Úvod > Články > Gigantický hotspot v zapadlém Oregonu

Gigantický hotspot v zapadlém Oregonu

Zatímco většina amerických měst marně bojuje s přesilou telefonních společností o možnost nabídnout svým občanům levný nebo dokonce neplacený přístup k internetu, v zapadlé a téměř liduprázdné části Oregonu existuje gigantický hotspot, který pokrývá 700 čtverečních mil.

Podobné projekty, navržené v řadě amerických velkoměst, narážejí na zuřivý odpor telefonních a kabelových společností, které sypou miliony dolarů do kapes zákonodárcům ve snaze podmáznout vznik zákonů, které by podkopaly konkurenci. Ve Philadelphii, kde nakonec zvítězila společnost EarthLink, se jedná o Pyrrhovo vítězství, neboť nový zákon výrazně snižuje možnost, že by se něco podobného mohlo podařit v jakémkoliv jiném městě celého státu.

Stačí si vybrat údajně nevýdělečnou oblast

V Oregonu je to ale jinak, místní telefonní společnost Qwest Communications International viděla v celé oblasti tak nepatrnou možnost zisku, že nabídce podnikatele Freda Ziariho nijak neodporovala, a ten nečekaně rychle vybudoval vlastní investicí 5 milionů dolarů velký hotspot. Ten je pro běžné uživatele zdarma, Ziarimu se investice vrací smlouvami s 30 městy a s většími podniky. Příkladem může být okres Morrow Country, který platí 180 000 dolarů ročně.

O něco podobného se jen ve Spojených státech pokusilo několik set měst, ve většině případů se to žádnému nepovedlo, a vyjímky lze spočítat na prstech jedné ruky. A to mezi ně ještě patří městečka zanedbatelné velikosti, jako třeba Chaska ve státě Minnesota.

Díky evakuačnímu zákonu

Ziari zkombinoval klasický Wi-Fi a WiMax, vybudoval systém věží, které jsou od sebe vzdáleny od 400 metrů až po několik mil, a celý systém funguje k všeobecné spokojenosti.

Nutno ale přiznat, že k rychlému schválení přispěla i poněkud neobvyklá situace  v blízkosti města Hermiston je jedno z největších skladišť chemické munice z dob Studené války. A nejedná se o maličkost, ve skladištích je ukoženo 220 605 kusů chemické munice a 3500 tun jedovatých plynů.

Podle federálních zákonů musí místní vlády zaručit evakuační plány pro případ katastrofy, a velký hotspot se k tomu náramně hodil. Díky němu mají odpovědní pracovníci v oblasti obklopující skladiště Umatilla Chemical Depot laptopy s Wi-Fi a jsou připraveni na dálku ohodnotit případný únik jedovatých plynů a řídit evakuaci. Stejný systém řídí i dopravní signály a nápisy na billboardech, které by informovaly o evakuaci.

1. 11. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...