Úvod > Články > Telefónica O2 nabídne přípojení přes VDSL2 s rychlostí až 25 Mbit/s

Telefónica O2 nabídne přípojení přes VDSL2 s rychlostí až 25 Mbit/s

A další novinky uplynulých dní: Hackeři zdolali iPhone, Firefox i Chrome odolaly -- HP na své počítače předinstaluje linuxový systém WebOS -- a více..

Hackeři zdolali iPhone, Firefox i Chrome odolaly

V další den hackerské soutěže Pwn2Own, na které se sešli odborníci na bezpečnost softwaru, byly cílem útoků mobilní operační systémy a zbylé webové prohlížeče.

V pátek jsme vás informovali, že jako první byly úspěšně napadeny systémy Windows 7 a Mac OS X přes webové prohlížeče Internet Explorer 8 a Safari. Experti se do systému dostali přes sofistikované útoky, ale napadení softwaru ve výsledku netrvalo dále než několik sekund. Více v článku Hackeři se snadno prokousali do Windows 7 a Mac OS X přes Internet Explorer a Safari.

Nikomu se nepodařilo prolomit prohlížeč Google Chrome -- Google sám už dopředu avizoval, že pokud někdo sandboxovou ochranou projde, Google útočníkovi odměnou dá 20 tisíc dolarů. Chrome na notebooku Cr-48 však odolalo. Nikdo nepřevedl ani funkční kód pro "bezinterakční" napadení systému přes Firefox.

Padly však systémy iOS (iPhone) a BlackBerry (RIM). Jako v případě desktopového Safari, i u iOS stačilo navštívit speciálně upravenou stránku, přes níž byl útok veden. Úspěšné napadení provedl známý odborník Charle Miller. V napadeném iPhone 4 (iOS) si poté mohl dělat, co se mu zlíbilo, mohl spustit jakýkoli kód.

Přes zranitelnosti WebKitu byl napaden i systém BlackBerry.

Připomeňme, že v soutěži se neobjevil žádný linuxový desktopový systém (jako Ubuntu, openSuSE či další). Ubuntu se objevovalo na prvních ročnících, ale zůstalo nedobyté (týmy, které se přihlásily, aby systém napadly, se pak odhlásily -- tj. jejich členové neměli v ruce žádný kód, jak Ubuntu pohodlně napadnout jako ostatní systémy).

Neprolomeny zůstaly mobilní systémy Android (Google) a Windows Phone 7 (Microsoft).

Telefónica O2 nabídne přípojení přes VDSL2 s rychlostí až 25 Mbit/s

Společnost Telefónica O2 zveřejnila novou velkoobchodní nabídku služeb. Naprostou novinkou je nasazení rychlejší DSL technologie, tzv. VDSL. To umožňuje vyšší rychlosti připojení jak v příchozím, tak odchozím směru. Ceny za přípojky přitom zůstávají stejné jako v případě aDSL. Nejrychlejší VDSL přípojka poskytovaná Telefónicou O2 je 25600/2048 kbit/s, jejíž cena činí 440 Kč měsíčně bez DPH. Za tuto cenu přitom přes klient využívající ADSL2 dostává 16384/768 kbit/s. Nesmíme zapomenout zmínit, že rychlosti jsou teoretické, maximální, tedy "až". Reálná rychlost se odvíjí od řady faktorů, například vzdálenosti od ústředny.

Uveřejněné velkoobchodní podmínky budou platit od 9. května letošního roku. Nabídka pro koncové zákazníky bude z toho vycházet.

Na každém PC od HP bude moci běžet (Palm) WebOS

Společnost Hewlett-Packard oznámila, že všechny osobní počítače (desktopy i laptopy) budou moci používat i operační systém WebOS, který původně vyvinula společnosti Palm, jíž HP odkoupilo.

Linuxový systém WebOS se dnes primárně používá na chytrých telefonech a na chystaných tabletech, ale své místo bude mít i na počítačích HP. Řekl to její šéf Leo Apotherker Bloombergu. "Na každém našem PC bude moci vedle Microsoft Windows běžet i systém WebOS."

Linuxové systémy sice ovládly různé segmenty IT trhu - od multimediálních center, síťových prvků, přes chytré telefony až k superpočítačům, ale osobní počítače jsou místem, kde se jejich podíl pohybuje kolem 2 % - 3 %. Velký boom předinstalovaných linuxových systémů na PC nastal kolem roku 2007, když na trh vtrhly netbooky. Od té doby někteří výrobci s Linuxem pouze experimentovali, resp. podíl jejich počítačů s linuxovými systémy byl mnohem menší než počítačů s Windows. Příkladem může být například Dell, který prodává své notebooky s Ubuntu, nebo různé značky se SUSE Linuxem.

Linuxové systémy se dnes ve větší míře na PC objevují vedle Windows ve formě "rychle startujících minimalistických systémů". Mezi takové technologické perličky patří například Splashtop, kde nad linuxovým jádrem běží de facto pouze prohlížeč Chromium a uživatelům umožňuje rychlý přístup k webu.

Twitter má prý hodnotu 7,7 mld dolarů

Mikroblogovací služba Twitter má podle aukce podílů hodnotu kolem 7,7 miliard dolarů (135 miliard korun). Meziročně jde o dvojnásobný nárůst.

Twitter stále nepůsobí na veřejné burze, s jeho podíly se obchoduje pouze na trzích sekundárních. Investoři si sítě teď hodnotí na 7,7 miliard dolarů, což je číslo vzhledem k charakteru sítě dost vysoké.

Vyšel Firefox 4 RC

Mozilla vydala kandidáta na ostré vydání prohlížeče Firefox 4. Tomu předcházelo vydáno více než deset beta sestavení. Vydání čtvrté generace Firefoxu tak nabírá dost velké zpoždění -- ale Čtyřka už vyjde opravdu zanedlouho.

Firefox 4 je de facto hotov. Žádné funkce se nebudou přidávat, RC sestavení slouží k testování a následní opravě největších chyb, které uživatelé nahlásí. Finální verze vyjde pravděpodobně na konci března.

Březen je s nadsázkou měsíc prohlížečů -- inovovanou verzi svého prohlížeče vydala totiž i společnost Google -- Chrome 10 -- a na 14./15. března je plánované vydání Internet Exploreru 9 od firmy Microsoft.

Ve Firefoxu 4 bylo zcela předěláno uživatelské rozhraní, kdy Mozilla sáhla k tomu, co letí mezi ostatními výrobci -- k minimalistickému vzezření okna programu. Zmizela i hlavní textová nabídka prohlížeče a panely jsou blíže okrajům. Stejně jako konkurence Mozilla zapracovala na novém javascriptovém enginu pro rychlejší práci s moderními webovými aplikacemi.

Současné RC sestavení si uživatelé mohou stáhnout z adresy http://www.mozilla.com/cs/firefox/RC.

14. 3. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...