Úvod > Články > TN.cz se páslo na vlakovém neštěstí spamem. To musíte vidět...

TN.cz se páslo na vlakovém neštěstí spamem. To musíte vidět...

Schválně bylo použito proslulé věty televize Nova, kterou na svůj nový portál láká diváky. Tohle se Nově ale moc nepovedlo: Na páteční tragické nehodě vlaku ve Studénce se totiž podle všeho chtěla přiživit spamováním na konkurenčních zpravodajských serverech. Nevěříte?

Při pátečním pročítání zpráv na zpravodajském serveru České televize jsem asi jako řada dalších lidí nechtěl věřit vlastním očím, k čemu že to ve Studénce došlo. A že jde o neštěstí opravdu velkých rozměrů a také (zaplaťpánbůh) velice ojedinělé, v okurkové sezóně ― bohužel, musím to tak říct ― šlo a jde o osvěžení pro domácí novináře. A pro některé mediální společnosti to byla dobrá příležitost, jak se zviditelnit...

Divné příspěvky vedoucí na TN.cz

V diskusi na webu ČT24 se pod článkem o vlakovém neštěstí objevil příspěvek, který už na první pohled příliš nezapadal do obecné šablony diskusí na zpravodajských serverech ― odkazoval na konkurenční TN.cz se slovy, aby se tam čtenáři šli podívat, protože „TN.cz je lepší, měli tam dříve video a fotky a stojí za to se tam mrknout.“ Komentář se objevil v 12:13. Čtenáři samozřejmě pisatelku (MisaV) obvinili z cílené reklamy, načež Míša odpověděla, že má 12 let, že může na Nově pracovat jen těžko. 12letá holka sedící o prázdninách v pátek u počítače, zajímající se o vlakovou nehodu, srovnávající zpravodajské weby a mající přehled, co na kterém serveru vyšlo dříve a kdo je autorem fotek? Už to bylo trošku podezřelé.

Jasněji měl člověk za dalších 20 minut, kdy agilní „MisaV“ poslala další komentář. Nesl se ve stejném duchu:

MisaV, 8. 8. 2008 12:34
na tn.cz to meli drive ;)

lidi mrknete se na tn.cz tma to meli drive a meli jako prvni z mista fotky a video kazdopadne to meli rychleji nez tady nebo na aktualne.cz nebo na novinkach.cz

A tak to i pokračovalo, jen ve způsobu přemlouvání přitvrdil(a) (říkejme tedy –a). Za šest minut napsala:

MisaV, 8. 8. 2008 12:40
ct24 krade fotky

mimochodem ct24 ukradla z tn.cz fotky a maji je ted vsechny weby a meli je tn.cz a ted je maj vsichn i tak to je lol

Takže kromě toho, že „TN.cz je lepší“ už „ČT24 ukradla fotky“. I když člověk začal tušit, odkud vítr vane, bylo to pořád málo k tomu dělat nějaké závěry. Podezírat Novu, že by zvolila takový styl reklamy ― SPAM a FUD ―, by byla troufalost.

MisaV však pokračuje v propagaci TN.cz i dále. V čase 13:12 píše zase, že ČT24 krade fotky od TN.cz a že TN.cz je lepší. Na odpovědi čtenářů reaguje vulgárně, ale nenechá se odradit a hned za půlhodinku zakládá další vlákno, v němž znovu píše, že TN.cz je lepší a že nekrade a nejsou tam tak zpomalení jako na ČT24. A příspěvek odešle rovnou dvakrát. Její reklama se objeví ještě v dalším novém vlákně před 15. hodinou odpolední. Zda se její příspěvky objevily i v dalších článcích na ČT24.cz, těžko říct, dále jsem to nezkoumal. Během té doby, kdy MisaV bombardovala spamem web ČT24 a obviňovala kdekoho z krádeží, mi došlo upozornění, že tytéž spamy se objevily i na jiných serverech.

Jak to bylo jinde

Jak už to tak bývá, diskuse na serveru iDnes.cz byla kvůli nevhodným příspěvkům zablokována, takže se nedalo ověřit, jestliže k článku na téma Studénka kdosi opravdu stejně spamoval. Naštěstí se dalo použít vyhledávače Google a jeho archívu. A bingo. Alespoň něco málo z diskuse se podařilo vytáhnout. A věřte nebo ne, objevil se stejný spam. Jen to nebyla MisaV, ale DiscoNox. Příspěvek byl odeslán ve 12:12, tedy od 22 minut dříve než na ČT24. Srovnejte si oba texty (pro pohodlí uvádím i ten z ČT24). (Klikněte na obrázek, bude čitelnější.) Texty jsou naprosto identické.

