Úvod > Články > Jak ušetřit za volání s ADSL 2

Jak ušetřit za volání s ADSL 2

Prakticky všichni alternativní operátoři nabízejí hlasové služby na principu předvolby operátora. Někteří z nich nabízejí pro své zákazníky s ADSL službami výhodnější ceny volání, minuty zdarma nebo dokonce snížené paušální poplatky za ADSL při současném využití hlasových služeb.

Zavedení hlasových služeb na principu předvolby operátora je jednoduché. Na straně zákazníka stačí pouze uzavřít smlouvu s alternativním operátorem a po následné aktivaci služby, která je zajištěna bez jakékoliv aktivní účasti zákazníka, lze telefonovat přes alternativního operátora. Pro příchozí hovory zákazníkům zůstávají původní čísla Českého Telecomu. Zákazník dostává od Českého Telecomu fakturu pouze na paušál za užívání telefonní linky a od alternativního operátora přijde faktura za provolané minuty. I když pro mnoho zákazníků znamená uzavření smlouvy na principu předvolby operátora úspory, dejte si při uzavírání smluv pozor na následující triky operátorů.

Způsob tarifikace

Konkurující si operátoři často využívají pro vyzdvihování své nabídky jednoduchého porovnávání minutových tarifů. Méně se už zmiňují o rozdílu mezi skutečnou délkou hovorů a účtovanou délkou hovorů, která se liší dle způsobu tarifikace. Mnoho zákazníků, zejména firem, má většinu hovorů s délkou pod 2 minuty, a tak srovnání tarifů s minutovou tarifikací se stále častěji používanými tarifikacemi 120 + 30 nebo 120 + 60 není korektní. Přesné porovnání lze provádět až na základě analýzy jednotlivých volání, ale pro hrubou představu o počtu minut, které vám operátoři účtují aniž je provoláte, poslouží následující tabulka.






Máte-li například operátora, který nabízí tarif 1,50 Kč/min s tarifikací 60+30 a jeho konkurent vám nabízí tarif „pouze“ 1,20 Kč/min  s tarifikací 120+60, je dost možné, že po přestupu ke konkurentovi budou vaše účty ještě vyšší.

Volba minut, které mají být směrovány přes alternativního operátora

Alternativní operátoři se samozřejmě snaží, aby přes jejich síť byly směrovány všechny hovory zákazníků. Než takové rozhodnutí uděláte, ověřte si zda vám skutečně alternativní operátor nabízí výhodnější tarify pro všechny typy volání. Například pro mnohé domácnosti nemusí být výhodné směrovat hovory na pevné sítě v ČR mimo špičku, protože si mohou od Českého Telecomu pořídit často výhodnější tarif.

Minimální výše účtované částky

Dnes již nejsou v základním tarifu Českého Telecomu pro domácnosti Telefon Standard volné minuty, a tak se zdá, že pro rozhodnutí o využití alternativního operátora není vůbec důležité kolik minut provoláte. Při využívání více operátorů však i dnes musíte počítat s dodatečnými náklady. Například jen za odchozí platbu bance zaplatíte navíc zhruba 6 Kč. Pokud trváte na papírové faktuře, někteří operátoři za ni chtějí další poplatek. Úplně zanedbatelné nemusí být ani vaše náklady na zajištění platby a kontrolu více telefonních účtů. Podle mého názoru tak nemá smysl hledat alternativního operátora v případě, že na vašem telefonním účtu je méně než 100 Kč za provolané minuty měsíčně. Kvůli nákladům na fakturaci doporučují alternativní operátoři limit minimálního účtu často i několikanásobně vyšší.

Podívejme se nyní na konkrétní zvýhodnění, která nabízejí nejvýznamnější alternativní operátoři svým ADSL zákazníkům. Existuje několik typů zvýhodnění hlasových služeb na principu předvolby operátora:
  • nižší minutové sazby za volání
  • snížení paušálu za ADSL dle finančního objemu provolaných minut
  • minuty zdarma v rámci základního paušálu

Nextra

Služba Intercall jako jedna z mála na trhu nabízí sekundovou tarifikaci již od počátku volání. Zákazníci ADSL služeb Nextry mají zvýhodněné minutové ceny o 10 haléřů pro meziměstská volání ve špičce a pro volání do mobilních sítí.




GTS Novera


GTS Novera nabízí zvýhodněné paušální poplatky za ADSL při současném využití hlasových služeb.




Kompletní ceník naleznete zde. GTS Novera poskytuje také službu StartNet, která pro zákazníky s minimálním telefonním účtem 1000 Kč měsíčně nabízí do 31.3.2006 ADSL s rychlostí 128 kbit/s zdarma.

Contactel

Podobně jako GTS Novera nabízí i Contactel zákazníkům službu Contactel Duo, která přináší zákazníkům slevu z paušálního měsíčního poplatku za ADSL až na 1 Kč měsíčně v případě, že zákazník provolá přes Contactel určitý finanční objem měsíčně. 



  Ceny za samotné volání závisí také na výši provolané částky, přičemž lze vybrat ceník pro hlasové služby CD speciál nebo CD speciál_s. Uvedené ceníky se liší způsobem tarifikace.

Tiscali

Zákazníci, kteří si k ADSL objednají hlasové služby na principu předvolby operátora, dostávají navíc měsíčně minuty zdarma měsíčně pro volání do pevných sítí. Počet minut závisí na typu objednané služby dle následujících pravidel:

ADSL s agregací 1:50 a 1:40 
30 volných minut měsíčně
ADSL s agregací 1:20  
90 volných minut měsíčně
ADSL s agregací 1:4
180 volných minut měsíčně


V posledním díle tohoto seriálu článků se seznámíme s nabídkami hlasových služeb poskytovatelů na principu IP telefonie.

Související články:  Jak ušetřit za volání s ADSL (1)

19. 10. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...