Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Kde udělal Linux chybu?

Kde udělal Linux chybu?

Anonym (28.10.2010 00:00:00)

Některé open source aplikace, jako například OpenOffice či Firefox, se poměrně dobře etablovaly na trhu a představují silnou konkurenci pro zaběhnuté komerční projekty. Proč se to stejné nedaří Linuxu? Mohou mu pomoci platby, komerční programy a další zdroje financí?

airlive (28.10.2010 09:08:47)

1) linux se nedá stáhnout ani koupit ? fail ? skoro každý je volně stažitelný a lze je jej i koupit např Sled 2)nekompabilita balíčků?fail ? jednoduchým převodem lze převést za předpokladu,že je uživatel schopen přečíst manuál a má základní znalosti s pc. 3)roztříštěnost distribucí ? ano ? každý si může stáhnout co mu vyhovuje a ne co dostane jako v uniformě v obchodě Závěrem:myslím si, že v současné době je Linux opravdu zhruba pro 1% postiženych .. trdla,lenoši,rýpalové nedosahující mentální způsobilosti si s ním akorát přidělávají starosti .. Linux není pro všechny .. .. možná není ani pro Tebe .. :-)

Petr (28.10.2010 09:17:41)

Přesně takoví týpci jako Ty Linux zabíjí... No Comment. Přečti si to ještě jednou a pořádně, pak se dlouze zamysli a pokud máš aspoň několik let zkušeností v oblasti různých OS, dáš tomuto článku alespoň v jádru zapravdu.

anonym (28.10.2010 10:46:20)

Reaguji pouze na 2 odstavce ve druhé části článku,se zbývajícím obsahem se souhlasit celkem dá. Imho je to můj názor a jako takový jsem ho prezentoval zřejmě ve správné části nazývající se Diskuze. FYI:linux zabíjím rád teda ten svůj asi takhle killall -U ///killall - user ;-) Který OS myslíš konkrétně?Raději mi neodpovídej,děkuji za pochopení ;-)

zenek (29.10.2010 11:47:08)

No a právě kvůli takovým fanatikům jako ty většina Widlařů Linux ani nezkusí,kdekoli je nějaká diskuse o Widlích nebo jiném os tak tam právě takovíhle typové píšou uplné kravoviny a ani na diskusi o své Linux modle se to bez napadání neobejde.

allij (28.10.2010 13:29:22)

Kecáš prostě kraviny.Stačí se podívat na fóra Ubuntu,Mandrivy,Suse atd.Tam je ten důkaz proč je Linux neůspěšný.Linux se svoji rétorikou obhajoby je jako stav v době nedávné.Časopisy pro kutily a jeho nadpisy: Jak rychle a snadno si udělat auto,jak upravit pračku na sekačku atd.Přesně v tomdo duchu dělá Linux reklamu.

anonym (28.10.2010 19:05:00)

citace allij :Kecáš prostě kraviny. ////:::: ano správně,tam kde dochází argumenty přichází hulvátství a volně navážu na tento příspěvek- Vy sám jste zkoušel několik lin-dister a vždy to dopadlo špatně a teď nebudu řešit jestli vinou exotického/nepodporovaného hw nebo neschopností usera.Tak prosím zústaňte u svých win-vista(tenkrát jste je měl) a nekomplikujte si život linuxem ;-)

allij (28.10.2010 19:45:46)

to anonym 19:05: bohužel se pletete.Linux a Windows používám stějně bezproblémově.Jenom ukazuji na problémy které nechce nikdo vidět. Vaše odpověď poslaná po sobě nekolikrát, svědčí o neschonosti pracovat na PC.

anonym (28.10.2010 20:08:11)

Ve Vašem příspěvku jsem si nevšiml,že píšete resp.poukazujete na problémy,které nikdo nechce vidět,pokud pominu nadávky a něco o reklamě. Ano,usuzujete velice správně já neumím pracovat s pc:měl jsem jen otevřených hodně tabů a některé duplicitně a ve více prohlížečích a při zavírání tabů mi naskočilo,že jsem špatně napsal ochranu proti spamu a tímto znikly duplicity,ale věřím že admini zdejšího fóra to umažou.Tímto i zároveň chválím Váš velice bystrý a fundovaný úsudek o mé schopnosti práce na pc. :-)

anonym (28.10.2010 19:06:06)

