor umístěn v přízemí (druhá strana domu obývací pokoj) délka kabelu cca 26m.Použitý kabel Ethernet CAT5e (klasický) Může tato délka kabelu snížit datový tok o 1 až 2 Mbit a tím znemožnit příjem HD vysílání? (Nutnost datového toku pro HD 6až 7 Mbit) Jak se tato degradace projevuje navenek (kostečkování,a zasekávaní obrazu)?Děkuji za případné reakce na tento příspěvek.

JOE (9.2.2008 23:44:13)

Vzdálenost STB - modem s použitím UTP cat 5 nemá vůbec podstatný vliv na kvalitu HD. UTP lze použít do vzdálenosti 100 metrů, rychlost ethernetu mezi STB a modemem je 100 Mb/s, takže nějakých 7 Mb/s není problém. Problém bývá jinde a to v linkové rychlosti mezi DSLAMem a modemem. Ať jste jakkoli blízko ústředny, linkový profil se počítá jako prostý součet rychlosti pro ADSL Internet + 3Mb/s pro IPTV. Pokud tedy máte placený Internet 2Mb/s tak Vám bude na linku puštěno jen 2+3=5 Mb/s. Maximálně lze pustit jen 7Mb/s, nikoli 8Mb/s (omezení použité technologie a režimu interleave). Pokud tedy nemáte rychlejší Internet než 2Mb/s, IPTV HD Vám nepojede, je nutno požádat O2 o zvýšení linkové rychlosti z důvodu přání sledovat HD. Pokud není dostatečný datový tok pro HD, tak je buď příslušný kanál zcela černý, nebo se přehrává velmi trhaně.

Standa (10.2.2008 19:19:18)

Chtěl bych reagovat na odpověď pana Joa týkající se mého dotazu na vzdálenost modem - setbox, jelikož některým uvedeným údajům dost dobře nerozumím. Ještě před uvedením mého dotazu jsem se informoval na O2 na mou rychlost, která byla něco přes 4Mb/s nechal jsem si ji navýšit na max. což činí 8Mb/s, jak mi sdělila operatorka O2. O žádném navýšení na internetu nemluvila. Dle nabídky O2 Trio O2 disponuje se čtyřmi rychlosti internetu 2,4,6,a 8Mb/s, což by podle Vaší metody výpočtu rychlosti by znamenalo např. 8+3 je11Mb/s, aleO2 přece takovou rychlostí nedisponuje! Nevím jestli jsem zcela dobře rozuměl vašemu vysvětlení, asi ne. Navíc, nevím tedy jestli mě zvýší internet na 8Mb/s nebo jen na 4Mb/s(4+3=7Mbit/s)? Z mých předešlích debat zde na dsl. jsem se též dozvěděl, že v případě příjmu HD vysílání si modem O2 upravuje průchodnost dat tak, aby byla upřednostněná televize, což má za následek značné snížení rychlosti internetu. Takže opravdu nevím jak mám Vašemu vysvětlení rozumět. Rovněž v době, když jsem si zřizoval O2 Trio doma, se technik O2 na tu mou vzdálenost 26 m.(modem-setbox) moc příjemně netvářil a řekl mi, že mám jediné štěstí, že bydlim tak blízko ústředny. Prosím o reakci pana Joa a vysvětlení mých nesrovnalostí a nepochopení. Děkuji

JOE (10.2.2008 23:08:18)

Věc se má tak, že linkový profil s TV lze zatím pouštět maximálně 7Mb/s. Pokud máte tedy puštěný linkový profil 7Mb/s /512kb/s (lze zjistit v menu modemu), tak při puštěné TV lze využívat Internet maximální rychlostí cca 4Mb/s (spíše méně). Při vypnutém STB by mohl Internet funovat cca něco málo rychleji než 6Mb/s (úbytek od linkové rychlosti 7Mb/s je dán spotřebou přenosových protokolů). V takovém a tomuto podobném případě se jedná o sdílený režim, kdy je kapacita linkové rychlosti sdílena Internetem i TV, protože pro obě služby současně není dostatečná. A na modemu je skutečně nastaveno aby TV měla přednost před Internetem. Při příjmu HD je datový tok cca 6,5 Mb/s, pro Internet tedy zbude cca 512kb/s. Vzdálenost 26m modem-STB rozhodně nemůže mít vliv na nefunkčnost HD a nemá nijakou souvislost s Vaší vzdáleností od ústředny.

Standa (11.2.2008 21:42:56)

Děkuji Vám pane Joe za Vaše rychlé a dostatečné odpovědi na všechny mé otázky. Asi před 30 min. mi volal technik s O2 žé mi nastavuje na linku 7 Mbit/s. Zjistil že nastavení lze provést, ale vyskytly se prý nějaké drobnější negativní odezvy směrem ode mne jako kdyby zde na lince bylo nějaké špatné spojení což prý může negativně ovlivnit příjem( vysvětlení od technika jako kdybych bydlel dál od ústředny). Snad to nebude tak hrozné.Mé osobní vysvětlení- ne příliš odborně provedený domácí rozvod telefoního signálu (I když vše funguje dobře, možná větší nároky na kvalitu rozvodů při HD.) Mohl by být problémem zapnutý televizor CRT přes skart v době nastavování linky na 7 Mbit/s ?Jinak Vaše reakce a odpovědi jsou přesné a správné Buď jste odborník na slovo vzatý nebo pracujete u O2. Děkuji jěště jednou za vaše rychlé odpovědi.

JOE (11.2.2008 22:33:56)

Jen bych podotkl že zapnutý CRT TV na scartu vliv na kvalitu vedení nemá, ale co je asi podstatnější, sledovat HD přes scart postrádá smysl, protože SCARTem nelze HD přenést! STB musí HD do scartu zase zpětně zmenšit na SDTV (PAL). HD u tohoto STB lze sledovat pouze přes HDMI (je potřeba zapnout v menu STB, scarty se tím naopak vypnou).