Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > ADSL v baraku s EZS a tlf. ustrednou.

ADSL v baraku s EZS a tlf. ustrednou.

isquash (28.7.2004 14:46:40)

Zdar lidi, muzu si nechat zapojit ADSL a jak to technicky provedu, kdyz mam v baraku EZS a tlf.ustrednu? Do baraku je natazen kabel do krabice z Telecom pomnicku - dal je kabel tazen do 1patra do pracovny kde je tlf. ustredna. Ted si napamatuju, kde je zapojena EZS ustredna, ale myslm, ze nekde v te krabici kde konci telecom. Pred tlf ustrednu bych chtel dat spliter. Je to mozne, nebo muzu cekat na nejake problemy s EZS ustrednou. Prosim o radu kdo si to nechal zapojit a ma doma EZS. Diky moc.

Marek (29.7.2004 08:04:16)

ADSL bezi po stavajich dvouch dratech - bezna analogova linka jich vic nepotrebuje. Sice nemam doma EZS, ale predpokladam, ze ta se zapojuje paralerne s ustrednou nebo s telefonem (podle situace). Takze se domnivam, ze tvoje reseni by melo fungovat: zapojit spliter TEPRVE az pred ustrednou. Nejake praskani, ktere se muze vyskytnout na paralernich linkach by nemelo zabezpecovaci ustredne vadit v tom, aby ti zavolala na urcita cisla a oznamil ati naruseni provozu. Stejne i v ten moment nebudes ADSL vyuzivat. Nerozumim zabezpecovacim zarizenim, takze se zkus jeste pozeptat na firmach co delaji zabezpeceni.

Jeff (29.7.2004 13:40:45)

Řekl bych, že EZS ústředna se chová jako běžný telefon, takže bych v tom neviděl žádný problém. Splitter dát před obě ústředny a neměl by být problém.

isquash (30.7.2004 08:03:35)

No, davat ten spliter do krabice v baraku kde je vyveden telecom se mi moc nechce. Nevim jak bych potom vytahl ethernet az do pracovny, listovat se mi moc nechce. Takhle se mi to zdalo jako nejjednodussi poslat signal po stavajicich dratech az do 1.patra a teprve tam to rozdelit. Tohodle nazoru jsem se dobral po precteni prispevku zde na foru, ohledne paralernich linek. Pokud mate nekdo dalsi napad budu jenom rad. Dik.

Ota (30.7.2004 09:19:54)

Mam s tim problem taky. Hlavne v kabelazi. EZS musi byt zapojena pred ustrednou a jako prvni v rade, protoze musi v pripade poruchy(alarmu) shodit pripadny hovor a vytocit na uvedene cislo info o zlodeji. Muj problem je v tom, ze jsem to mel pred ADSL zapojene takto : ukonceni telecomu mimo byt - ustredna EZS - kabelaz do pokoje (pod omitkou, cca 30m) - zasuvka - modem - telefon. Telecom to zapojil takto : ukonceni mimo byt - ustrednu jsem musel zrusit - kabelaz do pokoje (pod omitkou, cca 30m) - zasuvka nove od Telecomu - splitter - ADSL modem + telefon. Ustrednu ted nemam zapojenou na linku, protoze nemam volne pary v kabelu, abych vedl signal ze splittru napred do EZS a potom teprve k telefonum.

isquash (31.7.2004 00:19:49)

Kdybych teda dal splitter do ukoncovaci krabice na baraku a do zdirky pro telefon zapojil par pro EZS a tlf ustrednu, kolik budu potrebovat paru proto abych mohl signal poslat po stavajicim kabelu do 1.patra (musim zjistit kolika parovy je)?

