Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > AAArgh aneb ADSL od CTc + Sagem 840 + stará plečka

AAArgh aneb ADSL od CTc + Sagem 840 + stará plečka

Demeter (8.7.2005 20:16:14)

Tak jsem se nechal ukecat a objednal Samoinstalační blbeček, postupoval podle návodu pro instalaci, vyčkal na hlášku "Please connect your modem to your computer...", připojil modem a - nic, přátelé vůbec nic. Žádné dokončení instalace, žádná ikona adéezel. Na hotlajně mi chlapec poté, co jsem mu řekl, že žádný kámoše ani techniky po ruce nemám, jinak bych nevolal za 16kč/min, oznámil, že mám starej kompl a starý ovladače na USB a že teda můžu vrátit zboží a blabla, ale že to jede i na 486. Kompl je AMD K5PR133 s Intel 82371SB. Koupil jsem loni PCI usb porty KOUWELL, ale plečka s tím nejede (nenaskočí deska) - není pci jako pci. Takže jsem samozřejmě rozladěn. Prosím vás někdo, kdo máte s muzejními kousky zkušenosti, můžete mi poradit, jak z toho ven? Novější ovladač na intela (mám W98)? Jinej ovladač na sagema?

Anonym (8.7.2005 20:21:40)

uff ještě jsem nenapsal, že ten obchodník samozřejmě tvrdil, že skvělejší konfiguraci mít nemůžu. Po připojení modemu do USB svítí jak PWR tak ADSL LEDky. USB mám dva a oba chodí (USB key, 2xfoťák)

TomM (8.7.2005 23:11:20)

mno já nechápu, jak si může na takovou plečku koupit usb modem, ten zatěžuje procesor a kor na takových starých PC, které díky své "rychlosti" nejsou vůbec pružné a se "stabilitou" ovladačů k modemu to vytváří doopravdy "rychlou jízdu" :) jediná rada, kup si ethernetový modem a máš klid :)

Nargon (9.7.2005 01:09:56)

No take vam radim pouzit ethernet modem a k tomu sitovou kartu do pci za nejakych 150Kc. Modem je sice drazsi, ale na tenhle "srot" to bude urcite lepsi nez USB.

Demeter (9.7.2005 01:45:38)

díky za info, jaksi ve své šílené naivitě jsem uvěřil obchodníkovi z CTc, který tvrdil skálopevně, že to rozhodně pojede. Další potíž je: půjde sehnat síťovka, která bude kompatibilní s mojí deskou? Snad. Každopádně mám 14 dnů na vrácení modemu + nekonečno dnů na zrušení adsl, protože ten obchodník to objednal po rozhorovoru se mnou, přestože nejsem majitel/účastník stanice :))) Prostě se v praxi zabývám jenom sítěmi (ECHE)LON, takže mi tyhlety věci holt unikaj. Ještě jednou díky za reakce!

TomM (9.7.2005 01:57:43)

Mno pokud ten komp má PCI tak by nikde neměl být problém (s tou síťovkou). Taky není proč rušit ADSL, stačí koupit nový modem, doporučuji Alcatel SpeedTouch 510i, potom všechno od Zyxela, dobrý je i WELL PTI-840. Takže, jak říkám, není proč rušit ADSL, třeba toho alcatela si můžeš koupit přímo v telepointu. Pokud by byl nějaký další problém, ptej se :)

Demeter (10.7.2005 18:35:37)

No, ono asi není PCI jako PCI. V manuálu od desky je napsáno, že je to 2.1 a ten USB host Kouwell, který požaduje 2.1 tam nejede - asi je moc novej.

Anonym (9.7.2005 09:49:39)

Podívej se ,jestli nemáš nainstalovaný nějaký webakcelerátor nebo ochranu proti dialerům.Pokud ano,tak nejde dokončit instalace modemu,protože tyhle programy brání vytvoření ikony pro připojení přes modem Sagem.Jinak doporučuji spíše investovat do lepšího PC,tvoje sestava je opravdu pod hranicí provozovatelnosti USB modemu a i s ethernetovým modem budeš mít trochu problémy,konkrétně s rychlostí vykreslování stránek.

Demeter (9.7.2005 13:25:53)

Tak to vypadá, že problém asi bude v tom 82371SB, mezi potíže patří, že nerozpozná připojené zařízení :))) Takže poté, co budu mít jistotu, že ten modem není vadný, můžu ještě zkusit updatnout bios a zkusit tam narvat ten kouwell. Jinak teď z té plečky píšu a velké potíže s netem nejsou-je to samozřejmě ludra pomalá, ale funguje. Nový PC plánuju už řadu měsíců, ale kdo se v tom má vyznat... Hlavně mě neskutečně štve ten všivák z ČTc, co mi to vnutil přes moje výslovné varování, co že to mám za počítač.

