Úvod > Články > Mobil21: síť malých virtuálních operátorů startuje. V nabídce je i 500 MB za 130 Kč

Mobil21: síť malých virtuálních operátorů startuje. V nabídce je i 500 MB za 130 Kč

Spuštění partnerské sítě Mobil21 se sice opozdilo (a nabídky nejsou stále hotovy), ale někteří členové tohoto seskupení poskytli alespoň jakési informace. Nejkonkrétnější je zatím společnost Netvoip, která k mobilnímu volání nabízí také datový balíček o objemu 500 MB za 130 Kč.

Původně měla partnerská síť Mobil21 odstartovat k 1. červenci. Nestalo se tak, avšak společnost IPEX, která tuto síť zastřešuje, v těchto dnech alespoň spustila na adrese Mobil21.cz novou webovou prezentaci a odhalila své partnery.

Jak už víme někdy od konce května, Mobil21 je společnou sítí pro různé lokální poskytovatele telekomunikačních služeb, poskytovatele, kteří mohou svou nabídku obohatit také o mobilní služby v GSM a internetové připojení přes 2G/3G. IPEX hovoří o „desítkách regionálních operátorů“ a síti pro „více než 150 tisíc účastníků“, avšak zatím se do programu zapsalo jen dvanáct lokálních ISP, resp. tolik jich je na webu sítě uvedeno.

O GSM službách se navíc zmiňuje pouze Náš-net.org a Netvoip. Na webu Náš-net.org je však jen zmínka o tom, že testování služeb proběhne během srpna a nabídka přijde 1. září.

Jediná společnost Netvoip umístila na svůj web konkrétní znění nabídky: volání za 1 Kč do vlastní sítě, 2 Kč do všech ostatních (mobilních i pevných). Tarifikace je nastavena na 60+1, tj. spojení se účtuje jako celá minuta, po jejím uplynutí se započítávají jen provolané sekundy.

Ceny SMS jsou 1 Kč (do sítě) a 1,50 Kč do všech ostatních, SMS do zahraničí pak vyjde na celých 5 Kč. Ceny jsou tedy vyšší než u některých konkurenčních virtuálních operátorů, zejména pak těch s dlouholetou historií ve světě VoIP telefonie. (Vzhledem k tomu, že jde o řetěz spolupráce/poplatků T-Mobile → GTS → IPEX → člen, však nelze čekat zázraky.)

Zajímavá je nabídka datových služeb – Netvoip na svém webu nabízí datový balíček o objemu 500 MB za 130 Kč (měsíčně). Nicméně ještě stále chybí podrobnější informace, lepší ceník (mimochodem údaje v něm se liší od údajů na webu firmy), všeobecné podmínky a další dokumenty.

Poznamenejme, že konkrétní nabídku a ceny si utváří každý z regionálních poskytovatelů sám (v rámci možností). Mnozí z nich mohou tedy nabídnout výhodnější podmínky v závislosti na tom, zda klient již používá některé služby v síti (internet, VoIP, IPTV). Firma IPEX, která síť Mobil21 provozuje, na webu uvádí cosi jako obecnou nabídku: Tarif 199 a Tarif 250. Součástí prvního tarifu je 100 volných minut do všech sítí a 20 SMS; druhého pak 50 minut do všech sítí, 180 volných minut do sítě a rovněž 20 SMS. Cena volání nad rámec volných minut je 2,50 Kč za minutu a další SMS stojí 1,50 Kč. Tarifikace není specifikována.

29. 7. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.