Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Nepletete si někteří ADSL s pevnou linkou ?

Nepletete si někteří ADSL s pevnou linkou ?

Petr (25.2.2004 18:53:26)

Podle těch diskuzí zde mi připadá, že všichni nespokojenci očekávají, že ADSL bude ekvivalentní náhradou za pevné linky, tj. že jim to pojede plnou rychlostí dnem i nocí 24x7, ale za cenu deseti- i vícenásobně nižší než stojí pevná linka. Já chápu agregaci 1:50, že mám nárok na 1/50 dat, které bych na pevné lince přenesl za měsíc - a tudíž můžu jet na plný plyn něco málo přes hodinu denně. To jsem si koupil a zaplatil a chci to dostat. A jsem rád, že můj ISP má FUP, jinak bych nedostal ani to, co jsem si skutečně zaplatil.

Zajda (25.2.2004 19:33:39)

Definujte pevnou linku. ADSL může být i ,,pevná linka" jet plnou rychlostí dnem i nocí a nebo se může jednat připojení pro SOHO kde ISP nastaví nějaké ROZUMNÉ limity. Její rozvoj je technicky bržděn ČTc a jeho vydřiduškými cenami za LLU. Je to jen přístupová technologie tak to na ni nesvádějte.

Petr (26.2.2004 10:03:29)

Ano, to máte pravdu ADSL - jako technologie může přenášet data plnou rychlostí nepřetržitě. Označením ADSL jsem myslel ADSL v podání ČTc, tj. včetně agregace, tak jak ji definuje RAO. A v tomto případě ani nevzniká problém na koncovém vedení, kde je použita technologie ADSL, ale v kapacitách přenosové IP sítě ČTc, která je uměle omezována. ISP nemohou dělat nic jiného, než vymyslet způsob, jak spravedlivě přerozdělit toto omezené pásmo.

Anonym (27.2.2004 13:51:03)

ADSL je negarantovaná služba,na trhu jsou i garantované služby (poskytované různými technologiemi,mimo jiné i pomocí xDSL technologie),takže si musíte vybrat.Pokud zákazník požaduje garantovanou službu,musí si vybrat garantovanou službu.Bohužel většina si vybere negarantovanou službu (logicky - je levnější),ale požaduje parametry garantované služby.Myslím,že by to chtělo trochu osvěty ze strany ISP,aby zákazníkům vysvětlily možnosti garantovaných a negarantovných služeb.Je zajímavé,že řada lidí uvádí,že jiné připojení na internet nemají v místě a proto nahrazují garantovanou službu ADSL,ale garantovanou pevnou linku je možné mít všude kde jsou nataženy dráty pro pevné telefony a dokonce od jakéhokoliv ISP,který podniká v ČR.I tam kde není dostupné ADSL.Jistě,za vyšší cenu,ale ví ti lidé vůbec o této možnosti?Mám dojem,že technologie a zejména služba ADSL se velmi přeceňuje.

Kebule (27.2.2004 18:52:46)

To samozřejmě nevím, kdo poskytuje takovéhle garantované služby, kolik to stojí a hlavně jak dlouho to tvá, než Vám to zapnou?

Anonym (27.2.2004 19:00:34)

Podívejte se třeba na Lupu.cz ,vlevém rámečku si najděte připojení k internetu,klikněte na přehled měst,proklikejte se do svého regionu a vybírejte firmu která nabízí leased line.Určitě to nabízí všichni velcí ISP a bude to určitě nabízet každá počítačová firma,která nabízí připojení k internetu.Ve městě okresní velikosti bude nejméně jedna taková firma.

Jan Klouzal (25.2.2004 21:30:26)

Ale ta agregace 1:50 platí i pro ty, co linku používají málo, není možné tvrdit " já nestahuju, chci linku s rychlostí 400 kbs, a proto by neměli stahovat ani ostatní", i oni mají vlastně nárok na 1:50 kapacity. Druhá věc je nastavení FUP, kde pokusy typu "přesáhl jste za měsíc, tak měsíc pojedete jako šněk" diskriminují pro změnu, ty, co linku požívají víc. Copak je takový problém dělat FUP v reálné čase (sledování provozu ne za měsíc, ale třeba za hodinu)?

Saper (25.2.2004 22:43:32)

No mne by stacilo aby se po tom dalo hrat ale s pingem 6000ms to moc nejde :(

Kebule (26.2.2004 01:15:35)

Me by to stacilo taky!

Miroslav Šilhavý (26.2.2004 08:04:49)

To sice máte pravdu, ale zase na druhou stranu, pokud se bude např. jednat o člověka, který je 3 dny v týdnu v Praze a zbytek někde jinde, má určitě právo cítit nárok na to, že když 4 dny v týdnu linku nepoužívá vůbec (a tím poskytuje svoje pásmo ostatním), mělo by mu to alespoň ty 3 dny fungovat o trochu lépe.

Anonym (26.2.2004 13:09:16)

Jo, zdá se, že ti co si stěžují, si to pletou skoro všichni ;)

Miroslav Šilhavý (26.2.2004 13:13:49)

Smutné je, že tato nepočetná skupina dovede být velmi hlučná ;-)

Petr (27.2.2004 13:34:54)

No, to je pravda, zejména zde na dsl.cz . Otázkou je, kolik normálních uživatelů vůbec takové diskuze čte. Ale v poslední době je potěšující, že se tu čím dál častěji objevují i názory čtenářů, kteří jsou rádi, že jejich ISP má Fair Use Policy. Kéž by to do budpucna bylo tak, že ji uživatelé budou požadovat. "Jo, vy nemáte FUP ? Tak to jdu k jinému ISP... "

Miroslav Šilhavý (27.2.2004 13:44:50)

;-) těch nečtenářů diskusí je naprostá většina... Nebo se Vám zdá, že by se počet přispěvatelů zde alespoň blížil k 10.000 ? ;-) Většina lidí neřeší ani rychlost ani latenci - možná si ji zkontrolují při zřízení služby, ale pak už je jim to jedno - hlavně když to jede. Jistou vypovídací hodnotu má např. i to, že v diskusích většina přispěvatelů má Windows XP a Windows 2000, zatímco v "reálném světě" je skladba OS docela odlišná. Zde se vyskytují ti, kterým to nejede, nebo se to zhoršuje, nebo ti, kteří se rozhodují, ale panikaří... Znám pár lidí, kteří DSL.cz četli, ale jakmile zjistili, že se jim rychlost buďto spravila, nebo nezačala zhoršovat, přestali to číst... Díky tomu, každý "nováček", který sem zavítá, nabyde dojmu, že se blíží apokalypsa a nebo že už v některých částech země nastala ;-) A ani se jim nedivím, když to čtu.

