Úvod > Články > Vodafone i O2 spouštějí LTE-A, rychlost šplhá až k 255 Mbit/s

Vodafone i O2 spouštějí LTE-A, rychlost šplhá až k 255 Mbit/s

Mobilní operátoři Vodafone a O2 spustili novou technologii LTE-A: teoretické hodnoty rychlostí přenosu dat se pohybují od 112,5 Mbit/s až k 225 Mbit/s v závislosti na technologickém provedení. A Vodafone chce v budoucnu dosáhnout propustnosti až 300 Mbit/s.

Vodafone loni zpřístupnil návštěvníkům karlovarského Mezinárodního filmového festivalu rychlou mobilní síť postavenou na LTE. V březnu letošního roku operátor posílil síť v lázeňské zóně a patřičně ji zrychlil: na frekvenci v pásmu 1800 MHz lze dosáhnout teoreticky až 150 Mbit/s při stahování dat a až 50 Mbit/s při odesílání.

Na ostatních místech Karlových Varů je nově dostupné LTE také na frekvenci 800 MHz s teoretickou rychlostí až 75 Mbit/s. A co víc, na konci června Vodafone spustil za pomocí společnosti Huawei také síť postavenou na technologii LTE-A (LTE Advanced).

Ta má ještě vyšší propustnost, v ideálních podmínkách až 225 Mbit/s ve směru k uživateli (stahování). Vyšších rychlostí je dosaženo díky spojení pásem 1800 MHz (s šířkou 20 MHz) a 800 (o šířce 10 MHz). „Spojením dvou pásem v síti LTE-A dojde k významnému zvýšení rychlosti mobilního přenosu dat a zvýšení výkonu LTE systému,“ uvedl Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě ve Vodafonu. „Vodafone tímto inovativním krokem otevírá prostor pro příchod nových LTE zařízení kategorie 6, která se na trhu objeví na podzim tohoto roku.“

A svou trochu do mlýna přidalo i O2. Před pár dny oznámilo dostupnost vlastní LTE sítě v téže lokalitě. V pátek 4. července spustilo v centru Karlových Varů síť LTE na frekvenci 800 MHz (té "pomalejší"). Síť bude zatím fungovat jen omezeně po dobu konání filmového festivalu.

"Síť 4G LTE doplní stávající 3G síť, díky čemuž se razantně zvýší celková dostupná datová kapacita sítě O2," říká Petr Slováček, ředitel divize Provoz společnosti O2 Czech Republic. "Vedle toho po dobu konání filmového festivalu posílíme i pokrytí sítí 2G a 3G," dodává. Například 3G síť postavená na HSPA+ podporuje datové přenosy s teoretickou rychlostí až 42 Mbit/s -- reálné hodnoty jsou však nižší.

Ze strany O2 to však nebylo vše. Hned druhý den společnost oznámila, že i ona spouští síť LTE-A. Ne však v Karlových Varech, ale na Vysočině (konkrétní seznam vysílačů chybí, operátor zmiňuje jen „vybrané lokality“). Na rozdíl od Vodafonu však spojuje pásmo na frekvenci 800 MHz se šířkou 10 MHz a na 1800 MHz o šířce 5 MHz.

Tím stoupá maximální teoretická rychlost přenosu dát na 112,5 Mbit/s. O2 však již nyní testuje spojení pásem v rozsahu 10 MHz + 15 MHz, což umožní stahování rychlostí až 185 Mbit/s.

"Nyní pracujeme především na pokrývání co největšího území signálem 4G LTE, nicméně naši infrastrukturu již připravujeme na další zrychlování. I kvůli tomu jsme ve vybrané lokalitě spustili technologii LTE Advanced, abychom v praxi vyzkoušeli její možnosti," uvedl Petr Slováček.

7. 7. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...