Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > contactel - propojeni modemu

contactel - propojeni modemu

zoufalá (26.7.2004 23:19:51)

MOC PROSIM O RADU nekoho kdo vlastni Siemens santis 150, prave mi prisel samoinstal. balik., rikala ze par kabelu zvladnu s pripadnou asistenci kamarada zapojit, ale hned sem zatuhla. de o to ze mi nevychazi kabely. asi sem fakt debil ale proste mi nejde propojit modem s tim splitterem! tedy z diry nazvane DSL v modemu do diry nazvane ADSL ve splitteru. koncovka u toho kabliku, kterej se ma pouzit (oznacen jako kabel modry), je na obou koncich stejna, ovsem dira v tom splitteru je narozdil od diry v tom modemu vetsi (tedy je to uplne stejna dira jako je zapotrebi pak na propojeni modemu s kompem! kde se ma pouzit ten silnej kabel - a ten do toho splitteru mimochodem pasuje,). na to by byl preci potreba kablik z rozdilnymi koncovkami, ne? jedine mi napada ze mi snad poslali nepsravnej splitter, pac je na nem napsano ADSL ISDN splitter a ja ISDN nemam.. nebo sou tak oznaceny vsechny splittery a ja sem totalne vypatlana ze neumim propojit tri kabely? prosim moc o nazor, snad je to trochu srozumitelny, nevim co s tim a smlouvu sem este neodeslala, ovsem 3 tacy uz zacalela. diky!!

Anonym (26.7.2004 23:42:09)

anebo ze by prece jen bylo v poradku, kdyz se ten propoj. kablik mezi modemem a splitterem do ty vetsi cerny diry ve splitteru strcil? i kdyz to vypada ze tam uplne nepasuje ?

Smoker (28.7.2004 11:14:25)

No, hlavně musí cvaknout, on tam jakoby nepasuje, ale pozná se to podle toho, že prostě se tam zacvakne jako když se zastrčí do modemu.

kutil (29.7.2004 20:09:03)

Cvaknout by ten bajonet mel, tim spis pokud je novy, nekdy ale (napriklad kdyz se ten RJ11 casteji zapojuje a odpojuje) je to tezko zjistit, protoze ten plastovy cancourek-bajonet uz si "lehnul" a proto to necvakne ani kdyby ses p. Staci ho zas trochu odchlipnout (ale neulomit!) a cvaka ostosest. Co se tyce zasuvky RJ45, taky jsem se zarazil, jestli mi neprodali nejaky asijsky typ pro Ethernetovy pripojeni k ADSL, ale je proste stejnych normovych rozmeru na vysku a o neco sirsi na sirku nez RJ11 a protoze kazdy z tech kontaktu je poddajnej napruzenej dratek, tak do toho jde i RJ11, ac potom nekdy trochu ztuha ven. Nedalo mi to a rozebral jsem jak splitter tak modem, abych se presvedcil ze ano, opravdu se pouzivaj pouze ty dva prostredni vodice lhostejno o ktery kabel a konektor jde. Kdo by to rek ;) Je to plejtvani pinama :)... stacil by na to vsechno dvoupinovy konektor co je mezi telefonem a sluchatkem :). Mimochodem, v baliccich byvaji splittery od Joyce nebo Telecomu, oba oznacene ISDN, oba RJ45, presto Telecom byl na rozdil od ostatnich schopen nacvaknout na kablik frajersky RJ45 misto RJ11 (kazdy bratru za trojkorunu), proste proto aby se to poznalo. Obdivuhodny vykon, tim me proste odbourali. Takhle se delaji PR. ;))

Ozon (27.7.2004 09:39:25)

Klid, vsechno bude OK. ad splitter) Jelikoz Telecom pouziva DSLAMy na ISDN, tak ISDN splitter je v poradku. Bude vam to fungovat, ikdyz vy osobne nemate linku ISDN. ad kabel) tady je trochu problem. Pro spojeni splitteru a ADSL modemu potrebujete kabel, kde na jedne strane je RJ45 konektor (jako do sitove karty od pocitace) - pro tu vetsi cernou zasuvku a na strane druhe klasicky RJ11 (tedy maly, telefonni) konektor. Takze pokud nemate tento kabel (tedy kabel, kde na obou koncich jsou ruzne konektory), nejlepe asi zavolat na hotline poskytovatele ADSL. Tech kabelu budete mit vice - mela byste mit jeden kabel k pripojeni telefonu (tedy RJ11 (maly) RJ11 (maly)), dale kabel k propojeni ADSL modemu a pocitace (tj. USB kabel, nebo RJ45 (velky konektor) RJ45 (velky konektor), nebo oba kabely) a kabel k propojeni splitteru a ADSL modemu - tedy ten s ruznymi konektory na koncich. Zkuste pohledat, mozna jste ten spravny kabel prehlidla. Ozon

uz ne tak zoufala (27.7.2004 12:20:49)

diky. podle toho jak jste ty kabely vyjmenoval, mi opravdu ten jeden s ruznymi konektory na koncich chybi. i kdyz jsem od nich dostala tri kabely. no tak volam na contactel, kde me pripojili na technika, ovsem ten mi tvrdi, ze je pry v poradku, ze ten kabel s koncovkou R11 zdanlive nepasuje do zasuvky R45 ve splitteru. Tak nevim, osobne by me nenapadlo to do toho rvat, ale kdyz to rika technik...i kdyz mi teda pripadalo ze se mu mirne plet jazyk. volala sem tam pred pulnoci, ze by si pri nocni prihnul?;) nevim nevim.