Jirka (27.2.2004 14:02:43)

vazeny pane Silhavy, musim v Vami hrube nesouhlasit. Vase argumenty, ze jsme si koupili 1/50tinu jsou absolutne zcestne, a nektere Vase prispevky to potvrzuji ("vypocital jsem, odhadl, .." apod z Vasich prispevku). Argument "mlcici vetsina" je opravdu krasny, a vzdy kdyz ho slysim, tak se musim smat. Jeho preklad je totiz "nemam argumenty". A jen pro upresneni, nikdo tady nechce pevnou linku. Ale "jen" funkcni pripojeni k internetu, ktere umozni poslat 5M mail na prvni pokus, poslouchat internet radio (1 hodinu denne - ale kdy chci ja, ne kdy mi to nekdo dovoli) a zahrat si treba online hru ci pripojit se na TS. NIC z toho soucasne ADSL neumoznuje i kdyz mate nesicni trafic pod 1G. Zaver: ADSL je nefunkcni

Patrik (27.2.2004 15:07:41)

Umoznuje, jen jste na tom stejne spatrne jako ja, mate ISP ignoranta, ktery neresi problem permanentnich multithread stahovacu a lidi, co vytezuji linku dlouhodobe a vice, nez je zdravo. Potom se nemuzeme divit, take mam traffic 2 GB a mam to nepouzitelne. Proste jsem se spletl, vybral spatneho ISP. Prechaztim k takovemu, ktery opravdu toto poklada za problem a usilovne resi, smliuvy tem, kdo linku vyzivaji k sosani, vypovida ... Doufam, ze budu spokojeny. Skutecne take nechci vice, nez si zahrat, poslat mail, precist stranky, co rychle nabihaji ...

Jirka (27.2.2004 15:13:04)

Muzu se zeptat ke kteremu? Ze soucasnych diskusi a z osobnich zkusenostu mych znamych a kamaradu takoveho ISP neznam. Ale rad se budu mylit.

Patrik (27.2.2004 15:36:43)

Pemac, mam tri zname, co jiz Pemac 1024 / 256 maji a jsou nadmiru spokojeni. Maji datove limity zakoupeny 3,5 GB, jeden ma 8 GB, staci jim to, nejsou stahovaci.

Prober (28.2.2004 08:43:11)

Pemac je dos malá firmicka, takze je otazka jestli maji vubec 200 uzivatelu na SSG aby na ně byla uplatnena agregace.

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 09:19:48)

Agregace se uplatňuje už od 4 uživatelů... U 200 uživatelů dosahuje maxima, ale nelze říct, že do 200 uživatelů agregace není.

y2k (27.2.2004 14:22:35)

Mirku, nezlob se na mě, ale opět nemáš pravdu. Já si tady na své připojení ještě nestěžoval. Až na jeden týden mi připojení jede trvale na 420Kbps s adekvátním downloadem a uploadem. Latence je zpravidla v průměru na 18ms. A Tvůj argument s WIN XP a 2000 mi pomohl, abych si na Tebe udělal správný názor. Mám jednoho "známého" , který kdysi dávno ovládal PC. Bylo to ale v dobách 386 a DOSu. Nyní má na Svém PC nainstalované 98 1 vydání, které tlačí před sebou pomocí záloh již pět let. Tento člověk si myslí, že 9X jsou poslední provozuschopné systémy. Myslím si, že seš stejnej "kořen" jako je on, který ovládá výborně DOS, ale o technologii NT, popřípadě jiném OS než Microsoft nemá žádné povědomí a proto je odsuzuje(navíc na jeho PC startuje OS tak asi tři minuty a každý "nový" program nejde, pročež je tento program ihned zákonitě nepoužitelný SHIT). Vzhledem k Tvému hodnocení uživatelů ADSL podle OS, si živě představuji Tvoji osobu. Nemyl se, WIN NT momentálně kralujou světu. OS 9X už mají jedině fanatičtí starci a nebo uživatelé, kteří jsou jednostranně založeni na práci s PC (účetnictví, Office apod.). Toto vím naprosto přesně a mohu Ti to dokázat. Připoj se na síť Internet přes jakéhokoliv provaidra, pokus se pomocí nějakého IP scaneru prohlédnout jeho rozsah IP a zkoušej otvírat jednotlivá PC. Zjištíš, že převážná většina uživatelů jede na NT (viz documents and settings v rootu disku). Dále zjistíš, že 9X takňák nenajdeš a když jo, tak patří nějakému právníkovi a nebo paní účetní viz obsah jejich nezabezpečených disků. Ve firmách tyto systémy také již "vychcípávají", popřípadě u nás s novými PC vždy dáme nový OS a to vždy NT. Proto si myslím, že soudit uživatele podle OS je naprostá hloupost. A že někdo chce, aby mu připojení fungovalo tak, jak podepsal ve smlouvě se mi zdá zcela vpořádku. Že ČTc nastavil chybně limit na 10GB, není náš problém. Je to problém ČTc. Proto máme všichni nárok na linku, která je agregovaná a na datový limit 10GB. Už mi ty vaše telekoumácký nesmysli pěkně žerou..........

Mark (28.2.2004 01:12:05)

No ja mam na compu W98,2000(Fat32),XP(N..).. 2-3 systemy rulez.. ja si to nemuzu vynachvalit.

Petr (27.2.2004 17:56:27)

Ono by bylo také zajímavé zjistit, kdo jsou přispěvatelé do těchto diskusí. Jestli to náhodou nejsou lidé placení firmami nabízejícími produkty konkurenční k ADSL (kabeloví operátoři, bezdrátoví ISP) nebo dokonce i placení firmami poskytujícími ADSL, kteří se snaží pomluvit konkureční firmu v bláhové snaze přesvědčit uživatele, že jejich verze ADSL je ta nejlepší a ostatní stojí za houby. Dokážu si představit, že kterákoliv firma zaplatí pár lidí za to, že napíší pár příspěvků, a tím změní celkový obraz o ADSL (a vlastně stačil by jeden psavec :). Samozřejmě změní ho hlavně těm, kteří čerpají názory jen z těchto diskusí.

Patrik (27.2.2004 18:23:06)

Mohu Vas ujistit, ze s zadnym ISP opravdu nemam nic spolecneho a moje pripojka skutecne jede, diky nereseni problemu stahovacu mojim ISP, jak se rika, na h*vno :) To je asi tak vsechno, co muzu rict :)

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 09:18:23)

Čtenáři těchto diskusí nejsou pro ISP zajímavá cílová skupina; jsou to dost často hodně znalí lidé, kteří net dokáží využít. Proto pro ISP je mnohem výhodnější obětovat člověka na jiné činnosti než na diskutování zde... Kromtoho hodně lidí zde sice nadává, ale díky cenám za deinstalaci a instalaci málokdo svého ISP změní.

Petr Borecek (27.2.2004 18:58:15)

Letost si spis lide i ja tady na foru stezuji na latenci a packet loss.To jen tak na okraj.

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 09:16:24)

;-) nojo, jenže když na lince už není skulinka pro další paket, pak se holt zahodit musí... a když je tam prostor alespoň na zařazení do fronty, tak se "jen" zpomalí...

Pepa (1.3.2004 11:32:07)

Ano ADSL je sdílená služba přístupu na internet, ale aby řekněme 512/120 1:20 jela 24h denně na mírně vyšších hodnotách než 512/20=25,6 kbit je naprosta DEGRADACE BROADBANDU. Tento stav vyhovuje jen ISP kteří si mnou ruce, že mají zakazníky, kteří vysolí 2000,- za Dial-Up a mylně se domnívají že mají širokopásmový internet (sladká nevědomost :-) ). Když to pak zákazníkům klesá moc pod 25,6 tak dostane technik za úkol kliknout na svem PC a přidat těm hlupákum rachlost na 50kbit :-( To se pak krásně podniká a vykazuje zisk.... Podle mne je přípustný stav projevu agregace kolísání kolem poloviny zakoupené rychlosti s VYDITELNYMI VYKYVY také směrem k zakoupené hodnotě a to v závislosti na agregaci. Zenedlouho sice budeme členy Evropské Unie, ale to jen papírově. Námitka o jiné skladbě zakazníků je lichá- každy kdo si na západ od nás koupí Broadband ADSL tak si díky němu bude užívat multimedialních vymožeností internetu a nezáleží na tom jestli je agregován 1:50, či 1:20. Ze je to vinou "stahovčů" - nenechte se vysmát...

