Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Chovejte se legálně a budete po zásluze potrestáni

Chovejte se legálně a budete po zásluze potrestáni

Anonym (26.1.2007 00:00:00)

Vyprávěl mi tuhle kamarád, jak se jakožto čestný občan chtěl zachovat legálně a stáhnout si písničku ze serveru i-legálně. Jé, ten nadával!

Anonym (26.1.2007 01:32:12)

Zaplatit a radši nic nechtít. To by si měl myslet jejich ideální zákazník. Za chvilku abysme platili za to, že nám píseň zní celý den v hlavě. Totální duševní vlastnictví je podle mě blbost, fyzici přece také nechtějí platit za každé použití kola, páky..

domek (26.1.2007 10:35:51)

...fyzici přece také nechtějí platit za každé použití kola, páky.. No zatím. Třeba se ale nechají inspirovat a pak budou platit i ti umělečtí autoři a jejich vymahači. Už se těším ;-))

Stvoritel (26.1.2007 20:15:03)

Jste muj vymysl tudiz platte pouze me, ze existujete, dejchate, jite, milujete, myslite, umirate a uzivate si. PS Pro lidi z OSA to plati 20tinasobne pokud nebudou platit, tak na soudne lavici budou trpet nejvice a nejdele za vydirani nevinnych. Uz se tesim jak strazce prahu vezne jejich telicka a bude s nimi triskat o zed a lamat kosti a kdyz se jim podari umrit budou opetovne vzkriseni a opet mlaceni k smrti v bolestech nez si uvedomi svou chamtivost za nic nedelani.

Stvotitel (26.1.2007 20:25:18)

Uprimne chce to opetovne udelat prevrat, ale zadna ruzova revoluce hezky krvava, aby si lide uvedomili ve vlade jake rizikove pracoviste to maji. Uprimne politiku bych zrusil za nesmyslnou praci, ktera nevede nikde PROC tolik lidi ve vlade? 3/4 lidi z vlady bych vyhodil nasadil nove nezkorumpovane OSA by mela byt take rozprasena PROC? Protoze si koupim kameru natocim si dovolenou a platim za dane veci - koupe PC koupe papiru, koupe tiskarny koupe dvd-r (chcete se kukat na telku cele rodina ne?) a ted mi reknete -co v teto oblasti ma pohledavat OSA, kdyz nic z toho neni jejich. Moje dovca, moje video, moje drina jej upravit (program jsem si naprogramoval jako programator na legalnim systemu linux) Rikam zrusit nynejsi vladu to neni demokracie. Bezni lide jsou brani v dnesni dobe hure nez kdysi otroci!!!!!!!!!!!!

Anonym (26.1.2007 21:58:11)

Jen čekam kdy začnou lidi platit autorske poplatky za svou vlastni paměť.

Forrest (26.1.2007 22:22:37)

Za uplatek nad 1000 Kc okamzita defenestrace!

goro (28.1.2007 09:42:19)

Jak najdete ty nezkorumpované lidi? Dáte tam Frantu odvedle? A máte 100% jistotu, že Franta nikdy nic nevzal/neukradl a že to neudělá ani když bude mít tu možnost?

Anonym (26.1.2007 11:52:30)

A on se da fyzikalni zakon patentovat? Jen se ptam.

Nargon (26.1.2007 01:47:52)

Dokud "legalni" verze budou takhle zmrseny. A budou jen švát uzivatele, tak nelegalni verze (casto uzivatelsky prijemnejsi) budou stale na svete a budou se pouzivat. Vyrobci si samy hazou klacky pod nohy hlavne tema super ochranama, co jen uzivatele štvou, a taky cenou. Kdyz bude hra, program, film, pisnicka za cenu "normalni" pro bezneho cloveka s normalnim platem, tak se teprve budou kupovat a piratstvi "mozna" bude trosku ustupovat.

kotoul (26.1.2007 16:48:05)

Kdysi jsem měl v ruce pohádku Anděl Páně od překupníka. Měla čistý širokoúhlý obraz, dokonce nějaké bonusy. Pak jsem měl v ruce originálku - mizerný, zašuměný obraz, který tam prý dokonce chtěli lípnout v letterboxu a jinak celý disk totálně bez bonusů. Nelegální, ale lepší verze stála sto pade, legální skoro čtyři stovky.

