Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Je tohle lepší operační systém než Windows?

Je tohle lepší operační systém než Windows?

Anonym (14.11.2007 00:00:00)

Myslíte si, že byste nezvládli jiný operační systém než Windows? Ten, který si dnes představíme, vás s největší pravděpodobností vyvede z omylu.

Lukoko (14.11.2007 01:13:08)

Jenom dodám s crossover není problém rozchodit i takové věci jako MS Office 2003 a podobné nesmysly, ale jsou lidi, kterří se bez MS Office neobejdou.

Anonym (14.11.2007 13:30:40)

Neobejdou, protoze nedokazi prijmout fakt, ze se openoffice lisi asi v 5%. Dava jim castokrat vetsi moznosti. A kompatibilita je na dost vysoke urovni, a urcite kazdy uzivatel nepotrebuje k zivotu nejaka makra zrovna z ms office.

mike (14.11.2007 18:02:21)

Ono toho je mnohem více než 5%... ne že bych se chtěl MS O nějak zastávat. OO je podle mého názoru úžasnej počin a pro 90% uživatelů je i dostatečnej, ale určitě je tady minimálně 10% lidí, kterejm by prostě nestačil. A nemluvíme tu jen o propojenejch objektech a makro skriptování (když s tím umíte, dá se opravdu kouzlit - třeba udělat z Ex redakční systém pro web společnosti apod.)... ale bavíme se tady třeba o PowerPointu, jehož obdoba v OO je prakticky nepoužitelná (bohužel).

David (14.11.2007 18:22:15)

Jo, s PPT je to bohužel pravda. Sice se píšou například technické zprávy díky tomu "pseoudojazyku" na tvorbu rovnic v OOo líp, jenže standardem v businessu je prostě MS Office a když vidím co za (s prominutím) MRDKY dělá OOo Impress (a porovnám to s nativníma PPT prezentacema), tak sorry, ale ne...

František (14.11.2007 08:39:33)

Pěkný, proč se tohle neučí na školách ? Sem tuhle koukal bratránkovi do sešitu z informatiky a samé "ve wordu klikněte na 3. zelenou ikonku zleva..." :-(

Jirka (14.11.2007 20:59:39)

Protože Bill sponzoruje školy, dává jim zadara soft a učitelům a následně dětem vymývají mozky, ti pak neznají nic jiného než Win a min 50% se pod pojmem PC představí W-XP :o( .

Bourák (18.11.2007 00:04:03)

Boze...to jste tady vsichni tak zabedneny?Kdysi pred X lety proste nekdo (hadejte kdo) prisel s MS-DOS,umel se prosadit a vnutit svuj OS tehdejsim vyrobcum PC (predevsim IBM).Diky tomu ze trh s PC byl samozrejme jeste ponekud v plenkach mel tuto cestu relativne lehkou,pak prisly okna 3.01/3.11 (shodou okolnosti se zahadnym zpusobem svym rozhranim silne podobaly Amiga Workbench...jestlipak tento stabilni,graficky vystylingovany system nekdo pamatuje...),pak 95,NT,98,2000,XP,Vista.V cem je asi dnes tak ta chyba....Ano,Wokna se diky jejich rozsireni,podpore (HW,SW) stala jakymsi standartem a monopolem zaroven...Odjakziva jsou tu s nami a budou.Jejich vyznam a rozmer dosahl uz nezvratneho rozsahu,99 % PC je jimy vybaveno (dokazete si predstavit jak OBRVSKY je to pocet??),cely svet mezi sebou komunikuje v ramci tohoto systemu....Cele bych to prirovnal k dnesnimu se honeni za ekologii... ''silu mame jen mi v nasich rukach'' ale dejme si ruku na srdce...kolik z nas si kvuli separovani odpadu koupilo spec. kos,behame po supermarketech a hlidame si eko/bio nezavadnost/puvod kupovaneho zbozi atd. Pramalo,protoze jsme na neco zvykli,nemusime se ucit novym vecem a dokud to jaks taks funguje nemame duvod to menit (a kolik z nas na to ma cas/penize...)...Prirozena lidska vlastnost...Uznavam ze Linux a jemu podobne pokusy jsou odvazne ale ponekud v dnesni situaci zraceji v tomto kontextu smysl...Tenhle boj s Goliasem je prozatim prohrany a dokud nejaka spolecnost nebude mit pripraveny OS s naprostou stejnou podporou a fin. prostredky na jeho propagaci...Microsoft jej smete.Proto mi lide behajici po svete a prohlasujici ze Linux je nej. a vse na nem je o tisic % rychlejsi/snazsi a bla,bla,bla (kez by tomu tak bylo) pripadaji ponekud usmevni...Kdo zde z pritomnych vlastni firmu at si schvalne predstavi vymenu celeho OS ve sve firme,shodi soft pro skladove hospodarstvi,marketing atd. (protoze mu pravdepodobne na Linuxu nepobezi,nebo nebude stabilni atd.),vymeni Office za nejakou nahrazku (taktez otazka zda stabilni),zaplati IT techniky kteri mu to provedou a preuci zamestnance na novy system s tim ze v nem prakticky ze dne na den musi podavat stejne vykony jako v MS softu...Hmmm....A ted si to predstavte v globalnim meritku...to je jen maly priklad jak je vlastne nemozne v praxi ve velkem prejit na neco jineho nez jsou ony proklinane Windows...Rozsireni,kompabilita,(stabilita),funkcnost,propagace a dobre zaplaceny marketing.To jsou devizi Microsoftu.Nejsem zastancem ani jednoho systemu,s Linuxem jsem se setkal,Windows pouzivam (XP i Vista) a na tomto faktu nehodlam nic menit.Jsem uzivatel,potrebuju sednout,zapnout,pracovat,pobavit se jako 99,9 % populace na svete sedici u tech zarivych obrazovek...Nezaujati jiste pochopi co jsem tim vsim chtel rici a ostatni...zajiste uzivatele Linuxu...pachtete se s cim chcete,klidne me za tento nazor sezerte a radne podrbejte ale priznejte si jedno...stojite proti (skoro) vsem...Tecka.

Anonym (18.11.2007 09:14:59)

Vy si zase musite uvedomit, ze Linux (jeho distribuce) se nikdy nechtel prosadit .. Linux se rozsiruje sam, jen protoze ho lidi chteji, vasi reakci jsem radeji necetl celou, kvuli podivne _cestine_. Nevim proc tu porad nekdo neco chce srovnavat a odkud chodite na to, ze vam linux nekdo vnucuje, apod. Linux ma proste to, co windows bude mit za par let (okopirovane). Windows je oproti Linuxu na ustupu, takze byjste si to mnel srovnat. Je jedno ze ho pouziva mene lidi. Proste pro mne je to ten nej. OS a je mi uplne jedno, ze vy s nim neumite. Take stoji za zminku BSD systemy, ty se taky zacinaji prosazovat. Nekteri maji radi cistotu, prehled, bezpecnost - tj. OpenSource .. nekomu je to uplne jedno. Ten kdo vi o teto problematice vic nebude pouzivat windows. Mimochodem nasazeni Linuxu na firemni pc bylo to nejlepsi co jsem mohl udelat, odpadlo spoustu problemu a hlavne naklady. Kdo umi, ten umi ;)

Anonym (18.11.2007 09:29:41)

To, že Linux se nechtěl nikdy prosadit je těžký kec. Minimálně Ubuntu, Suse/Novell a RedHat vyvíjejí relativně intenzivní marketingové i zákulisní aktivity k tomu, aby se prosadili a nebýt těchto aktivit, tak Linux nikdy neopustil okruh nadšenců. A minimálně Ubuntu má své aktivní šíření už ve svých základních tezích. Tím nechci naznačit nic negativního, každý má právo na propagaci svého výrobku, ale nešiřte tady prosím bludy.

Anonym (18.11.2007 12:44:36)

Tomu co tyto firmy delaji se ale neda rici, ze by propagovali linux.

David (20.11.2007 00:28:15)

Sorry, ale na škole kde jsem učil visel plakát "Highway to freedom is now open to everyone", a pod tím znak Ubuntu... Jestli tohle není propagace, tak co to tedy je? A mimoto, na propagaci přece není nic špatnýho, proboha proberte se, Linux už je dávno za úrovní, kdy byl OS jen pro pár uhrovitých "geeků", pro něž byl smyslem života. Přijmeme-li, že ve společnostech jako SuSE nebo Ubuntu někdo dělá, a nedělá rozhodně zadarmo, musí ta firma nějak vydělávat. Ano, prodává (zejména) podporu... Protože Linux je zdarma, áááno, jinak by to odporovalo jeho licenci, ááno... :-D A taková společnost asi těžko bude čekat, až se Linux tak nějak "sám rozšíří", zřejmě se bude aktivně snažit o to, aby jej používalo víc lidí a ta podpora se dala prodat víc lidem, ergo vydělá se pak víc penízků :-) Nemám vůbec problém s tím, že se na Linuxu někdo snaží vydělat na podpoře, ani omylem. Jen mi přijde naprosto k smíchu to, jak si tu někdo nechce přiznat, že Linux je někým propagován. Co je na tom hergot špatnýho? A co je špatnýho na tom, že MS si propaguje svůj Office? :-))

tvůje cestin (18.11.2007 11:12:09)

když pominu zbytečnou flame reakci "potrefené husy" a budu se zaobírat "podivnou_cestinou",tak máš milý kolego hodně co dohánět byjste-byste , vám - Vám vy -Vy , čárky v souvětích ani nepočítám .... Jestli svou firemní komunikaci vedeš s partnery v tomto stylu.......Kdo umí, ten umí .... a přitom neumíš pořádně česky,zaplať si doučování mateřského jazyka,ať nepůsobíš jako hlupák.Nejenom na diskusních fórech,ale i v obchodním styku.Děláš totiž ostudu nejen sobě, ale i Linuxu,neboť neznalé lamy si podle tvého vyjadřování a znalosti jazyka o linuxové komunitě udělají představu nevzdělanců a tupců.

Anonym (18.11.2007 12:38:06)

V tom pripade si o vas myslim, ze jste do skoly nikdy nechodil, nebot jsem si utvoril obrazek dle reakce z data 18. listopadu 2007 v 00:04 .. Velmi trapne, asi uz vam dochazi slova, proc vubec pisete neco takoveho, kdyz to nikoho nezajima. Ten kdo vytvari flame jsou hlavne uzivatele windows, kdyz nekdo neco napise o windows, tak to je normalni, kdyz se nekde obevi slovo linux, tak je to pohroma, a nejradeji byjste sel vyrvat do sveta, ze je linux na hovno .. O tom, ze nemam pouzivat Linux jste mne tedy nepresvedcil a jedine co muzu udelat, je zasmat se.

petr (15.11.2007 19:17:38)

Neučí se to proto, že je potřeba lidi učit používat takový OS a takové aplikace, které budou používat po absolvování školy u zaměstnavatelů. Kolik asi firem používá linux na kterém jsou problémy i s pitomým tiskem a není k němu žádné použitelné účetnictví ? O té polofunkční parodii na MS Office ani nemluvím :-)

Meda (15.11.2007 19:22:17)

Tak je to ted, ovsem casy se meni, jednou z prvnich vlastovek je Ceska posta(a to je sakra velka firma), ktera presla na SuSE. Linux se taky zacina davat na stavene PC a notebooky, to je dobry zacatek...

petr (15.11.2007 19:33:07)

Pošta přešla a od té doby má ve všem ještě větší bordel než jaký měla před tím slavným přechodem, o kterém se mimochodem nikde raději moc nepíše ani nemluví. Kdyby to byla výhra, vsadím boty na to že by měli linuxáci pošty plnou hubu od rána do večera na všech diskusích.