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 11:41:59)

Pepo, každá služba je poskytovaná s určitým předpokladem - dobrý příměr jsou permanentky na hromadnou dopravu - máš s ní právo jezdit kdy chceš a jak dlouho chceš a kamkoliv chceš, ale předpokládá se jakýsi průměr. Např. dopravní podnik počítá s tím, že drtivá většina lidí je ráno do práce a odpoledne z práce. A vzhledem k tomu, že to tak vychází, mohou být permanentky na dopravu levné. Jakmile by podstatná část lidí využívala dopravu nadměrně, zvýšili by také ceny. A je zde také jeden rozdíl - jedna osoba nemůže měnit svoje charakteristiky oproti jiným - každý je v jeden moment pouze na jednom místě a zabírá přibližně stejné místo; na internetu lze svoji charakteristiku ne mírně, ale drasticky změnit tím, že začnete používat vícevláknové přenosy, floodovat packety atd. Takže zatímco ve veřejné dopravě jednotlivec nemá možnost jakkoliv znatelně ovlivnit dopravu jako takovou, na ADSL ano. A primární chyba je, že ISP nezavedli pravidla a systémy, které by to ošetřili. Sekundární problém jsou pak sosači.

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 11:51:15)

PS: kdyby měla kolísat rychlost k polovině, pak by to byla agregace 1:2. Nenechte se vysmát.

Saper (1.3.2004 18:43:46)

Pepo podivej se za kolik prodavam telecom dalsim ISP a pochopis ze na zakladni variante moc velkej zisk nemaj.Spis by mne zajimalo zda pri 100% zaple agregaci a plnem vytizeni 1:50 24hodim dene se da stahnout 10GB?Skousim to spocitat a vzdycky se do toho zamotam :)

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 19:04:05)

Limit pro 512/128 kbit linku je cca 207 GB/měsíc. Po agregaci je průměr na osobu 4,15 GB (v obou směrech). Takže možné to je. Ale cokoliv na 4,15 GB je na "úkor" někoho, kdo o to pásmo nemá zájem. Kdyby se měl průměrný provoz pohybovat u té hranice 4,15 GB, pak by to nejelo 512/128 ale 10,24/2,56. (tzn. pokud to jede i u nejhorších ISP cca 100 kbit, pak to znamená, že průměr je o dost pod 4,15 GB).

Saper (1.3.2004 19:07:34)

Diky,ja se do toho motal jak moucha do pavuciny :).

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 19:37:19)

;-) rada: měsíc má průměrně 2.592.000 sekund ;-)

frates (2.3.2004 08:52:23)

Výpočet je sice správný, ale předpokládá, že každý uživatel stráví 24 hodin po celý měsíc u počítače. Současně nesmí být nikde brzda (prakticky to odpovídá neustálému stahování souborů z FTP serverů). Ve skutečnosti není možné při dané rychlosti dosáhnout ani polovičního objemu, i při "celoměsíčním" vysedávání u PC. Z tohoto důvodu je naprosto tristní nabídka 512/128 s limitem 10 GB, neboť při 5 připojených počítačích bude provozovat stejně nanejvýš jeden. Nevím, proč obhajujete stupeň agregace a limit dat, který je zaveden v ČR, neboť je opravdu při dané cenové relaci nevídaný. Pro ilustraci si přečtěte údaje, které jsem získal od svého spolupracovníka v USA (to je snad vzor, který bychom chtěli dosáhnout) : - Internet CATV cca $40 - ADSL Internet 1.5 Mbit/s / 128 kbit/s cca $30 (800 !!! Kč) - ADSL Internet 1.5 Mbit/s / 1.5 Mbit/s cca $150 (4 000 !!! Kč) A to všechno bez limitu dat a bez zřetelné agregace, neboť deklarované nominální rychlosti kolísají o cca 10% od nominálních. A teď jsem zvědavý na tu Vaši reakci !?! Budete ještě stále mluvit o "pevných linkách" ?

Miroslav Šilhavý (2.3.2004 09:01:49)

;-) ale Saper se ptal přesně na tu teoretickou hranici při 100% vytížení 24x7. Dívat se na USA můžeme, ale zůstal bych spíše u blízkých evropských zemí. A oproti nim nejsme na tom výrazně hůře. Nemyslím si, že bych obhajoval agregaci a podružné limity. Jen vycházím z toho, že tu jsou. Praxe ukázala, že není v silách ISP při naší agregaci a při tom, kdy skoro 90% uživatelů využívá 512/128 kbit linky, zajistit chod nelimitovaných linek. Limit tedy beru jako nutné zlo, ze kterého vzejde lepší služba pro velkou část uživatelů. Také si všimněte, že zde málokdo nadává na to, že nemůže stahovat. Naopak kritiky jdou povětšinou na vysokou latenci a kolísání. To, že existuje XX různých lepších modelů spolupráce ČTc a ISP to v žádném případě nepopírám. Rád bych je zde viděl. Ale pořád stojíme na tom, že velkoobchodní nabídka je taková, jaká je.

Pepa (2.3.2004 00:20:56)

Na ADSL přes telefonní linku v současné době profituje jen Telecom (bohužel má prakticky monopol) . Je tady však jakási obdoba ADSL ala Bluetone Angel se kterou mám zkušenost (pro mne negativní - podle vás zcela normální). Jak však vidím na foru DSL je zde hodně negatiních reakci na jiné ISP (málokdo přispěje s pozitivním zjištěním ale určitě čte....) A co mně štve... ? Že tam, kde je vyspělejší internetová společnost jede 512 1:20 prům. 400kbit a pokud dojde k poklesu na méně než polovinu tak prostě ISP připkoupí další konektivitu (prodává broadband, tak ať to tak vypadá) - díky tomu tam jede net svižne a internet je vnímán kladně a je stále používanější, se internetová společnost stává internetovější :-) a hrnou se noví zákazníci . Jistěže by mohl net dusit až do teoretických 25,6kbit . Proč by to dělal???? Žijeme v roce 2004 a každým rokem se IT posune mílovým krokem vpřed.... prostě mně nejde vaše logika do hlavy. Rychlosti a rozšířenost i-netu jako např. v Korei (několik Mbitů připojení, které si je schopna dovolit běžná domácnost) si snad budou moci dopřát až "naši vnuci" :-((

Miroslav Šilhavý (2.3.2004 07:59:59)

Pepo, kdyby ISP přikupoval konektivitu, tak jak píšete, už by to nebyla aregace 1:20! Pletete si jabka a hrušky! Mimochodem u nás má ISP tu samou možnost - může pro zákazníka objednat 1024kbit linku namísto 512kbit a oshapovat ji na těch 512. Tím mu zbyde konektivita, která sníží agregaci.

Pepa (2.3.2004 09:02:01)

Pane Miroslave, nejdeme o čísla, ale o princip....

Miroslav Šilhavý (2.3.2004 09:11:24)

Ale o jaký princip? Společnost ČTc se rozhodla něco zprovoznit, dala nabídku dalším ISP, a ti ji předali dál uživatelům. To, že ISP prodali něco, co neměli, to přeci není problém Telecomu?! Nezapomínejte pořád na to, že ADSL není univerzální služba, Telecom může klidně ze dne na den ADSL zastavit a neexistuje zákonná opora pro to, aby se s tím dalo něco dělat. Zdá se mi, že nechcete přijmout základní princip obchodu - "ber nebo nech být". Jak by se líbilo Vám, kdyby si někdo uzurpoval právo mluvit Vám do podnikání?