citace allij :Kecáš prostě kraviny. ////:::: ano správně,tam kde dochází argumenty přichází hulvátství a volně navážu na tento příspěvek- Vy sám jste zkoušel několik lin-dister a vždy to dopadlo špatně a teď nebudu řešit jestli vinou exotického/nepodporovaného hw nebo neschopností usera.Tak prosím zústaňte u svých win-vista(tenkrát jste je měl) a nekomplikujte si život linuxem ;-)

anonym (28.10.2010 19:06:23)

citace allij :Kecáš prostě kraviny. ////:::: ano správně,tam kde dochází argumenty přichází hulvátství a volně navážu na tento příspěvek- Vy sám jste zkoušel několik lin-dister a vždy to dopadlo špatně a teď nebudu řešit jestli vinou exotického/nepodporovaného hw nebo neschopností usera.Tak prosím zústaňte u svých win-vista(tenkrát jste je měl) a nekomplikujte si život linuxem ;-)

Tinker (28.10.2010 13:25:45)

Roztříštěnost distribucí je dobrá vlastnost - každá distribuce má svoji konkurenci a jak známo, konkurence vede k zdokonalování. Kdo neví co si vybrat, ať si nechá poradit - kdybych si nenechal poradit, tak možná ještě smrdim u Win XP. Začínal jsem na Ubuntu s Gnome a časem se dopracoval až k Debianu s Fluxboxem. Někoho holt baví si se systémem hrát :) Na GNU/Linuxu je největší problém prvotní konfigurace - třeba v Ubuntu jde většina věcí víceméně jednoduše naklikat, ale i tak se člověk musí naučit co a jak dělat...ale za svoji snahu dostane systém s perfektní odezvou, vyhovujícím designem, vším poruce,... Win XP (sedmičky trochu taky) měly jednu nevýhodu proti linuxovým systémům - systém si vždycky pro uživatele připravil "další level" - problém, co uživatel musí vyřešit aby moh pokračovat v práci. V GNU/Linuxu jsem nic na ten způsob nezažil (pokud jsem se nehrabal hluboko v systému, ale oprava byla záležitostí několika vteřin), po instalaci stačí dotahat SW z repozitářů, případně si upravit prostředí a všechno bude fungovat. Možná proto se Windows šíří dál jako mor - člověk je tvor hravý :D

Anonym (28.10.2010 16:06:39)

Na linuxu je výborná instalace aplikací - označím křížkem aplikace co chci a jedním tlačíkem se všechno nainstaluje. Alespoň ty open-source.

Jan (29.10.2010 09:43:51)

Jakmile se objevi toto tema, je z toho na 95% flamewar :-) Takze ja taky prispeju se svou troskou do mlyna ;-) Windows jsou uspesne, protoze proste fungujou. Linux, *kdyz se vyladi*, tak sice taky, ale kdyz spocitam jen tu praci, kterou to da, vyplati se dat ty 3 litry za windows. Nemluve o tom, ze s kazdou novou hrou nebo aplikaci kolotoc znova. Muzete tvrdit, ze to na linuxu pobezi a treba i rychleji. Ano, ale za jakou cenu? Stravim u toho x hodin dumanim a ctenim ruznych for :-( Sam mam linux i open source rad, pouzivam ho na netbooku, protoze s meego jsem do 10 sekund na webu, ale beda jak tam clovek chce neco nainstalovat, kdyz to neni v repositari. U windows proste stahnete setup.exe a jedete.

Standa (31.10.2010 20:16:58)

Měl bys jsi zkusit nějakou jinou distribuci Linuxu pro PC. Jak jsi psal, máš Meego na netbooku a tam by měl taky zůstat... Je to opravdu jen systém na internet, trochu zábavy a možná i té práce. Mohu doporučit Ubuntu, kde žádné problémy se softwarem nenastanou. Je tam jednoduchý katalog softwaru, kde je vše přehledně zorganizováno a je to funkční. Určitě lepší, než se 3 hodiny probírat internetovýma stránkama a vyzkoušet 30 programů, z nichž 1/3 je zavirovaná, další 1/3 nějak omezená nebo placená a poslední 1/3 vůbec nefunguje.

anonym (28.1.2011 13:52:02)

Akde stáhnete ten setup.exe? Zagooglujete? nebo vlezete to repozitáře sluníčko.cz? Víte co obsahuje takový setup.exe? A jak dlouho Vám win fungují při neustálém instalování setup.exe? Taky jste se musel naučit kde to stáhnout :D

petr (29.10.2010 12:28:23)