Meda (15.11.2007 20:16:14)

Jaky konkretni "bordel" mate na mysli?

Anonym (17.11.2007 23:04:47)

Haha...tak tohle me potesilo...tak proto kdyz poslu nekomu slozenku na love tak ji dostane az za tri tydny (ne,nejedna se o ojedinely pripad,bezna praxe)...Ceske poste se rapidne snizuji zisky tak holt nekde musi usetrit...Ze by na licencich?

Anonym (17.11.2007 23:09:43)

Bata taky jede uz nejakou dobu na linuxu, a spoustu dalsich firem. Staci si neco precist ;)

Meda (18.11.2007 10:05:47)

Chcete rict, ze Ceska posta je pomala, protoze pouziva linux?? Nema cenu v teto diskuzi vubec pokracovat, protoze nekterym lidem zadny argument neni dost dobry, vlastne ani azdny slyset nechteji, protoze oni prece perfektne vedi, jaky je ten linux shit a umeji jenom kritozovat. Jentak mimochodem-kdyz se kdokoliv podiva zpet na celou diskuzi, zjisti, ze to jsou pouze uzivatele WIN, kteri vse kritizuji, pripadne jsou i neurvali atd., zatimco vsichni linuxaci jim jen klidne oponuji a racionalnimi argumenty je presvedcuji. Zadny linuxak sem neprisel nikoho presvedcovat, ze WIN je na nic a at zkusi linux, to jen nekteri windowsaci(ne vsichni) tu krici a vesmes jen hrube ostatni urazeji, protoze je vlastne zadny poradny argument nenapada. To podle me mluvi za vse...

Anonym (18.11.2007 12:31:25)

Takhle to je v kazde diskuzi s touhle tematikou, pritom ti co vetsinou neco vedi jsou uzivatele linuxu, protoze z 95% mneli taky na pc windows a znaji ho stejne dobre jako ti co je urazeji. Jenze ti co nadavaji na linux, ho vlastne vubec neznaji - a je to pravda, dokud na obou systemech clovek nestravi stejnou dobu, absolutne nemuze nic porovnavat a rict, ze je neco horsi nebo lepsi.

Scorpion (14.11.2007 09:38:41)

Konecne nejaka distribuce linuxu,ktera aspon podle clanku vypada,ze by mohla konkurovat win XP/vista.Jiz dlouho hledam distribuci pro mou mamku,ktera je v podstate absolutni laik a vzdy se ji podari zlikvidovat win XP do mesice i kdyz nema administratorska prava.Takze tuto distribuci rad vyzkousim,zkousel jsem jiz ubuntu,ale porad to jeste nebylo ono.Tj.priliz sem nerozumel co kam muzu ukladat,v opere byl v ubuntu problem s cestinou a par dalsich drobnosti,ale pro rejpaly linuxu se nebranim a rad jej vyzkousim...

Flash (14.11.2007 13:08:00)

Takových distribucí je víc. OpenSUSE je hodně kvalitní zástupce téhle kategorie, ale vedle něj bych s klidným svědomím zařadil ještě třeba Mandrivu a PCLinuxOS (vychází z Mandrivy a dle mého názoru ji v mnoha směrech převyšuje).

Tinker (14.11.2007 21:33:33)

Ja mam ubuntu, ovladace NVIDIA-GLX-NEW a nemuzu si stezovat:) 3D kostku(beryl) sice nemam, ale tak to je zbytecny na normalni praci;) Mam AMD Athlon 3000+ x64, 1Gb RAM, GeForce 7600GS 256Mb, 160Gb HDD, dualboot s winXP, ale porad sem jenom v UBUNTU 7.10 Gutsy Gibbon x64(skoda ze nejede novej skype - starej mam z medibuntu, ale staci). AKORAT TA PODPORA 64, JINAK S LINUXEM TOTALNI SPOKOJENOST

Anonym (15.11.2007 17:14:41)

totalni spokojenost? ha - utikej do obchodu koupit nakou exotickou tiskarnu nebo scanner.. na linux proste ovladace nejsou(k cemu taky kdyz ho pouziva jen par procent lidi, ktery se chteji odlisovat)

Anonym (16.11.2007 13:31:35)

Klidne si ji koupim, ale s tim ze se podivam zda k ni vyrobce ma i drivery pro Linux, nebo jsou primo v jadru ci cups, co je na tom tak sloziteho ? Fungovat bude urcite spravne. Proc bych si mnel schvalne kupovat neco co mi tam nepuje ? Stejne ale s 95% pravdepodobnosti ma vetsina normalnich lidi take normalni HW. napr od HP.

Cowee (16.12.2007 06:36:03)

... a proč se odlišovat exotickou tiskárnou? :D precházím na ubuntu... super stabilita, vše česky, vše klikací jako ve windows... dokonce i rozběhnout FTP server nevyžaduje konzoli, ovladače na Audigi2NX stačí jen nainstalovat. Navíc: baví mě porno stránky, na které se teď nemusím bát chodit ;)

Anonym (14.11.2007 11:39:36)

Takovej system pro mnoho lidí není..Bud jen pro počítačový blázny či snad i magory kteří se v tom rádi hrabou a sedí u toho pořád a pak s tím ostatní lidi všude otravujou a myslí si jak jsou důležitý a nebo pro úplné amatéry z řad dědů a babiček či jiných počítačově negramotných lidí kteří od toho mnoho nečekají a chtějí jen několik základních funkcí a nechtějí si kupovat windows nebo nevědí kde ho sehnat zdarma. Pro ostatní kterých je drtivá většina kteří maj počítač hlavně pro práci nebo na zábavu a hry a nechtějí nebo ani nemůžou se vyčleňovat od okolního počítačového světa je to k ničemu

Meda (14.11.2007 12:46:23)

Smutna ukazka zabednenosti... Nechci se v tom porad hrabat a sedet u toho, ale prave pracovat a bavit se, proto mam linux. Ale psat, ze linux je pro lidi, co se vyclenuji ze spolecnosti, to me skutecne urazi!

Anonym (15.11.2007 12:14:39)

By me zajimalo co jsi zac.Jen u toho smrdis a votravujes vsechny okolo se svojim systemem a na kazdyho kdo si povida s kamarady pres icq hned vyjedes ze ty pouzivas jabber a co naplat ze ho nikdo nema. Hlavne ze je decentralizovanej nebo co ze to je. Ze v nem nemas nikoho v kontaktech to uz je jedno

Meda (15.11.2007 12:56:32)

Dekuji za Vasi psychoanalyzu, spis by me zajimalo, co jste Vy zac!! Nikoho neotravuju, nemam ve zvyku obchazet fora a vsude kricet "linux rulezz", chapu, ze nekomu tohle vadi, me taky, ale nejsem jeden z nich. Jsem uplne normalni clovek, student mediciny, ktery nema moc casu se v tom hrabat, po pravde receno svemu systemu ani moc nerozumim, protoze uz davno neni linux neco, co se musi ovladat z prikazove radky a vzhledem k tomu, ze vse slape jak ma, ani jsem nikdy nemel potrebu se linuxem nejak do hloubky zabyvat. Jabber nemam, jen icq a skype. Priste si sve invektivy prosim nechte pro sebe, ja Vam taky nenadavam za to, ze pouzivate WIN

Anonym (15.11.2007 15:02:58)

Jabber je nejrozsirenejsi IM protokol na svete, ICQ je nejmene popularni, podivejte se na statistiky, ICQ pouziva pouze 4mln lidi, kde 1,4mln jsou cesi ! Ja napr. pouzivam jabber .. Kdybyjste vedel co ma ICQ napsano v licenci, tak ho uz davno nepouzivate, hlavne ze to *funguje* ;) . Nevim odkud berete, ze nekdo nekde otravuje, vy tady zas vykrikujete, ze uzivatele linuxu jsou nejaka pakaz .. Take by mne zajimalo co jste zac vy .. Nikdy tady nikdo nerekl neco spatneho o uzivatelich windowsu, proc jste tedy odpurcem jeho uzivatelu ? Nekdo vam pouze popravde vysvetli, proc pouziva linux a co je v nem lepsiho, a vy hned ze je na nic, apod .. Mnel byjste se spise zamyslet nad sebou, pote nekoho posuzovat.

Anonym (15.11.2007 17:38:15)

nejvice rozsireny ve svete je MSN, ktery je z nekolika hledisek nejlepsi IM klient, bohuzel cesi jsou zasekli do ICQ nic proti jabberu, ale nabizi tak 10% toho co vam muze nabidnout MSN neznam nikoho kdo by pouzival jabber

Anonym (18.11.2007 12:27:01)

Odkud jste vzal ty zvasty ? Podivejte se na statistiky a prectete si neco takoveho http://www.ddworld.cz/windows/icq-cesky-masochismus-v-im-instant-messagingu.html Jsou tam i priblizne statistiky, MSN urcite nejrozsirenejsi neni - patri k tem mene rozsirenym .. ICQ je ale na poslednim miste

mr.x (15.11.2007 17:56:08)

hehe tak presne z opacnyho duvodu linux nepouzivam, skoro nic tam nefunguje(hw) a opravdu nemam naladu hledat nejake po forech nejake neoficialni ovladace ktere zajisti alespon castecnou funkcnost hm to by mezajimalo jak se u linuxu bavis, maximalne tak koukas na filmy a hrajes emulovany windowsacky hry(ktere samozrejme bezi o takovych 20-80% pomaleji nez ve windows) ale ukaz mi jak tam rozjedes napriklad u nvidie purevideo diky kterymu treba HD-DVD(vc1) nezabira skoro zadny vykon procesoru (dival jsem se nedavno na fear and loathing in LV(FULL HD) na hddvd a cpu vytizenost obou jader jen neco kolem 5%) jinak da se vubec v linuxu prehrat hd-dvd / blueray? ano, ale ne jako ve windows kde hodite medium do mechaniky, spustite powerdvd a jedete pro prehrani v linuxu potrebujete - dekriptovat obsah media pomoci BackupHDDVD C++ a pak se modlit aby to VLC nebo mplayer vzal a prehral samozrejme kdo dnes pouziva hddvd/blueray, siroko daleko znam jen sebe jak uz jsem rekl nekde nahore tak linux na domaci PC proste nepatri, do routeru / serveru je ale idealni

Anonym (17.11.2007 18:32:19)

Zajimave, ale video v linuxu mi jede podstatne lepe oproti windows. Nemam problem s codecy a dalsimi jako jsem mival pod okny. Nazorna ukazka .. Zkuste soubor mdf spustit v linuxu a zkuste ve windows .. Co pojede lepe ? Ja to vim, i nekolik dalsich lidi, v linuxu nebere skoro zadne cpu, kdezto windows je pri prehravani permanentne vytizen a to bylo testovano na obou stranach s nekolika prehravaci .. Proste smula. A znovu opakuji, wine, cedega, crossoffice _neni_ emulator. Je to nativni spusteni, stejne jako pod windows. Kdyby to byl emulator, tak bych nemohl dosahovat ve vetsine her narust vykonu o cca 30%, kdo umi ten umi ;) WINEDEBUG="-all" to jisti

petr (15.11.2007 19:07:29)

