Úvod > Články > Rychlé mobilní připojení 3,1 Mbps/1,8 Mbps: Už v létě!

Rychlé mobilní připojení 3,1 Mbps/1,8 Mbps: Už v létě!

Další novinky uplynulých dní: Na internet přes CDMA se přihlašuje přes 100 000 lidí — Konec pevných disků v noteboocích? — Hotmail s 2 GB místa — Microsoft si brousí zuby na Yahoo a více…

U:fon pomalu vystrkuje anténky

Start čtvrtého mobilního operátora se blíží. U:fon chce lidem nabídnout zejména rychlé a cenově příjemné připojení k Internetu a to v rámci celé republiky.

Technologie sítě bude na bázi CDMA 2000 revize A. Bude tedy podobná technologii, kterou používá konkurenční O2. Ta funguje na frekvenci 450 MHz, novému operátorovi bylo přitom přiděleno pásmo v rozmezí 410 MHz až 430 MHz.

Strategie U-fonu se odvíjí od skutečnosti, že v rámci sítě CDMA nejsou možné hlasové hovory z běžných mobilních telefonů určených pro GSM či UMTS.

Nejdříve chce na trh vtrhnout se zaměřením na vysokorychlostní domácí a mobilní internetové připojení. Hlasové služby však nejsou vyloučeny — zaprvé U:fon plánuje spustit vlastní VOIP (Voice Over Internet Protocol) hlasové služby a zadruhé mobilní telefony pro síť CDMA se již v zahraničí používají. Krom toho se hovoří o plánech spustit službu digitálních celoplošných vysílaček.

Technologie CDMA2000 revize A umožňuje, alespoň v rovině teorie, dosáhnout downloadu 3,1 Mbit/s a uploadu 1,8 Mbit/s. Samozřejmě, že reálná rychlost bude nižší (v závislosti na intenzitě signálu a vytíženosti sítě), ale i tak má U:fon našlápnuto stát se poskytovatelem nejrychlejšího mobilního internetového připojení.

A kdy přesně se spuštění čtvrtého mobilního operátora dočkáme? Nikdo neví. Termín zní: letošní léto. Do konce roku prý má být signálem U:fonu pokryta celá republika.

Před nedávnem byly spuštěny i stránky společnosti, více zde.

Na Internet přes CDMA se přihlašuje přes 100 000 lidí

Počet uživatelů internetového připojení přes síť CDMA2000 1xEV-DO, jehož poskytuje Telefónica O2 Czech Republic, překročil magickou hranici jednoho sta tisíc. Uvádí to tisková zpráva společnosti.

Jak ve zprávě stojí, tento způsob připojení je v současnosti dostupný již bezmála 85 procentům obyvatel České republiky, přičemž pokrytí a navyšování kapacity bude i nadále pokračovat.

"Jsme rádi, že bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu pomocí technologie CDMA od naší společnosti je v současné době nejpoužívanějším a nejdostupnějším typem mobilního vysokorychlostního připojení na českém trhu. Za posledních 12 měsíců se počet uživatelů tohoto připojení zvýšil zhruba o 20 000 tisíc a potvrzuje tak naše správné rozhodnutí o začlenění mobilního internetu a technologie CDMA do konvergenční produktové strategie," říká Andrei Torriani, ředitel marketingu Telefonica O2 Czech Republic.

Konec pevných disků v noteboocích?

Čím dál více se hovoří o tom, že pevné disky v přenosných počítačích docela brzo skončí. Mají je nahradit mnohem menší a rychlejší flash paměti.

Některé zprávy dokonce uvádějí, že už v roce 2010 bude polovina všech prodávaných notebooků osazena flash pamětmi .