Prober (3.3.2004 06:11:53)

Víš, z toho co tady píšeš, mám dojem že tím že ČTc zprovoznil ADSL nám udělal nějakou milost. Kdyby to ale pro něj nebylo finančně výhodné už teď, nikdy by ho ani nespustil a dál by se snažil vyprodávat ISDN. A snad i ty připustíš, že ČTc profituje nejvíce z internetu, těch pár firemních stanic by jej nezachránila. A co se týče ceny, o které se tady všichni tak hádáte - je taková jaká je. Pokud se někomu nelíbí, nemusí to brát. Kdyby o Adsl nebyl zájem už za takových podmínek, jaké jsou teď, museli by jít s cenou dolů. A o konkurenci se bavit nebudeme, že ne?

Pepa (2.3.2004 09:46:35)

Je to stejný stav jako kdyby televize u nás vysílala jen černobíle a okolní zemně měly vysílaní barevně, čili jen záležitost kvality služby. České radiokomunikace by situaci obhajovali tím že televizní vysílaní je služba a nikdo vám nezaručuje že bude barevná....

Miroslav Šilhavý (2.3.2004 10:07:44)

;-) to přeci není pravda - zajistit vysílání je povinností státu (stejně jako např. telefonní služby), ale ADSL ne.

Pepa (2.3.2004 20:00:37)

...ALE POVINOSTÍ NENÍ ABY BYLO BAREVNÉ.... stejně jako není poviností aby ADSL 512/128 jelo kolem 300kbitů i když v okolních zemích to tak je.

Miroslav Šilhavý (3.3.2004 08:22:37)

Rozdíl je jen v tom, že stát to bral a bere za důležité a vybírá koncesionářské poplatky - a ty předává dál a za to vyžaduje např. barevné vysílání (resp. nevyžaduje, protože už je to zavedeno, ale vyžadoval by). Na internet žádný podobný princip neexistuje :(

Pepa (3.3.2004 09:37:49)

Uřčitě jste pochopil že to bylo přirovnání, které nemůže být dokonalé.....(broadband připojení k internetu formou ADSL je omezeno hranicemi statu... jinak bych si jej klidně koupil od německého telecomu v eurech a byl bych spokojen - to jen tak naokraj) Pokud jste to nepochopil, tak mé přirovnaní spočívalo v představě že by televizní vysílání bylo omezeno hranicemi státu a nebylo univerzální službou. Pak je kvalita ADSL, které jede max. 100kbitů 24h/den v situaci kdy v okolích zemích jede stejná služba, se stejnými parametry a nižší cenou 400kbit ROVNA černobílému tel.vysílání v situaci, kdy okolní země vysílají už pět let barevně, a to za stejnou cenu!!! Služba je nazvána "Televizní vysílání" a je dobrým zvykem a prestiží, že jede barevně 24h/mes. .... jenže u nás ne, tady je zvykem chtít po zákazníkovi příplatek 1500/měs. za to že bude příjmat barevné tel. vysílání

Miroslav Šilhavý (3.3.2004 10:06:48)

;-) ale to přeci není důvod! Je úplně jedno, jak to vypadá v zahraničí. Důležité je, že na české poměry je ADSL velice levné! (mimochodem když srovnáte parametry se zahraničím a ceny, není to taky tak zlé, rozdíl max. několik procent).

Sanger (3.3.2004 14:49:31)

Promiňte, pane Šilhavý, ale jedno to není. Nebo spíš - nemělo by být. A na české poměry ADSL levné není. Sám uvádíte rozdíl v cenách v řádu několika procent. Ani technická stránka věci není jako v zahraničí. A rozvoj dostupnosti připojení by měl být v zájmu státu - měl by ho považovat za důležitý (zatím to pouze proklamuje). Vím, že jste to uvedl v kontextu diskuze, ale myslím, že tady se mýlíte.

Anonym (3.3.2004 15:04:11)

V zajmu statu nejsou stahovaci p2p kteri se na ADSL sesypaly jak mouchy a kteri zapricinuji 90% problemu.

JacquesClouseau (3.3.2004 15:25:23)

A to s těmi 90% problémů můžete nějak dokázat?

Miroslav Šilhavý (3.3.2004 16:33:42)

Vcelku podle symptomů to tak vypadá.

JacquesClouseau (3.3.2004 17:01:01)

A to má být jako všechno? Žádná statistika, která by dávala porovnávala způsob využití ADSL u nás a v zahraničí. Žádná měření, která by prokázala, že zpomalení u některých ISP v posledním měsíci souvisí s nárustem počtu uživatelů, kteří využívají P2P sítě?

Miroslav Šilhavý (3.3.2004 17:06:45)

Při agregačním poměru 1:50 to ani není potřeba. Je to sama o sobě tak šílená služba, při rychlosti 512/128, kdy i mírný odklon od "předpokládaného" využití znamená katastrofu. 50 lidí se dělí o 512 kbit! To je přeci samo o sobě dostatečné!

Tewet (3.3.2004 15:42:12)

Ale to je přeci úplně jedno, kdo se ti na to sesype. Kdyby to připojení fungovalo pořádně jak je zvykem v jiných zemích, tak se ti na něj zase sesypou uživatelé s videokonferencemi, streem videem atp. Ti si tu ted neškrtnou protože to jede jako isdn a paradoxně se to uživatelé snaží využít alespon tak, že si to video nebo cokoliv jinýho (co by jinak dělali v reálným čase) stáhnou pomocí p2p. Navíc stahovači existují i jinde, ale tam i přesto adsl funguje. Co jinýho natom mají ti stahovači dělat, když to kvůli odezvě nejde využít ani na hry? Je to vysokorychlostní připojení, tak pročpak nefunguje vysokorychlostně?

Miroslav Šilhavý (3.3.2004 16:35:17)

Např. na německé poměry tu zase máme levnější jiné věci. Porovnávat se zahraničím je nesmysl. Jiné podmínky, jiný vývoj, jiná doba od startu služby atd. Nelze porovnávat se zahraničím a použít to jako podklad pro hodnocení ceny.

Anonym (3.3.2004 21:59:08)

Ciste pro Vasi informaci kdyz tahate ceny z klobouku a jste si liny precist stranky Velke zlute (pardon cervene) v Nemecku: DSL 768kbit down pripojka 660 Kc (20 EUR) 1.5G mesicne za 330 Kc (10 EUR) nebo flatrate k tomu za 990 Kc (30 EUR), Celkem 768kbit flat za 1650 Kc DSL 1.5mbit pripojka za 990 (30 EUR) flatrate k tomu za 1980 (60 EUR) Celkem 1.5mbit flat za 2970 (90 EUR) Za 30 Kc mesicne si muzete dokoupit nejaky "Gamers" pack, ktery vypina kontrolu prenasenych dat a rapidne tak snizuje rychlost odezvy od hernich serveru. A co jsem se bavil s nekolika kamarady trvale zijicimi tamtez, tak pres linky tahaji neustale filmy a gamesy a rychlost NEKLESA pod 2/3 nominalu. Jediny problem je, ze se spojeni po cca 24 hodinach prerusuje, nicmene je mozne jej ihned znovu vytocit (programove) na dalsich 24 hodin. O agregaci v nabidce neni nikde ani zminka. Predpokladam ze tam urcite nekde bude, ale NIKDO TO NERESI. Jaksi se tam predpoklada, ze kdyz si objednate 768kbit linku, tak ze tak nejak pojede. Ne ze to bude horsi nez ISDN. Takze opravdu nechapu, jak muze byt ADSL na ceske pomery velice levne. Uvedomte si, ze ani neberu v uvahu kupni silu obyvatel tady a v nemecku. Vsechno je diky vlade a CTU kteri se snazi umele zvysovat cenu CTc. Nejaka internetova gramotnost poslance nezajima. Proc by taky, s pocitaci neumi a kdyz neco potrebuji, maji prece sveho proxy ministra Mlynare pres ktereho pristupuji na www stranky...