Právě jsem aktualizoval openSUSE. Předtím fungoval Pidgin, po ní najednou nefunguje. To jsem ještě nezjišťoval co dalšího přestalo běhat. A tak je to v tom shitu se vším. Co včera šlo, najednou nejde. Linux je jeden obrovský amatérský nedodělek a kdo tohle lidem vnucuje, tomu by měli lidi nakopat prdel !

tom rosner (17.11.2007 16:59:34)

Neaktualizujte, reinstalujte! V praci jsem na jednom desktopu aktualizoval, na druhem reinstaloval. Drobne upravy ciste instalace " k obrazu svemu" mi zabraly mnohem mene casu, nez alespon trochu rozumne zprovozneni OpenSuSE, aktualizovaneho z 10.2 na 10.3. Amen.

pol (14.11.2007 21:58:27)

:) tak ten pan nevi jaky je rozdil mezi stodvacitkou a superbem (pokud se s tim nenaucis jezdit, tak to ani nezjistis)

Anonym (14.11.2007 22:16:49)

To chces rict, ze par tisic lidi jsou blazni jen proto, ze pouzivaji Linux ? Ja ho mam treba vsude. Necitim se ale nijak psychicky narusen. Je videt, ze jste linux ani nezkousel a nic o nem nevite. Skoda, je to vas minus. Nikdo vam ho nevnucuje, tak nechapu proc urazite jej i jeho uzivatele .. Mnel byjste se trochu nad svym postupovanim zamyslet.

Anonym (15.11.2007 12:09:57)

Linux jsem zkousel dokonce z nej nucene pisu tenhle text. V zivote jsem zazil nekolik lidi co se radili do mensiny co ho maj v pc a jedna se vetsinou o spolecensky neprispusobive lidi kteri zijou pouze ve svete pc a normalne si s nima clovek nepopovida.

Anonym (15.11.2007 14:55:40)

Aha, takze protoze se vam zda, ze linux je jen pro ty co sedi u pc porad, tento system je na nic ? Hlavne, ze vy jste normalni. Nakonec z vaseho soudu, jsou uzivatele windows ti normalni a vsichni ostatni jsou blazni, blbci, spolecenssti outsideri .. Tak mne tedy zajima, proc lidi prechazeji na linux ? Protoze chteji byt to co jste napsal ? Myslim, ze to nebude ono. Ja se zase potykam z 90% lidma, kteri linux pouzivaji a nezda se mi ze by travili pri pc vetsinu casu .. Ba naopak, s prateli a ostatnima jsou velmi casto. Zajimave ale je, ze vetsina lidi, kteri linux pouzivaji maji nebo dosahuji vyssiho vzdelani a inteligence. Cim to asi bude ? A z toho 95% predtim taky pouzivalo windows do doby nez se dozvedeli o linuxu a ostatnich OS. Byli uplne stejni jako vy. Zeby jim nekdo vymyval mozky aby pouzivali linux ? To, ze maji vice rozumu neco dokazuje. Nerikam ale ze uzivatele windows ho nemaji, ale z nejen mych statistik vychazi, ze uzivatele linuxu maji vetsi IQ, jsou mnohem vice pocitacove gramotnejsi, umi neco vic nez hrat hry a divat se na filmy. Ja sam jsem rozpoznal velke rozdily v tom, ze rozumim mnohem vice vecem, vim jak co funguje, zlepsil jsem se v logickem uvazovani, apod. Takze nejen ze mi linux prinesol klid od neustaleho zkoumani proc neco nefunguje, proc musim byt opatrny na internetu, proc nesmim to a to. Kdyz ma clovek Linux, ma volbu, neni nicim limitovan. A protoze je jasne, ze ne vsichni si chteji hrat s konfiguraci ruznych aplikaci, byly vymysleny distribuce jako treba Ubuntu, Mandriva, Fedora, SuSE, atd. Clovek je jen stahne, nainstaluje a nemusi se uz ve vetsine pripadu ani starat o ovladace ci programy. Pokud ma tedy uzivatel relativne normalni HW, bude mu fungovat vsechno na 100% hned po instalaci jak ma. Dalsi problem tkvi taky v tom, ze si spoustu uzivatelu windows mysli, ze je linux slozity a ze nez neco udela tak to trva mnohem dele. Musi si pak uvedomit, ze Linux neni windows, a pokud to nerespektuje, tak ma snizenou sanci na uspesnou migraci. Staci pochopit jeden snadny princip .. Kdyz neco nevi, najdes to na internetu .. A to je to nejbolestivejsi, uzivatel ktery prechazi se nema ve vetsine pripadu koho zeptat a je ve windows abnormalni, ze by musel nejaky navod hledat .. Samozrejme, ze kdyz mu to rekne kamarad, nebo jeste lepe ukaze, tak nic zjistovat nemusi. Jenze u linuxu nepotrebujete nikoho, staci proste spustit prohlizec a najet na domovskou straku distribuce, tam se da dozvedet vetsina veci. To je vse .. Dofam, ze jste pochopil, ze Linux je i pro lidi, jako je kdokoliv jiny, a dokaze uspokojit pozadavky kazdeho. Jedina obrovksa prekazka je _lenost_. Takze si to preberte v hlave a priste nepiste takove nesmysly.

archlinux (15.11.2007 17:39:26)

Jen bych jeste dodal, ze pokud nekomu trva v linuxu spojizdneni "neceho" (a to cehokoli, vyreseni jakehokoli problemu) dlouhou dobu, sam tim dava najevo, ze ten problem jde vyresit a neni to problem linuxu , ale cloveka ktery sedi u klavesnice , kdyz jste sedeli poprve pred windows, taky jste nevedeli hned uplne vse, vsak si vzpomente..

Anonym (15.11.2007 17:59:21)

ano ale ve windows je vsechno inuitivni, jde odhadnout co se asi stane kdyz udelate tohle a tohle, v linuxu si casto nevi rady ani opravdu chytry clovek

Meda (15.11.2007 18:52:30)

To neni pravda, linux neni mene intuitivni, to je dano ciste tim, ze na WIN jste zvykly a vite, kde co hledat. Nejaky ten patek pouzivam jen linux a pomalu zapominam, jak se co delalo ve WIN, resp.-poradim si s nim, ale kdyz jsem si zvykl na linux, prijde mi WIN jako ten, ktery je mene intuitivni

Anonym (15.11.2007 19:12:28)

aha, to mi chcete rict, ze nazev tento pocitac je intuitivni ? Co si pod tim mam predstavit ? A to je ta nejzakladnejsi ikona .. Zrejme jste linux, tedy jeho aplikace nevidel, natoz par grafickych rozhrani.

Anonym (15.11.2007 15:14:56)

Většina psychicky narušených se necítí psychicky narušená.

Anonym (15.11.2007 19:14:07)

Asi proto si myslite, ze vy jste ten normalni.

haf (14.11.2007 12:19:11)

Používám Visty jsou výborné,používám SUSE 10.3 je vinikající. Suse jako takové předčí Visty,XP. Problém je s omáčkou,ale je otázka času, kdy si výrobci hardweru a softu uvědomí, že je tady už i něco jinného! První vlaštovka je Nero,ale má v K3 velmi silnou konkurenci.

petr (15.11.2007 18:56:56)

Výrobci na linux kašlou z prostého důvodu - téměř nikdo ho nepoužívá. Po spoustě let masáží veřejnosti se linuxákům nepodařilo přesvědčit o výhodách linuxu ani 1% uživatelů počítačů. Myslíte si že se někdo bude psát s ovladači hw pro nepoužívaný systém ?

Anonym (15.11.2007 19:16:40)

Ano, a je to porad vice a vice vyrobcu, 1% zdaleka nejde ignorovat. A dalsi vec, podle toho jak je system rozsiren hodnotite jeho pouzitelnost? Porovnavejte spis to, co jeden umi a co neumi. Myslim, ze Linux jednoznacne vede. Ale to vy zase nevite, co umi, az budete pouzivat oba systemy po stejne casove obdobi, pak neco srovnavejte.

petr (15.11.2007 19:28:33)

Tak třeba právě proto že právě píšu z "úžasného openSUSE 10.3 ve kterém po aktualizaci přestal fungovat Pidgin a až se porozhlédnu, tak nejspíš příjdu na další věci které před aktualizací šly a po ní už nejdou, vím dobře o čem mluvím. A tvrdím že i s ohledem na to 1% rozšíření po nějakých cca 13ti letech masáží našich mozků linuxáckou komunitou, se dá usuzovat na to o jak nekvalitní systém se jedná. Kdyby byl totiž kvalitní, nepochybně by o jeho používání lidé sami stáli a vezmu jed na to že by masově na linux přecházeli. Nedělají to, jde tedy o neúspěšnou náhražku OS zaplevelenou spoustou velmi často hnusně vypadajících aplikací, které když od nich člověk něco chce, na jeho přání kašlou a ani se nenamáhají nahlásit nějakou chybu pro kterou se odmítají spustit. Pak aby se člověk hrabal v lozích. Jestli ono nakonec není lepší smáznout linux a na hdd zpátky nahodit WinXP nebo Visty že :-)

Anonym (15.11.2007 19:46:52)

To je zajimave, ale berete mi z ust slova, jenze ja bych totez napsal o windows. Jinak 13 let nam nikdo mozky nemasiruje, a nikdy nemasiroval. Nikde na svete neni zadna reklama na linux, ani slovo o opensource. A to ze se dostal na 1% uplne sam a masivne se kazdym dnem rozsiruje, hovori o tom, ze ho lide chteji. A i prezto ze ve svete vladne microsoft, stoji za pomysleni to, proc ze prechazi tolik lidi na linux ? .. A proc ho vubec pouzivate vy ? Uz to, ze se vubec dostal do vaseho pc hovori o jeho kvalitach. Nikde zadna reklama, a presto je tam. Microsoft je tady uz nejakou radu let, a jeho windows se protivi cim dal vice lidem. To je to tak tezke prijmout, ze Linux je pro cim dal vice lidi lepsim operacnim systemem nez windows ? Navic je naprosto zdarma. A to ze se dostal na takovou uroven bez toho, aby vyvojarum nekdo platil hovori taky za vse. Prace odvedena s radosti, je mnohem kvalitnejsi nez ta odvedena s utrpenim. Preju hezky vecer ;)

petr (15.11.2007 21:09:37)

Na vnucování linuxu lidem člověk naráží na každém kroku. Kupříkladu tady je čas od času článek o linuxu. Na živě se o linuxu píše občas také. V různých tištěných počítačových časopisech o něm také existuje spousta článků a například Computer sem tam vnucuje lidem linux dokonce formou přiložených CD nebo DVD. Reklamu tedy linux má. A má ji hlavně v podobě Vám podobných evangelizátorů které denně vidím psát o skvělosti linuxu a o tom jak je MS zlý když chce aby lidi platili za Windows a další software. Já to SUSE cpu do počítače který prodávám a nechci ho prodávat s Windowsy, protože bych kupujícímu v podstatě dal z jeho pohledu kradený OS. Nic na tom nemění to že bych jej instaloval z mých krabicových řádně koupených WinXP profi. A místo toho prodávaného PC si kupuji notebook s předinstalovaným linuxem. Hádejte proč asi ? Odpovím - proto, že vlastním krabicová WinXP a těmi nahradím předinstalovaný linux. Těch cca 3500 korun které ušetřím raději investuji do hw nového notebooku víte. A věřte že stejně to vidí spousty lidí kupujících počítače s linuxem na místě Windows. Někteří linux nahradí podobně jako já, další bez ostychu použijí vypálená wokna. Ale jen minimum lidí si na hdd ponechají ten linux, který je mimochodem třeba v případě toho mého notebooku pro většinu lidí úplně k ničemu, když se jedná o textový systém bez grafického rozhraní.

