Úvod > Články > Recenze: Satelitní televize od T-Mobile

Recenze: Satelitní televize od T-Mobile

Satelitní televize od T-Mobile je ideálním řešením pro ty, kteří by si přáli IPTV, ale rychlost jejich internetu na ni prostě nestačí. Převzala si od ní totiž pár vychytávek, zároveň si ale ponechala výhody skvělé funkčnosti satelitní televize. Příjemná je i cena od 149 Kč. Více čtěte v našem článku.

Recenze: Satelitní televize od T-Mobile

Instalace

Televizi vám přijede namontovat technik. K provozu satelitní televize je totiž potřeba venkovní parabola, která se připevňuje k vnější straně domu a namíří na družici 1°W Intelsat 10-02, Thor 5, Thor 6, Thor 7. To znamená, že technik ji musí parabolu umístit třeba na balkón, na střechu nebo na komín. Součástí je i set-top box, k němuž máte možnost dokoupit další 3 stejná nebo vyspělejší zařízení, abyste se o televizi podělili i se zbytkem rodiny.

2 varianty

T-Mobile dává zákazníkovi na výběr ze dvou variant set-top boxu. V levnější základní verzi nabízí model KAON NA1170 za 2301 Kč (nebo za 1 Kč + zbytek ve splátkách 23x100 Kč), který můžeme nazvat "hloupým" satelitem. Pořady s ním totiž můžete sledovat pouze v reálném čase vysílání. Naše recenze se ale týká premiového modelu. 

Dražší premiový model KAON KSTB2046 za 3451 Kč (nebo 1 Kč + zbytek ve splátkách 23x150 Kč) poskytuje svému majiteli výhody přibližující obyčejnou satelitní televizi k IPTV. S tímto chytrým satelitem můžete sledovat televizi až na 4 zařízeních.

Základní funkce

Zapnutí set-top boxu trvá cca 35 sekund. Hned po zapnutí se dostanete rovnou do aktuálního vysílání. Pokaždé, když se do něj budete chtít vrátit, mačkejte na ovladači TV/EXIT. Seznam programů zobrazíte tlačítkem OK. Mezi nimi se pohybujete šipkami. V seznamu kanálů je úplně vše, co spadá do vašeho tarifu, ale je tam i všechno, co v tarifu nemáte. Které programy jsou součástí vašeho tarifu najdete na našich stránkách nebo potom, co v seznamu programů zvolíte sledování kanálu.

K informacím o TV programu se dostanete po zmáčknutí tlačítka i neboli INFO. Pak uvidíte ve spodní liště, co právě sledujete a co vás čeká. Oceňujeme možnost rychle se podívat, co už v TV běželo a co teprve poběží. Když zmáčknete i podruhé, zobrazí se vám detailnější popis pořadu, na který se díváte. A opět: detailnější přehledy se budou rozkrývat, když pojedete šipkami doleva i doprava.

tvsat1

TVSAT2

V návodu se uvádí, že po zmáčknutí tlačítka s obrázkem notičky budete moct zvolit jazyk nebo titulkové stopy, nicméně televize se místo toho přepne na rádio.

V Options najdete vše, co se týče nastavení video výstupu a rozlišení.

Menu

V menu se pohybujete šipkami na ovladači. Fungují poměrně intuitivně. Tlačítkem Back se vrátíte o krok zpět, OK je pro potvrzení a TV/EXIT pro opuštění menu - nic, co byste neznali od ostatních ovladačů.

TVSAT3

Programový průvodce

Dostanete se do něj přes Menu, ale i rovnou z vysílání zmáčknutím EPG. Máte možnost vyhledat pořady pomocí Vyhledávání, ale televize po vás bude nejdřív chtít, abyste si hledaný výraz uložil. Poměrně užitečné je ale Vyhledávání pomocí žánrů. Pokud nevíte, na co máte náladu, ale rozhodně víte, že chcete něco oddechového, filmového nebo například sportovního, zabruste sem. Uvidíte tu pohromadě filmy a seriály, které by vás mohly zajímat a aktuálně běží.

TVSAT4A

Trochu zvlášní je, že v Programovém průvodci plánujete i nahrávání. Stačí vědět název pořadu, znát kanál, na němž běží a čas, ve kterém se vysílá a můžete začít nahrávat. Nezapomeňte ale na časovou rezervu. Časy v programu jsou skutečně pouze orientační.

