Úvod > Články > Recenze: O2 Smart Box pod drobnohledem

Recenze: O2 Smart Box pod drobnohledem

O2 poctivě monitorovalo výtky, dotazy a stížnosti svých zákazníků na pevný internet tak dlouho, až díky tomu vyvinuli elegantní a údajně „blbuvzdorné“ zařízení jménem Smart Box. Nejenom, že nahradí váš starý modem, ale navíc i ochrání vaši domácnost před zloději, požárem i vámi samotnými. Od srpna si tedy zákazníci mohou pořídit O2 Smart Box, který kombinuje VDSL modem a Wi-Fi router. Navíc je i centrálním zařízením pro internet věcí a má LED displej, díky němuž snadno zjistíte, jak je venku i uvnitř.

Recenze: O2 Smart Box pod drobnohledem

Operátor je na svůj produkt velmi hrdý. My jsme se rozhodli rychlost a sílu Wi-Fi otestovat v reálných podmínkách, abychom o tolik vychvalovaném Smart Boxu přinesli co nejvěrnější report. 

Co jsme našli v krabici:

  • O2 Smart Box
  • Senzor na dveře a okno (+Baterie pro čidlo)
  • Kabeláž
  • Rozbočovač
  • Zdroj
  • Návod

Černou krabici jsme nejdřív zapojili do zásuvky. Návod i modem nás pak hned ponoukli k nastavení Wi-Fi. Mimochodem: Pokud nejdřív nastavíte Wi-Fi a budete si chtít nechat instalaci aplikace až na později, bude po vás chtít aplikace síť znovu pojmenovat a znovu nastavit heslo. 

Aplikace O2 Smart Box

Appka je dostupná i pro telefony se systémem iOS i Android. Hned na začátku je aplikace připravená na to, že něco nezafunguje nebo se objeví chytrák, co ví všechno nejlépe. Takže vás informuje, že v případě nápadů na zlepšení nebo stížnosti stačí zatřást telefonem. Nutno podotknout, že to opravdu funguje. Funguje tak moc, že vás nabádá k popisu problému při každém prudším pohybu telefonem.

Aplikace je sice zdarma, ale bez příplatkových služeb vám poslouží pouze k nastavení Smart Boxu.

Jsou to tyto tři doplňkové služby:

  • Zabezpečení domácnosti
  • Požární hlášení
  • Ovládání chytré zásuvky

První tři měsíce za doplňkové služby neplatíte, ale pak budete měsíčně platit za každou z nich zvlášť. To znamená, že pokud budete využívat pouze senzory na zabezpečení domácnosti, zaplatíte 49 Kč měsíčně (jeden senzor je součástí balení). Pokud k tomu přidáte i požární hlásič, zaplatíte dalších 49 Kč. A jestli rozšíříte domácnost ještě o chytré zásuvky, zase přičtěte 49 Kč. Pozitivní na tom je, že pak můžete připojit libovolný počet senzorů, zásuvek i požárních čidel. 

O2 Smart box

Nastavování senzorů

Když jsme chtěli pokračovat v nastavování dozvěděli jsme se, že se nesmíme od modemu vzdálit dál jak 1,5 metru. Senzor je jediné z trojice příslušenství, které najdete v balení zadarmo. Jestli si chcete pořídit ještě jeden zaplatíte 999 Kč

Senzor sestává ze dvou částí a nechybí ani lepící sada. Nemusí sloužit zdaleka jenom na ochranu před zlodějem. Smart Box je skvělý i v tom, že rozšíří možnost kontroly vašich dětí. Skutečně přišly domů? Nebo to byla jen prázdná slova? Senzor vám pomůže ale i ohlídat zmrzlinu v mrazáku. Jsou totiž dny, kdy se zdržíte v práci, všichni ostatní jsou doma, venku horko, vevnitř chuť na něco sladkého… 

Jelikož jsme zkoušeli senzor v práci, těšili jsme se, až ráno přijdeme, abychom ho aktivovali a sledovali, jak nám aplikace volá, když sami otvíráme dveře. Protože mít appku zapnutou po příchodu z práce a kontrolovat, jestli se náhodou někdo nedobývá do prostor budovy, by byla nuda. Jenže jsme zapomněli zavřít dveře a díky tomu přišli na skvělou věc. Pokud zapnete aplikaci po cestě z domova k autu a vaše domovní dveře nebudou pořádně zavřené, aplikace se vás ochotně zeptá, či je to tak v pořádku.  