Meda (16.11.2007 06:49:47)

A nenapadlo Vas treba, ze ty clanky se pisi hlavne pro lidi, co linux maji? Nechapu, proc to berete nutne jako reklamu. I kdyz se Vam to nelibi, jsou lidi, co linux pouzivaji a pro ne predevsim jsou clanky urceny. A tvrdit, ze se tim linux vnucuje je dosti uhozeny argument. Dale nechapu, proc ten linux instalujete bez grafickeho prostredi?? Chcete je predem odradit?

Anonym (16.11.2007 07:21:49)

Tady bych se petra trosku zastal, ten linux bez grafickeho prostredi tam instaluje jeden velky globalni vyrobce vypocetni techniky.

Meda (16.11.2007 12:57:35)

Pochopil jsem to tak, ze tam ten linux instaluje sam

Anonym (16.11.2007 20:06:30)

V zivote jsem nevidel clanek o linuxu, ktery by ho vnucoval ostatnim lidem, naopak porovnaval, byly vysvetleny rozdily, zakladni principy ovladani, apod. To ze vidim na kazdem kroku, nejen na internetu primo reklamu ve stylu: Microsoft Windows a Office, vas nejlepsi partner, apod zvasty .. Mne to nema vadit ? Trochu si pletete pojmy. Nevim kde berete to, ze nekdo neustale vyzdvihuje Linux, nekdo napise, ze ma vyreseno lepe par veci a uz vas to strasne urazi, uz je linux nahovno i jeho uzivatele, a jedine vas windows je ten pravy, ten co umi vse nejlepe. Proste casy se meni, neni to tak tezke pochopit. Kdyz chcete pouzivat windows, pouzivejte ho, ale argumentovat tim, ze se tento system nikdy neuchyti je neco jako zbabelost, kdyz ho jednoznacne pouziva porad vetsi masa lidi.

petr (14.11.2007 12:21:10)

mozna je to doobry napad ale asi se to masove nerozsiri. nerikam ze windowsy sou nejlepsi system(idealni system neexistuje a je jedno kdo ho vytvori) ale kdyz vezmu ze windowsy stoji nake 3000(XP PRO OEM) a visty ultimate 4000(zase oem) tak to neni zadna zavratna castka ktera by se nedala zainvestovat. Ja osobne jedu na XP original a sem s nima spokojen, zkousel sem i linux ale s tim sem mel tolik problemu ze sem ho raci vyhodil, urcite by to slo vyresit ale nemam cas ani chut abych prohlizel nejake fora jestli nekdo nemel podobny problem. Nechci tady rozvadet diskuzi ktery system je lepsi ale dokud nebude v ostatnich oper. systemech stejna podpora hardwaru jako ve windowsech tak je nemam duvod opoustet

Anonym (14.11.2007 13:28:33)

Rozdil je v tom, ze ve windows umite, a v linuxu se dela jinak, takze bych to nesvadel na nejakou nepodporu hw, spis na to ze nevite jak na to, i kdyz to muze byt i zalezitost 3 kliku, proste to nevite. A kdyz nevite, nefunguje to. Kdybyjste vedel, system byjste mnel pripraven hned po par minutach instalace....

Hadriel (15.11.2007 15:10:53)

To je právě ten problém, pořád slyším jak má někdo s linuxem problémy, protože to s ním neumí, ale proč já bych na něj přecházel když to s ním taky neumím a nemám čas na to abych se to v něm učil.

Anonym (15.11.2007 19:09:10)

Duvodu je spoustu, ale nikdo vam ho nevnucuje, tak klidne zustante u windows :D To je tedy blby dotaz .. Asi stejne blby jako napr. mam auto, tak proc bych si mnel delat ridicak, kdyz to jezdi i bez nej ?

Anonym (15.11.2007 20:37:45)

Trochu zkresleny pohled,co takhle:Proč bych si dělal řidičák na kamion - a učil se ho ovladat,když chci jezdit jen na motorce?

Haf (20.11.2007 16:45:45)

Ono většina domácností má Windows zadarmo, tak proč by měli něco měnit? Tato doba skončí a ten kdo nezaplatí bede muset hledat náhradu.

petr (15.11.2007 20:02:03)

prave to je ten omyl. linux sem nainstalovat proto ze sem byl ochoten se ho naucit ovladat. Ale kdyz mi system sam napise ze byl uspesne nainstalovan ovladac pro rafickou kartu a staci jen resetovat pocitac a vse bude funkcni ale nakonec je jenom cerna obrazovka a nic jineho tak co si o tom mam myslet

Anonym (15.11.2007 20:29:29)

Treba, tak tuhle distribuci vyzkousim az vyjde dalsi verze, ted zkusim jinou. Linux neni OpenSuSE, linux je jadro, jak to udelali v te distribuci muzete vycitat firme Novell, ne tvurcum jadra linuxu, to je totiz genialni.

Haf (20.11.2007 16:36:45)

Klasická chyba,restart v Linuxu co to je? Jednou při instalaci. Jinak restart grafi. prostředí není restart jako u Windows. Když už je černá tak SU,přihlásit jako root napsat jeden příkaz a je spraveno. Popsáno na Suse portálu.

mr.x (15.11.2007 17:33:00)

linux je dobry operacni system, ale do domacnosti velmi neprakticky.. 95% lidi kteri pracuji s PC umi ovladat maximalne windows linux je jen pro pokrocile - sice si tam upravite skoro cokoliv(k vetsine jsou zdrojove kody), ale napriklad linux ovladace jsou dostupne jen pro 70% hardware ktery koluje po svete, z toho takovych 40% ovladacu ma podporu pro vsechny funkce ktery tento hw nabizi (napriklad moje tiskarna nedokaze tisknout v linuxu na vic jak 600x600dpi, moje graficka karta tam nema 3d akceleraci - ano samozrejme i to se da opravit, ale k cemu travit cely den zprovoznovanim neceho co ve windows trva par vterin, scanner nefunguje vubec, xfi jakbysmet, o mem DVB-T tuneru radsi ani nemluvim a vybirat si hw podle toho co podporuje linux, to po me opravdu nechtejte kdyz pro windows jsou ovladace skoro na vsechno ale napriklad pro serverove a router aplikace je ale linux idealni a Win Server(2003 / 2008) na nej proste nemaji, osobne mam linux na mem adsl PC routeru a na ostatnich domacich PC vsude XP nebo Vista (rozdeleno podle hw kofigurace, na singlecore putuje zpravidla XP a na dualcore a quad jedine Vista)

Anonym (15.11.2007 19:23:15)

Kdyz linux nikdy, neuvidi, nikdy se ho nenauci ovladat, to je snad logicke .. Ja mam tiskarnu, scaner, dvb-t i dvb-s a hle, funguje to bez problemu, dokonce mam treba u zvukove karty kvalitnejsi zvuk a grafika podava cca 30% lepsi vykon. Podivat se pri koupi pc na podporu hw je opravdu slozita vec, najedete si na web a tam si to prectete, je to otazka 5 minut .. Tech 5 minut zase dozenete pri instalaci systemu oproti windows .. To jsou mi veci ... Presvedcovat vas nehodlam, pouzivejte dal windows a verte vsemu co jste napsal ;-)

Anonym (16.11.2007 14:24:51)

ja bych klidne sel do linuxu, ale bude mi tam fungovat Crysis? rozjedu tam LOTRO? pripojim tam vubec moje PDA? Joost asi taky nema sanci jak rikas ze mas o 30% lepsi grafickej vykon - k cemu ti to je kdyz stejne na linux zadny poradny hry nejsou a pres emulace to pak podava vykon mensi nez ve windows, podporu DX10 se asi nikdy nedockame (ano k cemu DX10 kdyz ho hry stejne nevyuzivaj a vypadaj jako v DX9 - ale pockejte si dva roky) linux je dobrej akorat jako alternativa k Win95/98/Me, ale vymenit XP nebo Vista za linux - to bych byl sebevrah

Anonym (16.11.2007 19:38:14)

Obcas si zahraju ET:QW a crysis jede taky ve wine, nevim jake mate pda, ale pokud je jeho synchronizace resena klasickym zpusobem, pak by nemnel byt problem. DX10 funkce se daji uz ted vyuzivat, staci stahnout par DX10 knihoven. Btw zahrajete si stejne tak bioshock, cod4, a dalsi, sam jsem to zkousel. Musim vas sklamat, ale u vetsiny her mam vetsi FPS pod wine (wine _neni_ emulator - hovori to za nej i samotny nazev [wine is not an emulator]), viz. winehq.org .. Jinak ja jsem nahradil vsechny pc, ke kterym mam pristup za linux (predtim tam byly vetsinou xp). Mimochodem kolegove, kteri si koupili vistu si stezuji na spoustu veci, a dokonce znam jednoho, ktery ma notebook pouze na hrani, a opravdu si nestezuje, hry mu jedou podstatne lepe nez v jeho legalni viste a od te doby rika, ze je opravdu se svym strojem spokojen. Dalsi vec je ta, ze tam puvodne chtel dat XP, bohuzel ty tam nefungovaly, na nove notebooky acer se neda sehnat ovladac na grafiku a dalsi ovladace, kdezto v linuxu vsechno slo automaticky a fungovalo to hned. Holt, nekdo ma zkusenosti jine

Anonym (16.11.2007 00:36:44)

Myslím, že zapomínáte na jeden základní fakt. Všichni tady uvažujete takovým způsobem, že Linux zvládnou konfigurovat a ovládat pouze pokročilí uživatelé a Windows naprostí laikové. Ptám se vás, kolik naprostých laiků dokáže ovládat svá Windows??? Odpověď zní nula. Kolik běžných uživatelů dokáže vyřešit BSOD, nebo ví, co znamená třeba "chyba 651, vzdálené zařízení neodpovídá". Kolik běžných uživatelů si dokáže najít, vybrat, stáhnout, nainstalovat a nastavit firewall intuitivně (bez návodu)? Kolik běžných uživatelů dokáže dejme tomu, nainstalovat nové písmo do počítače? Takže tak.

Anonym (16.11.2007 16:13:39)

Ale kolik běžných uživatelů tyhle kraviny zajímaj.

brrrrnmmmmm (18.11.2007 00:35:44)

No to co si vyjmenoval neni zrovna moc slozity, i kdyz je pravda, ze to hodne lidi nezna, ale spis si myslim, ze to je z lenosti, je jednodussi nekomu zavolat at to vyresi za nej, nez se o to pokusit sam...

laikos lamos (16.11.2007 13:00:45)

Hračičkové , kdo si hrál raději s vláčky a kdo s autíčky Myslím že tato otázka je stejně položená jako Je tohle lepší operační systém než Windows?