Média

Pokud jste si zrovna všimli, že začínají Piráti z Karibiku, stačí zmáčknout tlačítko REC a začít nahrávat. V případě, že zjistíte, že jde pouze o upoutávku na Piráty z Karibiku, zmáčkněte STOP.

TVSAT5

V případě satelitní televize nemůžete ukládat do archivu filmy a pořady z minulosti, jako je tomu u IPTV. Můžete archivovat pouze to, co si naplánujete nahrát dopředu nebo nahrajete v čase, kdy na televizi koukáte.

Obrovskou nevýhodou je, že v čas nahrávání se nemůžete mrknout na libovolný program. Musíte počkat, až se vám pořad nahraje anebo si vybrat ze seznamu aktivních programů, kterých je skutečně ale jenom pár, a zpravidla z jedné rodiny. Takže například když nahráváte z Nova Gold, budete moct přenout na Nova Cinema a Nova 2.

Samotný seznam uložených položek najdete v menu, do kterého se dostanete přes tlačítko Menu, položku MÉDIA a vstupem do subpoložky Nahrávky. V seznamu nahraných pořadů se pak orientujete pomocí šipek a očíslovaných položek. Vpravo je detailní popis pořadu, který jste nahráli, kdybyste náhodou zapomněli nebo chtěli vědět, co si nahrál zbytek rodiny. Skvělé je, že nahrávky si můžete ponechat v archivu jak dlouho jen chcete! Narozdíl od IPTV, kdy se na film musíte stihnout kouknout do měsíce, jinak o něj přijdete. Pomocí barevných tlačítek můžete nahrávky roztřídít. Ceníme, že se pod nahráváním zobrazuje, kolik položka zabírá místa a kolik je ještě volné.

Do set-top boxu se dá vložit externí harddisk. Dávejte si jen pozor, abyste nestrčili do zařízení USB flash disk, na kterém je něco uložené, protože systém satelitní televize celý obsah automaticky smaže.

V Nastavení jsou položky jako nastavení obrazy nebo výstupu. Klasické věci, které nastavujete sami podle potřeby. Je tu ale i položka Editace seznamu kanálů, což je samostatná položka submenu Nastavení. Zvolte Upravit seznam kanálů, zadejte ochranný PIN kód (defaultní PIN je 0000, v nastavení ho lze změnit podle sebe) a vyberte, pod kterou z položek chcete přidávat programy.

Dejme tomu, že zvolíte Oblíbené. Rozkryje se před vámi několik složek. Ty si přejmenujete podle potřeby. Jako první naplníme sloužku Oblíbené 1. Na obrazovce vidíte i kanály, z nichž budete vybírat do seznamu. Stačí zmáčknout OK při najetí na program a objeví se v seznamu oblíbených. Při odchodu (tlačítkem BACK) na vás vyskočí malé okno, v němž potvrdíte, že chcete změny uchovat. K oblíbeným programům se dostanete pak nejrychleji tak, že při sledování televize zmáčknete na ovladači OK a ze seznamu Vše vyjedete červeným tlačítkem do vytvořené a pojmenované složky.

Hodnocení

Ovládání satelitní televize od T-Mobile je poměrně intuitivní, a to i pro ty, kteří technologiím moc nerozumí. Pokud jste zvyklí na IPTV televizi, bude vás štvát nemožnost přidat si k nahraným pořadům záznamy z minulosti, stejně tak je nepříjemné při nahrávání čekat, než budete moct sledovat něco jiného. Chybí nám taky titulky či přepínání mezi jazyky.

Příjemné je možnost pozastavit konkrétní okamžik ve filmu nebo seriálu i intuitivní třídění programů. Líbí se nám i neomezený čas uložení nahrávky v archivu. V podstatě vám stačí oželet “návrat do minulosti” a budete s televizí nadmíru spokojení. Pokud doma nemáte dost rychlý internet na to, abyste si mohli dovolit provozovat internetovou TV, je pro vás tento hybrid naprosto úžasným řešení.

 

Přesvědčila vás satelitní televize od T-Mobile?

Zadejte do našeho formuláře konkrétní adresu a my vám ji zřídíme.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    4. 7. 2018

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    digitální televizepevný internetT-Mobile

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 299 Kč
    Cena za měsíc: 399 Kč
    Cena za měsíc: 149 Kč

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

    Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

    Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

     

    Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

    Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

    Nejčtenější články

    Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

     

    Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

    O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

     

    O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

     

    Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...