Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > konfigurace Alcatel speedtouch 510

konfigurace Alcatel speedtouch 510

Mili (25.1.2004 18:54:16)

Objednal jsem si službu ADSL a zakoupil jsem si Modem/router Alcatel speedtouch 510 s 4portovým switchem.K tomuto zařízení jsou připojeny 2 PC.V problematice sítí mám takřka nulové zkušenosti,proto potřebuji odpověď na tyto otázky. 1.Bude na obou PC funkční NetMeeting a podobné aplikace?(nebude tomu bránit NAT modemu?) 2.Lze nějakým způsobem deaktivovat NAT,tak aby byl stále možný přístup na internet z obou PC současně? 3.Je výhodnější nastavit pevné IP v síti,nebo zapnout DHCP a IP nechat PC přidělit? 4.Používají všichni ISP stejné hodnoty VPI (8) a VCI (48)? 5.K čemu slouží statické směrování 6.Jak a proč v NAT definovat výchozí server a jak a proč konfigurovat NAPT 7.K čemu slouží mapování portů Předem děkuji za odpovědi, popřípadně za odkazy, kde bych se o těchto věcech dočetl.

Miroslav Šilhavý (25.1.2004 20:01:37)

1. Pokud modem/router podporuje UPNP, měl by netmeeting fungovat (bude to napsáno v manuálu) 2. Nelze deaktivovat NAT, pak by musely mít oba počítače svoji _veřejnou_ IP adresu. NAT slouží k tomu, aby "skryl" více počítačů za jednu, kterou máte standardně k dispozici. 3. Pokud nebudete některé porty forwardovat (mapovat) na konkrétní stroj (např. web server atd.), pak je to jedno. 4. Ano 5. Statické směrování je, pokud Vám ISP přidělí více IP adres - potom počítače v síti mají každý svoji _veřejnou_ adresu. Pak taky není nutný NAT. 6. Nemusíte konfigurovat default server. NAT funguje standardně tak, že propouští pouze spojení, která byla _prvotně_ navázána zevnitř, jedině tak má představu o tom, která data kterému počítači poslat. Default server je pak počítač, na který se směruje provoz, u kterého NAT není schopen určit komu patří. Nemáte-li k tomu _jasný_ důvod, nechte to nevyplněné. 7. Default server je statické mapování portů 1:1 na určitý stroj (viz výše). Mapování portů Vám dovolí posílat různé porty na různé počítače v síti.

Mili (25.1.2004 20:29:35)

Moc děkuju za odpověď a mám poslední dotaz.Modem dle manuálu UPNP podporuje.Musí se ještě něco konfigurovat aby Netmeeting běžel?

Miroslav Šilhavý (26.1.2004 07:52:14)

Ne, mělo by to fungovat rovnou.

Pepik (28.1.2004 07:25:32)

Dobry den chtel jsme se zeptat mam SIT o 4 PC pouzivam na nich ADSL s modemem AL 510 i ! a pokazde kdys jsem dal sperovat nejake porty jako treba web server port 80 tak porad se nedokazalo pripojit nevite nekdo jak vypnou FIREWALL ?? moc dekuji