Úvod > Články > UPC zrychluje a zdražuje

UPC zrychluje a zdražuje

A další novinky uplynulých dní: CESNET nasadí 40Gb/s technologii - Windows 7 dražší než Visty? - a více...

Microsoft dostal další vysokou pokutu. Opět porušil patentové právo

Porota texaského soudu shledala společnost Microsoft vinnou z porušení patentového práva jiné společnosti. Microsoft má kanadské společnosti I4i zaplatit 200 milionů dolarů (bezmála 4 miliardy korun) za to, že ve svých produktech Windows Vista a MS Office použil techniky, na které tato společnost vlastní patent.

Firma I4i podala na Microsoft žalobu v roce 2007, jejím předmětem bylo obvinění, že redmondská společnost porušuje její patentovanou technologii v MS Word 2003, Word 2007, .NET Framework a Windows Vista. Přesněji měl být porušen patent 5,878,499, který I4i vlastní od roku 1998.

Microsoft v prohlášení vyjádřil své zklamání nad rozhodnutím poroty a oznámil, že se okamžitě odvolá.

"Myslíme si, že předložené důkazy jasně ukázaly, že žádný patent neporušujeme a že patent I4i není platný." 

Naopak prezident společnosti I4i Karen Heater řekl, že firma verdikt považuje za velké zadostiučinění.

Jeden patentový spor Microsoft prohrál už v dubnu s firmou Unilock. Porota federálního soudu v Rhode Island mu vyměřila pokutu 388 milionů dolarů (takřka 8 miliard korun) za nelicencované použití patentem chráněné technologie používané k protipirátské ochraně Windows XP a MS Office. 

UPC zrychluje a zdražuje

Společnost UPC se chystá zrychlit své přípojky s rychlostí 20 Mbit/s na 30 Mbit/s. Přechod na vyšší rychlosti se ovšem odrazí na vyšší ceně za připojení, kdy zákazníci zaplatí o 50 korun víc než dnes. Informace přinesla ČTK s odvoláním na mluvčího UPC Františka Maliny. 

"Důvodem této změny je zvýšený zájem našich zákazníků o vyšší rychlosti, které ovšem sebou nesou i přiměřené zvýšení cen," uvedl pro ČTK František Malina. 

Na vyšší rychlosti za větší paušál budou migrováni všichni stávající i noví zákazníci využívající službu 20M. Pro klienty s přípojkami o maximální rychlosti 10 Mbit/s se nic nemění. S velkou pravděpodobností nedojde ani k navyšování rychlostí u odchozího spojení. Pokud někteří zákazníci nebudou se zdražením souhlasit, mohou požádat o přechod na pomalejší variantu připojení.

Některé kritické hlasy tvrdí, že UPC nejde primárně ani tak o zrychlování jako spíše zdražení. Důvodem je, že nabízené služby 20M a 10M přinášejí rychlosti "až" 20 Mbit/s, resp. až 10 Mbit/s, nyní to bude tedy pouze papírově až 30 Mbit/s. Navíc když UPC oznámilo, že chystá přípojky s rychlostmi 50 Mbit/s a 100 Mbit/s za celkem vysoké ceny, většina našich čtenářů (60 %) se v anketě vyjádřila, že by přivítala nižší symetrické rychlosti za nižší cenu. Viz článek UPC nabídne přípojky s rychlostí 100 Mbit/s. A co upload?

CESNET nasadí 40Gb/s technologii

Akademické sdružení CESNET oznámilo, že s úspěchem otestovalo 40gigabitovou technologii ve své síti CESNET2. V České republice dosud žádná jiná síť datový přenos realizovaný takovou rychlostí netestovala.

Zkoušky propojení přes kanál s přenosovou rychlostí 40 Gbit/s probíhaly od 10. dubna do 1. května letošního roku na optické síti DWDM mezi Prahou a Brnem. Nová vysokorychlostní technologie byla otestována jak na přímém optickém kanálu mezi Prahou a Brnem (299 kilometrů), tak i na delším spoji vedoucím ještě přes Hradec Králové a Brno (462 kilometrů). 

"Během testování odborníci sdružení CESNET porovnávali dva typy 40Gb/s rozhraní s různými modulacemi: prvním párem rozhraní bylo 1OC768-ITU/C (ODB modulace, rozhraní WDMPOS, maximální dosah cca 1000 kilometrů) a druhým 1OC768-DPSK/C (DPSK+ modulace, rozhraní WDMPOS, dosah cca 2000 kilometrů). Ve druhém případě šlo o nejnovější typy rozhraní pro směrovače řady CRS-1 vyvinuté firmou Cisco, které jsou v současnosti zřejmě jedinými dvěma dostupnými exempláři na světě," stojí v tiskové zprávě CESNET.

Ostré uvedení do provozu této 40Gbit/s technologie CESNET plánuje na příští rok. "Jeden z důležitých kroků vedoucí k tomuto cíli učinil CESNET už v srpnu loňského roku, kdy posílil páteřní síť CESNET2 o jeden z nejvýkonnějších směšovačů na světě Cisco CRS-1/16. Nový směrovací systém zajistí vyšší stabilitu a dostupnost služeb sítě, umožní masivnější využívání pokročilých síťových technologií a v budoucnu také zvýšení přenosových rychlostí na 40 Gb/s a posléze až na 100 Gb/s."

Vyšel ještě rychlejší Google Chrome

Vývojáři Googlu dokončili po mnohaměsíčním vývoji a testování druhou stabilní verzi webového prohlížeče Chrome. 

Kromě obligátních oprav známých chyb Google Chrome obsahuje několik nových funkcí (například uživateli vymodlené automatické doplňování formulářů) a celkově zvýšenou rychlost při vykreslování stránek a zpracovávaní javascriptu. Nové funkce zásadního charakteru ale nepřibyly, takže se zdá, že Google se i nadále bude snažit o to, aby Chrome bylo co nejjednodušší i pro naprosté laiky. 

Stahovat můžete z domovských stránek programu.

Windows 7 dražší než Visty? 

Jak se zdá, Microsoft chce ze značné popularity Windows 7 vytěžit maximum - výrobci počítačů se obávají, že Sedmičky by mohly být dražší než Windows Vista.

Ať už šlo o verze v rané vývojové fázi, nebo o veřejnou Beta verzi, či v současnosti dostupného kandidáta na vydání, Windows 7 se ze strany uživatelů těší velké oblibě. Microsoft totiž podle všeho konečně dotáhl novou generaci Windows do dříve slibované podoby, vyladil jádro, vyřešil některé otázky kompatibility, snížil nároky na hardware a Windows prošly i odtučňovací kůrou. A došlo i ke kdysi tolik slibovaným změnám v grafickém rozhraní systému. 

Vzhledem k všeobecnému nadšení je tedy velice pravděpodobné, že finální verze Windows 7, jež podle odhadů bude v prodeji v říjnu letošního roku, přitáhne spoustu lidí do obchodů.

Ačkoli ceny jednotlivých edic nového operačního systému nejsou známy, výrobce počítačů společnost Dell naznačila, že Windows 7 mohou být dražší než Windows Vista. Podle Dareela Warda ze společnosti Dell tohle může být hlavní faktor, který přijetí Windows 7 zpomalí. Podle něj není pochopitelné, jak by Microsoft chtěl v těchto ekonomických složitých časech vysokou prodejnost zdražených Sedmiček udržet. Přes náznaky vyšších cen však ani Dell nenaznačil, kolik by Windows 7 mohly stát. Vyšší cena by se ale mohla hlavně projevit u edice Windows 7 Professional, která bude nástupcem Windows Vista Business.  

25. 5. 2009

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...