Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Routování Ethernetu do tel. modemu..??

Routování Ethernetu do tel. modemu..??

Honza (23.2.2005 16:38:09)

Potřeboval bych takovou věc. Mam k dispozici volný port Ethernet (10/100M) s internetem (ADSL modem). Potřebovl bych k tomu nějak připojit klasický telefonní modem. Ten by měl být v režimu, kdy na něj někdo zavolá ( přez telefonní pobočkovou ústřednu) z jiného modemu, volaný telefonní modem by měl zvednout a poskytnout konektivitu ... samozdřejmě v patřičné rychlosti telefonního modemu. Zatím je tam stroj s WXP v režimu sdílení internetu pro jiné PC právě přez tel.modem. Funguje to , ale zdá se mi to jako zabíjet palicí komára... Navíc to zbytečně žere. ( je tam ňáky AMDK5 no cca 60W) a to telefonní připojení se využívá tak 3x denně 10 minut :-)) Představa je tam místo toho tlustýho PC nějaký jednoúčelový udělátko, nebo třeba PC386 se síťovou kartou a nějakým softem na disketě, nebo na malém HDD... Problem je, že se v linuxu moc nevyznám a už vůbec ne v takovýchto jednoúčelových distribucích. Co mi doporučíte? Je něco takovýho aby to dokázalo běhat na 386?? Dík Honza

Anonym (23.2.2005 17:28:44)

Asi bude nejlepší koupit router s dial-up modemem (ovšem cena se vám asi nebude líbit) nebo použít klasické PC,nejlépe s linuxovou distribucí (bude na to stačit 386 nebo 486) a klasickým modemem.

Zajda (24.2.2005 08:26:05)

Nějaké know how a jak se spojení PPP vlastně navazuje je třeba. Spousta se toho dá najít na internetu. Stačí požádat pana google-linux+ppp. Další otázkou je jestli je dial in server třeba. A přes pobočkovou ústřednu-no fuj. A můžu se zeptat jestli je analogová nebo digitální? Totiž analogová vám dokáže docela zamávat s kvalitou připojení-spínače-útlum na vyších frekvencích(ano i v hovorovém pásmu do 4,5kHz),šum,rušení,brum;) To vám při normálním hovoru nepřijde ale při spojení telefonním modemem se to projeví. Je to také rychlejší, neboť spojení od ISP k vám je asynchronní(ISP má digitální spojení do tlf. sítě a extra digitální modemy) a tudíž cca 50kbit k vám a 36 od vás za dobrých podmínek. Kdežto mezi telefonními modemy dáte max. 36. Přes pobočkovou ústřednu tipuji v reálu 28 a níže. K jakému účelu má spojení sloužit? Na těch pár minut není lepší se připojit přes nějakého free poskytovatele a udělat tunel do firemní sítě?

Anonym (24.2.2005 09:15:04)

To spojení přez tu pobočkárnu teď maká ( na WXP jako dialup server) a jede 33,6 - víc to není technicky možné na protokolu V34.+ - ne tedy 36) takže tady problem neni. Ten PC , co se připojuje je hodně vzdálený, jiná možnost než po pobočkové ustredne neni. Ani neni potreba kvuli par e-mailum a nejakemu malemu provozu je zbytecne stavet wifi atd... Jde mi jen o to nahradit ten PC s WXP nejakou 386-486 a nejakou linuxovou distribuci. Rotovani siti jsem nasel na netu dost , ale aby to makalo jako dial-up server nic....

Honza (24.2.2005 09:27:38)

Jo a jeste jsem hledal neco na netu - tady : http://ll.cz/dokumentace/ruzne_navody/ se zdalo, ze je vse krasne popsano - viz: Linux jako souborový a dial-up server na stroje s Windows. - Návod krok za krokem pro konfiguraci stroje s RedHatem jako souborový a dial-up server na stroje s instalovanými Windows 95/98. (kliknutí: 1111, změněno: 7. 11. 2000) URL: http://www.joejaworski.com/linux/server1.htm ovsem ta sajta s tim odkazem uz nejede!

Zajda (25.2.2005 08:20:36)

Nejak se mi zamotaly odstavce. Multitasking mi dneska nepremava. To mate tak kdyz lama a doporuci mne lamu b a lama b vola ze ma jeste lamu c ktere pry ,,nejde sit" . Tzv. kaskada. Prve jsem chtel rici jestli by nebylo dobre zvolit komercniho ISP kvuli rychlejsimu asynchronnimu spojeni k internetu a dal to tunelovat po IP namisto spojeni pomoci modemu do vaseho intranetu. Zpusob propojeni ale meni situaci. 36-detail;) Ale s PPP kompresi by mozna bylo;) V textu jste nenaznacil jak je to zapojeno. Domnival jsem se, ze hovor odkudsi z venci jde k vasemu modemu pres verejnou telefonni sit, az k vasi pobockove ustredne a z ni do modemu. Jak jste ale naznacil situaci v nasledujicim prispevku modemy jsou spojeny pres pobockovou ustrednu jako dve lokalni pobocky a modem je pouzit kvuli vzdalenosti. To ovsem meni situaci. Gratuluji k dosazenym vysledkum. Jde videt ze nemate moc vyhnilou ustrednu a nebo mate dobre modem:) Zde ke konci http://linux.mikroservis.cz/dialup.html je zmineno nastaveni a jak to funguje. Undergroundovy clanek lec srozumitelnejsi http://www.blackhole.sk/readme.php?id=26 K tomu, aby vam z modemu jelo pripojeni k internetu pustime maskaradu. Nejdrive povolime ip forwarding echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward a pak pridame jen pravidlo do iptables kterym zprovoznime maskaradu abychom se mohli pripojit z z klienta jenz je pripojen modemem k internetu iptables -A POSTROUTING -t nat -o eth0 -j MASQUERADE pricemz eth0 je rozhrani kterym je dial in server pripojen k internetu

Petr (25.2.2005 11:43:55)

Bylo by zajímavé vědět co je důvodem takového připojování k internetu. Je to bezpečnost nebo nějaké finanční důvody? Nějak mi uniká, proč nevolá rovnou na internet.

Anonym (27.2.2005 18:33:40)

Diky za reakce... pro petra - nevola se rovnou na net, protoze jsou to finance navic (zbytecne) takhle se pripoji uzivatel ze vzdaleneho konce firmy ( kam vede pobockovy telefon) rovnou na PC , ktere je konektivni no internetu prez ADSL. Kapisto?? Jinak "Zajdo" dik , neco uz jsem nasel, uz davam dohromady , jen se mi zatim nedari, aby modem sam zvedal.....(na XP bez problemu)