 

V zimě taky určitě oceníte spouštění topení na dálku prostřednictvím chytré zásuvky. Přes den se totiž nehorázně ochladilo, což jste nečekali, a i kdyby ano, nechcete platit za teplo, kterého si ani neužijete. Proto sepnete chytrou zásuvku a vyhřejete byt či dům chvilku předtím, než dorazíte z práce. Zásuvka je zatím za 1 799 Kč, což je docela pálka, ale O2 se snaží najít levnějšího dodavatele.

Při ovládání telefonem se systémem Android nás aplikace sama upozornila, že ji máme zařadit mezi chráněné aplikace. Našli jsme je v nastavení pod Chráněné aplikace na pozadí a ve většině telefonů to nebude jiné. A proč vlastně? Aplikace totiž musí fungovat, i když telefon zhasne nebo ho uzamknete, podobně jako Facebook nebo Instagram.

Testovali jsme i jak se aplikace zachová v případě, že ji osvícený zloděj 21. století vypojí ze zásuvky. Byli jsme od sebe několik kilometrů daleko. Kolega vypojil Smart Box ze zásuvky. Bylo 18:37. Čekali jsme, co se stane. V 18:42 se začala hlásit aplikace. Čekali jsme dál a až v 18:48 přišla SMS. A to bylo všechno. V takovém čase je otázka, jestli by už zloděj nebyl pryč i s modemem. 

Chytrá zásuvka, kouřový senzor, dveřní senzor od Fibaro

Smart Box a reálná rychlost internetu

Naše neoblíbenější část testu. Nejnovější chlouba O2 má mít opravdu silné Wi-Fi připojení, a to je pro nás velká výzva. Nejdřív jsme modem rozebrali a zjistili, že má čtyři vnitřní antény. Pro srovnání rychlosti měření jsme měřili zároveň s připojením k základnímu modemu ZTE H168N, což je kromě Smart Boxu jediný modem, který O2 aktuálně nabízí. K měření nám posloužil iPhone 7 Plus a telefon značky Huawei. Vystrčili jsme modemy z okna, vyšli před budovu a začali měřit ve vzdálenosti 55 metrů od budovy (záchytný bod byl plot s hodným psem).

U základního modemu jsme měření několikrát opakovali, protože jednou vyšla hodnota rychlosti 3/1,5 Mb/s, za chvíli zase 12/2 Mb/s, tedy dejme tomu, že síla signálu byla místy v plných, ale dost kolísavá. Smart Box se stabilně drží na plných obrátkách. Šli jsme o 100 metrů dál, tedy 155 metrů od zdrojů internetového připojení. ZTE modem měří hraniční hodnoty, při nichž byste nenačetli ani úvodní stranu Googlu. Oproti tomu Smart Box neztrácí sílu a pořád šlape o sto šest. Zkusili jsme zajít proto ještě dál a vyzkoušet 5 GHz síť. Nyní tedy stojíme 185 metrů od zdroje. Díky připojení na Smart Box bychom stále načetli velký obrázek nebo přehráli video, hodnoty klesly jen nepatrně. 

V interiéru jsme zkoušeli měřit signál přes 3 nosné zdi, přičemž jsme byli 15 metrů od modemu. Zatímco Smart Box jede bez problémů, základní modem zaznamenává komplikace a je zhruba na 30 % svého novějšího kolegy. 

Pitva za živa

Pohodlí, ale za jakou cenu?

Vyberte si buď Pohodlnou instalaci za 599 Kč, kdy musíte zaplatit 3 999 Kč za modem jednorázově, nebo si nechte klasicky doručit Smart Box poštou za 210 Kč. V tom případě se můžete sami rozhodnout, jestli budete splátkovat (167 Kč po dobu dvou let) nebo zaplatíte najednou. Pohodlná instalace spočívá v instalaci a konfiguraci modemu technikem.

Hlavně chytře

O2 není ale jediné, kdo službu zabezpečení chytré domácnosti nabízí. Existují značky, které se specializují jenom na zabezpečení domácnosti. Mají v tom větší praxi a doplňky dokoupíte levněji (u O2 samotný senzor navíc stojí 999 Kč, jinde většinou cca 300 Kč). Navíc jde o jednorázovou investici, zatímco u O2 platíte za to, že máte aplikaci mapující požár, zloděje a rozprašovač třikrát 49 Kč měsíčně.