Streki (3.8.2004 08:21:30)

1 par na EZS + 1 par k adsl modemu. EZS mas jiste prodratovanou dale do pobockovky. Takze it so easy! ,))

isquash (6.8.2004 14:16:50)

Tak to je super-idealni stav, protoze jsem koukal a kabel mezi ustrednou a zakoncenim mam 4 zilovy(kazdy drat nebo par izolovany). Takze jeden par mi zbyde, abych poslal DSL vzhuru do 1.patra po stejnem kabelu. Tim padem pro me vychazi varianta dat splitter do krabice ukonceni telecomu v baraku. Diky

Jeff (30.7.2004 11:31:36)

A nešlo by tu EZS ústřednu připojit k telefonní lince až někde blíže k místu, kde je telefonní ústředa a počítač? Proč je to zapojený až v té krabici od Telecomu? A nebo by mohlo jít dát před EZS ústřednu splitter, do kterého se zapojí jen EZS ústředna a pak ještě jeden splitter dát před telefonní ústřednu, do kterého se zapojí jak telefonní ústředna, tak i ADSL modem...

isquash (30.7.2004 14:52:54)

Neslo z dispozicnich duvodu. :-( Schvalne jsem zavolal na 800123456 co mi tam reknou. Moje otazka byla, jestli nebudu mit problem s ADSL pokud mezi zakonceni na baraku a splitter zapojim EZS ustrednu? Podle Oty, bych mel mit a taky mu to podle toho zapojili. Technik nebo operator na telecom lince rikal ze ne. Tak babo rad. :-)

Jeff (30.7.2004 16:27:04)

Ono, vlastně, pokud ta EZS ústředna zapojena mezi krabici Telekomu a telefonní ústřednu a funguje to tak, že za běžného provozu je vlastně odpojena od vedení a vedení je spojeno s telefonní ústřednou, tak by to neměl být problém. Pokud je vyhlášen poplach, tak ta EZS ústředna asi odpojí telefonní ústřednu a linku "si nechá pro sebe". Takže by v tom neměl být problém. Za běžného stavu se EZS ústředna na lince neuplatňuje, takže jí ADSL nebude rušit, a když je vyhlášen poplach, tak si telefonní linku nechá pro sebe, takže odpojí jak telefonní ústřednu, tak i ADSL modem, takže jí zase rušit nebude. Jediná otázka je, jestli ta EZS ústředna opravdu funguje takto, ale myslím, že jo...

Jeff (30.7.2004 16:31:21)

A jinak, pokud to ADSL opravdu chceš, tak si ho pořiď, a pokud to takhle nebude fungovat, tak to určitě půjde nějak udělat. Ale spousta lidí říká, že jim to funguje i bez splitteru, takže bych se zase až tak moc nebál. Možná by stálo za to kontaktovat nějakou firmu, co montuje alarmy, zda s tím nemají zkušenost - jen tak se nezávazně zeptat, že máš ADSL a chceš si pořídit alarm, jestli s připojením na telefonní linku nebudě nějaký problém. V pondělí možná budu mluvit s člověkem, co alarmy montuje, tak se ho zkusím zeptat, zda to už nedělal...

Anonym (30.7.2004 18:23:31)

EZS spolehlivě ruší synchronizaci adsl modemu,po klid doporučuji dát vše za spliter.Vždyť můžete mít spliter někde ve sklepě a od něj to natažený třeba 3 patra do modemu a 3 patra do EZS a telefonu.vzdálenost mezi spliterem a modem není rozhodující.

Jeff (30.7.2004 18:58:25)

A to je ta ústředna trvale připojena k lince - nějak se snaží identifikovat signál, nebo co? Já jsem předpokládal, že za normálního stavu vstup přepne do vysokoimpedančního režimu a pak by linku neměla rušit. Pokud to nedělá, tak je to blbý... Jinak, to tvoje řešení nechce, vždyť tam píše, že to nejde z dispozičních důvodů. Dokážu si to představit, když má kabely zasekaný ve zdi, těžko se to předělává...

isquash (30.7.2004 23:46:08)

Ano, takhle si to teoreticky taky predstavuju, ze by to melo fungovat. :-) Praxe muze byt jina, ze. O tom by nam mohl napsat neco Ota.

Anonym (29.7.2004 08:40:32)

Spliter musí být až před EZS,jinak vám adsl nepoběží.Jednoduše - všechny stávající zařízení na telfonní lince musí být zapojené do zdířky telefon nebo ISDN na spliteru,před spliterem nesmí být nic zapojené.