Flash paměti sice mají své přednosti a o proti klasickým pevným diskům i řadu výhod, ale jsou zde samozřejmě problémy. Pomineme-li technické otázky například s počtem přepisu dat (což ale nepochybně bude mít své řešení), zákazníka bude hlavně zajímat cena. Současná cena za 1 GB flash paměti je někdy i skoro stokrát vyšší než cena za 1 GB pevného disku. Předpokládá se však, že cena flash pamětí výrazně poklesne už během letošního a příštího roku, a to asi sedminásobně.

A jaké výhody flash paměť má? Zejména je znatelně rychlejší, menší a energeticky méně náročná.

Nové pevné disky - rychlost a spolehlivost

U pevných disků ještě chvilku zůstaneme.

Organizace International Disk Drive, Equipment and Materials Association (IDEMA) ohlásila, že byl dokončen standard pro čtyřkilobajtové sektory pevných disků — současné disky přitom mají několik desítek let staré sektory o velikosti 512 bajtů.

Díky standardu LBD (Long Block Data) budou nové pevné disky mnohem rychlejší, spolehlivější a rovněž zaručí vyšší kapacitu než disky stávající.

Společnosti Seagate a Western Digital se prý chystají tento nový typ disků brzy vydávat, zatímco taková společnost Hitachi ještě nikoli.

Nové disky budou použitelné jen s nejnovějším operačním systémem Microsoftu, s Windows Vista, a také s Linuxem.

Microsoft chystá změny freemailové služby

Společnost Microsoft brzy spustí novou verzi freemailové služby Hotmail.com. Hlavní novinkou bude zvýšení kapacity schránky, a to rovnou o sto procent. Uživatel tak bude mít možnost využívat úložiště pošty s 2 GB místa.

Krom toho si každý bude moci zaplatit Premium verzi s 4 GB místa a dalšími, avšak blíže nespecifikovanými funkcemi. Cena Premium verze bude asi 20 amerických dolarů na rok.

TV Nova spustila nový portál

Televize Nova spustila nový komunitní portál Klub.cz. Je jakousi malou českou obdobou YouTube, ale rovněž uživateli umožňuje blogovat či nahrávat fotografie.

Nově spuštěný portál je stále jen v testovacím provozu.

Videa mohou lidé hodnotit a komentovat, jak to znají z YouTube.  Uživatelé je mohou nahrávat v různých formátech, jen jejich velikosti nesmí přesahovat 60 MB.

Záměr celého projektu ještě není znám a ani TV Nova nevydala žádnou tiskovou zprávu. Nicméně na stránkách naší vaší televize vyšel o portále článek. Jak v něm stojí, nejlepší videa se mohou objevit například v Tele Tele či v Televizních novinách

Microsoft si brousí zuby na Yahoo

V amerických médiích se šíří zprávy o vážném zájmu Microsoftu o portál Yahoo. Ani jedna ze společností se ale k těmto dohadům nechtěla vyjadřovat.

V brzké době prý mají dokonce proběhnout rozhovory zástupců obou firem a vzduchem údajně lítá částka 50 miliard amerických dolarů. Pokud nedojde k fúzi, dozajista se dočkáme úzké spolupráce obou firem. Důvod je nabíledni — sílící vliv a hvězdný růst společnosti Google.

8. 5. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Společnost Huawei uvádí na trh novou značku pro inteligentní řízení

Čínská společnost Huawei představila novou značku pro inteligentní řízení. Nové automobily bude v budoucnu vyrábět...

 

Google plánuje zpoplatnit vyhledávání

Google zvažuje zavedení předplatného, díky kterému by uživatelé získali přístup k pokročilým funkcím vyhledávání...

 

Dozorčí orgán EU požaduje po Metě bezplatnou možnost odmítnutí cílených reklam

Meta a další velké platformy by měly uživatelům poskytnout možnost využívat jejich služby zdarma bez cílené reklamy...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

Vodafone zařazuje do nabídky Nova Sport 5 a 6, odvysílá Formuli 1 i MotoGP

 

Vodafone nabídne v rámci své Vodafone TV stanice Nova Sport 5 a Nova Sport 6. Diváci se tak mohou těšit na Formuli...