Demeter (9.7.2005 13:30:54)

... ale nakonec, jak o tom přemejšlim, to vypadá, že mě to teda donutí koupit novej počítač, hm. To zas je jakou desku, jestli amd nebo intel, jojojo... :)

Demeter (10.7.2005 18:38:45)

Další vývoj případu je ten, že před rejpáním se ve staré plečce (= téměř jistě potíže) jsem otestoval modem na dvou podstatně novějších počítačích a na žádným nejede. Tedy může být vadný modem, nebo kabel. Zítra ještě vyzkouším na P4 a pak šupky dupky do Telepointu... Předpokládám ovšem, že pro instalaci modemu není nutné, aby tento byl připojený k ADSL lince, říkám to správně?

Anonym (10.7.2005 19:09:28)

neni akorat se ti modem nesesynchronizuje a budes mit v tray jenom cervenej trojuhelnicek :)

Demeter (10.7.2005 23:52:41)

Ok, díky. To je tak, když člověk předpokládá, že mu pošlou fungující zařízení a pak hledá chyby, kde zřejmě nejsou... :)

Demeter (11.7.2005 08:46:18)

Hm, takže test na P4 - opět nefunguje, po výměně USB káblu - funguje. Nechápu, jak může někdo zmršit tak jednoduchou věc, jako USB kabel, a nechápu, jak někdo může toto poslat jako samoinstalační balíček, aniž by to vyzkoušel včetně kabeláže. Myslím, že laikovi by to asi dokonale zamotalo hlavu, a taky peněženku, nechal-li by si radit přes tu jejich stupído 27h/s linku!

Nargon (11.7.2005 11:27:49)

Test kvality by se mel delat pri vyrobe a pri baleni koncovym zakaznikum. A jak rikas tak jednoduchou vec jako kabel. No kdo by cekal ze se porocha tak jednoducha vec, takze ji ani netestovaly.

Demeter (11.7.2005 17:47:33)

:)) Samozřejmě trvá stav plečky, takže jistého není zatím nic, až jak přijdu z rachoty domů.

Demeter (11.7.2005 19:56:15)

Tak jo, bylo to tím káblem, už to frčí.

Martin (12.7.2005 15:07:03)

Soused si to objednal a má podobný problém. Pokus se samoinstalací se nezdařil - nebyla ikonka připojení na ploše a tak jsme stáhly ovladače přímo ze Sagemu. Na ty to funguje, ale asi 5 minutách spadne připojení i synchronizace a rozjede se to až po restartu pc. PC je Pentium 2 166Mhz MMX. Nemá někdo tip na opravu stavu.

Demeter (12.7.2005 16:57:00)

Hm takže kabeláž OK, tak - taky jsem stáhl ovladače ze sagemu, ale při instalaci to nabízelo příliš mnoho možností, o kterých netuším, co by mohly být. Takže to jsem dál neprovozoval. Taky jsem si stáhnul odkudsi (možná z ČTc) jakýsi patch na adsl. Ale už nevím, jestli jsem ho nainstaloval. Víc nevím, nejelo - jede a dál do toho nejrejpu.

Nonazdar (15.7.2005 09:58:32)

Vidím,že nejsem sám,kdo chce rozchodit rychlej net na archiválii, jenže na rozdíl od tebe mám ještě PCI USB porty s chipsetem ALI a nikoliv VIA, které jsou na KOUWELLech, nemáte někdo zkušenosti s touto instalací? zapomněl jsem dodat, že se mi to chová stejně,vyčkal jsem na hlášku "Please connect your modem to your computer...", připojil modem a - nic, pak jsem ještě od pojídačů šneků (Francouzů) stáhl novější ovladače na SAGEM (W_3_0_2_std), ale stejné.Na supportu od Telecomu byly všichni vedle,jak ta jedle,připadalo mi, že o ALI chipsetech slyší poprvé,tak co Vy???

IOLák (16.7.2005 15:36:41)

Tak popořadě : 1) To, že je špatný kabel, za to nemůže nikdo, je to prostě výrobní vada a to se stává, nadávat a stěžovat si můžete třebas na lampárně 2) Sagem S840 je podivný modem, po několika stech zákaznících s tímhle USB pseudomodemem (netajím se tím že je to jako dva dráty z CPU přes USB do linky) jsem přišel na pár zajímavostí : a) ten modem má konfigurační okno a tam se dá nastavit ledacos o čem se jiným může jen zdát (nejdůležitější je asi ISO/BULK); b) ovládací program pro správu modemu - šipka - se nemá ráda s většinou USB zařízení, které vyžadují pro svůj chod vlastního residenta (např tiskárny, PDA, můj mobil) 3) Zkoušet každý balíček jestli funguje vše jak má ? A jak by si si to asi představoval ? Už vidím jak všichni prodejci čehokoliv to otestují zda to funguje či ne. Od toho jsou tu instalační technici co ví o těch ADSL modemech ve většině případů víc než lecjaký zákazník. Dříve nebyl žádný samoinstalační balíček a problémů s ADSL na straně zákazníka bylo minimum, byla buď žába nebo fialka pro šetřílky a pro rozumný lidi Houmík nebo Pročko 4) Čipset ALi (piš to aspoň správně když už osočuješ 1st level podporu, že nic neví), není mainstream, stejně jako Adaptec a jeho USB čipsety, já osobně mám zkušenost na svém postarším PC s čipsetem od Aceru, již nikdy více - snad ULi trošku očistí značku 5) V dnešní době si nejsem jist který z rozumných OS a popřípadě ještě podporovaných OS je tak dobrý, že poběží i na těch vašich (z dnešního pohledu) plečkách. Win98SE jsou už několik let za zenitem (tak v roce 96 by je lidi ještě jakž takž braly :-D) WinNT 4.0 jsou mrtvola, Win2000 jsou na zenitu, ale HW naroky jsou někde jinde a o XP radši ani nemluvě 6) Ale znám také výjímky, USB modem na W95 a běží to, ženská co rozběhla na win3.11 bez problému internet přes ETH ADSL modem (a volala jenom pro to aby nám sdělila že klekla synchro) a takové podobné "lahůdky", ale nejvíc mně asi dostala Ladida, sem ani netušil že je to naše zákaznice ;-) Vám a internetu Zdar

