Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Technické otázky > Může se vzájemně rušit ethernet a telefonní linka?

Může se vzájemně rušit ethernet a telefonní linka?

Kom2 (2.4.2006 13:20:34)

Mám asi poslední 3 metry husího krku, kterým je přiveden telefonní signál do splitteru využité pro ethernetové kabely tažené do jiných místností. Může se to vzájemně rušit?

Zajda (2.4.2006 14:21:37)

Zkuste prosím přeformulovat otázku tak aby jí bylo rozumět. Husí krk-flexi chránička na kabely není vodič proto nemůže vést žádný signál proto to celé postrádá smysl. Neznám pojem telefonní signál. Prosím prostudujte si http://stare.cz/otazky/ Pokud máte na mysli rušení telefonu a ethernetu mezi sebou. Ano nestíněný UTP na kterém je provozován ethernet a nestíněný telefonní kabel(SIKFY?) na provozovaný pro telefon a popřípadě adsl vedle sebe se mohou rušit.

Vojta (2.4.2006 15:54:14)

Zajdo, ta tvá přezdívka sedí: ustrašený zajíc!!! Kome2, 3 metry neřeš, v tom problém nebude, i když Ti tady nějaký ustrašený zajíc a možná pár podobných, bude psát sáhodlouhé pojednání o tom, proč to nemůže fungovat a jak moc se to bude rušit.

Zajda (3.4.2006 08:19:20)

Já jsem ale NEPSAL ŽE TO NEPOJEDE. Ono to pojede, ale můžete mít časem problémy. Tohle to mám vážně nejradši. Špatně odvedená práce se ospravedlní tím, že to jinde funguje nebo že to funguje. Ono to funguje, ale nemusí to tak fungovat věčně a při všech technologiích. Nedávno jsem ve škole řešil souběhy silového vedení a datové sítě. Dodavatel se taky vymlouval že ,,to funguje":) Ono TO fungovalo, ale až do té doby, co se vedení zatížilo dvěma rychlovarnými konvicemi a na portu switche začaly narůstat chybové framy. Změní se DSL technologie, přejdete na gigabit ethernet pak 10gigabit ethernet a dál. Takže buďto to uděláte pořádně a budete mít nadlouho klid(stíněné alespoň to utp na jednom konci) a nebo to pořádně neuděláte a můžete časem narazit. Uvědomte si, že ethernet nejede fixně na těch 100Mhz nebo 250Mhz, ale frekvence se mění dle hustoty přenášených dat. A vedení vyzařuje část energie ve formě EM vlnění do vedení vedle. Tam se to zpět naindukuje jako eletrický proud. Ono známé ,,prdění a šumění" ethernetu můžete slyšet klidně i ve sluchátku při hovoru. Neovlivňuje jenom DSL. Asi rok zpět jsem viděl i prasárnus maximus kdy byl v UTP 50m veden telefon i ethernet. Majitel se pak divil proč mu pořád vypadává ADSL;)

Anonym (3.4.2006 09:08:46)

No ono by asi uplne nejlepsi bylo, kdyby si doma udelal rozvod z optickych kabelu, vid Zajdo?

Zajda (3.4.2006 09:28:30)

Asi jste nepochopil smysl mého příspěvku. Když si vlákna natáhnete špatně tak se můžete také divit;) Smyslem mého příspěvku bylo donutit tazatele k odvedení dobré práce a přesvědčit ho že se mu to vyplatí. Řešení na bázi optických vláken bych doporučoval v případě že bych byl nějaký vysoce postavený manažer u firmy co vyrábí optické síťové prvky. Dráty ale mají pořád nejlepší poměr cena/výkon a dají se také narozdíl od vláken hodně ohýbat. Navíc ceny koncových zařízení jsou neúměrně vysoké a jsou uměle výrobci drženy nahoře. To je problém tam dát tam vedle té sikfy jeden Foiled TP namísto UTP a na konci to spojit to folii se zemí? Je to vážně takový problém?