Anonym (26.1.2007 09:28:04)

Kdyby cena kupovaneho predmetu odpovidala cene media plus honorar autora a abychom nezapomneli na prekupniky, tak se dostanem kamsi na sto az stopadesat za jedno album. To ale maximalne! vse nad touto hranici vidim jako zlodejinu a dokud ceny nepoklesnou na tuto hladinu, bude se i nadale stahovat z internetu. Nejlip to resi Nohavica. Proste svoje vytvory hodil na svuj web, kde se daji stahnout. kdyby tohle delali vsichni autori, tak nejaka OSA pude do haje. A v konecnem dusledku by autori mohli mit i vetsi prijm.. stacila by reklama na tech strankach.

Goro (28.1.2007 09:38:25)

Taková malinká drobnost - pokud bys tuhle písničku chtěl vypálit, zaplatíš poplatek jako potencionální pirát. Kdybys ji chtěl hrát na nevýdělečném koncertě (bez vstupného), tak z ní zaplatíš OSE autorský poplatek, nezáleží totiž na tom, jestli je Nohavica členem OSY nebo není, při veřejné produkci se platí pořád. A pokud se nepletu, tak by to musel zaplatit i sám Nohavica, když hraje své vlastní písničky.

JAN (26.1.2007 11:14:58)

No to je opravdu nádhera, vysolím zhruba 50 - 70 babek/ks a pak budu chodit s počítačem na krku po městě, protože to na MP3 přehrávači nepřehraji, ještě že mám notebook, ten se alespoň tak nepronese. Kdo má stolní PC, tak tomu opravdu nezávidím. PS: ještě dotaz, kde nosíte monitor?

Anonym (26.1.2007 11:20:48)

Proto se to taky taha pres P2P a ne z legalnich zdroju. Aby se nemusely tahat PC na krku.

souhlaste (26.1.2007 11:22:53)

Jednání OSA je v rozporu s dobrýmy mravy, je to žalovatelné, navíc se jedná o evidentní dohodu mezi soukromým subjektem a státem, který v tomto případě zastupuje soukromý subjekt OSA za peníze daňových poplatníků. Čin, naplňuje skutkovou podstatu nadržování ve prospěch jedné strany a spolčování za účelem zisku, zneužití pravomoci a informací ve prospěch soukromé firmy OSA. Vzniká podezření že mohhlo dojít ke korupci státní moci za účelem získání zisku a výhod na úkor občanů. Poplatek je neslučitelný s dobrými obchodními mravy , je vymáhán protiprávně. OSA tímto způsobem má neopodstatněné zisky z činnosti , která byla již jednou spotřebiteli uhrazena v ceně díla. Nelze spoplatňovat nosiče , obaly a zařízení k produkci díla , je to v rozporu s dobrými mravy. Na základě činnosti subjektu OSA by mohli stejným neoprávněným způsobem postupovat všichni, kdo jsou činní na výrobě díla , tím je myšleno dílo jakékoli povahy. Pokud někdo vytvoří dílo , je oprávněn za něj vybrat úplatu , čili peníze. To jej neopravňuje, aby majiteli díla zakázal používání díla a kladl mu podmínky za jakých podmínek bude toto dílo používat. Rovněž výrobce díla není oprávněn dopředu vybírat úplatu za dílo , které ještě nikdo nezakoupil. Na základě tohoto ustanovení nesmí stát zvýhodňovat jednu stranu před druhou ve sporu, a nesmí nadržovat nikomu ze žádných stran. Toto ustanovení bylo v kauze OSA verzus občané porušeno.

souhlasim (26.1.2007 11:33:39)

Jsem proti autorskym pravum jak je dneska zname. Autori, kteri chteji na hudbe vydelavat by meli dostavat penize, ale ty penize by si meli vybirat sami na koncertech, za tricka s motivem jejich kapely apod. Zadna zlocinecka organizace vymahajici "usly zisk" a podobne fiktivni vymluvy. Timto zpusobem zaplatim zastupovanym autorum penize a jejich hudbu neposloucham. Podle slov OSA platime za MOZNOST kopirovani...co to je za stat, kde se plati za neco co jste nespachali, ale mohli? Nechcete rovnou celou republiku poslat do vezeni, protoze maji doma nuz a mohli by nekoho zabit?

