Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > QoS ve WinXP

QoS ve WinXP

martin (27.5.2004 21:09:01)

Nevim proc, ale smazali mi muj prispevek, taxe ptam znova, muze mi prosim nekdo pomoct s nastavenim QoS ve WinXP. Drive mel muj system vyhrazeno 50% pasma co se mi zda moc. Pak jsem narazil na tuto radu: Hey Fareastbuddy.. This also is a part of XP Home, and since GPedit.msc is not available to you, you can edit the QoS reserve in the registry. To use gpedit.msc, you have to be logged on as the administrator. HKLM\ Software\ Policies\ Microsoft\ Windows\ Psched\ Modify NonBestEffortLimit (DWord) - If it is not there,create it. The Value is the percentage reserved. Ale ted nevim, jestli ta hodnota co ma byt je mnozstvi pro system nebo naopak. Dal jsem mu hodnotu 3 (=3%). Je to tak vubec dobre, jsem v tom uplny amater... :-) Diky vsem za rady (teda krome tech co pisou, ze to ADSL nezrychli... jde mi o pristup k siti...) Vdaka :-)

Anonym (27.5.2004 21:30:42)

dej tam klidně nulu. maximálně si windows chvilku počká a tobě opojede vše ostatní naplno

martin (28.5.2004 21:30:35)

No jeje, konecne odpoved, dekuju ti mc clovece :-) Zdar.

Miroslav Šilhavý (30.5.2004 12:50:43)

;-) hehe; dejte tam klidně 95 ;-) a změřte rozdíl; hlavně nezapomeňte dát vědět výsledek ;-)

y2k (2.6.2004 21:36:11)

Dopuručuji Ti tuto službu ze síťových protokolů úplně odinstalovat ! Akorát to zpomaluje komunikaci přes síťový adaptér. V registru se nehrab, to není nástroj pro běžné uživatele !

Anonym (3.6.2004 08:53:33)

A vecna filozoficka otazka. Co je to bezny uzivatel.

Miroslav Šilhavý (28.5.2004 08:43:09)

;-) ani přístup k síti to nijak znatelně nezrychlí, pokud nepoužíváte speciální aplikace, které využívají Windows QoS API

Anonym (1.6.2004 13:05:27)

Me by treba moc zajimalo jak funguje QoS ve Windows. Podle skromnych informaci od Mrkvesoftu se pry jedna o jakesi API a a pasmo si tedy urcuje samotna

Anonym (1.6.2004 13:07:40)

Me by treba moc zajimalo jak funguje QoS ve Windows. Podle skromnych informaci od Mrkvesoftu se pry jedna o jakesi API a a pasmo si tedy urcuje samotna aplikace. Neni to naprt? Ktere aplikace to umi? Existuje ve windows nejaky filtr ktery by klasifikoval dle nakych pravidel QoS? Samotne QoS ve Windows je pro mne zahadou a pochybuji o tom ze QoS ve Windows je rozumne pouzitelne.

Miroslav Šilhavý (2.6.2004 09:37:06)

Určení typu provozu, tj. nastavení např. TOS má být vždy na aplikaci. Na tom není nic špatného. Každá aplikace by si měla říct jaký typ provozu chce, protože jen ta aplikace samá to ví. ISP by pak měl zařídit, aby QoS nastavený např. na vysokou prioritu neovlivňoval uživatele mezi sebou! To je na tom důležité. Pokud si jeden "koumes" vymyslí, že vše, co bude posílat do světa, nastaví na vysokou prioritu, nijak si tím nepomůže. Proto se u ISP většinou ze směru od zákazníka nebere TOS na zřetel, ISP si vytvoří TOS vlastní a ve své síti ho pak používá jako důvěryhodný. Zpět k Windows: QoS scheduler ve Windows je vcelku pro ADSL k ničemu. Právě díky tomu, že ISP nastavený TOS nevyužívá, není v podstatě způsob, jak by mohl uživatel QoS ovlivnit. A v opačném směru to má zase druhý problém - aby QoS mohl fungovat, musely by Windows znát rychlost linky. A tu neznají. Windows vědí akorát tak to, že modem je připojen na síťové kartě 10 nebo 100 Mbit, ale o rychlosti linky už nic nevědí.

Anonym (2.6.2004 13:09:35)

Takze mam tomu rozumnet tak ze widle kdyz jim zapnu QoS tak proste muzou akorat nastavit TOSv hlavicce a to je vsechno? Já myslel že tam bude právě nějakej filtr kterej bude shapovat a třeba podle portu dávat prioritu. Jakto ze nekdo do pojmu QoS zahrnuje shapovani a nekdo ne? Jakto s tim souvisi? Ja myslel prave ze to umi i shapovat. Mi slo o to abych priskrtil ten druhej comp doma ale abych treba u naky hry nastavil vysokou prioritu na naky port aby mi to treba web nezpomaloval.

Miroslav Šilhavý (2.6.2004 13:30:09)

Ne, to na Windows nezvládnete. A podpora RSVP byla z WinXP dokonce i odstraněna. QoS scheduler ve windows, pro účely připojení k internetu, nemá vůbec žádný vliv; ani negativní ani pozitivní.

Anonym (3.6.2004 09:10:15)

Určení typu provozu, tj. nastavení např. TOS má být vždy na aplikaci. Na tom není nic špatného. Každá aplikace by si měla říct jaký typ provozu chce, protože jen ta aplikace samá to ví.

purporte[X] (3.6.2004 09:20:25)

[ Určení typu provozu, tj. nastavení např. TOS má být vždy na aplikaci. Na tom není nic špatného. Každá aplikace by si měla říct jaký typ provozu chce, protože jen ta aplikace samá to ví.] Tak to je naprosta blbost. Pokud budu vychazet z vasi teorie, tak si aplikace typu DC++ rekne, ze chce 100% z pasma a su zvedavej jak dlouho budete cekat na nacitani webu, posty a pod. Podle me je QoS ve Woknech nema zadnej vyznam. Problematice shapingu se zabyvam jiz delsi dobu a vim, ze pokud se rucne neurci priority jednotlivych sluzeb, coz se ma take vypocitavat z dane rychlosti, tak to stoji za prd. No a jak asi wokna tusi, ze jste zrovna pripojeni 1Mbitem nebo 512Kbit? Ja se domnivam, ze dedek Gates hodil do woken moznost aktivovat/deaktivovat QoS jen tak pro srandu kraliku aby na to nalakal kazdeho lamu. WIDLE NA TAKOVE SERVEROVE ZALEZITOSTI NEJSOU DELANE. WIDLE JE OS PRO BLBE BLONDATE SEKRETARKY, KTERE SE JEDNOU UKLIKAJI K SMRTI :DDDDDDDD

Zajda (3.6.2004 09:24:02)

Ponekud extremisticky ale pekne receno:}

Miroslav Šilhavý (3.6.2004 09:36:58)

Divte se jak chcete, ale TOS má opravdu určovat aplikace. ;-) Pokud si aplikace DC řekne, že chce maximální prioritu, jsou dvě možnosti: buďto uděláte scheduler dobře a DC dostane sice prioritu vysokou, ale s omezením pásma, nebo ji vysokou dostane, ale bez omezení. Např. jen úplný sebevrah na třídu "Minimize-Delay" neomezí pásmo. Kromtoho - TOS by měl hrát roli jen v rámci pásma, které náleží uživateli, tudíž je jeho problém, pokud si nainstaluje sám aplikaci, která jemu samotnému sežere všechno pásmo.