Úvod > Články > Knižní veletrh zavádí Svět e-Knihy, přijďte si je ohmatat!

Knižní veletrh zavádí Svět e-Knihy, přijďte si je ohmatat!

Přinášíme vám přehled zajímavých programů týkajících se e-Knih, které přinese letošní Svět knihy. Jako bonus tip na obsah do nejrozšířenější čtečky u nás, do amazonského Kindlu.

Svět knihy se elektronickým médiím věnuje již několik let, ale vždy pouze okrajově. Letošní ročník bude mít samostatnou programovou linii věnovanou právě tomuto novému fenoménu. Trh s elektronickými knihami je u nás sice v plenkách, ale právě v letošním roce se rozjíždí několik projektů, které budou klíčové pro budoucnost. 

Jednotlivé společnosti se totiž snaží vyclaymovat své zábory a získat pokud možno monopol. Nejvíce v současnosti „tlačí na pilu“ Euromedia se svými www.ebux.cz a německým kapitálem, který za nimi stojí, a připravovanou českou čtečkou Wooky. Do toho chystá nový projekt Kosmas.cz, ale doteď není jasné, jakou bude mít podobu a jakou konkurenci bude znamenat jak pro nové Ebux, tak pro zavedené firmy jako eReadings.cz, PalmKnihy.cz a další.

Právě na Světě knihy se sejdou prakticky všichni, kteří budou chtít v budoucnu do prodeje elektronických knih u nás mluvit. Jejich primárním úkolem zde nebude porcování trhu, ale vysvětlování a ukazování širokému publiku, co je to vlastně ta čtečka, e-Kniha a tablet. Zároveň je ale pravděpodobné, že budou chtít na veletrh přinést nějaké novinky a nechají nás nahlédnout do svých karet. Pavilon e-Knihy nabídne workshopy jednotlivých firem, s jejichž obsahem vás seznámíme.

Uvidíte divy nevídané…

Hned první z workshopů bude pro úplné začátečníky, ale rozhodě to neznamená, že by nebyl zajímavý. Společnost Acomp názorně předvede, jak fungují displeje s elektronickým inkoustem. Každý z účastníků si bude na místě moci ohmatat exempláře všech typů displejů na trhu: E-Ink, SiPix, PixelQi… Workshop má hezký podtitul „Největší mýty o elektronickém inkoustu, aneb na co si dát pozor při výběru“.

Chybět nebude ani Google, který předvede svou prezentaci Google knih a seznámí s novými projekty, které jsou testovány v zahraničí, ale u nás ještě nemají podporu.

Kam spějí e-Knihy v Americe?

Pro každého fanouška e-Knih bude určitě zajímavá přednáška s prostým názvem Americký knižní trh. Elektronické knihy či e-Knihy revolučním způsobem knižní trh bezpochyby mění. Prodej elektronických knih Amazonu nedávno předčil prodej tištěných knih, a tak je čas bilancovat, jak to bude s klasickým papírem za oceánem v příštích letech. David Gainer, kulturní attaché Velvyslanectví USA v Praze, představí nejnovější trendy elektronického knižního trhu v USA.

Nejznámější prodejce elektronických knih PalmKnihy bude ve svých workshopech vysvětlovat, co všechno je spojeno s převodem knih do elektronické podoby. Návštěvníci se dozví, jaká jsou rizika, náklady, ale také očekávané přínosy v této dynamicky se rozvíjející branži. Nejstarší poskytovatel elektronických knih, společnost eReadings, se spokojí s prezentací svých produktů. Na druhou stranu provozovatel portálu Martin Lipert povede v pátek panelovou diskusi „e-Knihy z pohledu předních českých autorů". Sem pozval některé české autory, kteří již vydávají e-Knihy. Bude se proto ptát Jáchyma Topola, Petry Hůlové, Markéty Pilátové a Tomáše Sedláčka, jak jsou spokojeni s tím, že jejich knihy vycházejí elektronicky.

Právo a e-Knihy

Elektronické knihy a jejich poskytovatelé u nás v současnosti jako jednu z nejpalčivějších otázek vidí právní problematiku. Z toho důvodu byla na program Světa knihy zanesena přednáška E-Knihy – právo a praxe. Bude se jednat o diskusní fórum o právních aspektech a jejich praktickém uplatňování souvisejícím s produkcí, prodejem a dostupností e-Knih pro čtenáře. Moderované diskuse se zúčastní právník, představitel veřejné knihovny a obchodu s e-Knihami. Účast přislíbil i zástupce Odboru autorského práva Ministerstva kultury ČR, kde se připravuje potřebná legislativa. Tato diskuse slibuje zajímavý průběh a množství užitečných informací jak pro čtenáře, tak pro odbornou veřejnost.

Jeden z vrcholů celého elektronického dění by měla přinést sobota a panel „Roztrhají e-Knihy knihy klasické?“ Bude se jednat o diskusi s Milanem Gelnarem (Argo), Vladimírem Pistoriem (Olšanská&Pistorius), Jiřím Vlčkem (BEN), Andreasem Kaulfussem (Euromedia Group) a Josefem Žákem (Kosmas). Vzhledem k přímé konkurenci zúčastněných se dá předpokládat lehce třaskavá atmosféra. Moderuje ji autor tohoto článku.

Výše uvedené workshopy budou na Světě knihy probíhat opakovaně, takže pokud je nestihnete jeden den, máte příležitost v den další. Přednášky a diskuse budou na programu pouze jednou.

Bonus: Obsah pro Kindle nejoblíbenější čtečku

Kindle od Amazonu je v současné chvíli asi nejrozšířenější čtečka v Česku (prokázat se to dá jen stěží, ale vzhledem k jeho nejdostupnější ceně a četnosti na ulicích tomu tak nejspíše bude). Proto je jasné, že se musel dříve či později vynořit někdo, kdo bude překlápět obsah kanálů RSS do formátu vhodného pro elektronické čtečky. Pochopitelně Kindle byl první na řadě.

Tak vznikl server Kindly.cz, který ke dnešku nabízí třiatřicet titulů, které vám mohou chodit přímo do vaší čtečky, a to v intervalech, v jakých si nastavíte. Z obsahu si zcela jistě vyberete, můžete dostávat třeba zpravodajství Aktuálně, nebo třeba nové články z populárního gastronomického serveru Cuketka.cz. Je zcela jasné, že další tituly budou přibývat a Kindle tím opět získá na přitažlivosti, i když s nakupováním knih u nás to je a bude stále složité.

 

4. 5. 2011

Autor: Richard Klíčník

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...