Nelegální by měli být autorské poplatky (26.1.2007 12:44:56)

Už jen čekám kdy budou muset děti na základních školách nosit na hodiny hudební výchovy drobný aby zaplatily autorské poplatky, kdy bude v každé domáctnosti mirofón a kamera a za každou písničku nebo hlášku či scénku vám příde složenka, kdy pánové z OSA a podobných agresivních šílenců (vím o případu kdy jednomu chlapci zabavily všechny nosiče co doma měl i kazety vhs a dokonce lp a to i originály a vše šlo na likvidaci - nyní se s nimy soudí ale jako se zlodějem je s ním u soudů zacházeno)budou pobíhat po lese maskováni jako nejlepší vojáci a při mysliveckých honech budou chtít zaplatit za každý tón budopu v kempech u ohníčku vybírat peníze za reprodukci. NESOUHLASÍM S TÍM ABY JINÁ NEŽ ŽIVÁ HUDBA BYLA SPOPLATŇOVÁNA. Ale už sem na to přišel nechám si patentovat abecedu a budete mi platit všichni co písmenko to 1euro a pokud ne na hranici s váma

fido (26.1.2007 12:36:16)

Tak mě napadlo, že by se měly o poplatek za kopírování podražit i tužky, veškeré psací náčiní a papír. Co kdybych si chtěl knihu opsat a tím obejít poplatek z kopírky? :-) Je to vtip, ale některá opatření OSA a podobných jim k tomu daleko nemají ...

Milan (31.1.2007 03:35:04)

Ale vážení polemizující, poplatky přece nenařídila OSA. Ty nám přece napařilo ministerstvo kultury, aby mohlo zaplatit svoje průsery se softem z mrkwosoftu. Jandák je fakt demokrat. Fuj a fuj.

wolly (2.2.2007 21:27:31)

Ono to je trochu složitější. Osa (P.Janda+Luboš Andršt, Karel Vágner a pár právníků) si založili tuto společnost, napsali zákon, který si nechali schválit i s opravou, mimochodem dnes ose velí odstoupivší ministrině informatiky, teď nevím, jestli je to jméno napsáno správně-Bérová. No a ti teď hrají takovou fair-play hru s stb pravidly...já na bráchu, brácha na mě a tváří se jako nezisková charitní organizace, no a to, že ministerstvo poslouchá jejich povelům, je úplná blbost, že jo?

Anonym (5.2.2007 15:39:14)

Pokud já vím, tak tu vyhlášku vydal Štepánek dosazený ODS. Co s tím má společného Jandák?

Anonym (26.1.2007 12:43:06)

Hlasím se dobrovolně do vězení, mám nástroj na to, abych mohl znásilnit sousedku.

Goro (28.1.2007 09:33:20)

Do vězení nemusíš, ale musíš z něj zaplatit poplatek (jako z vypalovačky, která vlastně taky slouží k rozmnožování) :)

Anonym (28.1.2007 09:38:27)

A za penis a vaginu budem taky platit? Ty rovnez slouzi k rozmnozovani :).

kolemjdoucí (26.1.2007 14:02:43)

Co se týče technické stránky článku... Kamarád autora měl použít WMP10 nebo 11 a synchronizaci s přenosným zařízením. Tím je z hlediska DRM zajištěno, že písničky se budou přehrávat pouze na jediném přehrávači. Takový je tedy legální postup, jak dostat mp3 s DRM do mobilních zařízení. Kromě všech již zmiňovaných kurevností ještě musíte používat jen a jen software Microsoftu. Používám WMP11 a líbí se mi, ale to je irelevantní a nemění podstatu věci.

mpman (27.1.2007 06:51:33)

shit microsoft a wma at zije mp3 :)

ldx (29.1.2007 11:17:44)

A jak bude synchronizovat s beznym mp3 prehravacem ze supermarketu???

ldx (29.1.2007 11:19:55)

Fuj, jaktoze se tady emaily nesifruji obrazkem??? Ach jo, to bude zase spamu :-(

UNREAL (26.1.2007 17:03:36)

OSA A SPOL BOJUJOU S VĚTRNÝMI MLÝNY A DOPADNOU JAKO DON KICHOT .AŤ JE VŠE ZA BURA A NENÍ CO ŘEŠIT MILÁ VOSO.POKUD VÍM DRAHÝ JE JENOM PRVNÍ CD PAK UŽ SE JENOM VESELE LISUJE!!!

ing.Hromádko (26.1.2007 17:46:38)