Anonym (3.3.2004 22:00:58)

Nicmene v podstate pravdu mate. Ceny jsou +- stejne, ale za NAPROSTO JINE SLUZBY. Kdo to rikal ze opakovana lez se stava pravdou? Myslim ze demagogie Vaseho stylu uz bylo za minula leta az dost...

Saper (3.3.2004 22:07:37)

Mlynar jede pres Freenet a asi vi proc :)

Saper (3.3.2004 22:11:37)

Jen tak mimo beru si tu za 60EUR + GamesPack :D

Anonym (3.3.2004 22:14:55)

To se dost divim ze ho CZFree principialne nechalo pripojit. Mel by byt povinne pripojen pres neco co poskytuje stat, resp CTc. Je to prece ministr, ma platit statu kdyz ho zivi.

Miroslav Šilhavý (4.3.2004 08:25:47)

;-) nevím co je na tom demagogického - Vy se tady snažíte určovat podmínky a nerespektovat pravidla obchodu - ber nebo nech být!

Anonym (5.3.2004 13:02:50)

To jsem zvedavy co budete delat az zjistite ze mate treba cukrovku. V CR bude jeden jediny vyrobce inzulinu a ten si nasadi nejakou peknou cenu. Predpokladam ze Vam nic jineho nezbyde nez jeho podminky respektovat. Je totiz monopolista a muze si to dovolit. To ze je monopol spatna vec, ktera radikalne znevyhodnuje jednu stranu je stara znama vec z prvnich kapitol ucebnic ekonomie. To ze se stat vetsinou snazi vzniku nebo fungovani monopolu zabranit nebo alespon omezit je taky zname. Jsme opet u jadra problemu a tou je socialni vlada. Mela by sice hajit zajmy obcanu a tedy z principu potlacovat monopol, jenze takovy CTc by se dal prodat jeste hure nez ted, kdyby mel konkurenci a lide si mohli ZVOLIT sveho prodejce "inzulinu". Misto toho haji zajmy svoje aby se u korta nazrala co nejvice. CTc neni 2x lukrativni, hmm, no coz, prifarime k nemu Eurotel o ktery zajem je a prodame to jako celek. To co by v civilizovane zemi okamzite zamitl antimonopolni urad zde v bananistanu prochazi temer bez povsimnuti. Vlada misto oslabovani monopolisty ho jeste vic posiluje. A soucasne ADSL je vysledek. Tlak verejnosti na jeho zrizeni byl jiz tak veliky, ze proste neslo uz nijak omlouvat nemoznost zavedeni ADSL v CR a tak se proste tedy zavedlo. Nicmene protoze by to byla konkurence pro stavajici pevne datove spoje CTc, sluzba se zamerne degradovala na zcela nepouzitelnou uroven. Pak se Vam nejaky kreten od CTc snazi namluvit, ze mate byt radi, ze mate moznost si vubec nejaky "inzulin" koupit. To, ze Vam linka kazdych 5 dni funguje na par hodin v rychlostech limitne se blizicich 0 je prece vas problem, meli jste si to precist ve specifikaci nez jste si to koupili. Zajimalo by me, kolik rodin s detmi se heclo a poridilo ditkam "poradny" broadband internet aby usetrili za dialup. Nyni na dialup radi vzpominaji, sice jsou nyni pripojeni 24h denne, ale deti nadavaji, protoze si po tom stejne s kamarady nezahraji a noviny si muzete precist rychleji tak, ze si je dojdete do trafiky koupit. Ja chapu pohnutky CTc, at si to ADSL narve do prdele i s dratama (zkuste to bez dratu pane Marconi!), ale z principu me sere, co si muze dneska statni firma dovolit k zakaznikum a zase ji to projde. Proc nezasahuji organizace branici prava spotrebitelu? Tohle neni klamava reklama, to je lez jako vez. Kdyby pekarna prodala 11.000 zakaznikum rohliky, kde by pecivo cinilo 1/50 z celkoveho obsahu rohliku, takze po sezrani by kazdy prdel jak po fazolich, taky by se ocitla okamzite u soudu za okradani spotrebitelu. Nebo myslite, ze by u soudu nekoho zajimalo, ze na kazdem rohliku byla samolepka s napisem 1:50 a ze si kazdy mel sam zjistit CO to znamena a CO to s nim udela? S tim by pekarna soud maximalne trochu pobavila. Na webu CTc resp IOL je nekolik reklam na broadband internet. Je tam neco o uzasnych rychlostech, o casech pro stahnuti velke www stranky, simulace streaming videa. O agregaci je tam akorat sluvko agregace 1:50. To me ma jako zakaznika nejak trknout? Mam si najmout technickeho a pravniho poradce? Kdyz jsem trochu nadanejsi, proklikam se trochu dale abych zjistil, ze realna rychlost s agregaci bude o neco malo pomalejsi nez je deklarovana rychlost linky o 1/3? Nepamatuji se presne... Proc mam jako zakaznik byt porad ve strehu jestli se me nekdo nesnazi ochcat? Proc to vsude jinde (dokonce i na Slovensku (zdravim hotline Nextry)) funguje? Protoze tak jak rikal ten Fin, takovi podvodnici (a to CTc je) v normalne fungujicim trznim prostredi nepreziji. Naberou zakazniky, ti jim pak utecou a udelaji takovou reklamu, ze uz si u nich ADSL nikdo neobjedna. Navic budou mit nekolik soudu za podvodne jednani, klamani spotrebitele atd. A takovi podvodnici proste automaticky zaniknou a preziji firmy, ktere nabizeji neco, co funguje a za co jim jejich zakaznici jsou ochotni platit. Co rici zaverem? Takove ADSL mame, protoze mame CTc a nikoho jineho. Dokud nebudeme v Evrope a nebude i u nas fungovat trzni prostredi a budou existovat takove srandainstituce pracujici na objednavku vladnich kruhu jako je dnes Antimonopolni urad a CTU, pak dobre nam tak. Snad tu nekdy vyroste generace politiku, ktere nebude zajimat vlastni prospech ale prospech tech, co je zvolili, pripadne prospech CR obecne. Do te doby je jedine reseni, neplatit dane a nechodit k volbam, jedno je vyhazovani penez a druhe ztrata casu...