Kom2 (3.4.2006 10:40:11)

No v mem pripade to trosku problem je, protoze ty 3 metry jsou jen konec asi 30-ti metroveho vedeni, ktere jsem v potu tvare protlacil pres dalsi diry a nerad bych to opakoval... :( Nestaci mit stineny ten telefonni kabel?

Zajda (3.4.2006 11:00:39)

Ano. Telefonní kabel může být také stíněný. Stačí aby prostě jeden z těch kabelů stíněný byl a aby byl na konci správně spojen se zemí. Takto se zabrání vzájemnému rušení.

JOE (7.4.2006 22:31:42)

3 metry bych vůbec neřešil. Ono teorie je věc jedna a praxe druhá. Já mám třeba v jednom UTP cat 5 veden na mb/m vodiči telefonní signál s ADSL do routeru a z routeru zase 100Mb/s (1,2,3,6) zpátky do PC a celej ten kabel je dlouhej cca 90 metrů. Navíc je ten UTP ještě dvakrát napojovanej na normální 5x2X0,5mm SYKY kabel. A praxe je taková že na modemu nejsou žádné CRC (od útředny jsem cca 1,8 km), na Ethermetu žádné chybné pakety a telefon nebručí ani nešumí. Nevidím tedy jedinej praktickej důvod, proč bych to takto nemohl mít zapojené. Zcela z praxe mohu říci že ADSL, v UTP kabelu nedělá žádné problémy ani Ethernetu ani ADSLce. Mám i praktické zkušenosti se 100MB/s Ethernetem v normálním SYKY kabelu i na vzdálenosti několik desítek metrů a také bez chybných paketů. Pokud tedy někde není možno natáhnout pro Ethernet UTP, nebo pro telefon SYKY kabel, nemám problém pustit tyto služby spolu. Tolik praxe, teorie tu už bylo dost.

Zajda (10.4.2006 10:51:40)

No to je prasárna. Nemám slov. 90m to už se vám tam toho naindukuje dost. Vždyť vy dosahujete hranice technologie a ještě to máte takhle spytlíkováno. No a mj. předpokládám že těch 100Mbit FD vám to při těch neustálých ztrátách nejede ani náhodou. Prdění ethernetu neslyšíte v telefonu protože si to vyfiltrujete splitterem. Jste si opravdu stoprocentně jist že nedochází k chybám? Zde totiž při těch vašich skopičinách musí nutně k chybám docházet. Přenášíte plnou rychlostí nebo vám po tom 100Mbit Ethernetu putuje jen pár Mb? Nemůžete mít prostě kabely rpsotě jen tak pospojované protože přeslech. Hlavně to takhle zapojujte zákazníkovi který posléze bude chtít využít gigabit ethernet. Bude se divit. Spojování drátů má za následek nárůst přeslechů. Což se vám vymstí pokud přenášíte na několika párech současně vedle sebe. A to plně duplexní provoz je Pokud není možno natáhnout UTP nebo optiku, tak se správně má použít některá s DSL technologií. Otázkou pak zůstává co se finančně vyplatí více. Jaké jsou stavy všech chybových počítadel nejenom CRC Error? Undersize, Oversize,Fragment,Jabber na RXu a na TXu Excessive Deferral,Crc Error,Late Collision,Excessive collision, Single collision, Collision. Stačí měření alespoň jedné strany kabelu. No však vy se vytrestáte sám. Komu není rady, tomu není pomoci.

JOE (10.4.2006 11:26:12)

Dobrý prase všechno spase... Schválně si poslechnu telefon před slpitterem. V tom 100Mb/s Ethernetu přenáším opravdu jen pár MB/s, je používán na sdílení Internetu od routeru. Původně jsem si také myslel že ten 100Mb/s FD nepojede a že to ručně nastavím na 10MB/s, ale po zapojení se ukázalo že to není žádný problém a taky jestli si matně vzpomínám používá 100Mb/s jinej druh kódování než 10Mb/s. Chvilku jsem sledoval počítadlo chyb při zatížení stahováním velkého souboru a jelikož se nic nedělo, uznal jsem to za dobré. Funguje to takto již cca půl roku bez problému, vůbec o tom nevím. Takže kabely takto pospojované mít můžu, ničemu to nevadí. Je jasné že 1Gb/s tím neproleze, ani na to není dostatek vodičů, ani na tuto vzdálenost myslím zatím 1Gb/ nejede. Ani nemá smysl na sdílení Internetu spouštět 1Gb/s.

