Úvod > Články > Čtečky, nebo aplikace pro čtení v telefonech?

Čtečky, nebo aplikace pro čtení v telefonech?

Elektronické knihy jsou jednoznačným fenoménem, který táhne. Nejen že jsou objektem pirátství, ale také otvírají otázku, jak nejpohodlněji a nejlépe číst a na jakém zařízení.

Elektronické knihy jsou již poměrně stará záležitost, ale lze říci, že za posledních pět let zažívají jednoznačný růst. Nemluví se přitom jen o nich samotných a o formátech, ve kterých se dají vyrábět a číst, ale také o problémech s pirátstvím nebo výběrem vhodného zařízení pro jejich čtení.

Podle některých dat se v současné době prodává více čteček než knih. Pokud bychom tak uvažovali pouze ty uživatele, kteří mají klasické specializované zařízení, tak by v průměru měli na svém zařízení maximálně jednu zakoupenou knihu. Další výzkumy ale ukazují, že nejde o zařízení, která by ležela bez užitku ve skříních, ale uživatelé z nich čtou, často nelegálně získané publikace.

Je přitom třeba říci, že zatímco hudební průmysl se s pirátstvím vypořádal poměrně slušně – ať již existencí předplatného na streamovanou hudbu, nebo koncerty a dalšími akcemi, tak v případě literatury je to horší. Předplatné téměř neexistují a za autorská čtení nejsou lidé ochotni většinou platit.

Dalším velkým tématem, které se ohledně digitálních knih řeší, je otázka formátů. Zatímco prostý text TXT či PDF může přečíst jakékoli zařízení či aplikace (výjimky téměř neexistují), tak zde figuruje dvojice často nekompatibilních formátů MOBI, DJVU a EPUB, které čtecí zařízení dělí téměř na dvě poloviny.

Mimo to je zde šedá zóna malých formátů jako třeba CHM, PDB, FB2, CBR, ve kterých je jen minimálně dokumentů a které potřebují často jen fajnšmekři (například na čtení komiksů). Přemíra podporovaných formátů tak většinou čtenáři příliš velký benefit nepřinese.

V článku se pokusíme stručně nastínit výhody a nevýhody čtení knih z tabletů a mobilních telefonů s operačním systémem Android, a proti tomu dát do podobných souvislostí zkušenosti, které jsou spojené se zařízeními speciálně určenými pro čtení, jakými jsou například Amazon Kindle a další.

Aplikace pro Android

Aplikace pro Android mají řadu výhod. Předně je to cena – člověk si nemusí kupovat žádné nové speciální zařízení (ani jej s sebou nosit), jen stáhne aplikaci, která je často zdarma, a může se pustit do čtení.

Velkým pozitivem je také spektrum podporovaných formátů a funkcí. Jestliže si člověk zakládá na organizaci souborů a věcí na čtení, potřebuje pracovat se záložkami, vyhledávat a text si po všech stránkách přizpůsobovat svým potřebám, tak je aplikace tou pravou volbou.

Pokud například plánujete psát si poznámky, tak tato možnost na čtečkách existuje, ale pokud nemají dotekovou klávesnici, tak jde o způsob mimořádně nepohodlný a na nějakou systematickou práci se příliš nehodí.

Dotekové čtečky na tom přitom nejsou o tolik lépe. Podobně je možné využít dalších možností, které nabízí prostředí Androidu – kopírovat text, přehrávat multimédia, číst interaktivní knihy. To žádná čtečka rozumným způsobem neumožňuje a ani umožňovat nemůže.

Je také třeba říci, že jak tablety, tak také mobilní telefony mají podsvícený displej, což u čteček není stále běžné, takže lze číst za šera i v noci, což je mimořádně praktické a užitečné. Pokud cestujete například vlakem za stmívání, tak jde o zcela kruciální funkci.