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 13:18:04)

Inzulín je vcelku dobrý příklad - neboť stát si dal za jednu z priorit zdraví občanů, zajišťuje, aby ten, kdo ho potřebuje, ho sehnal dobře, rychle a levně (tj. hrazený pojišťovnou). Také na to stát vydává nemalé prostředky. Ale co stát dává do internetu? Ani korunu! Stát nepovažuje internet za prioritu (Mlynáře vůbec nebudu brát v potaz). A dokud se toto nezmění, bude Telecom dělat co chce. V zákonech je definována univerzální služba; kdyby stát měl zájem ji nadále udržovat a měl zájem i o internet, nic mu nebrání, aby ADSL do univerzální služby zahrnul. Nedivte se prosím, že firma, ať už je to instalatér z Horní Dolní, nebo Telecom, nechtějí dávat nic zadarmo. Antimonopolní zákony jsou u nás bezzubé; ale bohužel jsou platné a z toho musíme vycházet. V době, kdy lidé už nejsou fakticky životně závislí na drátech v zemi, byl bych já sám pro to zrušit univerzální službu úplně a Telecom nijak neregulovat (kromě nejzákladnějších protimonopolních zásad). Nikdy nic v historii světa, co bylo regulované a přeregulované, nedopadlo dobře. Fajn. Ať si Telecom nasadí ceny jaké chce. Když to nezvládne, utečou mu zákazníci k mobilním operátorům a k lokálním ISP. Ono by se také prd stalo. Hned byste viděl, jak by Telecom počítal jinak.

Anonym (5.3.2004 19:22:28)

Konecne jeden prispevek co ma hlavu a patu. Jen dodam, ze regulace CTc musi byt do te doby, nez se vytvori nejaci alternativni hraci schopni ev. prevzit ty nespokojene zakazniky. Dokud babicka z horni dolni, nema moznost prejit k levnejsimu poskytovateli hlasovych sluzeb, je nutne CTc regulovat.

Miroslav Šilhavý (6.3.2004 12:49:23)

To je právě ta chyba - malou křivdu tím nahrazujete velkou. V době, kdy drát v zemi byl jediný prostředek komunikace, tak mělo smysl i pro tu babičku ten drát požadovat a zajistit jí ho; v době, kdy jsou zde 4 mobilní sítě a 3 mobilní operátoři, smysl už to nemá. Přílišnou regulací docílíte jen toho, že služby Telecomu budou předražené pro všechny.

Anonym (6.3.2004 14:21:49)

Vy delate jako kdyby CTU omezoval CTc ceny smerem dolu. Nebo si myslite ze by bez regulace byl CTc _LEVNEJSI_ ? To asi nemuzete myslet vazne..

Miroslav Šilhavý (6.3.2004 14:40:27)

Nebyl by možná levnější, ale choval by se pak pouze tržně, nikoliv jako regulovaný zmršenec. Mimochodem věci, které spadají pod antimonopolní zákon by nešly deregulovat...

Anonym (6.3.2004 15:13:07)

Jenze trzne a monopol jsou dva vyrazy, ktere spolecne v zadnem pripade NEEXISTUJI. Opet odkazuji na uvod do ekonomie. Monopolista se "trzne" z principu nechova.

Miroslav Šilhavý (6.3.2004 15:51:09)

Dobrá, řeknu to jinak: pokud regulátor zajistí, aby ISP měli přístup k ústředně a mohli osadit vlastní DSLAMy, pak odpadá důvod regulovat bitsream ADSL. A LLU, které to umožňuje už je v platnosti a ceny jsou regulátorem schválené.

BDs (7.3.2004 23:12:17)

Ze mi to uniklo...CTU snad vydal rozhodnuti regulujici cenu a podminky propojeni? Nebo mluvite o te velkoryse nabidce, kterou CTc alternativcum udelal?

Miroslav Šilhavý (8.3.2004 07:55:53)

LLU je to, co to řeší... "Propojení ADSL" je jen termín, který se technicky neliší od stávajícího modelu nebo od LLU.

Petr (8.3.2004 15:19:04)

A co propojení na ATM ? To je někde mezi, ne ?

Miroslav Šilhavý (8.3.2004 15:20:18)

Ale proč by měl poskytovat něco mezi? Důležité je, že umožní to samé, co může sám!

Tomm (6.3.2004 21:21:30)

Zrušit regulaci CT za stávající situace ani omylem. Tady by všem, včetně CT samotného, pomohlo něco na způsob úřady nařízeného rozdělení firmy, podobně jako proběhlo u AT&T v USA. Nyní, kdy nemají konkurenti stále faktický volný přístup do sítě a CT vlastní úplně celý Eurotel, by puštění Telecomu z uzdy nedopadlo vůbec dobře. Některé poslední události a výroky to naprosto potvrzují stejně jako vaše argumenty a logika.

Miroslav Šilhavý (7.3.2004 16:45:13)

Bavíme se snad v hypotetické rovině, v dlouhodobém horizontu a v globálních údajích, ne? Pokud ne, je celý tento thread naprosto nesmyslný, uznávám.

Jaaac (7.3.2004 17:49:52)

Jenze dokud budou ti dratari z ctc blokovat internet pres ty mobilni site, tak ten drat zase smysl ma. Cece me je te i lito :)

Miroslav Šilhavý (7.3.2004 18:04:00)

A že tu máme jen jednoho mobilního operátora, že? A že Eurotel, který odjakživa patří Telecomu, s GPRS nepřišel, že?

Jaaac (8.3.2004 01:00:14)

A ze tu mame vice nez jednoho operatora, ktery ma na toto dostatek penez, ze? A ze se GPRS da povazovat za broadband, ze? Jak rikam - lito chlape, lito =)

Miroslav Šilhavý (8.3.2004 07:54:37)

Bez Telecomu by Eurotel neměl také tolik peněz, takže sice by mu Telecom neměl jak bránit, ale spadal by podle Vás zase do "druhé průserové skupiny". Mimochodem, Vy jste přišel s mobilními operátory...

Jaaac (8.3.2004 23:03:36)

A na tohle si prisel kde? :) I kdyz jedna firma vlastni druhou, jejich ucetnictvi musi byt oddelene. A kdyz ne, rika se tomu tunel, ale ted nemyslim ten tunel o kterem se tu tak casto mluvi :)) S mobilnimi operatory prisli zahranicni investori :)) Ale jinak nechapu co tim chces v teto diskuzi rici. Zkratka si odporujes, a ted jak z toho ven ze .)

Miroslav Šilhavý (9.3.2004 07:24:00)

;-) já nevím, ale logiku jste porušil Vy, příspěvkem o tom, jak jsou ti drátaři zlí ;-) Buďto je Eurotel produktem snahy ČTc a pak buďte rád, že nabízí GPRS a obdivujte jeho "nezávislost" a věřte mu, že CDMA nebude podléhat "vyššímu velení", nebo si domyslete nějakou historku o tom, jak Eurotel byl založen Telecomem, ale peníze od něj neměl, jak jej Telecom ovládá a přesto mu Eurotel konkuruje atd... Mimochodem CDMA nic nevyřeší, rozhodně ne pro ty, kteří mají/chtějí mít ADSL.

Masr (7.3.2004 09:28:12)

Moc se mi líbí Váš zdravý názor na věc, a připojuji se k tvrzení, že by Telecom nemusel lidem lhát s nějakou agregací a v nabídkách cen za službu by mohl být tak solidní ke svým zákazníkúm a přesněji specifikovar jakou vlastně si zákazník rychlost kupuje. Vše mi připadá jako lichva. Mám službu ADSL a poplatek je neadekvátní k poměru slíbeného připojení.Všem přeji ať se nedají a připojíse k diskuzi a soudruhu Mlynáři posílají rozáhlé dotazy s žádostí na odpověď.

Petr Borecek (2.3.2004 17:43:13)

Vsak co jsem taky videl nabitky zahranicnich ISP tak vubec neuvadeji v popisu sluzby agregaci tu jsem vecinou nasel az po velkem patrani jen u nekterych schovanou v technickych specifikaci.

