Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Autorské poplatky klesnou

Autorské poplatky klesnou

Anonym (2.12.2008 00:00:00)

Od 1. ledna 2009 klesnou některé autorské poplatky (paušální odměny), vybírané z médií. Nejvíce u flash disků a paměťových karet: z dosavadních 6 korun za každých započatých 512 MB na 1,50 Kč za každý 1 GB, se stropem ve výši 90 Kč. Začne se ale platit i za Blue Ray disky, a to stejně jako za DVD: 1 Kč za nepřepisovatelný disk a 5 Kč za přepisovatelný.

Anonym (2.12.2008 12:52:30)

pokud bychom tento předpoklad aplikovali jinde, tak v podstatě každý chlap by mohl být kdokoliv zavřen za to že chtěl znásilnit

jaa (3.12.2008 23:38:22)

zensky snad taky ne?

Tinker (4.12.2008 17:57:25)

sice jsem to pochopil až po 3. přečtení, ale máš fakt pravdu....problém je, že všechno se dá zmanipulovat - takže aby ho zavřeli, tak nakonec stačí smyšlená výpověď.

ppp (2.12.2008 15:37:34)

Pozor - ve vyjádření IFPI s odkazem na Policii je chyba..pro software to neplatí. Vztahuje se to pouze na audiovyzuální tvorbu..jen tak pro upřesnění. Tak jako tak jsou tyto poplatky zlodějina..Nicméně využívám masivně možnosti, kterou mi zákon dává a kterou jsem si navíc nuceně předplatil..takže když chci něco legálně..stáhnu to z Rapidshare, nebo podobné služby..a nic sem neporušil...Ideálně v rámci EU je také dobré, pokud si svá média nakoupíte v zemi, kde jsou poplatky nížší nebo nejsou. Např. viz. článek..Anglie..kde je nelegální i stahovat, ale není poplatek. Koupíte li si tam HDD o kapacitě několika tera..nebo Vám to někdo doveze..nebo paměťové karty..bezproblémů je dovezete neboť uvnitř EU žádné clo neplatíte..tady je použijete..a dá se říct, že ste s vohnoutama vyjebali ad maximum..((-: Já osobně jsem od zavedení poplatků nekoupil ani jeden originální disk s mediálním obsahem..Kupuji jen hry..kde jiná možnost není a navíc originál má své výhody..patche, updaty, hraní po internetu atd.

petr (2.12.2008 16:36:44)

a vyplati se jet do anglie kde si koupis par disku a pak se vratis domu ?? U nas o ne zaplatis o neco vice ale mas to hned nehlede na to jak budes vyrizovat pripadnou reklamaci

Pavel (2.12.2008 20:32:14)

Tak samozřejmě to nebudeš dělat jen kvůli tomu..to lze udělat jen když tam jezdíš, někdo koho znáš v té zemi pracuje atd. Možná by se dala najít i bližší země, kde bys ušetřil. Jinak já nebo ty to s jedním diskem dělat nebudeme..asi. Ale některé firmy takto nakupují třeba části diskových polí..víš...ono.když máš v servrovně pole, kde je 16 disků po já nevim..300 nebo 500Gb..a takových sad máš několik. Občas přikkupuješ měníš...Případně ještě nějaké zrcadlo na zálohy..to by ses nedoplatil..na jednom takovém zařízení bys těm zmrdům odevzdal tisíce..což je velice nechutné..když si třeba spediční firma a máš tam akorát databázi..co se s toho má živit nějaká zombie typu Janda, Vondráčková a jiný odpadi.

Tinker (4.12.2008 17:54:47)

Když koupí něco kvalitního, nemusí se o reklamaci tolik bát....a nakoupit to může třeba když tam jede na dovolenou,ne? (nebo se to nesmí?)

Robert (12.12.2008 12:26:07)

Pokud koupíš HDD, dá se to vyreklamovat u výrobce, prostě si na jeho stránkách vygeneruješ RMA a pošleš na udanou nejbližší adresu v Evropě. Nevím jestli to mají všichni výrobci, ale ti největší co jsem u nich zatím reklamoval firemní disky byli OK. Objednat si to můžeš jako nové zboží mezi obchodníky např. na ebay.co.uk, nebo jakémkoliv e-shopu, zaplatíš kartou a za pár dnů to máš přímo na stole. Když se něco podělá tak to pošleš jednoduše výrobci nebo e-shopu kde jsi koupil. Proč bych někam jezdil, stejně když něco koupím tady v CZ tak jim to taky posílám poštou než někde 2xstát frontu v nějakým shopu. A dneska už to poštovný kolikrát taky není za moc, takže když člověk koupí dva tři disky, vyplatí se mu to. No a u médií za pár korun asi reklamaci nikdo moc řešit nebude...

lu (2.12.2008 17:21:17)

no...moc nechápu autora, ale chápu - bez peněz se žít nedá :) Jádro věci je ve špatné konstrukci zákona. Podle ní totiž KAŽDÉ zázn médium je možno použít (výlučně a jenom) ke kopírování "uměleckých děl" Ani ne tak sporné, jako nad slunce jasné ovšem je, že kolik lidí je k tomuto čelu ve skutečnosti používá. 10% ? Stát se tedy ... jednoznačně polarizuje do skupiny zlodějů a podvodníků.

nastvany ctenar (2.12.2008 17:45:16)

No ten zákon vlastně tímto přesvědčuje lidi, že není špatný aby to tak dělali - aby si kopírovali, co je jim jen libo - nebo jinak - spíš je k tomu doslova NAVÁDÍ: "Když sis to človíčku zaplatil u nějakýho zloděje, kterýho ani neznáš (a po kterým by ani tvůj pes neštěk), tak to rozhodně nepropásni a kopíruj si co chceš a co to jen jde!" Osobně nechápu, jak je možný platit za vypálení svejch fotek nějakýmu nenažranýmu cizákovi, kterej na ně teda autorský právo rozhodně nemá!!! Vždyť v tomhle případě jde jen o pouhou moji touhu si SVÁ data zálohovat!!! Mimo to bych chtěl aspoň touto formou poděkovat blbům, který to snížení zaváděj až od novýho roku - před 14 dnama jsem si byl z důvodu poruchy své staré flashky koupit novou a tudíž zaplatil těm darmožroutům znova a zase zbytečně víc než by to bylo tedy v lednu - a teď se dozvim tohle - typický moje štěstí - GRRR!!!

David (2.12.2008 19:44:15)

Nikdy jsem moc hudbu "nesosal", ale po nedávné koupi 8 GB flashky, kde jsem při ceně kolem pěti stovek nasypal cca 140 Kč jako autorský poplatek, asi začnu... Vždyť já si to vlastně předplácím, to bych byl blbec abych si taky něco nenatahal, ne? Odmítám jen příspívat vykopávkám typu Janda na bezproblémový důchod...

Zdeněk (3.12.2008 17:31:47)

Já bych z poplatnil ještě notový papír a každou hodinu hudební výchovy. Proboha co kdyby si někdo tu genialní píseň zapsal a co děti přece nemůžou spívat Ach synku Ach synku .... bez zaplacených autorských poplatků.

Janyt (4.12.2008 14:22:49)

OSA a jejich autorske poplatky je dalsi legalni zlodejina

Tinker (4.12.2008 17:51:47)

když jde o zlodějinu, je to v čechách vždycky legální...přinejmenším se najde způsob, jak to zlegálnit