Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Nastavení WAN portu

Nastavení WAN portu

Luboš Kučera (26.3.2009 16:32:31)

Dobrý den, mám pro většinu asi primitivní dotaz, ale nevim jak to popsat. Mám ADSL modem ASUS AM602 (IP 192.168.1.1, fce kromě ADSL, DHCP (spušťenej), Route, NAT (spuštěnej), přesměrování portů (mám na DC++), atd.). Ten mám připojenej do LAN routeru ASUS Wl500g (IP 192.168.1.2,WAN + jeho nastavení, 4x LAN, DHCP, atd.). Chci se zeptat proč ten modem nechce komunikovat, pokud ho připojim do toho WAN portu (kterej je tomu primárně určenej). Funguje mi to jenom přes LAN. Někde jsem četl, že ten WAN toho Wi-Fi routeru WL500g mám nastavit jako statickou adresu a tu tam vložit. Jenomže, když jí tam dám (IP toho modemu), to ten Wi-Fi router odmítá. Jinak mám ADSL od ČRa s veřejnou IP. Určitě jde o nějakou pitomost v tom nastavení, ale zaboha ne to nemůžu přijít. Děkuji všem za jakoukoliv reakci.

Anonym (26.3.2009 17:39:26)

Máte tam problém se špatně navrženou sítí. Zkusím to vysvělit. Router je zařízení, které spojuje 2 sítě. Vy tam ovšem máte pouze jednu síť a to sice 192.168.1.0/24 (předpokládám). Ten Asus routuje mezi svým WAN interfacem a LAN interfacem, na kterém je navařený ten 4x switchport. Pokusím se nějak srozumitelně popsat, co se stane, když zapojíte ten modem do WAN portu Asusu: 1) Wifi router zjistí, že je na síti DHCP a nechá si od něj přidělit IP adresu na WAN rozhraní (něco z rozsahu 192.168.1.0/24) 2) Z modemu začnou téct data do wifi routeru 3) wifi router se podívá na jakou adresu má data směrovat a zjistí, že se jedná o adresu, která je ve stejné síti jako je WAN rozhraní. 4) wifi router data pošle ZNOVU DO WAN rozhraní, protože je na stejném subnetu jako cílová IP adrea Proto se k vašim počítačům nic nedostane, protože ty marně čekají na LAN rozhraní. Pokud to zapojíte do LAN rozhraní stane se to samé, akorát v tomto okažiku jsou opravdu všechna zařízení co jsou na stejném subnetu zapojena i do stejného interface toho routeru (ten switchík vzadu je pro ten router jeden interface!) A proto vám to funguje. Teď jak to vyřešit. Nejsem si úplně jistý, ale na 90% bude mít ten Wl500 PPPoE klienta. V tom případě je řešení úplně jednoduché. Nastavíte AM602 do tzv. bridge modu (viz návod) a ve wl500 nastavíte všechno ostatní, tz. PPPoE klienta, NAT, DHCP, .... a necháte ho se připojit skrz ten modem. Samozřejmě, zapojen do WANu. Pokud to není z mého popisu zřejmé, tak na netu určitě bude 100 a jeden návodů.

Luboš Kučera (26.3.2009 22:30:38)

Ach jo. Dík za úsilí, ale nejde to. Ne a ne a ne. Všichni mě odkazujou na fóra nebo tutoriály, ale všude tam jenom píšou, „Udělejte tohle a tohle“. Jenomže nikdo takovou situaci asi doma nemá. Potřebuju vědět PROČ to nastavuju právě „takhle“. Dokonce jsem si na placené lince (10Kč/min) nechal asi 20 minut radit, co s tim, ale stejně žádnej výsledek. Co mi dalo, než jsem to zase nastavil zpátky potom, co jsi mi poradil. Ještě že ta nastavení, tak jak fungujou, mám zapsaný. Ale ten WAN fakt nerozchodim, kdybych si prst v pr.. zlomil. Ale každopádně díky, zase jsem o kousek dál. Nastavil jsem to přesně, jak jsi říkal, ale k tomu netu se to nepřipojilo. Hlavně to v tom nastavení chce podezřele málo údajů. Když nastavuju samotnej modem, tak to kromě už jména a hesla chce , Service Category, Enable Quality Of Service, Connection Type, Encapsulation Mode, Enable 802.1q, PPP Username, PPP Password, Authentication Method, Dial on demand (with idle timeout timer), PPP IP extensit, Keep Alive, Use Static IP Address, Use the following default gateway, Use IP Address, Use WAN Interface, atd. Nerozumim ani polovině. A tohle po mě vůbec ten router nechce. Už jsem toho pěkně votrávenej. A já tomu ani NECHCI rozumět. Já si chci zaplatit odborníka, kterej přijde, já mu řeknu, co potřebuju, nechám ho klidně celej den sedět u svýho kompu, on skončí a řekne: „Pane Kučera, máte to hotový, jak jste chtěl, bude to stát 5 tisíc“. A já mu radši dám ty prachy, než se sám tady u toho krámu nervovat a študovat. Já jsem policajt, ne správce sítě. Jenomže volat někoho z ČRa, který tady ve městě ani nemaj pobočku fakt nebudu. Proč v roce 2009 nejde tohle nastavit vzdáleně někým jiným přes internet?

Ja (27.3.2009 13:53:25)

... v tvém případě to nejde vzdáleně právě proto, žes to do té sítě ještě ani aktivně nepřipojil, a aby se to dalo vzdáleně konfigurovat, je potřeba taky ten modem, který toto umožňuje, ještě nestandartně nakonfigurovat povolením přístupů z venku - tedy je to jakási bezpečnostní díra do tvého modemu ... Ale pokud jseš schopen zaplatit opravdu několikanásobek ceny modemu za jeho nakonfigurování, pak nechápu, proč sis tu službu dávno někde nebo u někoho neobjednal. Každý ti to rád za ty prachy udělá, a co na tom, že bude odjinud ... ?!?