Horák (2.3.2004 11:49:21)

Souhlasím s Pepou. Prodávat něco, co funguje na dvacetinu uváděné rychlosti je podvod. Je to jako prodávat auto se zadřeným motorem, které jede jen když ho osádka tlačí. Nicméně na volnoběh z kopce přece může jet i rychlostí 100 km/hod!!! A milý pane Šilhavý, co se furt oháníte jako ohraná gramofonová deska různými příklady z MHD a pod, tak vězte, že do MHD se skutečně všichni lidé a návštěvníci města nevejdou, ale dopravních prostředků jezdí ve špičce daleko víc než třeba v noci a v době nějaké akce, kdy je větší nápor na kapacitu vozů dopravní podnik bez problémů vypravuje posilové spoje. Není přece možné, aby byla k dispozici stále stejná kapacita linky, když se v průběhu dne mění potřeby uživatelů! Takže po zhruba ročním provozování ADSL už musí mít telekomouši i ostatní provideři přehled o vytěžování linek a musí v době většího náporu posílit linky. Pokud si kupuji linku 512 kbit, tak mě nezajímá, že teoreticky 1x za rok se této rychlosti přiblížím a jinak se mi bude připojení loudat na 10 nebo méně procentech deklarované rychlosti. Pokud kupuji 512 kbitů, tak očekávám rychlost v rozmezí 300-500 kbitů. Pokud ne, tak se tato "služba" musí přejmenovat na to, co skutečně je, např. ADSL 51/12 kbit (vyjímečně s vyšší rychlostí).

Miroslav Šilhavý (2.3.2004 11:59:08)

Ne, to jste opravdu mýlíte. Zaprvé agregace je známa každému, kdo ADSL objednává. A není-li známa, pak se o tom dozvědět mohl ale neučinil tak. Váš postoj je více než idealistický - podle stejné logiky byste mohl např. chtít zrušit české dráhy - protože máme silnice a letiště... Každá služba má svoje parametry za svoji cenu. Chcete-li 2x lepší linku, se stejně velikými relativními výkyvy, objednejte si 1024/256; chcete-li výkyvy nižší, objednejte si službu s agregací 1:20. A nediskutujte nad cenou, kterou si snad Váš obchodní partner (ISP) má právo určit sám. Nevím proč, ale do příchodu ADSL bylo vcelku běžné platit za 512 kbit linku něco v řádu 8000 Kč; najednou, prakticky ze dne na den si přisvojujete právo určovat ceny - a to ne podle hodnoty služby (kterou těžkou určíte), ale podle Vaší peněženky. Zamyslete se nad tím. Pak si ADSL pořiďte nebo si najděte jiný způsob připojení. Nebo si počkejte na dobu, kdy ADSL bude, podle Vás, lepší - a ta doba pravděpodobně přijde.

Pepa (2.3.2004 19:57:15)

Aha takže váš problém je že platíte za 512kbit 8000,- a pocit že by mohl někdo mít skoro to stejné za 1500,- va hodně štve a těší vas že to tak zatím není... stejně to že jste si před rokem koupil naprosto našlapané PC za 60000,- a dnes si ho pořídí každý za 25000,- :-))))) Je, ale trochu jiná doba a např USA stojí 1,5Mbit/128kbit 800 Kč !!!! .... a obdobné je to v Evropě (u nás teda ještě nee). :-)))))

A (2.3.2004 23:31:33)

No ono 512 kbps klidne stoji i 13-14.000 Kc mesicne ... otazka je, ze pak jde o sluzbu s plnou garanci dostupnosti, rychlosti, odezvy a ztratovosti, kterou si koupi ti jenz na ni opravdu maji a k necemu to potrebuji (mysleno k podnikani) - tak pak kazdy vypadek muze znamenat provozni problemy firmy, nebo myslis, ze firma o desitkach zamestnancu bude susnit 1500 Kc za lowend ADSL a hrozit se, kdy to zase spadne. Musim souhlasit s p. Silhavym, problem neni ve sluzbe, problem je v kupni sile ... davno neni socialismus, aby kazdy mel vsechno a vsichni vlastne nic, kdo na to ma tak si koupi garantovanou sluzbu 1:1 s maximalnim pristupem a servisem; kdo ma na pristup k inetu mesicne 1500 Kc tak si koupi to, co mu je nabidnuto v tehle kategorii, jestli to odpovida nebo neodpovida jeho predstavam muze pak ovlivnit svym rozhodnutim to kupovat nebo nekupovat dal ne ? Ale ze by mel nekdo povinnost vsem sockam davat za dve koruny megabit, jen aby "mohli byt online" NASTESTI jeste nenastalo a snad nenastane ... Ohanet se Evropou a USA je pekny, ale tam jeste dlouho nebudeme .. a nebudeme tam prave tou kupni silou; technologicky tu klidne koupis STM-64; ale nezaplatis ji ani kdyz se po ...postavis na hlavu.

Pepa (3.3.2004 00:14:26)

Kupní síla občanů ČR je určitě menší něž občanů USA rád bych měl možnost si u nás koupit tohle: - Internet CATV cca $40 - ADSL Internet 1.5 Mbit/s / 128 kbit/s cca $30 (800 !!! Kč) - ADSL Internet 1.5 Mbit/s / 1.5 Mbit/s cca $150 (4 000 !!! Kč) ještě když vemu v úvahu že minimální hodinová mzda je v USA kolem $6 DOBRÁ ZPRÁVA: společnost GTS nabízí GTSL 400/100 - za 899 korun včetně DPH bez agregace a omezení objemu přenesených dat. Už i my- "špinavé socky" si můžeme dopřat broadband ....

Anonym (3.3.2004 00:20:19)

Kupni sila, kdyby byly takovyhle ceny tak by kupoval kazdej, ale s tema cenama co tady je tak zadna kupni sila neni, pac si to koupi kazdej stej.

Masr (7.3.2004 08:27:26)

DOBRÁ ZPRÁVA: společnost GTS nabízí GTSL 400/100 - za 899 korun včetně DPH BEZ AGREGACE ???? a omezení objemu přenesených dat Prosímtě je to pravda můžeš mi dát nějaký reálný kontakt a zprávu kde se moho dotázat?

greenhorn (7.3.2004 08:28:10)

hm na Praze 1 a 2 gtsl

Petr (11.3.2004 19:25:06)

Asi sem taky "spinava socka":-) Jsem pripojen bezdratovym pripojenim 512/128, ale ma permanentni rychlost je 460kbps a stahuji 60kb/s a to vse, verte ci ne, za pouhych 315 Kc bez DPH!

kcg (12.3.2004 14:52:59)

Gratuluji! Ja mam 256kbps wifi a stahuju tak 30 KB/s no a platim 3038,- Kc s DPH. Muj cil momentalne je prejit na ADSL :-) Karel

Anonym (3.3.2004 14:57:53)

Co povidas "k podnikani" Ja mam doma pulmego garantovane bezdratem a platim jen 9500 mesicne. Jsem naprosto spokojen. Od te doby, co to mam nechodim do banky a vubec spoustu mi to usetri spoustu penez. Kdyby tu byla jedina moznost mit i blbou 64ku za 10.000 mesicne, sel bych do toho hned. Myslim si ze je dulezite mit inet za kazdou cenu, protoze je to investice, ktera se vrati na usporach v jinych smerech Dialup me stal 5.000 mesicne a byl neporovnatelne horsi , navic mi nikdo nekeca do toho jestli sdilim nebo ne , co si delam s garantovanou kapacitou je moje vec ...