Ozon (27.7.2004 16:17:41)

No, RJ11 (telefon) konektor ma 4 "noze, dratky" - nevim jak to pojmenovat a RJ45 (pocitac) konektor ma 8. Osobne se mi teda vubec nezda, ze by RJ11 konektor pasoval do RJ45 zasuvky a jestli to tak skutecne udelali, tak je to pekna prasarna. Zkuste to, jak vam radil technik, ale obavam se, ze vam poradil spatne (neni duvod davat na kabel konektor RJ11, kdyz tam ma byt RJ45).

Nargon (27.7.2004 16:40:44)

Ale RJ11 se da zasunout a funkcne pouzivat pouze pokud ten modem pouziva dva prostredni pary vodicu, pokud by chtel vyuzivat jeste ty dva postrani pary tak to je smula, ale funguje to.

opet zoufala (27.7.2004 20:32:53)

no to asi sama predem nezjistim, zda ten modem vyuziva jen ty prostredni pary, ze? asi budu muset proste vyckat az me zapojej a pak poznam jestli modem pojede tak jak ma nebo se tam popripade neco spali :o) ovsem jak sem tu prohledavala foru, nezda se ze by tu tohle nekdo resil (?), tak snad to znaci tu prvni moznost. ale de mi to teda na nervy. este sem ani nezacala nastavovat ty blbosti v kompu, kde cekam ze zatuhnu nastopro, ale ne, on musi bejt hned zadrhel nazacatku..

Nargon (28.7.2004 02:05:04)

No myslim ze pro 10Mbit sit se pouzivaji pouze dva pary vodicu, pro 100Mbit nebo 1Gbit se pouzivaj vsechny 4 pary vodicu. Jen nevim jestli se opravdu pouzivaji ty dva prostredni :(

draco (28.7.2004 10:47:38)

Ten prostřední pár by měl být v pohodě, protože standartní telefonní rozvod je sice ven 4 žílou, ale využívány jsou jen ty dvě uprostřed... Myslím že těma středníma žílama je vedeno 60 voltů a u ISDN 100 voltů...., ale na tom až tak nezáleží. Každopádně zbylé dvě krajní žíly jsou využívány ojediněle na nějaké rozšířené funkce na pobočkových ústřednách nebo jako řídící pro nějaký terminál... Silně pochybuju, že by za Splitterem byly použity všechny 4, takže bych byl asi v klidu. Já mám doma zapojen Zyxel 650R od Contactelu, linku přivedenou pouze dvoulinkou a fachčí to bez problémů.... :o) A za modemem směrem do síťový karty, to už je jiná kapitola... klasika RJ45 - RJ45

Ozon (27.7.2004 21:56:29)

To sice jo, ale kdybych byl vyrobce - proc bych takove psi kusy delal. To mi pripadne spis jako chyba nekoho, kdo bali ty balicky, ze proste misto toho RJ45 RJ11 kabelu do te krabicky pribalil jeden RJ11-RJ11 navic :)

Jeff (28.7.2004 12:25:24)

Bohužel se tento způsob spojení běžně používá - do RJ-45 zásuvky lze vložit RJ-11 konektor. Vyrábějí se i počítačové zásuvky, které mají uvedeno, že do ní lze zapojit i telefonní konektor. Používá se to hlavně u strukturované kabeláže - Máte datový rozvaděč, kde jsou soustředěny telefonní linky i datové počítačové linky. V rozvaděči si zapojíte zásuvky jak potřebujete a pak tedy používáte zásuvky s RJ-45 jak pro počítače, tak i pro telefon (záleží, jak je to v rozvaděči zapojeno). Aby to bylo univerzální, tak se často používají právě ty RJ-45 pro obojí. Je fakt, že spojení není takové 100%, ale používá se to. Pravdou je, že při tvorbě balíčků by tam měli dát správný kabel, se správnými konektory, předešlo by se pak matení uživatelů. (Nebo by to alespoň mohli napsat do návodu...)

Smoker (28.7.2004 09:36:04)

No, schválně dávám odpověď hned na začátku. Tohle jsem řešil taky s asus modemem, poslali mně taky 3 stejné kabely a do spliteru to funguje, jenom se musí jakoby otočit opačným směrem, než se dávánapř. do modemu, pak tam jde zasunout a všechno je v pohodě. Opravdu to tak jede, přišli jsme na to s přítelkyní, když jsme to zapojovali.

Arne (28.7.2004 15:09:46)

Bez obav, kablík, označený modře, s konektory RJ11 se připojí do modemu a do spliteru i když to vypadá, že tam negude sedět - bude, mám to ověřeno. Tlustší kablík s konektorzy RJ45 na obou koncích, označený červeně spojuje modem se síťovou kartou počítače. Zbývající kablík, označený žlutě, s konektory RJ11 se propojí k telefonní zásuvce a do spliteru. Tím je propojení hotovo, zbývá připojit modem k el. síti pomocí dodaného síťového adaptéru. Modem se zapíná na zadní části tlačítkovým vypínačem. To je všechno a zbývá jen čekat, až bude provedena aktivace adsl, to múžetrvat týden i více. Vše by mělo bez problémů fungovat - mám stejné zařízení od Contactelu.

Stef (28.7.2004 20:35:37)

dik, to sem potrebovala slyset. ale fakt je by o tom mohli nekam hodit poznamku, clovek neznami veci by hned neplasil, ale to by jim na tu technickou linku nikdo asi nevolal.. no kdo dnes neumi zapojit tri kabely, ze? ehm :)