Samier (16.11.2007 15:58:24)

celkem fun sledovat diskuzi nize o tom jestli je win lepsi nez lin. :) Muj nazor na to je ze oba maji svoje plus a minus a to celkem srovnatelne co se tyce ovladani programove podpory apod. Mnohem horsi je to ze na zakladnich a strednich skolach jsou studenti nuceni pracovat na winech, tim padem se jej nauci a hotovo. Uplne stejna situace jako word vs latex. Muzu jen poradit lidem at zkusi nejakou novejsi grafickou verzi linuxu napr Ubuntu a pokud nepotrebuji nejake extra aplikace myslim ze budou spokojeni.

sx (16.11.2007 18:04:25)

ja bych linux doporucil spise pro ty kdo chce mit legalni os a ma starsi pc napr.p3, ale kdyz mate novy pc do domacnosti na hrani her atd..tak je lepsi si koupit win xp jinak mandriva a ubuntu jsou nejvic prizpusobene domacim uzivatelum

Marty (18.11.2007 21:57:44)

Myslím že tato diskuze je úplně zbytečná. Tohle se vede stále kokola, jestli je systém špatný nebo dobrý. Kdo má rád linux, tak at má linux, kdo windows, tak at má windows. Pro domácího uživatele je windows úplně ideální systém, nás programátory trochu některé věci rozčilují, ale mám je taky docela rád. Takže je to jen věc názoru a zkušeností se učit novým věcem, či pohodlnosti jednoduchého zdlouhavého ovládání na pochopení pro všechny. Každý má prostě něco do sebe..

Olin (18.11.2007 22:49:18)

No jestli my na tom pobezi bez problemu Visual Studio 2005, MS SQL server. Tak moje otazka na titulkovou otazku zní ANO. PS: Bohuzel provozavani nejakeho GPL kompilatoru a SQL serveru me neuzivi. Stejne tak jako tvorba SW pro LINUX. Kdo by platil za SW kdyz ma OS zadarmo?

Anonym (19.11.2007 14:40:07)

Pokud vas software bude prekonavat kvality opensource sw, pak si ho ochotne zakoupim.

Haf (19.11.2007 09:00:54)

A víte třeba Česká pošta jede už dva roky na Linuxu. Nebo Francie tam už celá státní správa,Italie přechází atd. U nás úředníci se sotva naučili klikat tak to nehrozí,přechod na Linux. Spousta craklých Windows, ale každou chvíli bude zarach, už to píší na stránkách. A za poslední dva měsíce jsem instaloval šest Linuxu Suse a lidi po měsíci jsou velmi spokojení,jenom překonali zvyk. Instalace díky jeden klik je dnes úplná zábava. XP teda už patří minulosti,Visty jsou skvělé,ale musíte být zaregistrovaní přes Direct víte proč? Snad si nemyslíte, že pirátské Visty budou mít stejnou podporu.

petr (19.11.2007 09:09:54)

ono zalezi co chces na kompu delat nebo k cemu ho pouzivat. Ja osobne ke studiu potrebuju Microsoft visual studio a na brigady Wondervare InTouch tyto programy na linuxu nejdou rozjet takze mam windows XP

Anonym (19.11.2007 14:39:13)

Jdou rozjet pod wine .. Vzhledem k tomu, ze jsem programator mam s visual studio dost velke skutecnosti, ale diky tomu ze pouzivam uz par let Linux, jsem se naucil spoustu novych veci a zadne IDE uz nepotrebuji.

Beduin (25.11.2007 11:56:30)

Skutečně? Můžeš mi prosím poradit, jak rozjet MS Visual Studio 2005 pod Wine? Protože jestli se ti to podařilo a poradíš mi, tak už vůbec nebudu muset bootovat do Windows :-)

Anonym (25.11.2007 19:13:41)

No rozjet jdou, to rozhodně. Jestli taky jdou používat, to záleží na tom, co s tím chceš dělat... http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=4647

dejf (18.12.2007 16:43:58)

Ja vim, ze SuSe je widlim nejpodobnejsi, jenze i chubami a problemy - proste je to distro, do nejz se wokenich chyb naportovalo nejvic. Novell koupil SuSe jen proto, ze jak NetWare tak SuSe maji instalator, jehoz hardwarove naroky vysoce presahuji vetsinu toho, co se pak bude dit. Instalovat SuSe je i na novym lowendovym hw neuveritelne casove a nervove narocnej porod a kdyz si pak uvedomim, ze ti lide to budou pak chtit konfigurovat sami az se trochu rozkoukaj, tak SuSe nepouzivam. Osobne mam velmi dobre zkusenosti s prechodem na Mandrivu zu od dob verze 10.0

Ládín (19.11.2007 10:04:07)

Zdravím, velká zábava, číst tuhle diskuzi:) Měl bych jednu otázku, myslíte si, že uživatele, který sedí v kanceláři a píše nějaký ten dopis, nebo dělá v IS a občas vytiskně fakturu nebo přečte poštu, že ho zajímá, v jakém pracuje OS? Vůbec ne, má totiž vše nastavené od správce. A tak je to u 99% uživatelů, co dělají s Wndows /v Linuxu by to šlo také/. Když by se dítě naučilo instalovat hry pod Wine, protože by v Linuxu dělalo od začátku, tak vám tady vysvětlí, jak je to jednoduché, ale zatím se to učilo jen pod Win, protože jiná možnost "nebyla". To 1% uživatelů používajích Linux je stejné, jako uživatelé, kteří umějí ovládat Windows - moc jich také nebude. Klikání zvládne cvičená opice, ale konfigurace jakéhokoliv OS je z pohledu laického uživatele nadstandard. Znám pár jedinců, co si rádi hrajou hry, ale musí jim je někdo nejdříve nainstalovat /ISO je těžká věc:)/ a pozor, nejsou to děti a počítač mají pár let => největší procento uživatelů Windows jsou právě ti, které jsem popisoval úvodem. Těch adminů a programátorů je velmi málo /vzhledem k celkovému počtu users/.

David (20.11.2007 00:39:06)

"Těch adminů a programátorů je velmi málo /vzhledem k celkovému počtu users." Pak ale jistě přijmete, že často proklamovaná výhoda linuxu, tj. že je open-source a každý si tam může doprogramovat co potřebuje, zas takovou výhodou není (vycházeje z Vašeho tvrzení o marginálním podílu programátorů a adminů v celkové komunitě uživatelů) :-D A vůbec - není to ku...a jedno, co kdo používá? :-) Podobné diskuse stejně zabřednou vždy jen v debilní flame (a je jedno kdo ho začne, je to upřímně tak fifty - fifty, linuxáci za osmnáct a wokýnkáři tak bez dvou za dvacet).

Ládín (21.11.2007 12:40:15)

Nenazýval bych to výhodou, řekl bych spíš jedno plus navíc...

David (21.11.2007 17:12:44)

Víš co, já třeba tohle linuxu neberu, ale když to někdo použije jako argument pro to, že je pro BFUs (!!!) lepší než Windows, je mi to vždycky k smíchu (teď přirozeně nemyslím tebe v této diskusi, ale jinde a jindy - někdy se to prostě objeví a je to směšné :-) )

Anonym (21.11.2007 19:24:44)

Co je na tom smesneho ? To mi chcete rici, ze jistota becpecneho software, ktery vas "nebonzuje" je tak spatna ?

David (21.11.2007 20:35:33)

Nikoliv, já jen že je to často prezentováno jako obrovská výhoda linuxu, výhoda, kterou ale DRTIVÁ část uživatelů nikdy nevyužije. Takhle to bylo myšleno. Co se týče Windows - nemám problém s tím, že systém "nabonzuje", když je kradený...

dejf (18.12.2007 16:39:37)

Jo, bonzovani windows hodnotim jako velmi pozitivni vlastnost - lide budou nuceni za wokna platit a zacnou si to rozmejslet. Diky tomu me nebudou otravovat s tim, ze maj crackly wokna, ze se jim rozbily a ja jim je mam spravit, pac se prece zivim tema pocitacema. Trikrat slava. Zasadni problem je v tom, ze wokna jsou apriori vytvarena tak, aby ochrany obchazet sly, MS potrebuje piratska wokna jako reklamni prostor, prave tim, ze to ma kazdej doma je to tak popularni v kancelarich a prave na tom prohral Apple v USA, kde mel sveho casu v kancelarich a skolach uzasnej podil - jenze ldii si koupili za par supu pecko, ukradli na nej wokna a chteli je v praci na stul taky. Takze ja zacnu ochranu woken proti kopirovani schvalovat az tehdy az bude fungovat.

dejf (18.12.2007 16:34:48)

Vyhodou to pochopitelne je, nikdo jim nebrani zaplatit si audit kodu - to u woken proste nelze. Jiste malokdo bude mit naladu, potrebu a prostredky toho vyuzit. Vyhodou nezpochybnitelnou nicmene zustava, ze kdyz tohle BFU bude potrebovat upravit nejakou drobnost, tak si jeji upravu zaplati (ukeca) u nekoho, kdo to umi. Diky otevrenosti a dokumentaci jsou ruzne drobnosti financne dostupne kdekomu porad v radu zlomku ceny woken. Zkuste si ve windows napsat upravu, ktera by prohodila tlacitko start s hodinami... Ano, je totalne putna kdo co pouziva, dokonce uz me prestalo i zajimat zda je s tim spokojeny, jen by s tim nemel obtezovat lidi okolo sebe.

majkl (20.11.2007 20:51:12)

Tak jste mě už tak vyprovokovali s těmahle diskuzema, že sem si linux (ubuntu) nainstaloval na desktop. Sice jsem psal někde, že už jsem s linuxem dělal, ale nerozjel jsem vše a ani sem s tím neuměl tak sem to smazal. Ale od neděle vím, že v linuxu se dá rozjet naprostá většina potřebných věcí. TV kartu jsem dřív nemohl rozjet, no po pár minutách na netu a trošku čtení mi jede. Jede mi dokonce i steam cs 1,6 jakožto only win xp. Jo holt wine je super věc. Momentálně bych řekl, že jsem na tom líp než na xp. Sice je možný, že do budoucna něco semtam zakulhá, ale dá se to udělat pokus omyl, nebo věnovat 1 minutu hledání na netu a 1 minutu čtení a jede to. Do neděle jsem byl toho názoru, že na desktop win xp only. Takže musím vyvrátit fámy, že linux je na p.. Prostě linux je linux / win je win. A ten kdo má jedno odpoledne volné, tak není problém rozjet všechny věci co potřebuje a zároveň se s tím trošku naučit (pokud to není teda nějaký BUFU v IT) . Tím nechci říct, že od neděle umim všechno, ale jen nějaké základy. No zbytek se nutností doučím v budoucnu.