Keddie (3.3.2004 20:25:36)

Potiz je v tom, ze tohle vse tu lidi nejsou ochotni pochopit. A ISP jim to svymi podminkami (napr. pro rozvazani smlouvy v pripade nespokojenosti) zrovna neulehcuji. A je pravda, ze dnes po takove dobe "hladu po internetu za rozumny peniz" se sposta lidicek vrhla od soucasneho ADSL a asi ocekavame prilis. Evidentne to (u nas) zatim neni delany na stahovani X GB z DC++ a pod :o).

duch (4.3.2004 00:57:34)

prave socialismus u nas uz neni ale je v teleckomunikacich telecom jenom zneuziva sveho postaveni podle toho se ridi i sotani poskytovatele.NEni tu temer zadna konkurence v telekomunikacnich sluzbach.Myslis ze se stim nakej american bude stvat kdyz mu to pojede spatne tak prejde rychle ke konkurenci nebo je zazaluje vetsina firem tam jeste podlejza

Petr (3.3.2004 01:32:13)

Souhlas

Petr (3.3.2004 01:31:01)

Tak tebe bych chtel potkat. "Vole a nenech me byt hrubejsi!!!" Vis co jsi ted napsal. Jdi se vycpat. Kdyz to ma jet tak to ma jet a ne, ze to pojede jeden den 512 a druhy 70Kbps. To je potom internet na h... a muzes se pripojovat pred dial up a mas jistych 48Kbps a garantovany 32Kbps. Coz pri 512/128 a agregaci 1:50 podle tebe nemuzes dosahnout. Si to zpocitej 512/8=64Kbps na 50 uchazecu a to ti garantuju, ze nevyberes ani postu.

Hanz (3.3.2004 14:34:29)

Zajimalo by me kde sezenete konektivitu 512 za 8000, napr. od CRa 512/512 za 10.tis. Zajimalo by me odkoho by jste doporucil nakup konektivity???

Miroslav Šilhavý (3.3.2004 16:31:49)

;-) to závisí na tom, kolik konektivity chcete, jaký poměr NIX/tranzit a v jaké lokalitě to chcete odebírat...

LaqueR (4.3.2004 03:33:53)

Pro mene narocne zakazniky se mi zda celkem dobry Transgasnet

Anonym (4.3.2004 18:09:28)

A jakou službu TGN máš na mysli ? A co je "méně náročný zákazník" ?

LaqueR (7.3.2004 17:41:23)

Mene narocny zakaznik je tak do tech 100 Mbitu... rekl bych... nejlepsi je Optimum :)

xyz (7.3.2004 12:21:47)

Hele, me vubec nezajima ze si platis predrazenej kabel za 8000Kc a zavidis lidem funkcni ADSL, jdi si dal hrabat prachy kdyz je to pro tebe smysl zivota, ale neplet se pak do diskusi kterym nerozumis.

Roxy (7.3.2004 16:07:07)

Tento hloupy pan XYZ je asi dost nesvepravny. Co takhle znova do skoly? Nebo tam jeste jsi? Kdyz s nekym nesouhlasim, tak ho preci nebudu urazet. Nevim co by jste vsichni profesionalni stezovaci chteli za cca 1000,- mesicne? Za dialUp bys plati pri pripojeni 24 hod cca 4-5x tolik. Snad nejste nesvepravny, ze nevite o agregaci Vasi sluzby? No nic, Vase heslo: Stezovat si a zase stezovat si budeme poslouchat cely zivot!

Arnošt (9.3.2004 10:41:59)

Samozřejmě že pleteme :-) Mám na megovce 1:50 wi-fi sít s 20 PC. Takových je nás více, pojem stahovač je osamocený v poli. Podle mne je pojem stahovač synonymum připojené amatérské sítě

Miroslav Šilhavý (9.3.2004 10:52:06)

Kristepane, ADSL je počítáno na max. 2 počítače a to ještě v rodině (nebo firmě). Dát to všanc 20ti lidem je naprostý nesmysl... :( Však nebojte, oni ISP brzy udělají spravedlivé rozdělení pásma a vás dvacet dohromady dostane stejně pásma jako jeden "normální" uživatel!

Petr (11.3.2004 14:44:40)

No, tak to jsi právě stahovač, příteli.

Anonym (11.3.2004 23:14:45)

Relativní pojem jest stahovač příteli... to může být i hráč počítačových her

Miroslav Šilhavý (12.3.2004 07:45:06)

Ano, může to být i přeprodávač konektivity a také hodně dalších lidí... Stahovač je obecně pojem pro někoho, kdo nepochopil, že ADSL je sdílené připojení a využívá ho výrazně více, než co mravnost při dělení (čehokoliv) připouští. Každopádně ale na vině není stahovač, ale ISP, který nanastavil pravidla a nezajistil technikou jejich dodržování.

Pavel (11.3.2004 18:08:49)

Hmm agregace 1:1000 to musí bejt chuťka.

Arnošt (10.3.2004 11:18:28)

Až to přijde... Tak se složíme na něco tvrdšího ;-)

Antonín (11.3.2004 16:53:14)

Jak tak pročítám tohle fórum, koukám a nestačím se divit. Já mám ADSL 512/128. Zní to hezky, ale průměr mám tak kolem 130-150 kbps. Sice je to rychlost vyšší než tady uvádíte vy, ale zato odezva na internet je pomalu adekvátní se satelitním připojením. Ti co si myslí, že Telecom odvedl kus práce na ADSL mají sice do jisté míry pravdu, ale zase na druhou stranu se zcela řídí heslem: Vlk se nažral a koza zůstala celá(teda vlastně spíš se nažrala koza). Dále mě zaráži fakt, že vy všichni se tady oháníte odbornou terminologií a přitom dělíte 512/50 což podle vás odpovídá agregaci 1:50. Opravdu nechápu kde jste tuto informaci sehnali. To by znamenalo 10.24 kbps což si ani Telecom nedovolí. Agregace se váže na uzel, který činí 2Mbps což už je něco kolem 40 kbps. Někdy je lepší se trochu informovat než vyrzíte se svým rádoby inteligentním názorem na trh.

Milan (11.3.2004 18:07:35)

Ten názor s tim dělenim 2Mbps už tady před měsíci koloval, ale někdo ho pak svými argumenty vyvrátil a teď už nevím jestli z alibistických nebo reálných důvodů.

Miroslav Šilhavý (11.3.2004 18:24:01)

Antoníne, spletl jste dohromady jabka a hrušky. Agregace 1:50 opravdu znamená, že rychlost může teoreticky klesnout až na těch nesmyslných 10,24/2,56 kbit. Nicméně, protože kdyby se agregovaly malé skupinky uživatelů, např. jen 50, byla by relativně vysoká pravděpodobnost, že se do té skupinky dostane jeden, dva sosači. Proto se agreguje nad všemi přípojkamy dané služby, daného ISP v daném oblasti ČR. A aby byla ještě vyšší jistota, tak pod 200 uživatelů narůstá agregace lineárně až k deklarovanému poměru. Díky tomuto lineárnímu nárustu je opravdu minimální agregovaná rychlost 2Mbit, v případě, že všech 200 uživatelů má 512 kbit linky. Vše je zcela přesně popsáno v RAO, podívejte se telecom.wholesale.cz, tam text RAO najdete a můžete se přesvědčit, že jste to Vy, kdo se zmýlil.