Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > QoS a ADSL

QoS a ADSL

Davidov (26.3.2006 21:03:52)

Ahoj máme ve firmě Expres Extreme 3 Mb/s, ADSL modem Vigor 220We, za ním router s Linuxem + switch no a potřebujeme nastavit aby se vyčlenila šířka pásma pro VoIP tak, aby když někdo něco stahuje, tak aby se dalo telefonovat přes VoIP - teďka to nejde. Můžete někdo poradit jak na to?

earnil (26.3.2006 21:22:21)

Zkus třeba: (bude tam někde mezera, takže odmaznout:-) http://www.voip-info.org/wiki/view/QoS+Linux+with+HFSC

Davidov (2.4.2006 10:09:35)

Tak jsem to nějak nastavil, ale problém je v tom, že mezi modemem a routerem skáče zatížení linky mezi 0 až 50 Mb/s a díky tomu je VoIP stejně nekvalitní, ztrácejí se slova atd... Zdá se mi že to má co dělat s omezením rychlosti downloadu a tady mě zaráží, že u downloadu nejde nastavit QoS, jde nastavit jenom omezení rychlosti :-((

Thorough (3.4.2006 14:51:05)

Pokud omezite sirku pasma u downloadu tak je prirozene, ze se pred interfejsem zaplni pasmo. Ve smeru k Vam by totiz musel QoS nastavit poskytovatel. Proto se na routeru zpravidla vytvari virtualni rozhrani, na ktere jdou data primo ze sitoveho HW, virtualni rozhrani data forwarduje a ta se jiz muzou srovnat podle pravidel QoS. O virt. rozhrani se muzete docist a patch si stahnout tady -> www.linuximq.net, pomoci qdisc si nastavite QoS a nakonec pomoci iptables muzete vytvorit routy na jednotlive interfejsy.