Luboš Kučera (27.3.2009 14:55:29)

Jako nechci vypadat jako 100 let za opicema, ale když jsem si ty hračky přinesl domů, tak mě nenapadlo, že nastavit je bude 100x složitější než nastavit novou televizi. Po 20-ti minutách pídění se po internetu jsem začal mít pocit, že to asi nejsou zařízení pro domácnosti, ale někam do NASA, nebo kam. Ze zoufalosti jsem si dokonce pořídil knížku o poč. sítích pro začátečníky. Až jí dočtu, půjde do kamen. Dobře, zacvakám si technika z ČRa, ale ať taky do svých nabídek píšou, že instalaci podle vašich představ doporučujeme provézt naším odborníkem a bude to stát tolik a tolik. Tak mě prosím aspoň naveďte na správnou stopu. Když jsem dal skoro 4 litry za ty bílý blikající škatulky, tak se tak rychle nevzdám. Takže nejprve asi modem (ASUS AM602). Pochopil jsem, že pokud ho chci strčit do WAN jinýho zařízení, tak musí bejt Bridge módu. Ale: Má mít zaplý DHCP? IP nechám na 192.168.1.1 a masku podsítě na 255.255.255.0 jako zbytek sítě(nebude se to s něčim mlátit? – dosud se mi nepodařilo navázat komunikaci modemu přes WAN port)? VPI – 8 a VCI – 48 jako předtim? QoS? Navíc, v tom Bridge módu se mě to NEptá na milion věcí, který jsou dosud závislý na tom, jestli to bude chodit, nebo ne (NAT, Default gateway, atd). No a druhá krabička (Wi-fi router ASUS Wl500g). Mód zůstane na „Domácí brána“ (ne router, ne AP). IP 192.168.1.2 a maska 255.255.255.0, že? No a pokud jde o nastavení WAN, tak (tady jsem to vyfotil: http://cid-701155df5e562963.skydrive.live.com/self.aspx/Nastavení%20sítě/asus%7C_wl500g%7C_menu.jpg ) tam mám dát jenom PPPoE a jméno a helso? K čemu je to MTU a MRU? Totiž takhle jsem to nastavil a internet přestal fungovat. Ani jsem se přes WAN toho routeru nedostal k nastavení modemu. Neexistuje nějaká kuchařka těch pojmů? Díky všem.

Anonym (27.3.2009 15:31:22)

Asus AM602: 1) Quick setup 2) Odzaškrtnou Auto PVC, nastavit VPI 8, VCI 48, -> next 3) Vybrat bridging, encapsulation mode LLC/SNAP-bridging To, že se vás to v bridging na nic neptá je naprosto správně, protože to nic víc nepotřebuje. V bridge modu ten modem jediné, co dělá je, že data, která dostane, tupě převede na ADSL signál a vice versa. Wifi router: 1) Ve WAN & LAN WAN connection type PPPoE 2) DNS server automaticly YES 3) PPPoE or PPTP accout, vyplnit username a password tím, co jste odstal od ČRa 4) MTU a MRU nechte nastavené tak jak byly předtím. Je to Max transmited a max recieved unit a znamená to, jak velké pakety to bude odesílat před tím, než je začne fragmentovat. Na vaše připojení to nemá vliv. 5) Enable PPPoE Relay - no Takhle by to téměř 100% mělo fungovat. Bohužel psal jsem to podle vašich screenshotů nastavení, protože ani jedno zařízení nemám. Doporučuju, jestli máte nastavení někde poznamenané, obě zařízení před tím, než to začnete konfigurovat vyresetovat do továrního nastavení, aby tam nezbyly nějaké vaše pokusy, které by s tím potom kolidovaly.

Luboš Kučera (27.3.2009 16:18:47)

E-e. Prostě uživatelé, kteří vědí o sítích 10x míň než já, takovejhle problém neřeší dýl než 2 minuty. Já už jsem otravoval snad 100 lidí, utrácel jsem na infolinkách, proštudoval 50 tutorálů, o fórech ani nemluvě. A výsledek? Opět 0. Ale když sem přijde nějakej odborník, tak řekne jenom – „No jó, dyť ty tady máš zaplý tohle….“. Udělá 1x klik a je po problému. Tak jsem to zresetoval do factory settings, nastavil. Stejnej stav jako vždy. Do nastavení ASUS AM602 se přes WAN routeru nedostanu, kdybych se rozkrájel. Natož aby na tom běžel internet. Asi už na to kašlu. Smířím se s tím, jak to chodí. Na tohle prostě nemám, jsem jenom blbej policajt. Ká mo (IP: 89.176.118.XX), vim, že toho chci trochu moc, ale nemohli by jsme to vyřešit nějak on-line? Nejsem si jistej, zda tahle diskuze někoho zajímá, jestli mi rozumíte. Každopádně děkuju za příspěvky.

Anonym (27.3.2009 17:31:20)

No přiznám se, že kromě toho, co jsem napsal, už nevím jak vám víc poradit:-) Ten postup, co jsem popsal je celkem určitě správně, takže jestli tam máte někde nějakou jinou jobovku, tak to online stejně moc odladit nejde. Nicméně ještě můžete zkusit www.joyce.cz, což je distributor jak Asusů, tak Wellů pro ČR a ti by vám měli být 100% schopni poradit.

jirka (3.4.2014 20:37:40)

Dobrý den chci se zeptat mám problém s připojením fifi myslím si že router je v pořádku ale jak dojede instalace tp linku skočí mi tam že problém s wan miniport pppoe nevíte o nějakým ovladači nebo nějaké radě ?:)