Úvod > Články > Proč a jak využít (nejen) doma cloud computing?

Proč a jak využít (nejen) doma cloud computing?

Kolem výhod i úskalí cloud computingu, tedy skladování dat a práce s aplikacemi mimo firmu či domácnost, koluje mnoho mýtů a polopravd, které se pokusíme vyvrátit. V článku se zaměříme na nejzajímavější nástroje pro domácnost - od on-line disků a automatického zálohování přes kancelářský balík až po fotoeditory.

Asi první otázka, která napadne uživatele, jenž se o problematiku příliš nezajímá, je: Co to cloud computing vlastně je? Ti pokročilejší se pak budou ptát na rizika a výhody takového řešení. Na obě skupiny otázek se tedy pokusíme odpovědět. V textu také naznačíme, jaké jsou výhody pro domácí uživatele a jaké pro firmy. Protože motivace obou skupin mohou být značně odlišné.

Cloud computing - nejasná definice

Přesná definice toho, co vlastně cloud computing je, zřejmě neexistuje. Obecně se jedná o koncept práce s daty a aplikacemi, které jsou umístěné mimo váš počítač či server. Tuto službu poskytuje nějaká firma a vy fyzicky nemusíte s daty vůbec přijít do styku. Zároveň máte k dispozici takový výkon, jaký potřebujete.

Příkladem užitečného využití cloud computingu, například v oblasti webů, je možnost pronajmout si na určitý čas určité množství serverů, což je užitečné ve chvíli, kdy očekáváte návštěvnickou špičku. Kupříkladu v okamžiku startu prodeje permanentek na brněnskou Kometu. Víte, že největší nával bude asi během první hodiny - a že mírnější špička bude trvat celý den. Na toto období si zakoupíte virtuální servery a uživatele obslouží právě ony. O běžný provoz se pak může starat vámi běžně placený server. Přitom nemusíte nakupovat megalomanskou hardwarovou výbavu kvůli dvěma dnům v roce.

My se ale zaměříme spíše na potřeby, které má domácí uživatel - tedy na služby, které jsou pokud možno zdarma, snadno dostupné a přinášejí svým uživatelům výhody netriviálního charakteru. Často se v souvislosti s cloud computingem hovoří o bezpečnosti a koluje rozšířený mýtus, že data uložená na vašem počítači jsou ve větším bezpečí. V drtivé většině případů to není pravda. Stejně tak se nemusíte bát nějakého špehování - bude li vás někdo chtít odposlouchávat, je pro něj snazší se napojit na obyčejný počítač než na rozumným způsobem zabezpečený cloud. Nejslabší článek zde sedí vždy mezi židlí a klávesnicí počítače.

Cloud computing je technologické řešení, které stále více používají také firmy - jednak je to pohodlné, bezpečné a často podstatně levnější než klasické instalované řešení. V poslední době se například živě vedou debaty o tom, zda je lepší Google Apps či Microsoft Exchange. A stále více firem se přiklání k řešení prvnímu. Důvody? Jednak je to samozřejmě cena - Apps vyjdou levněji než Outlook na každý počítač a licence na Microsoft Exchange Sever. Nejde přitom jen o samotné licence (zde by nebyla úspora taková), ale i o cenu elektrické energie (zvláště u větších firem je provoz serveru drahou záležitostí), cenu hardware - nejen serveru, ale i výkonnějších stanic - a cenu obsluhy.

Další výhodou je zálohování dat - šance, že přijdete o data u Google, jsou naprosto minimální. Pokud ale máte záložní server ve stejném městě či budově, jako máte firmu, bude povodeň či požár problém. U cloud computingu nemusíte často nijak složitě budovat vnitřní síť, sdílené disky a další obtížné věci, stačí mít k dispozici dobře zabezpečenou síť s přístupem na internet. K tomu se připojují i další výhody, jako je možnost práce z cest či z domu, snazší sdílení dat a kooperace a mnohé další.

Důkazem toho, že se těmto technologiím daří, může být to, že se očekává dvojnásobný nárůst těchto technologií během letošního roku ve firmách. A to nejen malých, ale i těch středních a větších. Největší benefity ale cloud computing přináší zřejmě především menším firmám, které ušetří v poměru k počtu zaměstnanců nejvíce. Jistě že se nejedná o nějaké samospasitelné a dokonale univerzální řešení. Bude jistě spousta oblastí, kde klasické technologie přetrvají, ale spektrum uplatnění je poměrně velké.

Do této chvíle jsme se zabývali především výhodami, které cloud computing přináší hlavně firmám, ale jsou nějaké výhody, které může ocenit i domácí uživatel? Má tento směr technologií i jiný význam, než že jen umožní snazší práci z domu?

Domácnosti

Nyní se pokusíme stručně naznačit možnosti, které před domácí uživatele cloud computing klade. Nebude se jednat o žádný vyčerpávající výpočet všeho, ale spíše o drobnou typologickou ochutnávku toho, co se v podobě těchto technologií dá udělat příjemněji, efektivně i lépe.

DropBox je jedním z nejznámějších nástrojů na zálohu a sdílení dat. Funguje velice jednoduše. Stačí si nainstalovat klienta, zaregistrovat se a pak jen nastavit, které soubory a složky chcete zálohovat. Mezi velké výhody patří to, že DropBox pozná každou (i drobnou) změnu a dokáže ji zachytit. Ve zdarma dostupné verzi je k dispozici 2 GB prostoru. Mimo to je možné skrze něj provádět synchronizaci dvou složek na dvou počítačích i mnoho kilometrů od sebe vzdálených - a to skrze platformy. K datům pak máte přístup také prostřednictvím webového prohlížeče. DropBox přenáší data bez ohledu na to, co obsahují, není tedy problém přenášet zašifrované soubory, což některé podobné služby neumožňují.

Google dokumenty přestavují jeden z nejrozšířenějších příkladů cloud computingové technologie. Nabízí základní kancelářské funkce a nástroje - textový a tabulkový procesor, nástroj na tvorbu presentací, jednoduchý vektorový editor a v přidružených nástrojích naleznete emailového klienta, IM, kalendář či čtečku RSS kanálů či nástroj na tvorbu webu.

Příkladem zajímavého fotoeditoru může být napříkladSumo Paint, který pro běžného domácího uživatele představuje nástroj na úpravu fotografií více než dostatečný. Přitom pohodlný, rychlý a kvalitní.

Jistě by bylo možné uvést příklady i dalších on-line služeb, které je s výhodou možné na internetu používat jakou součást  cloud computingu - od Youtube jako náhrady filmů na pevném disku až po sofistikované nástroje Zoho Office na správu projektů. Zdá se tak, že nabídka nástrojů je i pro domácnosti poměrně pestrá a zajímavá. S rozmachem netbooků přicházejí tyto aplikace stále více do módy. A jaký cloud computingový nástroj užíváte vy?

18. 5. 2010

Autor:

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...