Co se týká mého vztahu k Linuxu, jsem spíš běžný uživatel - kutil. Mám zkušenosti s Kubuntu, takže to co píšu se vztahuje k této distribuci, ale myslím si, že některé věci obecně platí i u ostatních distribucí. Mně jako uživateli nejvíc vadí spousta malých chybiček, nedodělků a nelogičností, které snižují ergonomii a dobrý pocit při práci. Pokud nainstalujete například Firefox, pak se na to s výchozími fonty nedá dívat. Nainstaluji tedy mscorefonts a rozbije se vyhlazování písma. Pěkné vyhlazování se sice nastavit dá, ale jen v konfiguračních souborech (fuj). Po instalaci není funkční auto-mount flashky - musí se na hlavní panel přidat widget(nebo jak tomu říkají), který se o to stará. Když něco děláte, často musíte zadávat heslo. Po dokončení různých akcí (proklikáte se průvodcem) v posledním kroku většinou vyskočí dialog v okýnku místo toho aby informace o tom, že vše je OK, byla součástí posledního kroku. Navíc dialog má děsivou ikonku, která evokuje pocit, že je něco špatně. Ve filemanageru Dolphin lze v menu nastavit, že menu nemá být vidět. Zpět to ale nejde, protože menu není vidět :). A navíc mi podivným způsobem blbne připojení k internetu - některé stránky nejdou zobrazit. Kubuntu se tváří jako linux pro lidi, ale už během první půl hodiny po instalaci se neobejdete bez příkazového řádku. No a protože je to Linux pro lidi, tak není nainstalovaný Midnight Commander a navíc není ani ve výchozích repositářích :). Toto byly jen příklady, na které jsem si vzpomněl, ale takových drobných chyb a pastiček na uživatele je tam spousta. Samozřejmě nastavit lze všechno, ale stojí to spoustu času.

anonym (29.10.2010 15:55:39)

No trochu nám tu rádoby linuxuvě lžete: 1)ikona automountu flešky je v liště vpravo dole tak jako u W7 a pracuje naprosto stejně -a)po připojení nabídne tabulku možných relací -b)kliknutím odpojíte 2) ano heslo se dává z důvodu bezpečnosti- je to jak ve W7 to UAC (přibližně podobné) 3)V doplpinu asi myslíte skryté soubory. A co se týká MC o5 nemluvíte pravdu,krom toho ,že konzolový manažer je pro Vás zřejmě tabu.(Midnight Commander) V systému Win. taky nic není a víte proč aby si každý doinstaloval co potřebuje. Celkově si dovolím říct,že toto jste opsal na jiném místě a není to vyjádření vaše jako vlastníka tohoto os. Aspoň ty názvy prog.jste mohl dobře opsat

anonym (29.10.2010 15:58:00)

Dolphin-doplpin -:))) okopčil jsem to od Vás :-)

petr (29.10.2010 16:43:22)

Máte zvláštní schránku ;).

petr (29.10.2010 16:31:27)

1)Ikonka automountu tam je, až ji tam přidám. Ve výchozím nastavení tam není. 2)UAC - click, Zadávání hesla - ťuk ťuk ťuk ťuk ťuk ťuk ťuk ťuk enter 3)Nemyslím skryté soubory, ale menu aplikace http://dolphin.kde.org/. Na obrázku to nahoře - File, Edit ... 4) MC tam není a pokud jej chci přidat, musím přidat i repositáře. V základním nastavení se MC ve správci nainstalovat nedá. A mezi Win a Linuxem je jeden zásadní rozdíl. Ve win příkazový řádek téměř nepotřebuji, v Linuxu se bez něj neobejdu. Neříkám, že jsou to nepřekonatelné překážky, ale člověka překonávání takových drobností po čase přestane bavit. A nelžu.

anonym (29.10.2010 17:10:44)

Aha,tak to Vám chybí - hlavní nabídka. Jde to opravit: otevřít Dolphin -kliknout mezi šipky v nabídce pravou myší-zvolit kartu - Nastavit nástrojové lišty-dole v nabídce dáte přidat-Zobrazovat hlavní nabídku(přesunutím na pravý panel v menu a dáte o.k. (pak ten buton můžete z5 odstranit)

anonym (29.10.2010 17:18:16)

Aha,tak to Vám chybí - hlavní nabídka. Jde to opravit: otevřít Dolphin -kliknout mezi šipky v nabídce pravou myší-zvolit kartu - Nastavit nástrojové lišty-dole v nabídce dáte přidat-Zobrazovat hlavní nabídku(přesunutím na pravý panel v menu a dáte o.k. (pak ten buton můžete z5 odstranit)

anonym (28.1.2011 13:45:53)