JOE (10.4.2006 22:07:02)

Tak jsem si tedy připojil telefon před splitter a světe div se, žádný šum, rušení ani praskání se nedělo. Praxe a teorie jsou někdy dost odlišné věci. Ale jedno by mne tedy zajímalo, když už je tu celý vlákno o teorii, když jsou síťovky spojeny 100MB/s FD a přenáším reálně jen pár MB/s, je rušení do kabelu stejné jako kdybych přenášel celejch 100MB/s ? Jinými slovy jsou přenášeny prázdné bitové informace i když není spuštěn reálný přenos? U ADSL tomu tak je, když je synchro 4092/512 tak je rušení do kabelu jako na 4MB/s a je jedno jestli něco stahuji nebo žádná reálná data netečou. Jak je to u 100Mb/s Ethernetu, teoretici??

Tata (10.4.2006 07:41:49)

Já pořád nemůžu pochopit smysl této diskuse! To se jako ptáš "co kdyby" nebo máš už nějaký problém s rušením. Mně to připadá, že tohle téma si snad založil sám ZAJDA, aby tady mohl dlouhosáhle teoretizovat. Zkrátka tam ty dráty strč (do toho husího chřtánu) a uvidíš! (A uvidíš, že to bude dobrý)!

Thorough (3.4.2006 14:37:02)

To reseni co popisujete se s prominutim neda cist - v danem pripade nema realne opodstatneni ani v teoreticke rovine.

Emental (3.4.2006 23:57:09)

Já v tom problém nevidim. Přijde mi to OK. Akorát si nemyslim že na třech metrech se cosik citelnýho naindukuje. No ADSL neznám tak nevim. Ale ujišťuju tě že teorie je na tom hafo.

Thorough (4.4.2006 10:30:06)

Neni to OK, je to reseni pro paranoiky. Maximalne by se dalo uvazovat o stinenem datovem kabelu, ale i tady by to byly zbytecne vyhozene penize.

Dráteník (4.4.2006 11:59:56)

Zajda je podle toho co tu čtu asi dost hustej paranoik. No ale třeba na elektrika.cz doporučovali vést telefon a datovku vedle sebe radší ve folii. Když montujem tyhle kabely vedle sebe, tak nám ten náš zku****** inženýr říkal, že musíme používat kovový lišty s chlívkama na každý dráty. Jo a to eftýpko vydrží víc když se to protahuje. Tafolie to bezva zpevňuje. Takže asi na tom bude kus pravdy.

Anonym (5.4.2006 13:12:14)

no, ani ne tak paranoik, jako spise znaly clovek, ADSL je HODNE agresivni technologie a mit stinene kabely se vzdy vyplati pro eventuelni upgrade. Mohl by jste mi jen nekdo ozrejmit, proc je u stineneho Beldenu kratsi dosah nez u Beldenu nestíněného (např segment stejné delky ve stejnem prostredi je pro nestineny kabel v pohode, ale stineny se nechyta)?

Jirka (5.4.2006 15:01:53)

Ke každému drátku v TP 4x2 si předtavte naletovat k obalu malý kondenzátor. I když kroucením dvou vodičů se kapacita část. eliminuje a dále kroucením celých párů mezi sebou, vždy s délkou narůstá a narůstá , proto má TP limit na ethernetu cca 100 až 300m. Přidáním jakéhokoliv vodiče do blízkosti (v tomto případě i stínění ) celkovou kapacitu vedení zvýší a zktrátí tím dosah, ale zamezí rušení odení jiného zdroje rušení. TV antenní dvoulinka má také menší útlum a znatelně, než koaxieál pro stejný účel.

Anonym (8.4.2006 21:44:41)

Ta poslední věta snad není myšlena vážně. P.S. A zkuste vést nestíněnou dvoulinku 20 cm od všech okolních předmětů ...

