Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Sdílení ADSL mezi sousedy-tažení kabelů zemí mezi domy

Sdílení ADSL mezi sousedy-tažení kabelů zemí mezi domy

Fanda (25.9.2004 00:26:31)

Chceme se sousedy stavět menší síť na UTP a jsme ochotni to i vykopat a dát UTP do chrániček. Switch mám ve své firmě (ale jen jedna budova) a je to to nejméně poruchové počítačové zařízení, proto jsem se pro toto řešeni rozhodl oproti WiFi. Na Czfree.Net mě v diskusi docela vyděsili s rozdílnými zemními potenciály mezi jednotlivými domy a následným odcházením switchů a síťovek. Je to tak vážný problém ? Jestliže dáváte kabely do země mám ještě pár dotazů : 1/ jaké používáte chráničky -výrobce, typ 2/ jaké je nebezpečí prohryzání myšmi, krtky, hryzci 3/ jaký kabel dáváte UTP/STP, do jaké hloubky kopete 4/ jaké nebezpečí představuje blesk pro zemní rozvod 5/ je někde o tomto na webu ? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu. Zdravi Karel

Anonym (25.9.2004 11:19:18)

Mám to takhle cca 3/4 roku a zatím se žádný zmiňovaný problém neprojevil :-)). Cca 5 cm v zemi a blesk zatím neudeřil. Materiál to nejobyčejnější co bylo po ruce.

Jirka (25.9.2004 11:38:08)

No já to tak mám dokonce mezi barákama natažený asi tři roky (střecha-střecha). No jak to byl koax, tak jsme pravidelně cca co měsíc v jarním období měnili všichni díky bouřkám síťovky, ale od tý doby co je to předělaný na UTP (ten nejobyčejnější a nejlevnější), tak pohoda, ani switche, ani síťovky, všechno funguje bez ohledu na bouřky. Jo a známej to má podobně, ale je na kopci. Už mu do teho několikrát střelilo, ale dycky to odnesl jenom jeden port na switchi, takže to přehodil na jinou ďouru a funguje bez problému dál. V zemi bych tedy na bouřku a blesky nebral vůbec žádné ohledy.