Úvod > Články > We-Fi umožní najít otevřenou bezdrátovou síť

We-Fi umožní najít otevřenou bezdrátovou síť

Novinkou v bezdrátovém připojení je technologie We-Fi, která nedokáže nic víc a nic míň, než najít otevřenou bezdrátovou síť a umožnit její sdílení.

Na negativní straně je pouze to, že momentálně funguje pouze s operačním systémem Windows XP (verze pro Mac a Vistu je ve vývoji) a že nepovoluje automatické přihlášení na zakódované sítě. Na straně kladů je zejména to, že se jedná o možnost zdarma.

Najít možnost připojení k volné síti Wi-Fi není vždy nejjednodušší. Ti, kterým vadí chodit s otevřeným laptopem a hledat volné přístupové body, si kupují nejrůznější hledače signálu. We-Fi do určité míry připomíná systémy FON nebo Whisher, které také svým zákazníkům dovolují přístup na cizí sítě. FON to ale dělá pomocí hardwaru, Whisher pomocí softwaru.

We-Fi je v současné době ve fázi beta. Když spustíme software, spustí utilitku pro bezdrátové připojení, která vyhledá volné sítě v okolí a automaticky nás spojí s nejsilnější sítí. To funguje v případě, že máme program nastaven na Auto-Wi-Fi. Program potom automaticky přepojuje na síť, která má zrovna nejsilnější signál. Program si ale můžeme přepnout na manuální ovládání, potom se připojíme sami na síť podle vlastního výběru.

Vedle volných sítí se pomocí We-Fi můžeme spojit i se zabezpečenou sítí (ať už pomocí WEP nebo WPA-PSK), musíme ale znát přístupové heslo nebo klíč. Systém nám ale neumožní registraci k zabezpečenému přístupovému bodu, takže na rozdíl od Whisheru nedochází k distribuci přístupového klíče.

Ve chvíli, kdy We-Fi vypneme, přechází počítač automaticky zpátky k normálnímu bezdrátovému přístupu, ať už se jedná o Windows Wireless Zero Config nebo jiná utilitka. To je výhodné, neboť při spuštění We-Fi většinou nemáme přístup k některým součástem lokálních sítí, jako jsou tiskárny.

We-Fi má on-line databázi známých volných sítí a spoléhá na své účastníky, aby systém informovali o dalších sítích. Databáze má v současné době přes 33 tisíc známých sítí. Součástí programu je aplikace Google Maps, takže účastník do systému přidá informace o lokalitě, ostatní pak mohou novou síť vyhledat buď podle plné nebo alepoň částečné adresy nebo podle směrovacího čísla.

Vedle pouhého vyhledávání volných sítí má We-Fi také určitý aspekt v oblasti sociálních sítí. Své členy vyzývá nejen k připojení na net, ale také mezi sebou. Při prvním připojení si můžeme vybrat mezi minimem vlastních informací a možností anonymního připojení, nebo můžeme vytvořit vlastní profil. Další účastníky v okolí pak můžeme kontaktovat nejrůznějšími způsoby, od e-mailu až po Skype. Vlastní chatovací utilita je plánována pro další verzi We-Fi.

Další informace o firmě We-Fi, jež má sice sídlo v Kalifornii, ale kterou založila izraelská skupina, najdeme na stránkách www.wefi-com.

18. 9. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...