Laik (20.11.2007 21:37:25)

majkl: No tak to já TV kartu nerozjel ani náhodou (ATI AIW Radeon ) a to v několika distrech ... PCLinuxOS, Ubuntu, Mandriva 2008, Debian. Ještě zkusím openSUSe 10.3 a když ani tam ne, všechny CD vyházím, neb je to pro mě nepoužitelné.

ond (20.11.2007 21:55:13)

Co ma spolecnyho rozjeti tv karty s tim, ze jsi zkousel cca 5 distribuci? Vzhledem k tomu, ze rozjeti tv karty je pouze jaderna, resp. modulova zalezitost?

Laik (20.11.2007 22:16:36)

ond: Pokud Linux nedokáže detekovat TV tuner na mojí kartě, ztrácí pro mě smysl a je jedno, jestli to je v KDE či GNOME. Jsem uživatel a od OS chci, aby mi fungoval můj PC, nehodlám už pročítat tuny diskuzí a planých rad typu: "kup si pořádný HW", který je Linuxem podporovaný a pod.. Ve woknech to běhá na několik kliků a to je pro mě rozhodující.

ond (20.11.2007 23:09:38)

omg muzu taky napsat ja, protoze vy tu stale opakujete to same... ja jsem se jen pozastavil nad tim, ze pro rozchozeni urciteho hw testujete nekolik distribuci, tzn. ze vubec nevite, kde je a kde hledat problem... jinak, ja jsem vam linux nevnucoval a ani nevnucuji, zustante si u win, bude to lepsi pro vas i pro ostatni... faktem zustava to, ze linux a win byly puvodne OS zamerene trosku jinak... Dnes se linux tlaci i na desktop a je veci kazdeho konkretniho uzivatele, jak se rozhodne... kazdopadne debata o tom, ktery OS je vseobecne lepsi je nesmyslna, vzhledem k tomu, ze se da najit stovky realizaci, kde se vic hodi win a opacne...

ond (20.11.2007 23:12:54)

heh, uz ani neumim cist, tam zadny omg nebylo ;-)

Laik (20.11.2007 23:35:11)

"ond NOVÉ [IP: 77.236.203.XX] napsáno: 20. listopadu 2007 v 23:09 RE: Je tohle lepší operační systém než Windows? omg muzu taky napsat ja, protoze vy tu stale opakujete to same... ja jsem se jen pozastavil nad tim, ze pro rozchozeni urciteho hw testujete nekolik distribuci, tzn. ze vubec nevite, kde je a kde hledat problem..." Jasně že nevím, kde problém hledat, také prto jsem v Linuxu Laik ... a nestydím se za to. A netvrdím, že mi něco vnucujete, ani bych si nic vnucovat nenechal. Wokna mám legální a vše mi funguje dobře, jen jsem chtěl Lin vyzkoušet a toto bylo pro mě velikým zklamáním. Jak se o něm tolik mluví, tak jsem od toho čekal více a chtěl to prostě vyzkoušet ... nic více a nic méně.

ond (21.11.2007 07:56:22)

Ale tady preci vubec nejde, ze byste si nekde postezoval na to, ze se vam nepodaril nainstalovat linux... Jak se tady objevi jakykoliv clanek spojeny s linuxem, tak sem hodite copy and paste toho co jste psal minule a to jiz po padesate a jste spokojeny :-)

Laik (21.11.2007 22:28:09)

ond: Máte to nějak pomotané.... :-) Nestěžuju si, že mi nejde nainstalovat Linux, ale že mi Linux nedokáže detekovat TV tuner na grafické kartě .... a to je docela rozdíl.

Anonym (22.11.2007 09:01:37)

Ostatnim je uplne jedno, ze vam zrovna nejde tv tuner, ale z vasich reakci vyplyva to, ze linux nepodporuje zaden tv tuner .. A ted tresnicka na dortu: Pred cca 3 mesici, jste mi posilal presny model vaseho tv tuneru .. Nebyl to radeon ale stary rage :D Pokud nekdo chce, muzu usvedcujici email nekomu preposlat ... Kdyz uz doslo na to, ze jsem vam chtel pomoci s linuxem, najednou jste se vymlouval, ze ho uz nemate, psal jste ze ho nainstalujete, a od te doby jsem vas na jabberu nevidel. Takze z toho vseho vyplyva, ze vubec nevite o cem pisete, linux jste nikdy nezkousel, a tohle vsechno si vymyslite. A nerikejte mi, ze jste si koupil novou kartu :D Opravdu vtipne, ja byt vama, tak se tady stydim vubec neco napsat .. A nejen kvuli tomu ale kvuli predeslych reakci, kde byly takoveto kecy porad. Doufam, ze se tady budete takhle ztrapnovat nadale, hodne jsem se zasmal.

Laik (22.11.2007 17:40:33)

Pro Anonym [IP: 83.208.39.XX] 22. listopadu 2007 v 09:01: Hehee... Ty jsi pěkný magor, jen co je pravda. Zrovna mám příručku i krabici od té karty před sebou a světe div se .... AIW Radeon :-) Myslím, že by ses měl jít pomalu vykoupat a po večerníčku hajdy do postýlky :-)

dejf (18.12.2007 16:27:56)

Jo, takze kvuli jednomu kousku hardwaru, ktery mate zrovna vy je linux velkym zklamanim? to bych mohl mluvit o naproste nepouzitelnosti windows, protoze nimi funguje asi 10 % hardwaru a zbytek vyzaduje ruzne hry se stahovanim ovladacu, resenim jejich bitovosti, windows genuinovosti a podobne ackoliv linux jejich instalaci provede sam automaticky a bez kecu. Pocitac totiz neni lopata a je velmi obtizne jej tak dlouhodobe pouzivat. On ma mnohem blize k autu a to vam taky nepojede bez otoceni klickem (s vyrazenou rychlosti ci seslapnutou spojkou), seslapnuti spojky, zarazeni, pusteni spojky... A vsechny tyto cinnosti maji sva specifika na ruznych znackach aut a nikdo to nikdy nemel potrebu takze nestastne kritizovat. Krom toho, uz leta razim tezi o tom, ze komercni soft at si je klidne za prachy a nekomercni za znalosti - znalosti jednou nabudete (ja vim, pro nektere jedince je to bolestne) a pak uz je mate naporad.

dejf (18.12.2007 16:23:40)

Linux neni ani kde ani gnome. KDe funguje i na windows :) Rada o tom, ze je vhodne venovat vice casu vyberu hardwaru je uzitecna a mel byste si ji vzit k srdci prinejmensim do budoucna. Ono nejde jen o overeni fungovani s linuxem ale i jine zkusenosti uzivatelu, ktere bez procitani stosu stranek na internetu neziskate ani nahodou. No a pokud si vyberete hezkou krabici za peknou cenu s tim, ze to prece musi chodit, pak se nedivte uz nikdy a nicemu a predevsim, prosim, uz nikdy nezkousejte linux, zbytecne tim budete trapit nervy sve i cizi.

Anonym (20.11.2007 21:56:03)

Ano, to uz jste tady psal nekolik krat, hlavne ze kdyz jsem vam chtel pomoci, ignoroval jste mne (co kdyby jsem vam to nahodou zprovoznil) .. A od doby co tvrdite, ze to nikdo nebyl schopen rozjet, jakozto jsem vam chtel pomoct, ale vy jste mou nabidku neprime umyslne odmitl .. smula .. Jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva, a tak vam s nicim dalsim pomahat nehodlam.

ond (20.11.2007 22:11:31)

Teda ale to "nekolik krat" - to je luxusni slovo ;-)

petr (20.11.2007 23:09:08)

dokud se situace nezmeni a vyrobci hardwaru nebudou dodavat ke svym vyrobkum ovladace ktere sou napsane pro linux tak se toho asi moc nezmeni. Sice se na netu daji nake sehnat ale je mnohem lepsi kdyz je dostanete vypalene na CD

ond (20.11.2007 23:11:51)

tohle neni uz uplne pravda... zkousel jste instalovat nove (k)ubuntu? je tam docela zajimavy programek, ktery po instalaci spusti dokonfiguraci prip. stazeni proprietalnich ovladacu k hw, ktery neni v aktualnim jadre...

dejf (18.12.2007 16:18:11)

Za proprietarni ovladace pekne dekuju, az na vyjimky maji za nasledek pad stability nekam k oblibene kancelarske herni konzoli. Je potreba si vybirat hardware, ktery bude splnovat to co od nej ocekavate a tedy, chcete-li dany hw pouzivat s linuxem, pak nezbyva nez fungovani overit i jinde nez v oficialnim prohlaseni vyrobce - tedy v diskusich uzivatelu.

dejf (18.12.2007 16:21:04)

Karta o niz pisete by rozjet jit mohla, spis nez zbesilou akci s milionem distribuci, bych doporucil vzit jednu a k ni testovat jadra specializovana na multimedia. V tomto smeru mam velmi dobre zkusenosti praver s Mandrivou. Nerozjel ani nahodou vypovida primarne o nedostatku pokusu a snahy, kdyby tomu tak nebylo, napisete co nechodi, jak se to chova, dodate nejaky stripek informace na niz by se dalo stavet v odpovedich. Nicmene spise z vas mam pocit, ze touzite virit diskusi a odpoved, ktera by vam pomohla predevsim za zadnou cenu nedostat.

Anonym (21.11.2007 20:37:44)

zcela jiste ne!

Radek (22.11.2007 14:16:49)

Je tady někdo, kdo začal rovnou s linuxem a k woknům ani nečuchl? Jak dlouho trvá pochopit první kroky? Resp, jaké kroky podniknout k alespoň počátečnímu proniknutí do linuxu? Příklad - po (pohodové) instalaci Ubuntu jsem chtěl nainstalovat Acrobat Reader. Když jsem si na stránkách Adobe zvolil jinou jazykovou verzi než ENG, chtělo to po mně vědět jaký instalátor používám. No jak to mám hned zpočátku vědět? A kde to mám spolus dalšími věcmi zjistit?

Anonym (22.11.2007 16:26:54)

Nejlepsi metoda jak se ho naucit je ho proste a jednoduse pouzivat bez toho, ze byjste pouzival windows. V Linuxu, resp. linuxvych distribuci je jeden takovy figl .. jmenuje se balickovaci system, je to program, ktery vam umozni prochazet v databazi balicku (aplikaci, knihoven, her, apod), jsou srozumizelne rozlozene do sekci, ktere urychli hledani. Podstata je v tom, ze prez nej muzete nainstalovat na jeden klik bez jakehokoliv hledani po webech cokoliv. Takze to mnohem urychli instalaci a je to bez problemu. Pokud se chcete dozvedet spoustu informaci, bez toho, ze na to prijdete sam (systemem pokus-omyl), doporucuji navstivit domovskou stranku ubuntu. Najdete tam kompletni manual vcetne navodu na cokoliv (samozrejme take cesky) http://wiki.ubuntu.cz/ .. Staci najet na ubuntu.cz a nahore v pravo kliknout na navody. Take muzete vyuzit online bezplatne pomoci, kde se muzete ptat na cokoliv - staci se pripojit na IRC kanal ubuntu. (dostupny je take cesky kanal). Pokud vam ani to nestaci, existuji stranky jako treba http://abclinuxu.cz http://root.cz apod .. Nakonec, google to jisti ;)

Radek (25.11.2007 10:40:38)

Děkuji všem, kteří mně odpověděli tak, abych si z toho něco pozitivního odnesl. S Linuxem skutečně začínám, takže hledám...