Nicméně pokud nemáte nejmenší zájem orientovat se v na trhu s IoT a prostě chcete mít zabezpečené dveře, okna a manipulovat s elektronickými spotřebiči na dálku, Smart Box je ideální řešení. Zabijete tak hned několik much jednou ranou a nemusíte ztrácet čas řešením kde, co, za kolik a proč. O2 tvrdí, že O2 Smart Box vám ušetří několik tisíc, které byste normálně za produkty chránící domácnost zaplatili. 

Srovnávali jsme Smart Box s podobnými DSL modemy, Wi-Fi routery a přístroji, které řídí chytrou domácnost. Zajímala nás cena a základní technologické parametry. 

Srovnání s DSL modemy

Když se podíváte do tabulky zjistíte, že žádný z modemů ze stejné cenové kategorie nepodporuje VDSL 3 technologii, která je nezbytná pro vysoké rychlosti internetu DSL. Navíc Smart Box jako jediný využívá beamformingu pro lepší zacílení signálu. 

ModemCenaxDSLVDSL 32,4 Ghz5 GHzMU MimoBeamforming
O2 Smart Box3999 KčAnoAno3 x 34 x 4AnoAno
ASUS DSL - AC55U3400 KčAnoNe2 x 22 x 2NeNe
TP Link Archer VR4002999 KčAnoNe2 x 22 x 2NeNe
Netgear D78007000 KčAnoNe4 x 44 x 4AnoAno

Co je to beamforming?

Beamforming (v překladu formování paprsků) je technologie, která tvaruje diagram signálu tak, aby změnou jeho směru zvýšila sílu vyzařovaného signálu.

Beamforming

Zdroj: https://images.techhive.com

Srovnání s Wi-Fi routery

Wi-Fi routery v podobné cenové kategorii mají sice beamforming, ale menší počet antén. Jediný ASUS se parametry vyrovná Smart Boxu, ale cena je o poznání vyšší.

RouterCena2,4 GHz5 GHzMU MimoBeamformingDisplej
O2 Smart Box3999 Kč3 x 34 x 4AnoAnoAno
TP Link Archer C93900 Kč3 x 33 x 3NeAnoNe
Netgear R70004200 Kč3 x 33 x 3NeAnoNe
D-link DIR 8693399 Kč3 x 33 x 3NeNeNe
ASUS RT-AC87U5699 Kč4 x 44 x 4AnoAnoNe

Srovnání s IoT GTW

Samostatná zařízení pro Internet věcí mají jenom jednu funkci, přitom jsou ve srovnání se Smart Boxem dražší. Ten na druhou stranu neposkytuje tolik funkcí jako zařízení, která se na bezpečný domov specializují. Ale pokud vám stačí nižší rozpětí zabezpečení domova a nepotřebujete mít v každé místnosti kameru, vymýšlet všemožné scénáře toho co se stane a hlídat, jestli váš pes žije, i když jste mu utekli do práce, zařízení od O2 vám určitě bude stačit. Smart Boxu trochu ubírá na popularitě fakt, že za doplňkové služby aplikace nezaplatíte jednorázově, ale každý měsíc.

IoTCena2,4 Ghz5 GHzDisplej
O2 Smart Box3999 Kč3 x 34 x 4Ano
Fibaro Home Center Lite7680 KčNeNeNe
Vera Edge4170 Kč2 x 22 x 2Ne
Zipato Zipabox-G14500 KčNeNeNe

Shrnutí

Pokud bydlíte v garsonce a nejdražší věcí, kterou vlastníte, je vaše postel z IKEA, zvažte, zda se vám investice do Smart Boxu vyplatí. Oproti tomu máte-li velký byt či dům, je Smart Box ideálním řešením. Nemusíte tak do každé místnosti kupovat zesilovač připojení, online bude celá rodina, a navíc bude váš majetek i děti pod kontrolou. 

Věděli jste, že O2 Smart Box funguje jenom s tarify Internet HD?

Nejdřív si ale ověřte, zda bude Internet HD šlapat i u vás:

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    25. 9. 2017

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    připojení k internetu

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 598 Kč
    Cena za měsíc: 299 Kč

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

    Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

    Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

    V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

    Nejčtenější články

    Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

     

    Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

    O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

     

    O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

     

    Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...