Spam TN.cz na konkurenčních serverech

Nesmělo samozřejmě chybět ani to, že TN.cz je lepší a že [na rozdíl od iDnes] na TN.cz nekradou a nejsou tak zpomalení.

Spam TN.cz na konkurenčních serverech

Další texty už nemá cenu na iDnes vyhledávat. Jak si sami domyslíte, už celá věc začínala pěkně páchnout. To, že šlo o opravdového fanouška TN.cz se pořád ale nedalo vyloučit. Kontaktovat zpravodajské servery a chtít po webmasterech, aby vytáhli IP adresy počítačů, ze kterých byly tyto příspěvky poslány, by bylo zdlouhavé. A vlastně to nebylo ani zapotřebí. Stačilo totiž zajít na další, TN.cz konkurující server. Ten prozradil vše, co bylo potřeba.

Spam opravdu z Novy

Možný spam pocházející z počítačů zaměstnanců TV Nova se dostal z půdy spekulací do světa reality v okamžik návštěvy webu Aktuálně.cz, resp. části Bleskově.cz. Zde byla frekvence reklamy na TN.cz a s ní spojeným pomlouváním konkurence vysoká. Nebudeme se zdržovat přepisováním všech textů. Pro dokreslení celé situace stačí jen pár obrázků. A zvolme si příklad s již citovanými příspěvky.

V tomto článku první citovaný komentář z webu ČT24 se totiž (náhodou) objevil i na Bleskově.cz ― nepíše ho ale MisaV z ČT24, ani DiscoNox z diskuse iDnes, nýbrž Olin (ne, nejsem to já). Jak vidíte, odeslán byl ve 12:39. Všechny tři stejné příspěvky na třech různých konkurenčních serverech dělí jen chvilka.

Spam TN.cz na konkurenčních serverech

Povšimněte si i stejného překlepu „tma“. O tom, že jde o příspěvky z jednoho zdroje, není pochyb.

Jak sami vidíte, komentář obsahuje i IP adresu ― ta je nejdůležitější. Stačí chvilka, abyste se ujistili, že vede do CET 21 ― tedy Novy.

inetnum: 62.168.26.0 - 62.168.26.255
netname: CET21-CZ
descr  : CET 21 spol.s r.o.
country: CZ
address: CET 21 spol.s r.o.
address: Krizeneckeho nam. 1078/5
address: Praha 5
address: 152 00
address: Czech Republic

Diskuse na Bleskově.cz (Centrum.cz) se příspěvky opěvujícími zpravodajství TN.cz v souvislosti s tragickou nehodou ve Studénce jen hemžila. Nechyběly opět ani tytéž pomluvy a osočování konkurence. To je vlastně logické, když většina příspěvků byla stejná jako na dalších webech, kde řadil(i) spammer/spammeři z Novy. Nechyběly ani souhlasné reakce na tento spam ― ovšem ze stejné (stejných) IP adres.

Spam TN.cz na konkurenčních serverech
Spam TN.cz na konkurenčních serverech

Přiživení se spamem na tragédii...

Požádal jsem Novu o vyjádření, ale toho se mi ještě nedostalo. Přijde-li nějaká reakce, rád ji zveřejním i s dalšími skutečnostmi. Nechtěl bych se teď pouštět do nějakých dalších domněnek, proč se to stalo, kdo za spamem stojí, zda přišlo nějaké nařízení, nebo jestli jde o nový druh reklamy TV Nova. Nechci zde omílat ― a stejně na to už není prostor ― všechny ty analýzy webu TN.cz, podle kterých je tento projekt „propadákem“, ale jedno je jasné: návštěvnost tohoto webu neustále klesá. Po velkém zájmu zvědavců, zájmu způsobeném mediální masáží, nastala doba, kdy návštěvníci TN.cz opouštějí po jednom zhlédnutí serveru. Na závěr jeden obrázek, na kterém vidíte vývoj sledovanosti webu Novy.

Návštěvnost Novy půlrok

Střední část grafu odpovídá květnu, kdy byl projekt TN.cz spuštěn. Jak sami vidíte, lidé odcházejí a návštěvnost Novy se vrací do původních hodnot.

Je tohle přiživení se na neštěstí lidí a úspěšnosti konkurenčních zpravodajských webů formou spamu však důstojné takové společnosti? Hloupá otázka. Ať za spamováním stojí kdokoli z Novy, Nova by případ měla už ve svém zájmu prošetřit a vyvodit patřičné důsledky.

Aktualizováno: Některé další zdroje nás upozornily na tiskovou zprávu, ve které si Nova pochvaluje zvýšenou návštěvnost serveru TN.cz v den nehody. Videa vlakové havárie ze Studénky přinesla serveru tn.cz dvojnásobnou návštěvnost.

 

13. 8. 2008

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.