Jsou zde ale také nevýhody – LCD displej mnohem více unavuje oči, bez ohledu na to, jak pečlivě si jej snažíte nastavit. Bílá barva, kterou svítí, může mít navíc nepříjemné následky na spánek a zdraví, pokud čtete pravidelně večer.

Zařízení jsou buď malá, takže na čtyřpalcové obrazovce se nečte právě pohodlně, nebo těžká – sedmi ani desetipalcový tablet se v jedné ruce pohodlně nedrží.

V neposlední řadě je zde ještě rozměr funkční – na jednu stranu je příjemné, že nemusíte nosit zařízení dvě, ale současně platí, že čtení může být rozptylováno nekončícími facebookovými notifikacemi, možností snadného brouzdání na webu a řadou dalších činností.

Zvláště pokud se chcete učit nebo systematicky číst, je zvládnutí tabletu v tomto ohledu náročnější než čtečky, která je jen ke čtení.

Pro samotné čtení v Androidu lze doporučit například Moon+ Reader, Aldiko Book Reader, iReader nebo Cool Reader, které jsou zdarma a bez reklamy. Osobně doporučuji kombinaci Kindle aplikace pro knihy v MOBI a PDF, a Cool Reader na čtení formátu EPUB. Kindle aplikace se synchronizuje s čtečkou nebo i programem v notebooku či stolním počítači, takže se přenáší nejen knihy, ale také místo, kde jste skončili s četbou, případně poznámky.

Klasická čtečka s e-Ink display

Klasická čtečka je příjemné zařízení, které člověk snadno unese v jedné ruce a nahradí hromady knih. Obrazovka má standardizovanou velikost a zvolený formát umí většinou přečíst velice dobře. Zřejmě nejznámějšími zástupci této kategorie jsou čtečky z rodiny Kindle od Amazonu, které podporují formát MOBI.

Pokud čtete PDF soubory, potřebujte synchronizaci a rádi si vybíráte texty on-line a posíláte do čtečky, pak zřejmě neseženete nic lepšího. Velká část knih – zvláště anglických – je ve formátu MOBI, téměř nic jiného na Amazonu nekoupíte. Na druhou stranu s českým textem jsou někdy problémy.

Velkou předností je jednak čtení samotné, které neunavuje oči ani ruku, ale také výdrž baterie. Díky e-Ink obrazovkám se člověk nepřipravuje o kapacitu jinak potřebného zařízení a bez potíží vydrží na jedno nabytí i měsíc aktivního čtení. Díky hmotnosti jde o zařízení, které je možné si hodit do tašky či kufru a mít u sebe celou knihovnu.

Negativa jsou ale také jasná – špatně se zde píší poznámky, zařízení něco stojí a člověk ho nemusí mít vždy u sebe jako mobilní telefon nebo tablet. Chybí velká část pokročilejších funkcí a většinou jste izolovaní jedním klasickým knižním formátem – Kindle má své MOBI, a téměř všichni ostatní EPUB.

Pokud jde o nákup, osobně bych volil buď český eReading díky množství dostupné literatury, který je ale poměrně velký a subjektivně se mi hůře ovládá, nebo Kindle 4 s reklamou, který je malý a lehký. Poslední variantou pro noční či večerní čtenáře je Paperwhite. Jeho koupi je dobré si rozmyslet, protože oproti obyčejnému zařízení je o něco málo těžší (v jedné ruce pozná člověk každý gram) a má podstatně nižší výdrž.

Co vybrat aneb subjektivní závěr

Ideální řešení neexistuje. Osobně mi vyhovuje kombinace obojího. Mám klasickou obyčejnou čtečku na čtení přes den, ze které se hlavně učím (čtu skripta, procházím prezentace) a občas něco přečtu i beletristického či odborného.

Tablet mám na čtení večer či neplánované přestávky, používám ho hlavně na kratší čtení nebo při horších světelných podmínkách. A zatímco Kindle mám doma, tablet či mobil nosím skoro všude s sebou. Celkově ale záleží hodně na osobním čtenářském vkusu a zvyklostech.

16. 1. 2014

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...