Demeter (17.7.2005 20:25:18)

já jsem se nechtěl nikoho dotknout; pochopte, že ten první příspěvek jsem psal značně rozladěn, protože to nejelo tak jak mělo a akorát jsem si mohl gratulovat, že jsem neodinstaloval modem podle návodu, pak by zbývala jenom ta lampárna. 1) viz výše 2) to má vědět obchodník a ne já 3) kdybych ho koupil v prodejně, požadoval bych předvedení funkce; vzhledem k dálkovému prodeji je to na straně obchodníka, jestli dodávané zboží přezkouší, anebo prostě prodává co mu přijde pod ruku 4) nevím co to je, asi to patří pod autor: Nonazdar 5) na OS jsem se ptal obchodníka, "zaručeně pojede" - a jede. Kdybych chtěl WXP tak je mám, ale to chce nový železo, to je jasný. Že by je brali lidi v roce 96, o tom nepochybuji, 95 byly holt 1st try. "Ladida" neznám. 6) no a vida 7) nechci osočovat podporu, ale když si za to zaměstnavatel účtuje 16kč/min, tak mám nárok být náročný.

Anonym (17.7.2005 23:15:54)

neznas dj ladidu ? :)) jenom by me zajimalo jak se pan IOLak dozvedel ze to je vona...to se tim chlubi ? :))

IOLák (18.7.2005 10:51:41)

DJ Ladida mně jednou volala, nechlubím se tím, ale zjistil jsem to jednoduše (mejla měla na vlastní doméně a nejlehčí je se zeptat), jen říkám co všechno se nám přihodilo. S bodem 3 souhlasím, na to máš plné právo. ale ptát se na něco obchodníků - to není dobrá volba, obchodník je od slova obchod a tím jsem asi řekl vše podstatné :-)

Sergey (18.7.2005 15:17:13)

Jako bývalý technik u Telecomu, musím jen souhlasit. Obchodníci vám slíbí i modré z nebe, technické problematice většinou nerozumí a z uzavřených smluv mají provize.

swan (2.8.2005 08:10:03)

"netajím se tím že je to jako dva dráty z CPU přes USB do linky" USB pripojuje do southbridge chipsetu zakladni desky, skutecne primo, respektive pres nejake LC cleny. Ale ne do CPU. "pres USB do linky" - Naznacujete analogii se "sw" V.90 modemem ? USB modemy jsou spise na urovni "hw" v90-ky. Rozdil mezi "USB" a "eth routerem" je v linkove vrstve. Z USB jde do pocitace PPP, z routeru jdou eth-ramce. V obou pripadech z toho cpu vytahuje ip paket. Takze bych se nebal vyrazneho vytizeni cpu v pripade usb modemu.

Anonym (2.8.2005 10:20:09)

Můžu tě ujistit,že USB modemy jsou opravdu SW modemy a vše dělá CPU PC a že velmi zatěžují CPU,takže takový Celeron 400 má co dělat aby to rozdejchal.

PzV (2.8.2005 12:00:25)

Ale prd zatezujou, pri plnem stahovani mam vytizeni procesoru 1% a to je zaplejch spousta dalsich procesu.

Nargon (2.8.2005 13:09:02)

Hm, jen 1% a to mas co za system/procesor? a ty dalsi procesy jsou co? Jen ze to 1 procento je nejak sakra malo. Ja mam taky zapnutou spoustu aplikaci na pozadi, usb modem nemam ale v klidu je zatizeni prociku asi 4% a to mam A64 3000+

PzV (2.8.2005 17:41:33)

P4 2,6 GHz, OS Win XP Home, dalsi procesy jsou ty nutne pro chod win + antivir.Mozna to je tim, ze jsem asi pred 6 tydny preinstaloval wokna :-) Kazdopadne je blbost ze by USB nejak(markantne) zatezoval procesor

Nargon (2.8.2005 23:32:42)

Jo to ze mas nove nainstalovanej system bude nejspise ono. A je pravda ze USB nemuze nijak extra zatezovat procik, odhadem tak od 1GHz nahoru se to neda poznat.

IOLák (3.8.2005 00:00:53)

sice do CPU moc nevidím (co se týče architektury) - ale nemají novější CPU optimalizace právě pro USB ? což by plně odpovídalo PIII / Athlon a výš