Úvod > Články > Rekordní dosah Wi-Fi

Rekordní dosah Wi-Fi

Krátký dosah technologie Wi-Fi nedá některým podnikavcům spát, proto se pokoušejí o rekordy. Základním principem je změna všesměrného vysílání na ultraúzké směrování, které dosáhne mnohem vyšší vzdálenosti.

Pro vzájemné naladění obou antén je ale nutné, aby mezi nimi nebyly žádné překážky, proto se rekordní pokusy uskutečnují vysoko v horách.

V Itálii uskutečnili spojení na vzdálenost 189 mil (304 km) mezi Sardinií a centrální Itálií (mapa a obrázky http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=16548). S použitím 35 dBi 5 GHz parabolické antény a modulu Ubiquiti XtremeRange5 miniPCI dosáhli rychlosti přenosu 5 Mbit/s.  Zachycený signál byl v oblasti -58 dBm až -62 dBm, bitrate 12 až 48 Mbit/s, CCQ mezi 70 a 100.

Nejedná se sice o nejdelší spojení, ale o první, které využilo 5 GHz frekvence k dosažení rychlosti 5 Mbit/s. Na tomto spojení spolupracovalo italské centrum Italian Center for Radio Activities (ICRA) a společnost Ubiquiti Networks, která se zaměřuje na inovace na poli venkovních Wi-Fi systémů.

Prvenství v délce spojení náleží Latinské Americe, kde se skupině kolem Emmanna Pietrosemoliho podařilo uskutečnit spojení signálu mezi dvěma horami ve Venezuele. Celková vzdálenost byla 237 mil (382 km). Náklady nebyly nijak přemrštěné, Pietrosemoli použil technologii Wi-Fi od Intelu, který se pokouší o vlastní dálkové experimenty, a hardware od Linksisu za 60 dolarů a dosáhl obostranou rychlost 3 Mbit/s.

ICRA je nezisková asociace italských radioamatérů fungující od roku 1981. Hlavní aktivity jsou experimentování v oblasti VHF, propojení FM a podpora existujících rozhlasových infrastruktur. V současné době pracuje na systému digitální sítě, která by vzájemně propojila všechny italské radioamatéry.

Pro doplnění, předchozí rekord drželi Švédové, kteří dosáhli vzdálenosti 310 km při spojení mezi pozemní stanicí a balónem.

Intel podobné pokusy podniká v Ugandě. S mnohem nižšími vzdálenostmi experimentuje i ve Spojených státech, kde se jedná o spojení mezi Inter Research Lab v kalifornském Berkley a laboratoří Sun Microsystems v San Franciscu. Tato vzdálenost je ale pouze něco málo přes 30 km.

Nad podobnými snahami se pousmějeme pokaždé, kdy v domě přejdeme z obýváku do ložnice a ubyde nám jedna čárka ukazující na pokles signálu. Zatímco některé komentáře vidí v podobných rekordních propojeních budoucnost bezdrátového přenosu, jiní naopak připomínají, že podobné experimenty jsou pravděpodobně ilegální, neboť nutný hardware neodpovídá ETSI standardu ETS 300 328. Proto také musely mít obě společnosti speciální povolení.

11. 9. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...