Jirka (5.4.2006 14:34:55)

HLASITÝ SOUHLAS. Pouze obecná poznámka. Jakékoliv dva vodiče položené blízko vedle sebe v délce řádově od 1 m výše zcela jistě zvýší vájemnou kapacitu(a mohou být kroucené jak chtějí) a následně kapacitu vůči zemi (zdi, stavbě, vodovodu, parapetu atd), a tím vytváří pro vysoké frekvence zkrat !!! Dá se říct , že je přímá úměra mezi frekvencí kmitočtu modulace a hustotou přenosu dat. ASDL je použitelná právě proto, že odolává dobře poruchám vedení (tak i protokol TCP/IP), ale nedoporučuji tyto poruchy úmyslně vyrábět. TP kabel kat. 5 se vyrábí i stíněný (s ALU obalem), pak by to mohlo být v tom husím krku lepší.

Anonym (8.4.2006 21:40:58)

No - zrovna SYKFY je stíněný ...

Tata (10.4.2006 07:45:58)

Já myslím, že to kromě tebe každý pochopil i bez přeformulování. Ale pro technika takového kalibru jako jsi ty je ostuda napsat SIKFY a ještě nevědět, že právě tento kabel je stíněný (teda SYKFY je stíněný)!

Zajda (10.4.2006 09:51:19)

Pro mne to ostuda není. Kabeláží se nezabývám. A všemožné i nemožné typy kabelů neznám zpaměti včetně jejich ,,konfigurace". Řeším abych tak řekl až připojené krabičky;) Kabeláž ponechme odborníkům. Ty síťové prvky , až mne napadlo se podívat na kabely. Mohl bych občas pořizovat fotodokoumentaci na téma nejvíce špatný rozvod. No a jelikož já musím mít vše do hloubky prostudované tak jsem začal zpovídat bratra který pro změnu zas dělá ty kabeláže ale krabičkám nerozumí. Řekli bychom jsme že řeší fyzickou vrstvu-kabeláž. Já řeším vrstvu linkovou a výše. Nicméně jelikož vše souvisí se vším a tak mi nepřipadlo od věci poučit se(narozdíl od jistých jedinců zde se vyskytujících). Na škole jsme sice měli proměřování přenosových médií a jejich vlastnosti, ale jelikož u mne stejně jako u ostatních lidí to funguje tak, že nepotřebné znalosti se časem z hlavy vysypávají tak už mám jen matné vzpomínky. Navíc ten předmět učil, a nebojím se to říci.

Někdo (11.4.2006 06:56:05)

No a jelikož musíš mít vše do hloubky prostudované, proč nenastuduješ češtinu? Co to je "řekli bychom jsme že..."? No a poslední větě už vůbec nerozumím?!

Zajda (11.4.2006 10:43:39)

Já taky nechápu proč některé části příspěvku byly vynechány. Neřeším. Pracuju.

František (11.4.2006 20:23:48)

Když jsem ten příspěvek četl naposledy, bylo před tečkou jednoslovné označení člověka. Doporučuji přečíst (a pochopit) drobný červený text na konci každé diskuse - ale to jsem vlastně měl napsat Zajdovi (s nímž jinak po technické stránce souhlasím).

Tata (12.4.2006 08:52:41)

Myslíš asi před čárkou, že! Cha, cha.....

Anonym (12.4.2006 17:26:56)

No myslim ze pises tomu nepravymu. Zajda tu totiz neustale mluvi jak kniha a je rozhodne jeden z nejslusnejsich na tomhle foru. No ale ono staci jedno to trochu okorenit a hned je clovek sprostak. Typicka cecha.

Thorough (3.4.2006 08:04:07)

S tremi metry bych si hlavu nelamal. Kdyby ta vzdalenost byla podstatne delsi, tak uz by se zacaly indukovat rusive interference. Samozrejmosti je, ze by nemel byt v husim krku spoj.

Werym (4.4.2006 16:12:01)

Jde koupit i stíněný kabel který je jen o pár korun drahší a tím se to rušit nebude

technik (12.4.2006 13:26:22)

Může