Taky jsem viděl v televizi reportáž o jednom sportbaru s televizní projekcí,který odmítl platit poplatky.Na samotné sportovní přenosy se autorský zákon nevstahuje,předmětem sporu byly !!!REKLAMY!!! a hudba v nich.BUHEHE AHAHAH.Tohle je demagogie.O reklamu stojí asi jen největší úchylové.Je pravda,že bez reklamy by nebyl přenos.Viděl jsem to asi před rokem a sám Sokol poudal,že je to v rozporu s dobrými mravy,což je asi na posouzení soudce..OSA si i ve studiu stála za svým.Soud jí snad dal i za pravdu poprvé.Dál už jsem to nesledoval. U čistých medií je uplatňována presumpce viny,je nefér a vždy značí bezzubost systému.Těžko říct kolik skončí v kapse umělců,které třeba i ze srdce nesnášíme.Podle jakého klíče se rozděluje?Kolik lidí v řetězci se obohatí?Uměl bych si představit utopický systém s určitým malým,ale povinným(asi jako ČT a Český rozhlas)poplatkem a mít přístup ke všemu a penízky by se rozdělovali podle četnosti downloadů nebo ohodnocení uživatelů bez zbytečných reklam,ochran a jiných opruzáren.Okrajoví ač kvalitní umělci by netratili víc než teď.Celosvětově-utopie.Jiný systém k trvalému řešení autorských práv také nepovede.Na hudební nosiče někdo může nahlížet jako na propagaci ke koncertu,obzvlášť v datové formě.U známějších hvězd se investice do nahrávání vrátí prvním koncertem několikanásobně.Jsou tu ale i žánry(např.relaxační hudba),kterou naživo neuvidíte."Platba jen za živou muziku"nelze uplatnit pro film,kde domácí projekce je srovnatelná s kinem.. Na hudbu lze též nahlížet jako na návykovou látku.V rádiu ochutnáte a máte nutkání ji poslouchat. No to by se snad ani nemělo smět :) ... Problém je v tom,že hmotný a datový produkt není to samé,jak se někteří snaží slučovat.Hmotná kopie nedosahuje většinou kvalit originálu a běžný člověk si jí za pár minut nezkopčí.Často citovaná demagogie:MP3 není binární kopie formátu CD.Asijská kopie motorky java,stejně jako žádná kopie,není přece kopií atomární... Kruh,který nikdy neskončí:/kopírování-vysoká cena-neúčinná opruzující ochrana/Je to kruh.Proto většina lidí začíná u vysoké ceny.Obávám se,že lidi,kteří si za život nekoupili jedinou hru v záchvatu rozmaru,a znám jich mraky,snížená cena nepřesvědčí. P.S.:.Taky jsem si v záchvatu neukojenosti už nějakou tu hru zakoupil a pak hladověl :) Mám 99,9999999% doma samopal,ale hádat za svoji pravdu bych se tak přesvědčeně stejně nedokázal

Anonym (27.1.2007 00:21:44)

Všichni tu jen tlacháte ale nikdo proti tomu nehne prstem.

Nargon (27.1.2007 10:25:11)

Ja bych rekl, ze kazdej kdo stahuje z P2P pro to hybe prstem :)

wifi (27.1.2007 12:54:43)

hýbe spíš myší, prstem kliká :)

Mio (27.1.2007 12:08:55)

Nase autorske zakony jsou postavene na hlavu, vemte si ze neni legalni si udelat kopii z chraneneho media, jenze vsechna DVD-Video jsou vlastne chranena, takze ja si nemuzu legalne udelat zalozni kopii vlastiho koupeneho DVD, tutiz je mi upirano pravo na ochranu vlastniho majetku pred poskozenim nebo znicenim, osobne si myslim ze to neni v souladu s nasi ustavou. Jinak pokud si koupite chranene medium a ta ochrana vam jakkoli brani v jeho legalnim pouziti tak ho jdete vratit do obchodu=odstoupit od kupni smlouvy, kdyz tohle udela 1000 nespokojenych lidi, zacnou se nad tim produkcni firmy zamyslet, bodejt by ne kdyz jim to pusobi ztraty :-), a zacnou se chovat rozumneji. Nenechte si strat na hlavu, bojujte proti nesmyslum vsemi legalnimi dostupnymi prostredky !!!