Kubuntu skutečně není vhodná volba pro začátečníka (sám jsem s ním začínal v r. 2006), ale nemohu s Vámi souhlasit že tam není ikonka automountu! A že tam není MC? ve windows také není totalcomander a ještě si za něj připlatíte :D. Boha jeho, Vy jste fakt divnej:D Víte co, doporučil bych Vám změnit distribuci. Doporučil bych Vám Linux Mint po spuštění funguje bez problémů narozdíl od Kubuntu kde je potřeba skutečně spouty věcí dotáhnout k obrazu svému :D PS: Mint má v repozirářích MC ;-)

anonym (29.10.2010 16:50:57)

Dolphin-doplpin -:))) okopčil jsem to od Vás :-)

Arch (29.10.2010 21:25:16)

Dokavaď nepojedou na Linuxu všechny nejnovější hry bude furt na dně.To je oč tu běží

Tinker (30.10.2010 21:57:13)

A to bych se hádal. GNU/Linux potřebuje hry jen z jednoho důvodu - jde na něm opravdu pracovat. Přecejen jak už jsem psal, Windows si s uživatelem každou chvíli hraje, GNU/Linux stačí nakonfigurovat jednou a běží. Uživatel pak může jedině pracovat, nebo pozorovat jak se křivka vytížení CPU kroutí kolem 1% :) Ale hlavně - GNU/Linux neni náhrada za Windows. Hráči chtějí pokud to chápu dobře jen ušetřit za licenci Windows...a pro ty GNU/Linux opravdu není - ten je pro lidi, co chtějí objevovat a zkoušet ;)

Ondra (31.10.2010 15:16:51)

O ty hry by až tak nešlo, Linux bych si již nedal ani na pracovní PC - několikrát jsem se snažil na něj přejít, naposledy před 2 lety v domění že typické problémy jsou již vyřešeny. Jak tu někdo správně psal - Linux je pro ty kteří chtějí objevovat a zkoušet nové věci. Pokud je pro mě PC pracovním nástrojem tak jsou pořád Windows jasná volba, nejsem student abych měl čas na neustálé řešení potíží s ovladači, hledání neexistující alternativy SW na který jsem byl zvyklý ve Windows, příp. opakované marné snahy o zprovoznění SW pod Wine, nakonec jsem se snažil řešit tento problém virtuálně běžícími Windows pod VMWare, opět problém tak šel opět Linux pryč a zřejmě již navždy.

Standa (31.10.2010 20:00:31)

Hloupost, vše je jednoduší než ve Windows a já osobně jsem nikdy s ovladači ani s jinými věcmi problém neměl... Myslím, že se tvůj problém nachází v konfiguraci mezi židlí a klávesnicí :-D

petr (1.11.2010 17:37:44)

Co se týká ovladačů, tak problémy jsou jak na Windows, tak i na Linuxu. Například moje wifi se Windows odpojuje od ad-hoc sítě a v Kubuntu vytuhne instalace ovladače :). Ale co mě dokáže naštvat je, když nefunguje taková jednoduchá věc, jako získáni adresy z DHCP a připojení k internetu. Už delší dobu se nad tím vztekám, teprve předevčírem jsem přišel na to, v čem je problém. - Připojení k internetu nepracovalo správně, pokud DHCP přidělilo jako DNS adresu routeru. Chtěl jsem si nastavit DNS ručně na adresu GoogleDNS, ale přes GUI se změna nastavení neprojeví. OK tedy, změnil jsem částečnou konfiguraci z DHCP na ruční. Po restartu už všechno fungovalo. Jenže po startu vždy musím vybrat připojení ručně, protože se to připojí k výchozímu připojení. A to jsou ty maličkosti o kterých jsem psal níže. :)

anonym (15.1.2011 12:28:29)

odpověď typická pro linuxáka..

sfsdfsd (28.12.2010 09:30:14)

o hry ide, preto ze hry hraju mlady ludia, ktori su tym padom zvyknuti na windows. OS ktory nepodporuje hry a ich instalaciu v trivialnej forme nema sancu z dlhodobeho hladiska. Ak niekto vyrasta na wine 10 rokov lebo na linuxe 90% hier neslo alebo islo komplikovane logicky u windowsu aj ostane