Rouchi (22.11.2007 16:52:47)

lol a co ty seš prosimtě za kry...a když si potřebuješ instalovat do ubuntu adobe reader, když v každý dnešní user friendly distribuci je KPDF, kterej ti PDFka samozřejmě bez problému odevírá, je mi až fascinující kam může lidská mentalita a tupost dospět, buďto jsi linux nikdy nezkoušel nebo jsi fakt tupoun, tak prosimtě šoupej nohama...

Meda (22.11.2007 19:00:31)

Co jste Vy vubec za cloveka?? Je snad jasne, ze s nim nema zadne zkusenosti, proc se do nej proboha navazite? Kdyz mu nechcete poradit, tak mu laskave dejte pokoj! Lide jako Vy tady vubec nemaji co delat! Kdyz ctu, co pisete, tak se ani nedivim, ze jsou linuxaci tak neoblibeni, a to jsem jeden z nich

Rouchi (22.11.2007 20:33:31)

Hele jako promiň, ale když si stáhnu nějakej pdf dokument tak první co zkusim že dam normálně jednoduše klik na něho a počkam až se otevře a když se neotevře, tak pak začnu řešit proč to nejde a pak mu rad poradim co má nainstalovat a jak

Kossik (24.11.2007 20:10:29)

Kdyz hleda program,tak mu to pdf asi neotevre,ne? :) A i kdyby, zeptal se snad normalne a slusne, tak by se to same dalo predpokladat i u odpovedi. On se prece nezajima konkretne o PDF, to slouzilo jako priklad. Clovek ktery zacne nemusi hned vedet, ze Ubuntu vychazi z Debianu, ze tam ma program Synaptic pro spravu balicku atd atd... Proto se zeptal, kde muze snad potrebne informace najit. Pokud vim,odpovim. Ale nebudu na nej vyjizdet a ponizovat ho,ne? Nejlepsi je mu bud primo poradit s problemem, nebo odkazat na stranky, kde muze najit odpovedi i na dalsi otazky. v tomto pripade nejspis wiki.ubuntu.cz ..

Anonym (22.11.2007 20:21:11)

A kdyby jste premyslel vy, tak zjistite ze v ubuntu KPDF neni, jak uz sam nazev napovida, Kpdf je aplikace ktera se nachazi primarne v KDE, nikoli v gnome ! Nechapu proc takhle vyjedete na cloveka, ktery linux evidentne predtim nikdy nevidel .. Take pouzivam Linux, ale narozdil od vas se umim vyjadrovat a chapu lidi, kteri neco proste nevi, za to ze se zepta ho chcete ukamenovat nebo co ? Mnel byjste se jit lecit .. Dalsi logicke vysvetleni vaseho projevu je takove, ze chcete za kazdou cenu ponizit chovani uzivatelu linuxu, sam pouzivate windows, ale takhle kdyz pisete za linuxaky sem prijde spoustu dalsich lidi, ze se linuxova komunita neumi chovat .. Jeste, ze jsou tady ip adresy ;)

Meda (22.11.2007 20:31:16)

Kdyz pouzivate Ubuntu, tak primarne shanejte ten Acrobat jako balicek *.deb. Nicmene pro linux existuje vicero jinych pdf programu, podle me lepsich. Ja osobne rad pouzivam Evince, na nej zadny balicek shanet nemusite, urcite pujde nainstalovat pres Synaptic

dejf (18.12.2007 16:12:09)

No, k linuxu jsem si cuchnul asi pred deseti lety, tenkrat jsem mel na PCku stale jeste DOS a k nemu po zjisteni o nedostacivosti windows NT4 jeste OS/2 Warp4. To bylo na hrani, pracovni veci jsem resil na MacintoshiSE z roku 1988 az do roku 2001. Sve zkusenosti s windows bych mel - clovek se jim moc nevyhne - ale uz od roku 98 je na vlastnim pocitaci intenzivne omezuji a poslednich 6 let nemam widle pro vlastni potrebu zadne (a to mam x OEM licenci ke kdejakemu kompu vcetne Alphy@500MHz z roku 1996). Co se tyce Acrobat readeru, tak se jedn ao prehistorickou aplikaci a doporucil bych budto Adobe Reader nebo Jinymi zminovane Kpdf, ktere se v repozitarich k ubuntu snad najde. Na prohledavani baliku podle dovednosti se na debianu hodi synaptic, doufam, ze ubuntu jej ma taky kdtyz uz z toho debiana vychazi.

Anonym (22.11.2007 21:41:39)

proc menit neco co funguje, windows jsou pro "domaci" uzivatele nejlepsi operacni system

Anonym (23.11.2007 08:59:54)

A co kdyz to nekomu nefunguje ? Co kdyz nemate tolik casu se starat o zabezpeceni systemu ? Ja myslim ze v nekterych pripadech je to trochu jinak .. Napr. koupi si nekdo pc a vubec jim nerozumi, nevi co je to antivir, jak se branit proti virum, chce pc proste jen na im, emaily, web, hudbu, filmy, napsat obcas nejaky doc - coz je bezny uzivatel, nekterym staci i prvni 3. V tom pripade je jednoznacne lepsi linux, protoze system nainstalujete a od te doby nemusite ani hnout prstem a sesmolit nejakou funkcni kombinaci ochranneho softwaru aby to nejak chvili jelo. Neznaly clovek nevi ze nemuze na ty a na tam ty stranky, proste je to internet a nevi ze se ma nejak omezovat. V pripade linuxu muze delat cokoliv a nemusi se bat, ze by to jeho OS uskodilo. A pojede mu ten pc stejne dobre i za 4 roky, proste nemusi vubec nic delat a takhle to ma podle mne vypadat. V pripade windows by musel po par mesicich, neli tydnech shanet kamarady, ze s tim neco ma, popr. zavolat techniky, a utracet tisice za podporu, pak sformatuji disk, data jsou fuc, a muze zacit znova .. Neznaleho uzviatele nezajima, ze musi zalohovat, proste to ma jet. Spouste z vas se to uz stalo, je to tak normalni, ze uz to nevnimate jako neco vyjimecneho, proste ve windowsu to tak je. A na to jste tak zvykli ze vam to nevadi i kdyz prace s pc muze vypadat mnohem lepe. Pokud ale mate doma deti, a chteji za kazdou cenu hrat tu novou hru co ted vysla, samozrejme ji take ukrast, tak je pro ne lepsi windows. Pokud ale chcete aby z deti neco vyrostlo, postaci linux, najdete primo v balickovacim systemu hry, ktere nejsou tak agresivni, jsou zdarma, nektere i naucne, logicke. Proste to vsechno zalezi na tom, na co pc pouzivate.

Anonym (28.11.2007 10:18:23)

"Pokud ale mate doma deti, a chteji za kazdou cenu hrat tu novou hru co ted vysla, samozrejme ji take ukrast, tak je pro ne lepsi windows. Pokud ale chcete aby z deti neco vyrostlo, postaci linux, najdete primo v balickovacim systemu hry, ktere nejsou tak agresivni, jsou zdarma, nektere i naucne, logicke. Proste to vsechno zalezi na tom, na co pc pouzivate." :), tata idoelog. Na MS existuje podstatne vice naucnych/logickych her nez na linux, spousta jich je free a pouziva je nekdo? Taktez pro linux jsou rekneme "brutalni" hry... :). Cim dal vice me pripada, ze lide od linuxu jdou uplni ideoliste. Ovsem zapominaji, ze zijeme v realnem svete, kde vsechno nejde tak jednoduse jak si mysli...

Mar (24.11.2007 22:40:00)

Windows jsou drahé, Linux je zadarmo! :-)

David (25.11.2007 17:52:05)

No, přechod na něj nějaký čas stojí, takže je to nutno taky do "kalkulace" zahrnout :-) Jinak drahé? Nepopírám, že pár tisíc win opravdu stojí, nicméně v době, kdy jsou si lidi ochotní kupovat co půlrok grafiku za 5-8 tisíc mi investice do OS, kterou člověk udělá jednou za 5 let, nepřijde v této cenové relaci tak tragická a neměla by to být tak strašná překážka... :-)

Anonym (26.11.2007 14:47:02)

Tak mi vysvetlete proc ma vetsina nelegalni kopii ? Zeby to bylo tim, jak je to levne ? Pokud si nedokazete najit cas, je to vas problem, ti co ho nemaji jsou vpohode. Nektere to muze i bavit a na vlastni hobby si clovek vzdycky najde cas. A jak jiz rikate, ze cas jsou penize, tak kdyz mate tolik penez, tak na co je vam par "korun" navic ? Trosku si protirecite. Ja cas uzitecnym vecem venuji rad, nejsem toho typu, ze za vsechno co udelam chci zaplatit...

David (26.11.2007 15:02:51)

Proč jsou nelegální kopie tak "populární" má trošku víc příčin a bylo by to spíš na filozofickou debatu. a) Je to snadno "k dostání" a po "malých rybách" se moc nejde... Čili riziko minimální. b) Deformace přistupu k duševnímu vlastnictví, způsobená mj. i 40 lety režimu, kdy hodnotu mělo jen to, co se udělalo rukama. Seknout Favorita za 30 000 se spousta lidí bojí a spoustě lidí to přijde nemorální, "stáhnout si" (alias ukrást) Photoshop, který stojí několik desítek tisíc, přijde lidem celkem normální.... A tak bych mohl pokračovat... Mimoto ale moje reakce neaspirovala na nějakou všelijakou hloubku a rozhodně no nemělo být k diskusi o tom proč se krade SW, jen prostě nechápu, že někomu není zatěžko vyhazovat 8 klacků za GK co půlrok, ale dát 4 tisíce za OS jednou za pět let jo a řve (tím nemyslím pro pořádek vás), jak je to vysoká cena...

Anonym (27.11.2007 01:37:37)

Sice píšete, že vaše reakce neaspiruje na nějakou hloubku, ale přesto musím reagovat na vaše spojování softwarového pirátství a naší komunistickou minulostí. To je podle mě absolutní nesmysl. V západních zemích, které za sebou nemají 40. let komunismu se také SW krade a to ještě ve větší míře. Tohle svalování všeho na 40. let komunismu (vím, že jste to nemyslel jako omluvu ani jako výmluvu, spíš jako další výtku tomu slabému ošklivému národu Čechů a Moraváků) se mi dost zajídá. Imho 18 let po revoluci je to už opravdu jenom symbolismus. Za těch 18 let proběhla daleko větší deformace duševních hodnot... Jinak, co se týče toho kradení SW (a dost bych to odlišoval od stahování filmů a muziky. vlastně jakéhokoliv umění), podle mě to má pouze 3 příčiny. 1) Pachatel nevidí reálný následek svého konání. Kdyby ukradl třeba tu housku, tak prodavači ta jedna houska ubyde. Takže dotyčný spáchá nějakou reálnou škodu. Zatímco když to stáhne, tak producent toho SW neutrpí, z pohledu pachatele, žádnou reálnou ztrátu. Pouze na něm nevydělá. Viz častý argument "kdybych si to to nestáhl, tak si to stejně nekoupím => nikoho jsem o zisk neokrad". Navíc tím, že si stáhnu kopii producentovi neubyde, může prodat stejný počet "kusů" zboží, jako kdybych ho neokradl. 2) Všeobecná dostupnost, a fakt, že pokud něco stahujete, nepřekonáváte tím odpor dotyčného, který vám to nabízí. Nemusíte ho "okrást". Stačí, když si vezmete, co vám nabízí. Z toho také pramení, že většina lidí v tom nevidí společenskou hrozbu. Pokud někdo nebude nabízet, nikdo od něj nebude stahovat. Naproti tomu, normální zloděj se vás asi ptát nebude:-) 3) Všeobecná iluze anonymity internetu. (viz váš bod a). Ufff:-)

David (27.11.2007 08:54:48)

Ne, fakt nejsem člověk, co by se chtěl dalších padesát let vymlouvat na to, že tu byli čtyřicet let komančové :-) Ale jeden z faktorů to IMHO je taky. Nevím, na kterém "západě" se krade víc, ale ve Švýcarsku a Německu, kde mám příbuzné, resp. známé, je prostě naprosto normální si SW kupovat. Tady prostě pořád platí to, že člověk nakoupí HW a ty "programy už si tam nějak nahraje"... Minulý režim dozajista není jedinou příčinou, nicméně degradace duševního vlastnictví IMHO stále pozorovatelná je... S Vámi popsanými faktory nicméně souhlasím. 1) je vyjádřeno velmi dobře, 2) a 3) jsem defacto už zmínil já ve svém předchozím příspěvku v bodě a).