Forrest (28.1.2007 15:36:28)

Kdyz si v obchode koupim rohlik, nikdo mi nerika, jestli ho mam nadrobit holubum v parku nebo si na nej namazat maslo... a tak by to melo byt i s hudbou - koupim si cd a jeho obsah si pak muzu hrat treba na namesti (kdyz nebudu vybirat penize). Samozrejme ze ten co ji koupi ji nesmi prodavat dale...s tim snad vsichni souhlasi, ale kdyz nekdo PRODA svoji hudbu, uz by mu zakonite nemela patrit! Je to jako kdybych prodal auto a chudak kupujici by musel platit za to, ze v nem sveze tetu, strejdu, brachu...za kazdeho zvlast...to je presna analogie dnesniho autorskeho zakona. Tento paskvil nebudu respektovat ze zasady ani kdyby originalni CD stalo 10 Kc!!! Neni mozne aby z jedne svetle chvilky nejakeho "umelce" tezily penize jeste jeho deti po jeho smrti!

Forrest (28.1.2007 15:40:53)

Jeste presneji: pod tim autem si predstavte "vytunene" auto...jeho autor do nej vlozil take svoje myslenky a cas, ale proste ho prodal a kupujici to auto muze treba prebarvit na ruzovo a BYVALY MAJITEL uz mu do toho nema co mluvit.

Strelec (14.2.2007 21:51:16)

Kdyby z toho těžil ten umělec, potažmo jeho potomci, tak bych to třeba se skřípáním zubů nějak skousnul, ale nejhorší je že z toho v podstaně větší míře těží banda majitelů studií, distributorů, atd. jejichž jediná zásluha je že se umějí dobře (dokonce hodně dobře) přiživovat na umění těch kteří něco umí a hlouposti druhých, kteří se nechají okrádat.

haha (28.1.2007 16:09:57)

Pokud vím tak za každy čisty CD nebo DVD zaplatím asi 1 Kc pro osu i když na to ukládám svoje domácí video. Tím pádem já platím našim "umělcům" za to že jsem si SVOJI kamerou nafilmoval SVOJI rodinu, sestříhal na legálním programu (byl přiložen ke kameře zdarma=zaplacen, jen se o tom nemluví) vypálen na na vypalovačce za kterou se k ceně připočítává tzv. kopírné a potíštěn na tiskárně k jejíž ceně je tato položka už připočítaná také. Za tuto moji produkci tedy platím někomu kdo ani neví že existuji. Je to binec ale dokud se na naši stranu nepřidají média tak s tím my obyčejní lidi asi nic neuděláme, jedině že by se mezi našimi zákonodárci našel někdo rozumný.

petr (28.1.2007 18:43:47)

a na cem myslis ze vydelavaji takovi Eva a vasek kteri prodali miliony jejich CD(miliony sou nejmene 2 tusiz z nasi 10M republiky si jejich CD koupil kazdy 5 cech ale ja osobne neznam nikoho kdo by to mel)

Anonym (30.1.2007 10:53:32)

kdo by se tim taky chlubil, ze ;)

jana (29.1.2007 15:57:30)

no,to je pravda...Za chvíli nám budou lézt i po bytech,jestli náhodou nemáme nelegální večerníček...Je to k smíchu,ostatně jako všechen ten bordel tady v tomhle státě....nic tady nefunguje jak má...

Herkis (28.1.2007 18:56:33)

To samý je se SW. Všechny hry, co jsem mladýmu koupil, jsem cracknul, aby neničil média CD (DVD) a mechaniku věčným přehazováním. Koupené filmy na DVD jsem si okopíroval, abych nemusel koukat na ty přiblblý klipy a texty, jak se nemá krást. Nejradši bych si tam dal vlastní klipy, jaký jsou producenti a další vyžírky (OSA apod.) zloději, posvěcení zákonem.

