Úvod > Články > Skype čelí vyšetřování kvůli šmírování uživatelů

Skype čelí vyšetřování kvůli šmírování uživatelů

Lucemburský úřad vyšetřuje Skype, společnost vlastněnou Microsoftem, kvůli spolupráci s americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA). Firmě už dříve bylo bezpečnostními experty vytýkáno, že šmíruje odkazy, které si účastníci sítě mezi sebou vyměňují. Skype na to reagoval slovy, že jedná ve jménu ochrany uživatelů. To bylo ještě před propuknutím aféry týkající se špehovacího programu PRISM. Jak se ukazuje, agenti odposlouchávali a nahrávali nejen hovory, ale i videohovory.

Lucemburský úřad CNPD se ujal případu proto, že Skype má v Lucembursku své evropské sídlo. Mluvčí CNPD však pro média nechtěl vyšetřování komentovat -- zdůvodnil to slovy, že vyšetřování ještě neskončilo.

Podle dostupných dokumentů Skype spolupracoval s NSA už od roku 2010. Americká Národní bezpečnostní agentura měla přístup nejen k hovorům, ale od chvíle, co firmu koupil Microsoft, také k videohovorům uživatelů a chatům. A novou, hlubší spolupráci s Microsoftem si pochvalovali i samotní agenti NSA, jak se lze dočíst v uveřejněných dokumentech. Microsoft totiž měl umožnit agentům přístup všude bez nutnosti řešení speciálních případů (to se mělo týkat také služeb Hotmail/Outlook.com a Live včetně úložiště SkyDrive).

Případ nechtěl komentovat ani Microsoft. Tomu hrozí kromě finančního postihu také to, že nebude moci data o uživatelích předávat agentům NSA ani jiným tajným službám. Reálný dopad vyšetřování lze však jen těžko odhadovat.

Lucembursko je oblíbenou destinací amerických firem, jako jsou dále například Netflix či Amazon, díky tamnímu daňovému systému.

Skype byl dlouho prezentován jako bezpečná decentralizovaná služba pro komunikaci za použití šifrování. Nicméně už před několika léty se psalo o tom, že vlády mají ke komunikaci přístup – a to díky šifrovacím klíčům poskytnutým provozovatelem. A hovořilo se také o různých zadních vrátkách, popř. speciálních trojanech, jež odposlouchávaly komunikaci ještě před jejím zašifrováním.

Microsoft po převzetí firmy dramaticky změnil celou infrastrukturu sítě Skype a po světě roztroušené uživatelské „super uzly“ nahradil vlastními servery. Podle uniklých dokumentů se posléze datový tok posílaný do NSA více než ztrojnásobil.  

14. 10. 2013

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

 

AI nástroje umožňují generovat zavádějící politické fotografie

Američtí výzkumníci testovali možnost vytváření fotografií pro šíření dezinformací souvisejících s volbami. Nástroje...

 

ÚOHS schválil prodej SAZKAmobilu společnosti Vodafone

Vodafone na konci minulého roku oznámil koupi virtuálního operátora SAZKAmobil. Nyní transakci schválil Úřad pro...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...