Anonym (28.11.2007 01:03:25)

Co já znám lidi v zahraničí (Francie, Anglie, Holandsko, Španělsko) tak je to více méně srovnatelné s námi. Samozřejmě s přihlédnutím k místním zvyklostem:-) Ale když o tom tak uvažuju, asi máte pravdu, že je to spíš v takové té šedi. Něco, co sice dělá většina, ale nijak moc se tím nechlubí. Asi si tam lidé víc uvědomují, že to není úplně košer. Kdežto u nás je člověk mnohdy spíš považován za exota, když si něco koupí:-)

David (28.11.2007 09:53:02)

No s tím exotem stopro souhlas... Když jsem si nedávno kupoval notebook a řekl pár kamarádům, že je to včetně legálních XP, byl jsem opravdu za exota :-) Při prvním sdělení této informace jsem se setkával obvykle s reakcemi typu "ježíš a to to nemáš doma smahlý?!" :-)))

stana (9.12.2007 05:15:26)

Ono nejde jenom o OS za pár tisíc. Ještě MS Office, který cenově několikrát převyšuje cenu OS. Ten má většina taky načerno. K tomu soft pro správu a úpravu foto, vypalování a jsem na ceně extra vysoké. Linux toto obsahuje v distribuci zadarmo. A to nemluvím o licenční politice Microsoftu, specielně o OEM licenci, která při výměně základní desky okamžitě pozbývá platnosti...

Anonym (9.12.2007 09:10:36)

Ale tady si nekdo hraje na ekonoma. MSO stoji 1500 s DPH (pro studenty a domacnosti) takze to neni tak hrozne. Na platformu MS prece existuje spousta FREE softu! Od kancelarskeho baliku po vypalovani, tak nevim co tu proboha placas, ze pokud pouzivam MS, tak musim nakoupit soft za x10kkc. Na linuxu taky pomale zacinaji vznikat komerecni produkty, je to sice mizive procento, ale jakmile se trochu linux rozsiri, tak jsem si jist, ze bude jen pribivat. Pokud chci srovnavat, srovnavej objektivne a na vsechny strany! Nesnasim takovy rejpaly, ktery jen ublizuji linuxu.

stana (9.12.2007 15:40:03)

Rejpala si nech pro svy kamose. OEM verzi nekupuji - kvuli licenci. Plne verze stoji mnohem vice. Avsak zasadni vec - Zkousel jsem nyni nainstalovat SUSE 10.3, po nacteni jadra vse zamrzlo. Na diskuznich forech jsem kloudnou radu nevidel. Mandriva to same. Live distribuce SUSE to same. XP Proffes. fungují. Takže si prostě Wokna koupit musím. Když chceš totiž podnikat, a dělat jenom blbý účetnictví, tak to musíš mít legálně. K tomu office - a když ti po 2,5 roku odejde základní deska, tak musíš koupit novou OEM licenci - proto OEM nesnáším. Na starým HW mi Linux šel v pohodě.

David (9.12.2007 16:16:29)

Ad OEM viz výše... Buď jste doopravdy tak hloupý, nebo neumíte číst, nebo s tou OEM licencí lžete naschvál...

dejf (18.12.2007 16:06:36)

Ano, a kdyz nejaky takovy soft chci, tak si jej musim stahnout z provereneho zdroje, rucne skontrolovat zda odpovida (ale uz nemam ty sumy, takze neni cemu) a pak provest instalaci, ktera je pro kazdy program individualni, jina. Takze wokeni uzivatel se musi naucit spoustu veci jen na to, aby si vubec do pocitace dostal soft ktery potrebuje a nejde o to, zda jej plati ci nikoliv. Oproti tomu na linux mam vetsinu produktivniho softu i dalsich blbin v repozitarich a instalace je unifikovana. Balickovaci system se automaticky stara o kontroly kontrolnich souctu a je obvykle schopen tahat soucty z jineho mista nez vlastni baliky a tim se branit i proti hacknutemu zdroji. Takze nezavisle na tom, zda dam za soft pro wokna nic nebo desitky litru, dam k tomu navic furu zbytecne stravenyho casu. Jenom si pro sve pouziti musim vybrat neco jineho nez SuSe, ktery si hraje na Vistu a hadrwarovymi pozadavky ji svym uzasnym nastrojem Yast fakticky prekonava.

Anonym (18.12.2007 16:53:06)

Promin, ale jsi trochu offtopic, ja reagoval obecne na cenu! Staci mi k zivotu koupit OS, nikde v mem prizpevku neni nic o tom, ze na linuxu staci napsat apt-get ... ci podobne, nebo kliknout na Aktualizovat a vse se aktualizuje nebo dokonce udrzuje samo aktualizovane nebo snad ze aktualizace programu na woknech je tezsi/lehci. BTW Instalace softu na woknech je pokazde jina? Hm ja myslel, ze staci poklepat>> Souhlasim/I Agree>>Next> NEXT >>OK a je hotovo, jasny na linuxu je to lehci to mi nepis.... Co se mi obcas nelibi na orgumentech lidi co pouzivaji linux, ze casto zamenuji a volne prebihaji do ruznych oblasti zamereni ( server, vyvojova stanice v praci, domaci pocitac, kancl). Vsechno toto jsou docela specificke oblasti. A opravdu ne vzdy lze nahradit v dane skupine OS. U domaci stanice i kanclu to vetsinou jde (, pokud se opravdu dela to zaladni, ovsem jakmile doma nebo v praci delate na softu only WIN, tak zacina byt zle. Rozjizdet pak nejaky soft ve WINE MUZE byt legrace na dlouhe zimni vecery.

David (9.12.2007 12:11:54)

Pro domácí použití: Windows cca 2000 Kč (jedna OEM licence) MS Office cca 1500 Kč (TŘI licence) Soft pro úpravu a správu foto - nee, opravdu ne každý potřebuje "velký" Photoshop, buď se dá koupit jeho "ořezaná" verze, za cenu velmi příznivou, ale většině lidí by na ty "úpravy" bohatě stačil i GIMP nebo dokonce Picasa (obojí zdarma :-) ) Vypalování taktéž... Když to posčítám, jsem cenově někde kolem 5 000, tedy stále na úrovni ceny slušné grafické karty, kterou si dost lidí "dopřává" co půlrok, ale dát jednou za několik let podobnou částku za SW je cena "extra vysoká"... Mimoto, s OEM licencí sprostě lžete, viz například: http://www.mojevista.cz/node/460

stana (9.12.2007 16:39:31)

OEM je vázána na hardware. Pokud Vám po 2,5 roku odejde motherboard, koupíte si obdobný a dáte do něj stejný procesor? Asi ne. a potom máte nelegální Win. Viz: http://www.microsoft.com/cze/infolinka/faq/licencovani/domaciuzivatel/prevodoem.mspx, http://www.microsoft.com/cze/licence/Oblast/Firmy/compare.mspx. Toto jsou oficialni stranky MS. Tak si odpusťte sprosté lži. Protože, co je psáno, to je dáno. A ne, co někdo řekne.

David (9.12.2007 18:44:54)

Ta možnost tu je... Samozřejmě v případě výměny (skoro) celého počítače je to věc jiná. Nicméně v případě, že byste vyměnil pouze desku, tak OEM licenci zachovat LZE. A tam směrovala moje odpověď. Mimoto v příspěvku, na který jsem reagoval, nic o 2,5 letech nebylo, to jste si dopatlal až dole v tom příspěvku kde mluvíte o účetnictví :-) Vy jste totiž ten příspěvek napsal tak, že to působilo jako kdyby si člověk koupil OEMku a do konce životnosti PC nesměl desku (POUZE desku) vyměnit... Což je blbost :-)

stana (9.12.2007 21:23:40)

Souhlasím, že pouze motherboardu se to netýká, ale já jsem měl tu smůlu, že během 4 let jsem měnil 2x ZD a s tím i procesor a podruhé i platformu na intel, s tím paměť. Vývoj a pád cen je dnes hodně rychlý. Takže: 3x OEM licence. A to je už dost drahé. Většina lidí to však neřeší, protože má OS a zbytek načerno. Proto jsem chtěl Linux, ale nyní jsem ho nerozchodil.

David (9.12.2007 21:38:34)

Njn, jenže pak to trošku naráží na to, že tu "kalkulaci" jsem dělal pro "domácího BFU", tj. člověka, co mění PC jednou za čtyři až pět let :-) Ono nic není zadarmo a v tom OEMku nějaký "háček" být musí, jinak by to těžko prodávali za třetinu :-)

Anonym (18.12.2007 16:05:02)

Kalkulace spociva v tom, ze se zmenou verze widli se toho musi naucit stejen nebo i vic, nez pri prechodu na linux. Z vlastni zkusenosti vim, ze pro bezne kancl krysy je mandriva intuitivnejsi nez XPcka. Problemy s prechodem maji lide, k nimz patrne patrite i vy, kteri maji s windows delsi zkusenost a figle+vychytavky z windows jim na linuxu nefungujou. Uklidnim vas, z tech figlu umi bezny uzivatel tak malo, ze pri prechodu na linux o nic neprijde. A co se tyce ucici krivky, tak po dvou letech pravidelneho pouzivani toho clovek s linuxem dovede radove vic nez s wokny po dvou letech.

petr (18.12.2007 23:00:15)

Myslis ze kdyz ti odejde po 2.5 letech deska tak si myslis se ze stale budou vyrabet, ja bych rekl ze ne takze do ni ten procesor namontujes(pokud ti samozrejme neodesel i z deskou)

dejf (18.12.2007 15:54:25)

No, kdyz se podivam na rozdily mezi vistou a starymi wokny nebo nejakym linuxem a starymi wokny, dojdu k jasnemu poznani, ze to vyjde nastejno. Mimoto, domacimu uzivateli je obvykle zcela jedno jaky ma operacni system, dulezite je, ze jsou splneny jeho pozadavky na fukcnost. Overeno pri prevodu vice nez 50 jedincu z widli na linux...