Úvod > Články > Léto bez FUP

Léto bez FUP

Služby Internet Expres s datovým limitem pro FUP nebyly zpomalovány po překročení limitu ani v červenci. Důvodem dočasného vypnutí FUP byl upgrade technologických prvků sítě Telefóniky O2 (TO2), které právě funkcionalitu FUP zajišťují.

V červenci dochází vždy k poklesu zájmu o internet. Trend nezměnila ani stále opakovaná reklama s Janem Krausem o Češích, kteří namísto dovolené zůstali doma u internetu. 52 572 vyhodnocených měření rychlostí internetu na serveru DSL.cz (tj. těch, kde uživatelé zadali po naměření rychlosti korektně poskytovatele a typ služby) je však stále dostatečným počtem pro zveřejnění podrobných dat o rychlostech českého internetu.

Pevné sítě

Průměrné rychlosti v DSL sítích se ustálily výrazně nad hranicí 1 Mbit/s. Nynější rychlosti DSL služeb v ČR odpovídají více než dvojnásobku stavu před rokem. U kabelového internetu od UPC došlo třetí měsíc za sebou ke slušnému nárůstu. Populární služba od UPC Chello easy s nominální rychlostí 1 Mbit/s  dosahuje průměrných rychlostí 820 kbit/s.




ADSL v síti TO2 (Českého Telecomu)

Již druhý měsíc nebyla uplatňována FUP u nejvíce rozšířených služeb internetového připojení v ČR, které poskytuje TO2 pod obchodním názvem Internet Expres. Prokazuje to porovnání grafů dosahovaných rychlostí služby Internet Expres Impuls v červenci, červnu a květnu letošního roku.

 
Vypnutí FUP potvrdil i mluvčí TO2 Martin Žabka, který ve vyjádření pro DSL.cz mimo jiné uvedl: „Dočasné vypnutí FUP představovalo krátkodobou akci související s výše zmiňovaným upgradem technologických prvků v síti.“ Zákazníkům služeb Internet Expres nyní překračování limitů nedoporučuji, protože z uvedeného vyjádření je velmi pravděpodobné, že FUP je u služeb Internet Expres znovu zapnuta.

Následující tabulka průměrných rychlostí ADSL v síti TO2 s agregací 1:50 znovu ukazuje minimální rozdíl skutečně dosahovaných rychlostí u ADSL 3072 kbit/s a 4096 kbit/s. U společností, které nabízejí obě služby se stejným datovým limitem (např. VOLNÝ, Tiscali), se tak nejspíše nevyplatí kupovat o trochu rychlejší, ale o více než polovinu dražší službu. Je škoda, že druhý největší poskytovatel ADSL služeb společnost GTS Novera rychlost 3 Mbit/s již nenabízí.



ADSL přes LLU

V oblasti ADSL na principu pronájmu místní smyčky jsou trvalým leaderem Radiokomunikace nejen svým produktem Bluetone Premium, ale i slušným pokrytím. Dnes DSL v síti Radiokomunikací nepokrývá pouze největší města, ale je dostupné i v některých obcích s velikostí okolo 20 000 obyvatel (např. Strakonice, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm).



Mobilní sítě

Díky nízkému zatížení sítě dosahovali stejně jako  v červenci minulého roku rekordních rychlostí uživatelé vysokorychlostního internetu TO2 (Eurotelu) v síti CDMA. Zatímco ještě v březnu letošního roku byly průměrné rychlosti na úrovni 264 kbit/s, v červenci to bylo 366 kbit/s. Vývoj dosahovaných rychlostí v jednotlivých měsících od počátku roku 2005 ukazuje následující graf.




V červenci byla poprvé naměřena srovnatelná rychlost UMTS v sítích TO2 (Eurotelu) a T-Mobile.



WiFi


Poslední tabulkou jsou rychlosti 18 WiFi sítí, které dosáhly nejvyššího počtu měření.



V červenci bylo na DSL.cz celkem 18 920 vyhodnocených měření rychlostí, u kterých byl při ukládání výsledku zvolen typ připojení WiFi (2,4 GHz, 5 GHz).
 

7. 8. 2006

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...