Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > 4 Zajda > redukce IDE/SATA

4 Zajda > redukce IDE/SATA

y2k (3.7.2005 19:09:58)

Zajdo, nemáš(te) nějaké zkušenosti s redukcí IDE/SATA ??? Je její použití v kombinaci s moderními IDE disky (UDMA5;7200ot/min;8MBcase) plně kompatibilní a funkční ?? Nevím, kde jinde načerpat patřičné informace. Vím, že toto téma do kategorie DSL nepatří, ale Ty(Vy) bys mohl z praxe vědět. Jde mi převážně o to, aby IDE disky zredukované na SATA neměli posléze rychlostní omezení či omezení v buferu. Ještě jsem neměl s tímto zařízením tu čest. Výrobce : ASUS Prodejce : http://www.agen.cz/main.php?act=showtxt&id_txt=2255&catid=269 Děkuji, y2k.

Nargon (3.7.2005 23:20:14)

Vlastni zkusenosti zadny nemam, a nejak jsem nepochopil o jakou redukci se jedna. Tedy je to redukce mezi PATA diskem a SATA deskou, nebo SATA diskem a PATA deskou? Podle vasi otazky soudim ze je to redukce z PATA disku na SATA aby sel v nove desce. Ovsem na te strance pisi ze to je redukce SATA na ATA/100 coz mi pripada presne obracene :)) Co vim, tak pokud mate PATA disk tak nejrychlejsi verze ATA/133 nabizi teoretickou propustnost 133MB/s, ktera je v praxi mnohem mensi. A SATA nabizi teoretickou propustnost 150MB/s a SATA2 dokonce 300MB/s takze v prenosove rychlosti by problem byt nemel. A co se tyce Cache, tak to je zalezitost HDD, a umoznuje mu vyssi rychlost pro male datove bloky (do 8MB) protoze se zapisi do cache okamzite a az se nastavi misto zapisu tak se teprve z cache zapise na disk. Jedine co se muze stat je ze v teto redukci bude dochazet k latenci dat, ale ta bude zanedbatelna vuci rychlosti disku.

y2k (4.7.2005 00:25:45)

Děkuji, ale bojím se, protože redukce je aktivní, tak aby zde případně nedocházelo k ztrátám .......

TomM (4.7.2005 00:29:17)

teoreticky by nemělo, protože sem se doslechl, že jisté SATA disky, se pouze jako SATA tvářily (byla v nich tahle redukce zabudovaná, spíše se tomu říkalo čip). Takže já bych neviděl problém.

Zajda (4.7.2005 08:48:25)

No já osobně SATA nepoužívám(hlavní pracovní je staré PC s SCSI diskem).Upgrade plánuji již rok ale v současnosti není na trhu základní deska která by uspokojila mé požadavky. Instaloval jsem podobnou redukci od montéru z Kouwella(Silicon Image chipset - http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=43400) kamarádovi a nějaké snížení výkonu jsme nesledovali. Přes tuto redukci nám fungovala i CDROM. Teoreticky vždy v konverzi k nějaké nepatrné ztrátě dojít musí(nic není optimální;). Ve specifikaci toho Asusu je psáno max. podpora ATA100 a moderní disky zvládají i ATA133. V praxi rozdíl v těchto rychlostech ale není zas až tak markantní.

y2k (4.7.2005 18:49:43)

Děkuji mnohokrát za odpověď. Mám nyní ve svém škopku přídavný IDE řadič (také od Kouwela) a jsou s ním neustále problémy. Poslední (kapkou) problém byl při použití Memtestu, kdy po uplynutí 1% z testu dochází k totalKousu PC. Postupně jsem vysledoval, že příčinou je již zmíněný IDE řadič (Kouwel 571A) dokonce i bez přítomnosti zařízení.. Proto jsem se konečně rozhodl, že musí ze škopku ven. Jelikož mám v provozu 3x Ide disky (vše Western a vše ATA100-2x200GB + 1x120GB), tři CD-DVD ROMy a 2xSCSI disky (adaptec), tak není jednoduché toto zvěrstvo udržet ve správné spolupráci. Proto jsem se rozhodl použít zmíněné redukce s tím, že v budoucnosti stejně zakoupím nějakou desku již s integrovaným SATA řadičem. Ještě jednou děkuji VŠEM za pomoc, jdu to objednat. y2k.

Zajda (4.7.2005 22:33:29)

Kouwella 571A mám v domácím fileserveru a problémy s ním nemám. I když o jeho rozjíždění bych mohl napsat román. Tento řadič jsem obdržel bez naprogramovaného BIOSu(což je vzhledem k tomu že z něj bootuji poměrně podstatný detail). Je to asi jako kdybych si koupil mobilní telefon a firmware si musel doprogramovávat sám. Řadič nesmí sdílet IRQ!!! Používat raději verzi firmware bez RAIDu. Kous memtestu značí špatné namapování řadiče do paměti.Zařízení se mapují většinou na konec adresovatelného prostoru, ale v tomto případě se buhví proč namapoval na začátek. Jako kdyby vůbec nedošlo k PnP initu a přidělení prostředků. V této souvislosti bych zkusil přehodit do jiného slotu a pohrát si s nastavením PnP. BTW:Na tu tvou kombinaci bych raději použil další pc jako NAS v kombinaci s gigabit ethernetem.

y2k (4.7.2005 23:40:26)

Hm, tak tos mi z Kouwellem dostal, mám s ním všemožné problémy, které mi provézejí od Win98 přes LINUX a W2K až do WinXP :-). CD-ROmy a DVD mechaniky to je kapitola sama pro sebe :-) , žlutá řádka, kterou vypisuje bios (Pres F1 or F11 to Win 2000) je také humorná, vždy při použití skončí PC TotalKousem :-) A to mé staré PC, i můj dosluhující dědeček nynější (Intel D845EBG2 s 3,06GHZ P4) a myslím, že jsem ho zkoušel ještě v jednom A-Openovi.. Nikdy mi prakticky Kouwell řádně neběžel :-( . Mno, ale také jsme u kamaráda bojovali s programátorem a obsahem Flasky, kterou jsme dokonce nahradili nezapisovatelnou pamětí (marná paranoa proti virům, před cca 6 lety, všude jsem měl nepřepisovatelné paměti a flashky byly ve skříni :-) ). Mno jo,mladická nerozvážnost, ale zpět k tématu, Kouwell mi vždy nějak zlobil, kupříkladu spasovat různý promiskuitní hardware tak, aby plnohodnotně na tomto kousku chodil bylo prací na několik hodin :-) Ale zkusím PnP, dobrý nápad, rozhodně přerušení alespoń nyní sdílí ..... I když, doufám, že SATA + redukce mi problémů na vždy zbaví ...., vyhazovat či obměňovat disky nechci, jsou poměrně slušné ještě ....