Anonym (4.2.2007 22:58:57)

Pod tohle se mohu podepsat. Nakupuji hry a filmy legalne, ale pokud uz chci nejaky film sledovat casteji proste si ho zkopiruju na zalohu a vyhazu vsechny ty nesmyslne zdrzovacky menu, a podobne nesmysly... totez v pripade her, no-cd cracky jsou opravdu programky za ktere patri jejich autorum muj velky dik. Opravdu dokazi zprijemnit zivot blbci ktery jeste nakupuje tyhle veci v obchodech a neobevil "pohodlnejsi zpusoby"..

tatik (29.1.2007 18:33:56)

Pokud jsem dobře vyčet , tak z 1 CD které si doma sám zálohuji své snímky odebzdám 1Kč pro OSA , potažmo pro umělce. 1 Kč to se dávalo kdysi žebrákům do klobouku, takže to je jejich taková žebračenka .

petr (29.1.2007 20:54:33)

ja bych tu korunu z kazdeho CD dal raci tomu bezdomovci ktery je na to urcite hure nez nejaky dement z OSY kteremu nestaci plat 200 000 mesicne ale potrebuje 300

anonym (29.1.2007 21:01:28)

Jj. Pan Janda by potom neměl podle jeho slov na "nejlepší studio v Evropě". Co bysme bez něj dělali? Asi bysme si dodnes zpívali jenom lidovky v hospodě. (ironie samozřejmě)

Anonym (31.1.2007 17:21:55)

Kdy uz tyhle lidi co maji vyplaty 200 000kc,zmizej z nasich zivotu? Proc to volite takovito povl?!Zvoleni lidi kteri nam diktuji zakony a vse nesmyslne zdrazuji,jsou sami podvodnici a zlodeji!!!Proc nemaji vyplatu 6000kc jako nejaka starenka duchod???

Anonym (4.2.2007 22:54:21)

... mno proc proc ... nekdo si to holt umi zaridit, to je cele. Budte taky "kreativni" a "snaziva" a budete mit podobny prijem, co na tom ze budete odirat par hlupaku, tak to proste chodi.

jarkolda (30.1.2007 20:37:33)

Pane Lipšanský, a neřekl vám váš kamarád, proč si stahuje písničky z tohoto serveru? Kvůli nízké ceně? Kupuji si CDčka za 100 až 400,- Kč a pochybné služby podobných hudebních serverů nepoužívám.

Milan (31.1.2007 03:40:29)

A proč si nedojde na ministerstvo pirátství? Tam přece vypalují jedna báseň. Dokonce i soft.

Anonym (4.2.2007 22:50:59)

Snad byste jim to nevyčítal :-) ... vydyť pirátit je prostě normální, ...

Anonym (4.2.2007 22:52:19)

takto to zní možná zvláštně, ale odstraňte to hloupé slovo "pirát" se kterým přišla propaganda mediálního průmyslu a zůstane vám naprosto normální a přirozené "kopírování", na kterém je lidstká civilizace založena od nepaměti ...

B4440 (3.2.2007 12:44:18)

Pokud neznáte, doporučuji www.allofmp3.com, kde se dá v průměru o asi 70 % levněji oproti i-legalne.cz on-line objednávat a stahovat (samozřejmě s výjimkou českých interpretů) hudba v několika různých formátech a několika úrovních kvality od 128 kbps až po 320 kbps (některá alba jdou dokonce stáhnout i jako nekoprimované wav!), bez jakýchkoliv ochran. I-legalne.cz se můžou jít v porovnání s tímto serverem zahrabat :-)

P800 (31.1.2007 03:50:02)

A proto vím, proč si od jisté doby (12/2006) hudbu a video nekupuji, ale zásadně stahuji. Zákon tím neporušuji, protože vždy tak činním pro vlastní potřebu, rozhodně mám alespoň částečný pocit zadostiučinění, že šmejdům, kterým platím z každého paměťového media (CD, DVD, pevný disk, MP3 player, flash paměť atd. atd.), z každé tiskárny, přehrávací a vypalovací mechaniky, prostě z 80% elektroniky stonásobky více peněz než na ekologii, už do chřtánu dobrovolně nenacpu ani korunu..

Esoo (4.2.2007 20:34:31)

Kdo plati konstrukterum mostu autorský poplatek?Kdo platí architektům autorský poplatek za projrktovanou stavbu.Kdo platí autorský poplatek za to že používáme věcí denní potřeby které někdo vymyslel a vyrobil?Tito lidé dostanou svůj plat nebo jednorázovou odměnu a tím to končí.Umělcí dostávají obrovské odměny za svá vystoupení,utrácejí ve velkém peníze o kterých se nám obyčejným smrtelníkům ani nezdá a ještě jím musíme platit autorské výpalne?Ať si platí daně,sociálku a zdravotní pojíštění jako ostatní.Nevím proč musí mít nějaký nadstandart.